Politika opravdavanja nacističkih zločinaca: Belorusija kritikuje Kanadu

Zelenski, Trudeau i Rota
24 komentara

Minsk je zahtijevao službenu ispriku od Ottawe, ističući da pohvala ukrajinskom čovjeku koji je služio u Hitlerovim oružanim SS snagama tokom Drugog svjetskog rata kao “heroju” nije bila nesretna slučajnost, već “kvintesencija” dugotrajne politike Kanade.

“Belorusija, koja je izgubila svakog trećeg građanina u Drugom svjetskom ratu, je bijesna i duboko uvrijeđena snimkom počasti veteranu SS divizije ‘Galicia’ u Domu commonsa kanadskog parlamenta”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Belorusije u saopćenju u ponedjeljak.

Yaroslav Hunka, 98-godišnji bivši član SS 14. galicijske divizije, dobio je ovacije u parlamentarnoj komori tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u petak.

Nakon što je ovaj incident izazvao bijes židovskih organizacija, kancelarija premijera Justina Trudeaua je okrivila predsjedavajućeg Anthonyja Rota, tvrdeći da nisu bili svjesni prošlosti Hunka. Rota je također tvrdio da je samo “naknadno postao svjestan dodatnih informacija koje me navode da žalim zbog svoje odluke” da ga javno nazovem “ukrajinskim i kanadskim herojem”.

Međutim, Minsk vjeruje da “takav cinizam prema sjećanju na tisuće nevinih žrtava nacizma nije slučajnost, kako sada organizatori ovog događaja pokušavaju prikazati”.

“To je svojevrsna kvintesencija dugogodišnje dosljedne politike vlasti Kanade i nekoliko zemalja zapadnog kolektiva da prikrivaju i bijelaju nacističke zločince i namjerno opravdavaju pokušaje prekrajanja povijesti”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Belorusija očekuje “službenu ispriku” od liderstva Kanade, a u međuvremenu traži da “međunarodne i javne organizacije, udruženja i fondovi koji odaju počast žrtvama Drugog svjetskog rata daju odgovarajuću pravnu i moralnu ocjenu ovog incidenta”.

BjelorusijakanadaSS Galicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
7 mjeseci prije

Trudeaua, Zelenski, Biden, Ursula.. Nije ni čudo što smo na granici nuklearnog rata s takvim kadrom.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Da se podsjetimo zašto su Židovi osjetljivi na Ukrajinu.

Židovi su najveću populaciju prije Drugog svjetskog rata u Europi imali u Ukrajini, činili su preko 3% stanovništva i bilo ih je 1,6 milijuna.

Već 1941. desetkovani su – prije nego što je Hitler uopće raširio svoje koncetracijske kampove – od njemačkih SS trupa (čiji je član bio i navedeni Hunka) i njihovih ukrajinskih kolaboracionista poput Bandere.
Umjesto prisilnog rada i plinskih komora koristili su strojnice i metak u potiljak da ‘riješe židovski problem’.

I onda ukrajinski pripadnik SS trupa dobije ovacije u kanadskom parlamentu.

nastran
7 mjeseci prije

pogledajte trudoa ..ko bezmudi peško, čemu se čudit…iako takve su nacisti likvidirali

hiber
7 mjeseci prije

Tako je. Pohvaliti treba i sve pripadnike Crvene Armije koji su “dali ruke” Hitleru u napadu na Poljsku, a usput okupirali baltičke države i dio Finske.🤫🤫🤫

Bruno
7 mjeseci prije

OveseliTrudo,šta bi više volio da si nacist ili da bogdom nisi.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Kakvi su ovo degenerirani RETARDI skroz lijevo i desno na slici?

Strašno.
UI je u pravu da se neke stvari vide na licu.
Kao i onaj talijanski kriminalist.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Malo o revizionizmu, s druge strane, i…drugim stvarima. Drugim vrstama totalitarizma. “These definitions coincide with the terms which, since Greek antiquity, have been used to define the forms of government as the rule of man over man—of one or the few in monarchy and oligarchy, of the best or the many in aristocracy and democracy, to which today we ought to add the latest and perhaps most formidable form of such dominion, BUREAUCRACY, or the rule by an intricate system of bureaux in which no men, neither one nor the best, neither the few nor the many, can be held responsible, and which could be properly called the rule by Nobody. Indeed, if we identify TYRANNY as the government that is not held to give account of itself, rule by Nobody is clearly the most tyrannical of all, since there is no one left who could even be asked to… Čitaj više »

Captain
7 mjeseci prije

A ništa,zabili su autogol 🤣🤣🤣.
Može se još reći pucali su sebi u nogu.
Agenda Zapada je morala dovesti narkomana i odraditi nekakav cirkus jer podrška javnosti pada.
Imam osjećaj da im ovaj gaf baš neće pomoći 🤣.

tri p
7 mjeseci prije

Govno Rota prije svega mora pojasniti, ako već ima izgovor da nije znao za prošlost ukro naciste, na osnovu čega ga je onda pozvao u kanadski parlament, pošto je glavna kvalifikacija vremešnog naciste samo ta da je nacista iz ukrajine koji se borio protiv rusa, vjerovatno i poljaka, bjelorusa i židova. Pitanje je dakle – čime je zaslužio poziv. Kada se odgovori na to pitanje stvari postaju puno jasnije i nema baš nekog manevarskog prostora za muljanje. Uz sve to izrael šuti na to kako je “njihov” mali zeleni stiškao šaku i pljeskao nacistu. To me vraća na glasanje u UN oko osude nacizma, koje zemlje nisu dignule ruku za osudu i sve je jasno….

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Glavno je pitanje što Kanada poručuje Izraelu i Poljskoj sa proglašavanjem ovog naciste ukrajinskim i kanadskim herojem u kanadskom parlamentu uz prisustvo ukrajinskog predsjednika koji mu je isto pljeskao?
Da Kanada i Ukrajina dijele iste vrijednosti 😎

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI