Američke akcije pale za 797 poena pošto antiruske sankcije guraju naftu na iznad 130 dolara po barelu

Skok cijena nafte
24 komentara

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u ponedjeljak da Bidenova administracija još nije donijela odluku da li će zabraniti uvoz nafte iz Rusije. Američki predsjednik Joe Biden navodno već planira da izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju, a čak šalje i pomirbene ljude u Venecuelu.

Kada se oglasilo zvono na zatvaranju u ponedjeljak, američke akcije su i dalje padale kao prije nekoliko nedjelja i uglavnom su bile vođene istim strahovima: uticaj američkih sankcija na Rusiju zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dow Jones je u ponedjeljak pao za 797,42 poena i završio na 32.817,38; Nasdaq Composite je takođe snižen, pao je za 482,48 poena i završio na 12.830,96; a S&P 500 je pao za 127,78 poena i zatvorio se na 4.201,09.

Cijena nafte nastavila je da raste tokom vikenda, dostigavši 130 dolara po barelu sirove nafte prije nego što se u ponedjeljak smirila na 123 dolara, pošto su cijene benzina u SAD premašile 4 dolara po galonu prvi put u 15 godina. Shodno tome, akcije naftnih kompanija su značajno porasle u ponedjeljak, a dobavljač usluga nafte i gasa Baker Hughes dodao je 5 % vrijednosti svojih akcija. Chevron je porastao za 1,4 %, a ExxonMobil za 2 %.

„Porast nafte destabilizuje tržište“, rekao je za Wall Street Journal Jay Hetfield, izvršni direktor i portfolio menadžer u Infrastructure Capital Advisors. „Tržište je zabrinuto zbog rata i njegovog uticaja na rast SAD i američkih preduzeća.”

Međutim, dionice banaka su pretrpjele velike gubitke, pri čemu je američki Bancorp izgubio 3 % vrijednosti, a Citigroup 1,4 %. Uslužne kompanije su takođe padale na osnovu očekivanja većih operativnih troškova zbog rastućih cijena gasa, a McDonald’s, Starbucks i Nike su u padu.

Američke sankcije ruskoj ekonomiji, koje su ciljale na njen finansijski sektor, izazvale su haos na tržištima širom svijeta, a u ponedeljak su SAD i njeni saveznici počeli da razgovaraju o mogućoj zabrani uvoza ruskih naftnih derivata – najvećeg izvoza zemlje. Rusija obezbjeđuje 40 % evropskog gasa.

Međutim, portparol Bijele kuće Jen Psaki rekla je u ponedjeljak da „predsjednik u ovom trenutku nije donio nikakvu odluku“ i nije ponudila ni vremenski okvir za odluku.

Biden navodno razmišlja o odlasku u Saudijsku Arabiju kako bi zatražio od najvećeg svjetskog proizvođača nafte i bliskog američkog partnera da poveća proizvodnju nafte kako bi nadoknadio potencijalni gubitak ruskog gasa.

New York Timess je takođe izvijestio u subotu da su američke diplomate krenule u Karakas da pokušaju da zakopaju ratnu sjekiru sa venecuelanskim predsjednikom Nikolasom Madurom, koristeći kao mamac odbacivane destruktivnih američkih sankcija kako bi ga natjerali da raskine veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji dugo podržava stav južnoameričke države protiv hegemonije SAD u regionu. SAD godinama pokušavaju da zbace Madura sa vlasti podržavajući neimenovanog opozicionog kandidata Huan Gvaidoa, koji se proglasio privremenim liderom zemlje prije tri godine.

Neki strahuju da bi rast cijena nafte mogao dodatno da podstakne rastuću inflaciju, koja je već na najvišoj tački u posljednjih 40 godina zahvaljujući drugim povećanjima operativnih troškova izazvanih pandemijom COVID-19.

Jim Polsen, glavni investicioni strateg grupe Leuthold, rekao je za CNBC u ponedeljak da „’stagflacija’ brzo postaje centralni fokus u portfeljskim strategijama”, misleći na fenomen iz 1970-ih koji su izazvali bliskoistočni izvoznici nafte koji su uveli embargo zapadnim zemljama koje su podržavale Izrael 1973. godine.

„Priprema za sporiji rast i uporniju inflaciju pokreće strahove i akciju investitora“, dodao je analitičar.

Jen PsakiNaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

“Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u ponedjeljak da Bidenova administracija još nije donijela odluku da li će zabraniti uvoz nafte iz Rusije.”
Naravno da neće.
Takve odluke donose glupavi blentavi europski političari.

Tupko Glupko
2 godine prije

Kako je ogavno gledati kako se sada izuzetni ulizuju Venecueli i Iranu da povećaju svoju proizvodnju nafte da pokriju zapadne potrebe koje se zadovoljavaju sa ruskog tržišta, znajući što sve izuzetni rade Venezueli godinama, a Iranu desetljećima.

Pero
2 godine prije

“Šalju pomirbene ljude u Venezuelu”,baš zanimljivo.Hebu ih godinama pa hajde sad pomognite da shebemo Ruse pa čemo poslije toga opet vas.

nekoime
2 godine prije

A zašto Rusi ne bi prekinuli izvoz nafte u Ameriku kao dio svojih sankcija?

Legendarni Grk
2 godine prije

Alo Miki – tko je tu lud?
Kada je cijena barela nafte bila 150 USD, onda je cijena benzina bila 9,5 kn.
Sva ova predstava je pljačka i vozanje idiota.

hogar strašni
2 godine prije

bit će oni mekši

Max
2 godine prije

Koje licemjerje da traže naftu od Venezuele nakon što su joj prijetili rato, i sankcijama je doveli na rub gladi i neimsštine.

Prle
2 godine prije

Manite se suplje price. Evo sad sam kupio cisternu nafte i cijena je 3,36 km po litru. To je samo danasnja cijena. U toku narednog tjedna ocekuju 300 dolara po barelu. Tako tvrde glavni uvoznici. Nafte vec ponestaje. Vise ni cijena nije bitna. Odobrili su mi samo citernu,a trazio sam tri. Vidjece u toku tjedna da li se moze sta namaketi jer u Plocama je vec ponestaje. Ako ovako nastavi mislim da ceno do “prvoaprilske sale” imati 5km po litri. Nadajmo se da ce biti prvoaprilska sala. U istocnoj Europi sleper ne moze vise natociti od 50 litara. To vazi za strance trenutno u Poljskoj,Ceskoh i Slovackoj ako se ne varam. Izgleda do Titine godisnjice cemo biti parkirani. Ostalo da ne tupim.

tihobl
2 godine prije

Saudi su ih jasno otpilili i rekli da OPEC ne moze podici proizvodnju zamjeni rusku naftu. Sa Iranom i Veneculeom bi to mogli kroz 5 godina. Kad je Obama ukinuo sankcije Iranu ocekivao se pad cijena nafte, a otkrilo se da iranci nisu u stanju da brzo dignu proizvodnju. Umjesto buma nove nafte na trzistu pojavile su se iranske delegacije da traze strane partnere za zajednicka ulaganja i pocetak proizvodnje za 3-5 godina. Racunica je jednostavna: ako uvedu sankcije Rusiji na energente cijena odlazi na astronomske visine. Rusi ce i dalje pojedinim zemljama prodavati naftu (kao sto je prodavao Iran za vrijeme totalne blokade), prodavace manje kolicine, a zaradjivace vise. Pazite ovo: azijjske kompanije su bile konkurentne kad je cijena LNG bila 1600$, a evropljani su postali nekonkurentni kad je cijena plina presla 1000$. Juce je LNG u Aziji kostao 2100$, a plin u Evropi 3600$. Da li primjecujete kuda… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Rusija i Kina nek stvore svoj SWIFT, a poslovanje sa dolarima zamjene sa juanima.
Pa da posle čujete luđačkog vrištanja sa strane EU i USA.

DEDA
2 godine prije

RVACKI SAVEZNICI AMERIČANI BRAVO.

nessy
2 godine prije

Ovo sa “mirenjem sa Venecuelom” moze pasti na pamet samo manijaku bez morala i obraza, koji ne drzi do rijeci. Dakle, ameri su pokusali ubiti Madura (dronovima), pokusali su ga oteti, proglasili su ‘predsjednika u egzilu’, slali su komandose da sabotiraju elektrane i el. mrezu, poticali vojni vrh na drzavni udar, ‘zamrznuli’ (oteli) drzavni novac u USA, oteli pomocu UK zlatne rezerve u Londonu, pokusali ‘obojenu revoluciju’, i tako dalje… I nista nije upalilo. A sada, posto zele nastetiti Rusiji (koja je svo vrijeme pomagala i podrzavala Venecuelu), prave se da nista nije bilo, i ‘idemo iz pocetka’, jer im treba nafta. Nazalost, Venecuela je u teskoj, ocajnickoj situaciji, i moguce lako da prihvati dogovor sa svojim zakletim krvnicima. Tuzno i tragicno, ali mislim da se to zove ‘real-politika’ i oportunizam, diplomatski, a svakodnevnim govorom to bi bilo ‘biti shupak, kojega ne samo kecaju, nego mu i usi uvrcu, da… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

Sva ova predstava sa poskupljenjem cijene barela, indirektno odgovara Rusiji. Izvozit ce manje, ali po bitno vecoj cijeni, i to je to. Koliko se sjecam, Rusija svoje drzavne troskove projektira na osnovu cijene barela 40$. Sve preko toga je dobitak na loto-u.

hiber
2 godine prije

Trenutno je puklo rusko tržište deviza gdje je mogućnost legalne zamjene valuta odgođeno za dugo vremena, čak i uz proviziju od 30% tako da je zadnji unutarnji tečaj 1 dolar 200 rubalja. Rusija je ostala na samo 20 milijardi dolara casha, tako da nudi placanja samo u rubljima. Time je pukao i kliring sa kinezima. Sutra se otvara ruska burza, navodno. Dakle, izgled potpunog bankrota Rusije (nemogućnost plaćanja) sasvim je moguć u narednih 15-30 dana. Naravno, svi znamo kako je završila Ukraina kada je bankrotirala, a sada isti scenarij prijeti Ruskoj federaciji. Srećom, nikome nije u interesu da se RF raspadne, već samo da se svede na pravu mjeru. Uskoro ističe 15 dan kineskog moratorija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI