Zbog “ruskog napada iz Bresta”, Poljska gradi novu diviziju vrijednu 30 mlrd. dolara

brestovska tvrdjava
39 komentara

Bjeloruska televizija Belsat izvještava kako Poljska stvara novu oklopno-mehaniziranu diviziju operativnih snaga koja bi, prema riječima stručnjaka, zemlju trebala zaštititi od napada Rusije preko Bjelorusije. Bjeloruski novinari napominju kako Poljaci još uvijek nisu svjesni da je Minsk punopravni neovisni akter i priče o ruskoj agresiji na Poljsku preko bjeloruskog teritorija su za bjeloruskog voditelja besmislica Varšave.

Poljska stvara četvrtu diviziju kopnenih snaga, a iz što simulacije koju je predstavio poljski portal Defence24, zadaća ove divizije je, prije svega, obrane od napada iz pravca Bresta.

Bjeloruski novinar kaže kako stratezi u Varšavi vjeruju da za jedno desetljeće Bjelorusija neće biti nezavisna od Rusije.

Koliko Poljska ima divizija? Ovisno o tome koje divizije i za kakve zadaće ih trebaju poljski generali. Varšava planira stvoriti četvrtu mehaniziranu diviziju operativnih snaga u poljskoj vojsci, a zadaća joj je obraniti se od masovnog napada s našeg teritorija”, kaže bjeloruski novinar.

“Poljski vojnici moraju izdržati sve do dolaska značajnih savezničkih snaga. To jest, razumijemo da se Poljska ne može braniti od takvog napada, ali neprijatelja mora zadržati neko vrijeme. Poljska je najveća država NATO-a na istočnoj granici saveza koja ulaže 2% proračuna u obranu. Stvaranje nove divizije može koštati i do trideset milijardi dolara, iako je godišnji proračun poljske vojske ove godine oko 12 milijardi eura. Na području naših susjeda ima gotovo tri tisuće savezničkih vojnika. Međutim, prisjećajući se povijesti, Varšava se ne želi osloniti isključivo na njih”, piše poljski portal Defence24.

“Razumijem da nas, unatoč svim potpisanim sporazumima, nitko neće zaštititi. Već smo prošli takav scenarij u našoj povijesti. Moramo sami ojačati našu obranu.

Povijest se može ponoviti do datuma službenog otvaranja sjedišta buduće divizije u Siedlci. 17. rujna je obljetnica invazije sovjetskih postrojbi 1939. godine na Poljsku, koja se u to vrijeme već više od dva tjedna branila od Nijemaca”, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Za analitičare poljskog portala, Poljska bi trebala biti spremna za najgore  scenarije, to jest, za klasični vojni sukob s upotrebom velikog broja tenkova i artiljerije, ali četvrta divizija bi trebala odgovoriti na sve prijetnje manje razine, od borbi, do hibridnih sukoba.

U Varšavi se vjeruje da je glavni smjer iz kojeg bi došla glavnina snaga – Brest. Danas, na putu takvom napadu do Varšave stoji samo jedna mehanizirana brigada. Ona će biti temelj za izgradnju nove, četvrte mehanizirane brigade.

Ruski stručnjaci su ogorčeni s ovakvim izjavama. Viktor Litovkin kaže kako Poljaci moraju shvatiti da je Rusija samodostatna država.

“Sve što nam treba, imamo. Zašto bi nam bila potrebna Poljska? Što ćemo naći tamo? Smeđi ugljen? Nemamo takav cilj i nemamo ekspanzionističke planove. Naša vojna doktrina je obrambena”, rekao je ruski vojni stručnjak Viktor Litovkin.

U Varšavi, međutim, gledaju primjer Gruzije i susjednu Ukrajinu i ne vjeruju Kremlju. Prema nizu simulacija koje su proveli stručnjaci iz sektora obrane, nova divizija u blizini Varšave bi trebala izdržati napad sve dok ne dođe pomoć NATO pakta. Ali čak i u ovom scenariju bi bitka završila porazom. Međutim, nova simulacija je zakazana za 2028.

Čini se da zapadni stručnjaci u budućnosti Minsk ne smatraju neovisnim akterom.

“Naš scenarij se bavi napadom od strane Ruske Federacije, jer u Poljskoj postoji velika zabrinutost oko očuvanja bjeloruske neovisnosti. Rusija i Bjelorusija već sada vrlo blisko surađuju, dok u slučaju krize Bjelorusija jednostavno ne može odbiti Rusiju”, tvrde poljski vojni dužnosnici.

No, do sada je službeni Minsk već odbio izgradnju ruske zračne baze. Ruski stručnjaci su slegnuli ramenima i baza se neće graditi.

“Sve ovisi o Aleksandru Lukašenku i njegovom, blago rečeno, raspoloženju. Nekad je Aleksanadr Grigorijevič htio jačati odnose s Rusijom, sada želi ojačati odnose s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama. Njegovo se raspoloženje mijenja ovisno o cijeni ruske nafte ili cijeni ruskog plina”, podsjetio je Viktor Litovkin na odavno poznatu taktiku Lukašenka da u potrebi za nižim cijenama nafte i plina redovito Moskvi prijeti “odlaskom na Zapad”.

Ipak, Poljaci ne žele ovisiti o raspoloženju Zapada i Istoka i Varšava se kladi prvenstveno na vlastite snage. Poljska stvara i novu vrstu vojnika, iako je zapravo riječ o starom konceptu Teritorijalne obrane, a ministar Mariusz Błaszczak je već izjavio da su i četiri divizije još uvijek malo za obranu zemlje.

Defence24

VIDEO – Prilog i simulacija bjeloruske televizije Belsat

MinskNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Ludo…..

Ivo
5 godine prije

Jedna Bulava i nema više divizija…gdje je poanta u formiranju još jedne?? Osim u smanjenju nezaposlenosti, ajde…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Budalaši. Baciti desetine milijardi za nešto što Rusi mogu spaliti za pola sata. Toliko vremena bi kupili za Nato saveznike koji stižu u međuvremenu. Ovo ako je tačno je novo isisavanje para iz poljskih džepova po starom dobro oprobanom receptu njihovih “saveznika”.

eu kolonija
5 godine prije

a kao poljaci su neovisni i oni će zadržati ruse. hoće zadržat ali ruske nuklearke na svojoj teritoriji ali za to im neće biti potrebita ova divizija od 30 milijardi dolara

ps. komedija su ovi poljaci

Majk Majers
5 godine prije

Phantom menace. Sve šta ti treba je imaginarni neprijatelj i pljačka može počet

preseren3
5 godine prije

Poljska je vodena sa strane jednakih budala, kao Ukrajina.
Pa šta ovi ljudi rade?
Diviziju za odbranu od čega?
Da Rusi napadnu tu sirotinju?
Pa šta če sa njima?
Da šljakaju u rudniku? Pa nemajo rudnika… Nemaju ništa. Nemaju ni demokratiju, jer narod nije toliko lud, koliko su ludi političari.
Zašto napad? Napad na EU, NATO? Šta če Rusi sa tim budalama? Da jih teraju, da rade za njih? U 21. stolječu, nakon toga, kad Njemačkoj nije uspjelo naterati Ruse, da šljakaju za njih? Koga je Rusija ikad napala?
Pa pitam se puno toga… Šta je namjera svega toga, čak i tih pamfleta….

Dopizdilomi
5 godine prije

Ma što četvrtu, dajte ih još šest napravite dok ameri zadovoljno trljaju ruke i zbrajaju zaradu u dolarima.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Paranoja stavra preduvijete za exsponiranje budala, pa se tako pojave budale, ali i budale na kvadrat pa o na ntu potenciju.

Maus
5 godine prije

Iskreno ne mislim da ce se Rusija na raj nacin tj ratom u tome pravcu siriti, ugl bjelorusija ce biti dio rusije tj dio ruske federacije, kao I polovica ukraine iakljucivo ruski dio istocno od rijekw Dnjepar. Znaci rusija ce u buducnosti raditi vise na konsolidaciji ekonomskom jacanju svojih kapaciteta s teritorijima koji su proruski. Znaci vise nece silom u xyz zemlje, te sigurno nece zemljama koje joj nisu naklonjene graditi firme,pogone I stratesku industriju, kao industrija koja je ostala u ukraini. Znaci, nece biti nekog ratnog osvajanja ,vise ekonomsko osvajanja, punoo efikasnije manji troskovi,rizici ugl. Bolje aneksija uz privolju stanovnistva,nego bzv unistavanje.
Njemacka balkan osvojila, kina opasno afriku osvaja, rusija bliski istok I svoje bivse sssr republike ,tipa kazahstan I slicno. Ugl. Trenutno najvecu tihu konsolidaciju teritorija te tri zemlje rade.

Riddick
5 godine prije

30 milijardi ?!? uspeli ste i da replikujete Americki standard efikasnosti i odnosa cena/kvalitet .
Sto se tice napada cuvajte se vi Nemaca , znate dobro da ste dobili na poklon Nemacke teritorije nakon drugog sv. rata teritorije koje nisu nikada bile deo Poljske a gde su Nemci vecina .
Nedavno je Nemacka integrisala jednu brigadu Ceske vojske u svoju borbenu grupu i pazljivo razmatra formiranje Evropske vojske .

Alex
5 godine prije

Samo čekam kad će se odreći svog, slavenskog jezika – preslican je ruskom – i uvesti engleski kao službeni jezik. Oni sami sebe mrze jer su Slaveni. Takvog izkompleksiranog naroda jos nisam sreo.

Moreno
5 godine prije

Nema nikakvih problema dok se Poljaci naoružavaju i brane Poljsku.
Problemi se mogu pojavit ako se iz Poljske bude počela izvozit “demokracija” u Bjelorusiju uz koju bi išle i “demokratske” bombe i tenkovi.
A onda neka im bog pomogne.
Poljake su kroz povijest ubijali i Rusi i Njemci i Ukrajinci . . . a ako ne budu pametni i budu prilazili svoju granicu neće dobro proć.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Vece budale od Poljaka su samo Ukrajinci…

ni pomembno kdo
5 godine prije

Poljaci sanjaju, da ponovo postanu močna vojna sila i jak evropski čimbenik, kao što su to bili prije par sto godina. Ne shvačaju, da su ta vremena davno prošla in da su strateški nebitni. Mogu poslužiti samo kao topovska hrana Amerikancima i njihovim interesima. Poljskoj vladaju revanšisti, koji sanjaju, da če povratiti izgubljene imperialne teritorije in nauditi Rusiji. Poljska se nikako ne miri činjenicom, da je vojno slabija od Rusije i da na istoku Evrope ne predstavlja neki poseban faktor.

ni pomembno kdo
5 godine prije

Poljsko je USA odredila cilj, da bude provokator in da što jače utiče na okolne zemlje, da ne surađuju sa Rusijom. U najgoroj situaciji, Poljaci če morati na komandu USA napasti Rusiju i tu se krije njihova prava namjera jačanja vojske.

šinzoabe
5 godine prije

Kakve gluposti

nizzde
5 godine prije

Boje se okupacije a ni neznaju da su okupirani

Spartak
5 godine prije

“Bjeloruski novinar kaže kako stratezi u Varšavi vjeruju da za jedno desetljeće Bjelorusija neće biti nezavisna od Rusije.”
E moji naivni Poljaci, Bjelorusija za jedno desetljeće MOŽDA možda neće biti nezavisna od Rusije, ali vi SIGURNO već sada niste nezavisni od Usanije.

posmatrač
5 godine prije

30 milijardi ?! Koliko onda košta 1 vojnik sa svom infrastrukturom ? Dođe 3 milijona : 30 miljardi/10.000 vojnika = 3 milijona.
Tu nešto ne valja. Neka mi molim neko pametniji od mene to objasni. Hvala !

Jurišić maja
5 godine prije

najsmišnija konstatacija mi jest “zapadni stručnjaci” mahom propali novinari uhljebljeni kao propagandisti kod nato saveza

Boris
5 godine prije

Europska pušiona stolječima

njonjo
5 godine prije

Jong Seng, da, ali ima ih i dosta više. HR na primjer.

Fatih
5 godine prije

PUTIN RECE”AKO NE ZNATE KAKO JE SA POZICIJE SILE PRICATI SA RUSIMA PITAJTE DJEDOVE” DOVOLJAN JE JEDAN SARMAT LANSIRAN SA SAHALINA…..

antinwo
5 godine prije

Još će Poljska najebati zbog američkih govnara!A izgleda i ostali djelovi Europe.Putin treba direktno rakete na smrdljive kauboje, a i sam zna da je Europa okupirana od istih.NATO pedersko sorosevska vojska

jetflash
5 godine prije

koliko je ono puta zapad okrenuo leđa poljskoj i istočnoj evropi?? još i prije 1 svjetskog rata. zašto oni misle da će im zapad pomoći?? i kakav napad rusije?? pa ne gomila rusija snage na granici nego nato.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI