SAD reaguju na partnerstvo Rusije i Kine

Jen Psaki
48 komentara

Washington održava sopstvene odnose sa Kinom, saopštila je Bijela kuća.

SAD imaju sopstveni odnos sa Pekingom, rekla je sekretar za štampu Bijele kuće Jan Psaki tokom brifinga za štampu u petak, na pitanje o stavu predsjednika Bidena o jačanju veza između Rusije i Kine „kroz lupu njegovih širih spoljnopolitičkih ciljeva i tačaka dnevnog reda.”

„Pa, mi – predsjednik to vidi – vidimo to kao da imamo sopstveni odnos sa Kinom“, rekla je Psaki, pomalo izbjegavajući prvobitno pitanje i bježeći u pitanja u vezi sa situacijom oko Ukrajine.

Američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Wang Yijem i „podvukao globalne bezbjednosne i ekonomske rizike koje predstavlja dalja ruska agresija na Ukrajinu“, dodala je Psaki.

„Takođe smo prenijeli da će destabilizujući sukob u Evropi uticati na interese Kine u cijelom svijetu. I svakako, Kina to treba da zna“, naglasila je ona.

Situacija oko Ukrajine je jedan od centara američke spoljne politike u posljednjih nekoliko mjeseci, sa najvišim zvaničnicima i medijima koji su u više navrata upozoravali na navodnu predstojeću „invaziju“ na zemlju od strane Rusije. Moskva stalno poriče da ima bilo kakve planove te vrste.

Ranije tokom dana, Rusija i Kina objavile su veliku zajedničku izjavu u kojoj su najavile svoje planove za produbljivanje saradnje u velikom broju oblasti. Saopštenje je uslijedilo u vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini na poziv njegovog kolege, kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

„Prijateljstvo između dvije države nema granica, ne postoje ’zabranjene‘ oblasti saradnje“, navodi se u saopštenju.

Dvije zemlje su proglasile zajednički stav o proširenju NATO – jednom od glavnih pitanja u zategnutim odnosima sa Zapadom za Moskvu. „Stranke se protive daljem širenju NATO i pozivaju Sjevernoatlantski savez da se uzdrži od ideoloških pristupa iz vremena Hladnog rata“, navodi se u saopštenju, pozivajući blok predvođen SAD „da poštuje suverenitet, bezbjednost i interese drugih zemalja“.

Bijela kućaJen PsakikinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

NI KIna ni Rusija neće pitati Jen Psaki za bilo što. NJihovo partnerstvo počiva na zajedničkim interesima.

Alen
2 godine prije

Blinkenu još zvoni u glavi od sastanka s Yi na aljasci…To je za anale kako je isprašen…
I sad blinken nešto podvukao Yi-u 😂..Dobar humor..

Alen
2 godine prije

Jel blinken na olimpijadi ?

Post
2 godine prije

Ti u Washingtonu su ped rcine

Post
2 godine prije

From Russia…But I was impressed by their phraseology that Russia will see the ‘mother of all sanctions.’ […] It reminds me of Saddam Hussein’s vocabulary,” he said.

nekoime
2 godine prije

Trenutno jedino NATO stvara sukobe po svijetu, ali izgleda kako je ostatku svijeta dop***ilo.

nekoime
2 godine prije

Nisu li neki dan Ameri poručili Rusima kako je suvereno pravo svake države odlučivanje o pripadnosti obrambenim savezima? Evo, Rusija i Kina odlučiše.

tihobl
2 godine prije

Za pola godine ce izjaviti: Kina neka pripazi sta radi jer mi imamo partnerske odnose sa Rusijom.

Ovi ameri ne znaju gdje udaraju: malo prepadaju Rusiju da ce joj Kina oteti Sibir, malo prepadaju Kinu da ce joj Putin oteti Tajvan, a malo placu kad vide da stalno jaca saradnja izmedju Kine i Rusije. I tako stalno: red prijetnji Kini, red Rusiji, red placa.

Dokurčilomi
2 godine prije

Ma kako to netko smije biti u prijateljskim odnosima a nije pitao Amere. Sram i stid ih bilo.

Leti
2 godine prije

Give su nestali prijatetelji amerckog imperijalizma Koji su zamskirali to sve u kabalu, varane, virus, svi su isti, gustere, cionisti rokfelerovi, sorts,……da bacu maglu

Mali zloco
2 godine prije

Ovi su stvarno bolesni.

Komunist
2 godine prije

Tajvan je Kina, Krim je Rusija, Kosovo je Srbija

abc
2 godine prije

ovu kurvhetinu nebi diro ni štapom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI