fbpx

Rizik ili plan Lukašenka? – Bjelorusija se otvara nevladinim udrugama i “civilnom društvu”

Aleksandar Lukasenko

Europska komisija izdvojit će oko 4 milijuna eura za razvoj “civilnog društva” u Bjelorusiji. Konkretno, projekt uključuje promicanje “demokratskih promjena” u zemlji, navedeno je u natječaju kojeg je objavila Europska komisija.

“Globalni cilj ovog natječaja je pomoći civilnom društvu Bjelorusije u povećanju transparentnosti sustava javne uprave, povećanju sudjelovanja građana u političkom životu, provođenju demokratskih reformi i zaštiti ljudskih prava, te osiguravanju uključivog socijalnog i gospodarskog razvoja. Ako je moguće, to bi trebalo provesti kroz financijsku potporu trećih strana”, navodi se u dokumentu.

Projekt je podijeljen u dvije cjeline. Europska komisija je isprva spremna izdvojiti 2 milijuna eura, a cilj prve faze je uključivanje “civilnog društva”, kao i “nedovoljno zastupljenog” dijela stanovništva u politički život zemlje.

Prvi cilj je promicanje sudjelovanja civilnog društva u političkom životu i odlučivanju, posebno osnaživanje žena, mladih i drugih podzastupljenih kategorija stanovništva”, navedeno je u natječaju.

Svrha drugog dijela projekta Europske komisije, kako je navedeno u natječaju, jeste namjera promicanja ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i izgradnje kapaciteta branitelja ljudskih prava u zemlji.

EU je za to spremna izdvojiti 1,9 milijuna eura, što uključuje i “potporu prodemokratskim snagama kako bi se razvila predstavnička demokracija sa širokim sudjelovanjem građana u političkom životu”, kao i povećati “transparentnost” i “odgovornost” vlade.

Planirano je da provedba projekata bude povjerena nevladinim organizacijama i nevladinim udrugama.

“Ovo se radi iz očitih razloga”

Rizik ili plan Lukašenka? - Bjelorusija se otvara nevladinim udrugama i "civilnom društvu" 1

Pavel Salin, direktor Centra za političke znanosti na ruskom Financijskom sveučilištu, rekao je za RT da Europska unija, kao i Zapad u cjelini, pokušavaju proširiti svoje područje utjecaja.

“Ovo nije prva mjera dodjele sredstava za razvoj de jure civilnog društva, ali de facto opozicije u Bjelorusiji. Iz očiglednih razloga Europa vidi Bjelorusiju kao jedno od svojih istočnih predgrađa i stoga je želi u svojoj orbiti utjecaja”, naglasio je stručnjak.

U 2017. godini je postalo poznato da Bruxelles do 2020. godine namjerava izdvojiti do 136 milijuna eura za promicanje “reformi” u Bjelorusiji. Tako bi, prema planovima Europske unije, oko 27 milijuna eura trebalo usmjeriti na programe razmjene i umrežavanje Bjelorusa i Europljana, a 6,8 milijuna eura na inicijative u razvoju “civilnog društva”. Uz pomoć takvih mjera EU planira tražiti ukidanje smrtne kazne u zemlji, razvoj slobode govora i okupljanja.

U međuvremenu, EU je više puta optuživala Bjelorusiju da krši ljudska prava i načela demokracije. Tako je u 2017. godini u priopćenju službenog predstavnika diplomacije EU navedeno da su postupci bjeloruskih vlasti u suprotnosti s politikama demokratizacije i međunarodnim obvezama zemlje. Tada je šefica diplomacije Europske unije rekla da će “koraci koje poduzima Bjelorusija u poštivanju univerzalnih temeljnih sloboda, vladavine prava i ljudskih prava ostati ključ za stvaranje odnosa EU s ovom zemljom“.

U rujnu 2018. godine je ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei izjavio kako Minsk očekuje zaključenje sporazuma o prioritetima partnerstva s EU, ali je istaknuo kako postoje “određene nijanse” u odnosima između Bjelorusije i Europske unije.

“Kada smo radili u početnoj fazi ovog dokumenta, vidjeli smo da su neke države pokušale umetnuti neke odlomke ili s temom ljudskih prava, ili s političkim motivima”, rekao je Makei, naglašavajući neprihvatljivost takvih postupaka.

“Edukacija prozapadne elite”

Minsk

FOTO: Minsk

U razgovoru za RT je zamjenik ravnatelja Instituta Zajednice nezavisnih država,  Vladimir Evsejev primijetio da 4 milijuna eura nije velika svota novca za cijelu zemlju, ali spremnost Europske komisije da financira projekt sugerira da EU pokušava izgraditi bjeloruske snage koje će uglavnom kontrolirati Bruxelles.

“Dodijeljeni novac je vrlo mali i ne može dovesti do ozbiljnih procesa na području Bjelorusije, ali sama činjenica da je dodijeljen sugerira da EU, kao i drugi koji sredstva također dodjeljuju za Bjelorusiju, aktivno rade na tom području. Njihova je djelatnost usmjerena ne samo na “izgradnju demokracije”, već i na obrazovanje prozapadne elite”, naglasio je stručnjak.

Prema zamjeniku ravnatelja Nacionalnog instituta za razvoj suvremene ideologije, Igora Šatrova, Europska unija pokušava financirati takve projekte ne samo u Bjelorusiji, već i u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

“U isto vrijeme, jasno je da se u uvjetima kada se vodi hibridni rat protiv Rusije  sve akcije u postsovjetskom prostoru, osobito u zemljama saveznicama Moskve, otvaraju pitanja”, zaključio je stručnjak.

Spremnost na suradnju

Europski Parlament - Turska - Rezolucija

FOTO: ilustracija, Europski parlament

Europska unija je krajem prošle godine govorila o uvjetima suradnje s Minskom. Prema priopćenju ureda Europske unije u Minsku, EU je spremna uspostaviti odnose s Bjelorusijom, ali čeka da vlada poduzme mjere za “poboljšanje stanja” ljudskih prava, u području slobode medija, kao i reforme izbornog zakonodavstva.

Minsk je više puta govorio o spremnosti za konstruktivnu suradnju s Europskom unijom. Istodobno je ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije izjavilo kako zemlja ne planira sklapanje sporazuma o pridruživanju s EU, identičnog onome kojeg je nakon prevrata u veljači 2014. potpisala vlada u Kijevu.

“Ne planiramo sklopiti sporazum o pridruživanju. Moramo imati dokument kakav postoji između Europske unije i Rusije. Takav dokument moramo zaključiti i potpisati što je prije moguće”, rekao je zamjenik čelnika bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Kravčenko.

“Osim toga, Minsk ne namjerava uspostaviti veze s Europskom unijom na štetu Rusije”, izjavio je ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei.

“Razvijamo naše trgovinske, ekonomske i političke odnose s Europskom unijom, istodobno govoreći našim partnerima da ni na koji način ne namjeravamo biti s njima na račun Rusije – bilo protiv Rusije ili na štetu Rusije”, rekao je Makei.

Prema riječima ministra, Bjelorusija može preživjeti samo zahvaljujući normalnim odnosima sa svim globalnim akterima u regiji i svijetu.

Moskva je u više navrata govorila o svom neutralnom stavu prema razvoju suradnje između Minska i Bruxellesa. Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako Moskva nema zašto biti ljubomorna zbog približavanja Bjelorusije i Europske unije .

“Što se tiče procesa približavanja Bjelorusije i Europske unije, nemamo nikakvih alergija ili osjećaja ljubomore. To je prirodna želja bilo koje zemlje, uključujući i Rusku Federaciju, da traži uzajamno korisne veze sa svim svojim susjedima”, rekao je čelnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ejs…fora bi bila da Rusija, Kina & Co učine tako nešto za promociju demokratije u EU i NATOu.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Pretpostaljam da je u tome iznosu i stavka za kolače Victorije Nuland

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ulupali su stotine miliona u prozapadnu opoziciju u Bjelorusiji, a rezultat je da Lukasenoko pobjedjuje sa 97%. Ako se uzme u obzir da u toj zemlji nikad nije ugasen KGB i izborni rezultat ispada da zapad daje pare operativcima i saradnicima slube koji glasaju na izborima za Lukasenka.
Ovo je pametna taktika. Sto bi Lukasenko trosio pare na kampanju kad moze uzeti od zapada? Sto da placa pripadnike sluzbe kad ih moze placati zapad? Sve sto treba uraditi je da podmetne svoje ljude zapadnim sponzorima.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  tihobl

I meni je to palo na um, ne bi bilo prvi put da im neko pare harči.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Par miljuni je malo, za tu lovu nemogu dobit prave agente i njihovu infrastrukturu, eventualno mogu dobit one koje im Lukašenko ponudi . . . ako je Amerika u ”demokraciju” Ukrajine od 1990-ih do 2014 ”investirala” 5 miljardi dolara onda je jasno kako su to neke druge igrice . . .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nuland je priznala da je u Ukrajinu ukrkano 5 milijardi dolara, kao priprema i indoktrinacija ljudi za Maidan, ako Bjelorusiju uništi 130 milijuna do 2020. onda je to jadna država i obavještajne službe, iako bi mu bilo bolje bez toga, ali za ugovor s EU kakvog već ima Rusija, ovi insistiraju.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

Takozvanom Zapadu smeta saradnja Belorusije i Rusije i to hoce parama srediti …cisto sumnjam mada se Lukasenko malo zaneo…

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

To su pare za parade

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nadam se da FSB i Putin znaju šta rade. U Ukrajini su popušili žestoko, ne bi trebala i repriza u Bjelorusiji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pusti FBS, to je demokratska transparentna institucija.
U Bjelorusiji je ostao KGB i nikad nije ugasen. Raspadom SSSR dobio je pojacanja iz drugih dijelova bivse drzave i to onih kojima se nisu svidjale trenzicije i reforme. GRU i FBS uspjevali su ameri i britanci probusiti, a da li si ikad cuo da su uspjeli probusiti sluzbe u Bjelorusiji?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Upravo na isti način su pokrenuli kaos u Ukrajini – investicijom milijuna eura u petu kolonu. Sve je dokumentirano. Potpuno isti scenarij, a onaj tko to popuši je idiot koji ništa drugo i ne zaslužuje!

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije

Jednom sam piso nesto na slicnu temu, ukratko mozda se napokon nasao netko ko ce iskoristit oruzije neprijatelja i to javno pokazati i samim tim to oruzje ucinit beskorisnim dalje….

npr neka vlada, vlast (recimo sad Beloruska) sama stvori oporbu i udruge koje ce zapad financirat za rusenje te vlast, a oni iz toga dodju do financijera, kurir, savjetnika domacih izdajnika i ostalih u tom lancu i naravno novca, pa nek se isti sljedeci put zapitaju dali riskirat s tom metodom, hoce li punit djepove svojim revolucionarima ili vlasti koju zele srusit hi hi hi

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  dr drug

Pa to im bjelorusi rade cijelo vrijeme. Uzimaju 100 $ na sat od zapadnih sponzora (ukrajici 30$ dnevno su uzimali). a kad dodju izbori glasaju za Lukasenka.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Para vrti, gdje burgija ne može- kaže poslovica.
Iza izraza “civilno društvo”krije se ustvari mreža NGO-ova ciohazarske pete kolone.
Ciohazardska bankomafija, ima love u neograničenim količinma, jer su oni vlasnici FED-a i štampaju dolare bez pokrića, u bezkonačnim količinama. Zato mogu kupiti sve i svakoga. Evo sada pokušavaju tako kupiti i pojedine političare i oficire u Venecueli, koji su na strani Madura.
Oni su tako kupili i kriminalca Milu Đukanovića, koji je od nekadašnjeg Slobinog posinka, postao Sorosev posinak. Od mlađanog komunista i Srbina i protivnika EU, kakvim se mlađani Milo prikazivao 1989. par godina kasnije postao je “liberalni demokrat”, veliki Crnogorac i zagovornik EU.
Tako su kupili i sve ostale čelnike u svih ostalih 5 prdež državica regije.

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije
Reply to  alan ford

… zast Lukasenko nebi mogo nac nekog Alekseja Aleksejanovica i rec mu ti glumi moju oporbi i mog protivnika i cuclaj novce od zapada a meni sve govori ko ti kolko daje i za sta… sto se tice djukelaanovica on je moro postat dijte zapada jer je bilo ili to ili robija pa ti biraj,… nisu uvjek metode da se ljudi kupuju vec se koriste ucjene( sta mislite zasto se u JNA nije nasao niko da cuva bratstvo i jedinstvo i da pohvata one budale s pocetka 90tih, recimo ko GADAFI u svoje vrijeme, napravi drzavni udar i dok se ne sastavi normalna narodna civilna vlast vojska upravlja Jugom)

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Prve investicije u Nato integraciju Belorusije..
Prvo civilno društvo, onda pluralizam, onda zahtjeve po euro integracijama, prosvjedi, kritična situacija, umešavanje vanjske sile (USA u bojama ZN ili Europa u ime USA).
I na kraju “protiv” raketni štit, na granici s Rusijom, zbog opasnosti Irana…

Sara
Gost
Sara
1 godina prije
Reply to  fbslo

Oduvijek je bilo tako. Uvijek su najprije dolazili misionari sa križevima, misama, čudima, ispovijedima….poslije nijh dolaze vojnici.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Neeeeeeeeeeeeeee!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Za familijarnog covjeka zeljnog mira,pravde i sigurna posla besplatnog mnoho cega od skolstva do zdrastva…i covjeka koji ne trci za materijalizmom a socijalno ,kulturno i svakojako mirnog,zbrinutog zivota ,,,BeloRusija je najbolje mjesto u Evropi pa cak i medj najboljim u svijetu.Lukasenka gradjani BeloRusije trebali bi da ljube njegovu svaku stopu.Zaista sam im zavidan sto imaju takvog civjeka i drzavu s takvim sistemom.
Za razliku od svih postkomunistickih drzava Lukasenko je uradio sve suprotno ….i tako svoje gradjane spasio.Naravno Lukasenko je to mogao tako da uradi jer je imao bratsku zaledjinu Rusiju koja posjeduje batinu spremnu da svakom zlotvoru agresoru razbije njusku i kicmu zdrobi.

Koliki je Lukasenko civjek i nevjerovatno hrabar …pokazao je 1999g u jeku bombardovanja SRJ on je dosao u Beograd na kojega se bacalo tone rajeta i bombi….Takav covjek orgabski prezire zapad i Ameriku i vjerovatno taj vcovjek stavlja znak jednakosti izmedju nacizma i zapada na celu s Amerikom.Ovakvih smicalica s zapada dosad je bilo na tone zadnjih 30g i tu nema mjesta nikakve brige za gradjabe BeloRusije.

Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !
1 godina prije

al je več završilo u venecueli ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik