Bjelorusija završila priču s EU i planira uskladiti porezni sustav s Rusijom

Lukašenko - Putina
34 komentara

Susjedi Rusija i Bjelorusija planiraju daljnje produbljivanje svojih bliskih gospodarskih veza stvaranjem višestrukih integriranih tržišta i zajedničkim radom na objedinjavanju vitalnog poreznog i carinskog zakonodavstva, otkrio je predstavnik Minska u Moskvi.

Vladimir Semaško, bjeloruski veleposlanik u Rusiji, objasnio je u ponedjeljak da par radi na ujedinjenju energetskog i transportnog sektora, a također će planirati prelazak na zajedničku industrijsku i poljoprivrednu politiku. Dvije zemlje očekuju da će to zaključiti do 1. siječnja 2022., rekao je.

Potez je uslijedio istog dana kada je Bjelorusija najavila povlačenje iz “Istočnog partnerstva” Europske unije, sheme namijenjene povlačenju bivših sovjetskih država u orbitu Bruxellesa i dalje od Rusije.

Minsk i Moskva dio su takozvane Unije država od 1999. godine, kada su trenutni bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko i bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin potpisali ugovor i dogovorili se o započinjanju integracije. Prema tekstu dokumenta, dvije nacije planirale su stvoriti zajednički parlament, sud i vladu. Od tada se redovito razgovara o ujedinjenju, uključujući stvaranje zajedničke valute, vojnog i carinskog prostora. Međutim, 22 godine kasnije, mnoge od tih ideja tek će se ostvariti.

“Mnogo je već učinjeno [za integriranje] u socijalnu politiku, ekonomsku politiku, obranu i tako dalje”, rekao je Semaško za bjelorusku državnu medijsku agenciju BelTA. “Danas smo zaista dospjeli u vrijeme kada moramo ojačati gospodarske temelje unije Bjelorusije i Rusije.”

Veleposlanik je napomenuo da će dvije zemlje raditi na integriranju 28 gospodarskih sektora, uključujući naftu, plin i električnu energiju. Također će se usredotočiti na objedinjavanje poreznog i carinskog zakonodavstva, rekao je.

“Sad smo u temeljnoj novoj fazi”, napomenuo je, objašnjavajući da je bjelorusko-ruski trgovinski promet povećan za 30 % u proteklih godinu dana. Minsk je četvrti najveći trgovinski partner Moskve.

Dugo se razgovaralo o daljnjoj integraciji Rusije i Bjelorusije, i predsjednik Lukašenko i njegov ruski kolega Vladimir Putin redovito su se vraćali na temu. Rasprave između dvojice čelnika intenzivirale su se posljednjih mjeseci, posebno nakon nemira u Bjelorusiji nakon prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora i naknadnog interesa Zapada za suradnju sa Svetlanom Tihanovskom. Njezine pristaše tvrde da je ona stvarni pobjednik izbora.

Ranije ovog mjeseca, bjeloruski premijer Roman Golovčenko otkrio je da pregovori između Moskve i Minska “ulaze u završnicu.”

BjelorusijaMinsk
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aeronetcz
2 godine prije

Slijedi narednih mjeseci likvidacija Putina.Zbog cjepljenje u Rusiji narednih dana i mjeseci biti ce velike demonstracije a cilj svega toga rusenje Putina.Nakon Putina Bjelorusija se ujedinjuje sa Rusijom a globalna elita na celo takve Rusije postaviti će Lukasenka.Lukasenko je trebao biti nakon smjene Jelcina, taj plan nije uspio ali osobno mislim na osnovu informacija koje imam da je kraj Putinove vladavine.Njegove izjave oko cjepljenje govore svemu tome da vise nevlada situacijom u Rusiji jer sav taj proces cjepljenje dao u ruke vladajućima u regijama.Rusiji će nastati građanski rat oko svega toga a to je cilj, razbiti Rusiju iznutra jer napadom izvana to nije islo.Vidjecete, nakon sveg tog haosa Lukasenko će biti predsjednik Rusije..Biti će jako vruća jesen u Rusiji, jako vruća i vatrena..i nakon toga koronavirus zavrsava..

2 godine prije zadnji put uredio Aeronetcz
dulebg
2 godine prije

A pa Batke se baš lepo kurvao sa EU: uzme od Rusa za džabe, ovima preproda malo skuplje – i mašta o demokratiji. Ko Gadafi – računa da ljubav može da se kupi. E sad kad su mu uvrnuli yajca – di ste Rusi, spasavajte ?!

Zagor
2 godine prije

Počelo bacanje pod autobus:

ttps://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/nasilnik-psuje-poput-kocijasa-urlice-na-kolege-a-detalj-o-registarskim-plocicama-je-jeziv-15084804

Vendetta
2 godine prije

Off topic : Danas je godisnjica smrti jednog od najvecih heroja rata Josipa Reihla Kira. Molim redakciju da obrati pozornost i napise tekst koji povezuje predratne vrijeme sa danas njim vremenom.

BanOvan
2 godine prije

Franćeska jel ti kod Nulandice miješaš … kolače

Zvrk
2 godine prije

Batko – jedino svjetlo slobode u borbi protiv zapadnjačke žgadije i lažljive izdajničke braće predvođene kremaljskim vampirom!

tihobl
2 godine prije

…prelazak na zajedničku industrijsku i poljoprivrednu politiku…

Ovo je najznacajnija stvar u teksu.

Lucija, prva
2 godine prije

Pa mi navodno imamo, – ne samo na Balkanu, nego cijela EU “vladare”, navodno demokratski izabrane …koji uopće nemaju dodir sa stvarnošću. Ili ih – baš briga.

Lucija, prva
2 godine prije

Bjelorusija je bogata zemlja s bogatim narodom. Jednostavno. Tamo se ne krade kao u “demokracijama”.

Poljaci tamo idu u šoping.

Jedino što treba Bjelorusiji jest vojni pakt sa Rusijom.
To imaju. Točka.

jupiter
2 godine prije

paaa…prvo ujedinjenje, pa onda ukrajina, kazhstan, mongolija i redom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI