Psaki odbija da uporedi incident sa Ryanairom u Minsku sa prizemljivanjem aviona bivšeg bolivijskog predsjednika

Jen Psaki
15 komentara

2013. godine, avionu tadašnjeg predsjednika Bolivije Eve Moralesa Austrija je naredila hitno slijetanje po nalogu Sjedinjenih Država, tokom lova na bivšeg radnika Agencije za nacionalnu bezbjednost Edwarda Snowdena. Uzbunjivač nije bio u avionu.

Bijela kuća je odbila da uporedi incident sa avionom Ryanair u Minsku i prinudno slijetanje aviona bivšeg bolivijskog predsjednika Eve Moralesa u Beč 2013. godine, jer se smatralo da je Edward Snowden u njemu.

Tokom brifinga za novinare u ponedjeljak, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki upitana je zbog čega su SAD više ogorčene: zbog prinudnog slijetanja aviona Ryanair ili zadržavanja opozicionog novinara. „Oboje“, odgovorila je. Tada su je pitali da li bi izrazila zabrinutost zbog hitnog slijetanja Moralesovog aviona.

„Radimo sa našim partnerima širom svijeta, ne mogu vam reći ništa drugo“, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Takođe je istakla da je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izrazio zabrinutost zbog incidenta sa Ryanairom tokom razgovora sa ruskim kolegom Nikolajem Patruševim ranije u ponedjeljak.

Predsjednik Joe Biden upoznat je sa incidentom tokom svog dnevnog brifinga u ponedjeljak, rekla je Psaki.

Ranije u ponedjeljak, bjelorusko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da Minsk planira da u bliskoj budućnosti obavijesti ICAO i IATA o svojoj spremnosti da istraže hitno slijetanje aviona Ryanair. Pored toga, ministar spoljnih poslova Vladimir Makei rekao je da je Bjelorusija spremna da pozove međunarodne stručnjake.

U nedjelju je avion kompanije Ryanair koji je letio iz Atine za Vilnius prizemljen u Minsku zbog prijetnje bombom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila lažna. Među putnicima je bio i Roman Protasevich, jedan od osnivača Telegramovog kanala Nexta, kojeg su bjeloruske vlasti zadržale tokom prizemljenja. Takođe je privedena i njegova 23-godišnja saputnica, državljanka Rusije Sofia Sapega.

Protasevichevu Nextu je Bjelorusija označila kao ekstremističku zbog navodnog omogućavanja građanskih nemira u zemlji nakon predsjedničkih izbora u avgustu. U novembru je bjeloruski istražni komitet podnio zahtjev poljskom ministarstvu pravde za izručenje Protasevicha i drugog suosnivača Nexte, Stepana Putila, Bjelorusiji radi krivičnog gonjenja. Poljske vlasti saopštile su u februaru da razmatraju zahtjev.

Jen PsakiMinsk
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

i ja sam naseo na priču o moralesu i priča u belorusiji

prwo awstrija… mislili su da je snowden u avionu….. ne portugal, ne francuska nisu dozvolili slijetanje… kad je priletio do awstrije, morao je da prinudno sleti, misleči jer je awstrija neutralna, da nece biti problema…. 14 sati su tankali gorivo i pregledali u nulu da bi našli snowdena…… nikakvi avioni

belorusija…. belorusi su javili pilotu, da je javljeno da je bomba u avionu… pilot se sam odlučio, da sleti u minsk…. ponudili su mu litvu ili poljsku…. belorusi su objavili razgovor između njih i pilota….. nikakvih aviona i nikakvog prinudnog slijetanja…. 😒

hebeš zapad…. same mučke😒

Red Dog
2 godine prije

How dare you?
Da uporedite Izuzetne amerikance sa ostalom bagrom?
Sa je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno i volovima, plebeji jedni 🙂

Max
2 godine prije

To je isto.

2 godine prije

ova truba od glasnogovornice je takav retardinjo da bi je na iq testu vjerojatno pobijedio i joe,pelena za inkontinenciju,biden..tko prati usa desavanja,zna o cemu pricam.hvala.

Medo
2 godine prije

Dobar Amerikanac je mrtav Amerikanac

NeBudiOvca
2 godine prije

Naravno da nije isto… jedan je po njihovom gustu drugi nije i to je jedino bitno. Pa tako primjerice:
– ako se prosvjeduje za njihove ciljeve onda je paljenje, pljačkanje, ubijanje i rušenje mirni i nenasilni prosvjed, ako se prosvjeduje protiv lockdowna mirno šetajući onda je to krvavi pir ekstremne desnice
– ako netko kaže feministici “niste u pravu” to je ženomrzac i šovinist, ako ženi sa tradicionalnim uvjerenjima kaže “šuti glupaco” onda je progresivan.
– ako netko kaže bijela rasa je zla i rasistička to je sloboda govora, ako netko kaže postoje dva spola to je govor mržnje.
Ako ista karakterizira sluge zločinačke globalističke oligarhije to je licemjerje i dvostruki kriteriji.

hiber
2 godine prije

Potpuno je nevjerojatno kakve nebuloze i usporedbe se pišu? U Moralesovom slučaju nikome nije naređeno prinudno spuštanje, već je niz zemalja EU na nagovor USA zabranio prelet zrakoplova. S obzirom da se nije moglo izvršiti punjenje goriva na Kanarima, avion se morao negdje spustiti, pa se spustio u Austriji. Ne treba biti puno pametan pa ne shvatiti da su Putin i Morales smjestili Amerima i slatko se nasmijali, a kasnije su se Francuzi i Španjolci morali ispričati. U ovom slučaju Batko je očigledno prolupao u lovu na blogera, pa je razjebao cijeli sustav civilnog zračnog prometa. Posebno je uvalio i Kremlj u probleme. Kod Berlinske krize Sovjeti su pustili zračni most do Zapadnog Berlina, a sada samo možemo očekivati eskalaciju. Pretpostavljam da će Baltičke države po defaultu vikati bomba, i spuštati zrakoplove iz Kalinjgrada a putnike slati na analne probe. To je općenito problem navijačkog mentaliteta, ne može se racionalno… Čitaj više »

Zvrk
2 godine prije

je li to ona lujka koja vjeruje da bjelorusija ima vlastite luke?

Pravednik
2 godine prije

Hmmm, dan kao dan nije isti u Bjelorusiji i Americi, negdje je svijetlije isto kao i noć, recimo kod nas je tamnije.
Koja kokoš.Najveće zlo čovječanstva su zapadne tlapnje o demokraciji i pravima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI