SAD upozoravaju Kinu da ne pomaže Rusiji

Jen Psaki
40 komentara

Washington je zaprijetio „značajnim posljedicama“ u slučaju ekonomske, vojne ili političke pomoći.

SAD su upozorile Kinu da ne pomaže Rusiji na bilo koji način, potvrdila je Bijela kuća u ponedjeljak, nakon sastanka između glavnog savjetnika predsjednika Joea Bidena i visokog kineskog diplomate.

Ako Kina pruži „vojnu ili drugu pomoć“ Rusiji, „doći će do značajnih posljedica“, rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Jen Psaki. Što se tiče toga šta bi to moglo da podrazumijeva, Psaki je samo rekla da će SAD „koordinisati sa našim partnerima i saveznicima da donesu tu odluku“.

Njeni komentari dolaze nakon sastanka u Rimu između Bidenovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivana i kineskog izaslanika Yanga Jiechija. Sastanak je pripreman mjesecima i obuhvata dugačak dnevni red, a razgovaralo se i o sukobu u Ukrajini.

U nedjelju, uoči sastanka, Sullivan je američkim medijima rekao da Bijela kuća „direktno, privatno komunicira sa Pekingom, da će apsolutno snositi posljedice za pomaganje u izbjegavanju ogromnih sankcija ili podršku Rusiji da ih zaobiđe”.

„Nećemo dozvoliti da se to nastavi i dozvoliti spas za Rusiju od ovih ekonomskih sankcija iz bilo koje zemlje, bilo gdje u svijetu“, dodao je on.

Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je novinarima u ponedjeljak da su SAD vidjele da Kina „u suštini prećutno odobrava ono što Rusija radi“ i da će „veoma pažljivo pratiti“ da li Peking pruža bilo kakvu vojnu pomoć Moskvi.

Ovo se odnosilo na tvrdnje o kojima se tokom vikenda naširoko izvještavalo – do kojih su došli anonimni američki zvaničnici – da je Rusija tražila od Kine vojnu i finansijsku pomoć. Međutim, visoki zvaničnik Bijele kuće koji je informisao novinare uoči Psakinog glavnog događaja odbio je da komentariše te izvještaje.

„Ono što bih samo rekao, uopšteno govoreći, jeste da imamo duboku zabrinutost oko kineskog usklađivanja sa Rusijom u ovom trenutku, a Sullivan je bio direktan u vezi sa tim zabrinutostima i potencijalnim implikacijama i posljedicama određenih akcija“, rekao je zvaničnik.

Upitan o medijskim izvještajima da je Rusija zatražila pomoć, portparol kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyu rekao je za Reuters u nedjelju da „nikada nije čuo za to“ i rekao da je prioritet Kine „da spriječi eskalaciju napete situacije ili čak da izmakne kontroli.”

Zhao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je novinarima u ponedjeljak da su novinski izvještaji „dezinformacije“ iz SAD. On je dodao da se Peking i dalje protivi „unilateralnim sankcijama“ i da će njegova vlada odlučno štititi prava kineskih preduzeća.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu prošlog mjeseca, navodeći odbijanje Kijeva da sprovede mirovni plan za otcjepljene regione Donbasa. Ukrajina je to nazvala ničim izazvanim napadom. Stavljajući se na stranu Kijeva, SAD i njihovi saveznici su uveli dalekosežne sankcije protiv Rusije, sa ciljem da dugoročno „osakate“ ekonomiju zemlje, i povećali isporuku oružja ukrajinskoj vojsci.

Jen PsakikinarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
2 godine prije

Interesantni momenti na Svetskoj sceni ?!
Samoizolacija Dekadentnog Zapada dobija na zamahu ?!
Čitam uredno Global Times, a mozak relaksiram uz Valiant Panda.

Vox
2 godine prije

Globalisticka DEEP STATE ne uspjeva okrenuti ni Indiju protiv Rusije a o Kini da i ne govorimo…….pa kako nemaju AZIJU sa sobom zato je tu novoobnovljena NDH-azija sa svojim “braniteljima”, mimohodima, Kunom, obljetnicama…..

Vox
2 godine prije

Globalisticka DEEP STATE ne uspjeva okrenuti ni Indiju protiv Rusije a o Kini da i ne govorimo…….pa kako nemaju AZIJU sa sobom zato je tu novoobnovljena N D H-azija sa svojim “braniteljima”, mimohodima, Kunom, obljetnicama…..

Ljudevit
2 godine prije

Svasta je moguce. Sve zemlje svijeta su oviasne o dolarskoj razmjeni u financijama. Americke kompanije posvuda po svijetu imaju utjecajne poslove i povlacenje tih kompanija bi osiromasilo mnoge zemlje. Plus toga Amerika je uvoznik svega i svacega iz cijelog svijeta. Gubitak americkog trzista bi moglo biti kobno za ,mnoge zemlje. Amerika je na vrhuncu svoje moci i svjetske dominacije i to zele zadrzati po svaku cijenu. Na putu im je Putinova Rusija. Kad Rusiju podloze sebi nitko ih vise nece moci skinuti sa svjetskog trona, ni KIna.

2 godine prije

Sistem

Faust
2 godine prije

I Kinezi se slatko nasmijaše.

Ja to onako
2 godine prije

Kina pita prekookeanske sotone kakve su to laboratorije u Ukrajini.

2 godine prije

SAD upozoravaju….
I šta?
Upucatče se u nogu?
SAD imaju godišnje za 335 milijardi dolara gubitka, jer robu trebaju, ne zbog toga što bi voljele Kinu.
A u ovoj priči SAD su izmislile, da je Rusija tražila pomoč, a sada prijete na osnovu izmišljotina?

tihobl
2 godine prije

Ma kakav finalni obracun.Konvoji ruskih unistenih vozila je od kieva do moskve.

2 godine prije

Ovakve paušalne prijetnje treba posmatrati sa pravilne perspektive.
Govorili smo več o rijetkim mineralima u kojima je Kina največi proizvođač na svijetu.
Znate koliko tih minerala je potrebno za jedan lovački avion?
414 kg!!!! A šta tek drugi potrošači, u vojnoj, automobilskoj industriji.
I dali znate, koja je iznimka za uvoz iz Rusije?
Uran!
Bez tog uvoza pola američkih atomskih centrala mora se ugasiti…
Zato, pričam ti priču…
Zato, kad čitam dnevnu propagandu, a poznajem pozadine, zaboli meglava…

Cigeb
2 godine prije

Čudno da novinari Logičnog nisu shvatili da je ovaj rat stvar dogovora,jesu li nam najavljivali glad,eto nece biti pšenice iz Ukrajine,jesu li nam najavljivali skupe energente,eto sad kao neće da kupuju gas od Rusije,i da ne prepričavam agendu agresora na covječanstvo,samo čudno da se novinar ovaj puta ponio kao i horde raznih analitičara a svi znamo da su to sve slozna braća i svi svoje uloge igraju prema dogovoru

nekoime
2 godine prije

Oštro upozorenje USA Kini: ili ćete prestati, ili ćemo vas još oštrije upozoriti.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Biden je u čin admirala s četiri zvjezdice promaknuo Rachel Levin. USA Today je Rachel Levin proglasio “ženom godine”. Levin je do svoje 54 godine bila muškarac.  

Dok Zapad proučava deveti spol i kako legalizirati brak sa žirafama, Kina pomno proučava geopolitičku nemoć Zapada… I priprema scenarij za povratak Tajvana.

P.S.
”Znate li da ako mobitel dodirnete točno određenim redoslijedom, na točno određenim mjestima, ubrzo će vam se na vratima pojaviti tip s kineskom hranom?”
Jen Psaki novinarima…

DEDA
2 godine prije

SLIČAN SCENARIJ SMO PROŽIVLJAVALI.NEMREŠ USPOREDIT ALI NEKAJ MOREMO POVEDATI O RATU.

Detektor
2 godine prije

Što će im Ameri učiniti? Joe Biden, Kamala Harris, Blinken, Jen Psaki i Zuckerberg će se postrojiti i snažno i odlučno prdnuti Kinezima pod prozor?

Lucija, prva
2 godine prije

Samo ima jedna sitnica.
Ne prolazi isti blef dva puta.
Zadnji put su lažinjali o “ratu zvijezda”…

A…pogotovo ne prolazi nakon Afganistana.

xxx
2 godine prije

sta e ovo, nema komentatora

Dokurčilomi
2 godine prije

Možete vi upozoravati koliko hoćete. Ove godine se Tajvan vraća u zagrljaj svoje majke.

Max
2 godine prije

Kina neće pitati jen psaki što da čini.

Boba Lazarević
2 godine prije

Možda ne bi bilo zgorega napisati jedan članak o medijsko-političkoj histeriji koja se u realnom vremenu odigrava u SAD. Kokretno, vrši se pritisak na sve koji ne žele zauzeti izraziti antiruski stav i pritisak na Bidena i Pentagon da uspostavi zonu zabrane leta iznad Ukrajine. A zna se u što to vodi. Zabilježeni su i ulični “prosvjedi” u podršku takve zone.

DNC je, čini se, na zadnjim nogama, a s njima i neki do grla umiješani Republikanci. Ukrajina je godinama bila njihova kasica-prasica. Čini se da im je sada draže riskirati treći svjetski rat nego da Rusi otkriju i iznesu svu prljavštinu o njima.

Šetač
2 godine prije

Pašće i ova sad bludnica jednog dana

Oli
2 godine prije

Fuck you and fuck USA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI