EU će nametnuti dodatne sankcije Minsku, ciljajući i predsjednika i njegovog sina

EU sankcije Lukasenku
18 komentara

EU se složila da uvede nove sankcije bjeloruskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, tri mjeseca nakon kontroverznih izbora u zemlji, za koje opozicija tvrdi da su očigledno namješteni.

To kažu izvori moskovske novinske agencije TASS, koja je u srijedu izvijestila da su se stalni predstavnici 27 država članica EU dogovorili o novom paketu mjera protiv Minska. U oktobru su lideri EU najavili sankcije za 40 bjeloruskih zvaničnika, ali na spisku nije bio Lukašenko.

Do sada su, izgleda, imale malo koristi, jer rukovodstvo zemlje nije pokazalo namjeru da odstupi.

Kada su uvedene prve sankcije, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel objasnio je da su mjere izabrane da bi se Bjelorusija kaznila zbog „nasilja nad demonstrantima“ i „izborne prevare“.

„Evropska unija solidarna je sa narodom Bjelorusije i mi ne prihvatamo nekažnjavanje“, rekao je Mišel.

U septembru je potpredsednik EU Đosef Borel najavio da taj blok neće priznati Lukašenka kao predsjednika Bjelorusije, prethodno opisavši osporene avgustovske izbore „ni slobodnim ni poštenim“.

Mjesec dana nakon početnih sankcija, TASS vjeruje da će Savjet EU uskoro odobriti dodatne mjere, ovog puta direktno ciljajući bjeloruskog predsjednika. Prema njemačkom emiteru Dojče Vele, koji finansira država, sankcije će pogoditi i Lukašenkovog sina Viktora, šefa predsjedničke administracije Igora Sergenka i šefa obavještajne službe KGB Ivana Tertela.

U Bjelorusiji se gotovo svakodnevno viđaju veliki protesti od 9. avgusta, kada je izborna komisija te zemlje objavila da je 80,1 % biračkog tijela glasalo za dugogodišnjeg predsjednika, dok se samo 10,12 % opredjelilo za njegovu najistaknutiju opoziciju Svjetlanu Tihanovsku.

Demonstracije su završene velikim brojem hapšenja i pritvora, a službe bezbjednosti zemlje optužene su za brutalnost.

Aleksandar LukašenkoeuEU sankcijeMinsk
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ze.b
3 godine prije

Hoće li uvesti sankcije i amerikancima?

Emiliano Zapata
3 godine prije

E sad znate zasto je AV jedan dan tvrdio da je to najsmjesniji virus ikada, a nakon poziva s ponudom koja se ne odbija slijedeci dan “nisam ja to rekao” te uveo najzesce mjere na balkanu…

tihobl
3 godine prije

Lukasenko je zatvorio granice prema EU zbog epidemije sto se siri zapadom.

samo
3 godine prije

pošteni Predsjednik ionako nema štednju niti biznis izvan Bjelorusije
dakle, njega se to ne tiče
ili griješim ?????????????

piždro
3 godine prije

E moj Luki hebu jer nisi potpisa ugovor s vragom. Iako si sa 80.5 posto glasova jasno glasno dobio od svojih građana… A usto nisi svoj narod držao u karanteni i pod maskama kao demonkrati svoje ovčice

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Umpah Pah
3 godine prije

EU
u MINSK o polje .

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
gost
3 godine prije

Neka i uvedu sankcije, Bjelorusiju boli k**** za EU sankcije.

Mario
3 godine prije

Može li mi netko ukratko objasniti šta se tamo stvarno događa (ili uputiti gdje mogu o tome pročitati), šta je sa tih 80% ljudi što su glasovali za Lukašenka, gdje su oni u ovoj priči, jesu li uz predsjednika itd… Naravno želim istinu, a ne članke iz mainstreama.

ivi.tz
3 godine prije

P…m se na eu.

Kkk
3 godine prije

Sad je vreme za ujedinjenje s Rusijom ,jer je putin bolestan,pa da Luki preuzme atomske i vodstvo, i odmah pravac berlin, svi.opet.konacno.

Max
3 godine prije

Europa baš navalila na Bijelorusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI