„Dozvola za ubistvo djece?“ Psaki napadnuta zbog pominjanja Bidenovih gubitaka u odgovoru na pitanje o udaru u Kabulu

Jen Psaki
7 komentara

Američka vojska izvršila je 29. avgusta napad dronovima, koji je, kako je Pentagon prvobitno tvrdio, ciljao visoke teroriste Daesh-Khorasan. U vazdušnom napadu, koji je lično odobrio američki predsjednik Joe Biden, poginulo je 10 civila, uključujući sedmoro djece, ali među njima nije bilo terorista.

Portparolka Bijele kuće suočila se sa kritikama nakon što je u ponedjeljak pomenula Bidenovu porodičnu istoriju, odgovarajući na pitanje o reakciji predsjednika Bidena na napad 29. avgusta u Kabulu u kojem su ubijeni nevini ljudi.

“Kao ljudsko biće, kao predsjednik i kao neko ko je doživio gubitke u raznim scenarijima, i kao lider i lično, njegova reakcija je da je to tragedija, a svaki gubitak je tragedija, i on podržava napore da se ovo razmotri što je prije moguće i da se sprovede temeljna istraga”, rekla je ona.

Rekla je da šef  Bijele kuće, čije su prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći, a koji je izgubio i sina Beau Bidena, „iz prve ruke zna kako je to izgubiti dijete i činjenicu da vam niko ništa ne može reći ili reći bilo šta, i da nema riječi koje mogu popuniti tu rupu koja je od toga nastala.”

Izjave Psaki izazvale su reakciju na društvenim medijima, jer su mnogi korisnici smatrali da je neprimjereno porediti Bidenove porodične tragedije i neuspjehe američkog dron programa.

Američke vlasti su prvobitno objavile da je dron udario u automobil sa bombom koji je navodno pripadao teroristima Daesh-K.

U napadu su uništena dva vozila i djelimično je uništena stambena zgrada. Deset Avganistanaca poginulo je u vazdušnom napadu, uključujući sedmoro djece – dvoje od njih starosti dvije godine.

Pentagon je u petak priznao da je udar bio greška i izvinio se rodbini i prijateljima žrtava i započeo istragu o okolnostima incidenta. Zvaničnici su takođe primijetili da je vjerovatnoća da će članovi terorističkih organizacija poginuti u udaru veoma mala.

AvganistanBidenJen PsakiKabul
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tko tu koga...
2 godine prije

Pentagon je u petak priznao da je udar bio greška i izvinio se rodbini i prijateljima žrtava…
A-ha, znaci sve je u redu, naravno da ce cijelom svijetu biti dovoljna samo isprika.
A kako bi bilo da SAD i saveznici vise ODYEBU sa okupacijama, masakrima civila, atentatima na neistomisljenike i da zatvore te placenicke baze sirom svijeta i dozvole ljudima da zive onako kako njima pase u njihovim domovinama?
Obzirom da smo clanica NATO-a (cijtaj NAjveca Teroristicka Organizacija) obo crmo pitanje postaviti svim akterima nelehitimnog ulaska HR u tu sramnu alijansu kriminala. Doci ce i taj trenutak.

užio
2 godine prije

Amerikancima i njihovim saveznicima sve je teže diktirati svoju volju svijetu. Ali to ne znači da će napustiti takvu imperijalnu strategiju.

Max
2 godine prije

Razlozno je napadnuta jer su stradali neduzni

Simon
2 godine prije

Nikakva Psaki, sve radi umjetna inteligencija i napade i objašnjenja napada. Psaki samo pušta glas i otvara usta, a umjetna inteligencija ili demoni, kako god tko želi, kroz nju govore.
Zar netko stvarno misli kako su Psaki ili Biden ili bilo tko koga se vidi i čuje zaslužuju pažnju. To je samo gubitak prostora, vremena i energije.

zeus
2 godine prije

Pa tako je to nema šta . Ako se nekoj američkoj ,,kurvi,, slomi nokat – to je užas i katastrofa , ali ako dron ubije sedmoro djece to nesrečan slučaj . Dokle čemo tako drugovi ?

Scorpiorex
2 godine prije

Nije ona psaki nego Paski

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI