„Koriste vas kao topovsko meso“: Lukašenko apelira na ljude da ostanu kod kuće, za proteste optužuje strano miješanje

Aleksandar Lukasenko
46 komentara

Predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je bjeloruske građane da ne “izlaze na ulice” i da izbjegavaju proteste, optužujući strane agente za podmetanje nemira koji su zahvatili zemlju nakon kontroverznih izbora.

„Ne izlazite sada na ulice! Shvatite da se vi i vaša djeca upotrebljavate kao topovsko meso “, rekao je Lukašenko u petak tokom sastanka sa Nacionalnim vijećem za nacionalnu sigurnost.

„Oni su već došli ovdje u velikom broju iz Poljske, Holandije, Ukrajine, iz „Otvorene Rusije“ – ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog i tako dalje. Agresija na zemlju je već započela.“

Govoreći o rješavanju protesta od strane policije, Lukašenko je gotovo samo branio veliku akciju policije. U proteklih nekoliko dana privedeno je najmanje 6.700 ljudi, dok su vlasti optužene za pretjeranu silu i čak „mučenje“ zatvorenih demonstranata. Lukašenko je insistirao da, kao “vojni čovjek”, nema druge mogućnosti osim da se nosi sa nemirima.

„Da li želite da sjedim i čekam dok cijeli Minsk ne bude naopako? Kasnije ćemo stabilizovati situaciju “, rekao je predsjednik, obećavši da će se„ pozabaviti “strancima koji su navodno došli u Bjelorusiju da učestvuju u nemirima.

Lukašenko je policajcima, koji su od sinoć bili mnogo popustljiviji prema demonstrantima, pružio malo mudrosti, rekavši da ne treba tući nemoćne ljude. U četvrtak se ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev javno izvinio ljudima “slučajno” uhapšenim u akciji i rekao da je izdao jasne naredbe da ne diraju pripadnike štampe. Do toga je došlo poslije više dana navodnih prebijanja civila i novinara, kako na ulici, tako i u pritvorskim centrima, a u mnogim medijskim izvještajima pojavili su se grozni detalji.

Bjeloruske vlasti oslobodile su više od 2.000 pritvorenih u petak, ali kažu da će još hiljade ljudi ostati iza rešetaka, za sada bez optužbe.

U Bjelorusiji su počeli nemiri nakon predsjedničkih izbora, održanih 9. avgusta, i rezultata za koji Lukašenkovi protivnici tvrde da je grubo falsifikovan. Vlasti zemlje, međutim, tvrde da je prebrojavanje glasova bilo fer – prema konačnim podacima, dugoročni lider Bjelorusije osigurao je solidan ponovni izbor, osvojivši više od 80 odsto glasova. Lukašenkov najbliži konkurent, Svetlana Tihanovskaja dobila je samo 10 procenata podrške, ali tvrdi da je pobijedila na izborima.

Izbori i nemiri koji su uslijedili, naišli su na ljutu reakciju na Zapadu, a posebno u Evropskoj Uniji. Kasno u petak, visoki diplomata EU Josep Borrell rekao je da blok “ne prihvata izborne rezultate”, i da je već započeo rad na sankcionisanju “odgovornih za nasilje, proizvoljna hapšenja i falsifikovanja”.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaMinskprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
3 godine prije

Lukasenko mnogo prkosi Putinu i Rusiji i znamo da su bili neki pregovori sa Briselom, pa onda Ruski specialci tamo..? Moglo bi da je ovo operacija Putina znamo kako je on za ujedinjenje Rusije i Belorusije ipak isti narod

tihobl
3 godine prije

Narode zar ne uvidjate cemu ova vjezba?
I do sad su bili bezobrazni, ponistavali izbore pri tjesnoj razlici i trazili ponavljanje, a sad su bezobrazluk stavili na maksimum pa govore da je 10% vece od 80% i da pobednik na izborima ne moze da ostane u predsjednickoj fotelji jos jedan mandat, vec mora da pobjegne u Rusiju.
Ovo je uvjezbavanje za jesenje izbore u SAD. Isti scenario i tamo ce ponoviti.

tihobl
3 godine prije

Čak Noris poručio Lukašenku: Doći ću ti i nateraću te da plačeš.

nessy
3 godine prije

Podrzavam Lukasenka, ali ono policijsko batinanje i maltretiranje nenaoruzanih prosvjednika, to je ispod svake kritike. Teror je teror, bez obzira od koga dolazi. Izgleda da je nepobitna cinjenica da bar 80% policajaca, bez obzira na drzavu, spadaju u psihopate, sadiste i nasilnike, spremne terorizirati svoj narod. Vidio sam video sa Bjeloruskinjom, oko 50 godina starosti, koja place od muke, i kaze “pa zasto to rade, mi smo svi Bjelorusi”. Ali, istina je voda duboka, kao sto je rekao netko pametan.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Lukašenko je 100 % u pravu, Putinu sigurno nije interes imati novu Ukrainu, a ti zapadnjaci ako im je do istine neka naprave referendum u Ukraini dali bi rađe sa Putinom ili sa zapadnom mafiom, sreo sam u svijetu puno ukrainaca gotovo svi su mi rekli da je prije bilo bolje, zar nije tako i sa Jugom, zapad ne interesira istina nego kaos !!??XX

Borik
3 godine prije

U Bjelorusiji je nezaposlenost 0.5%
Nek bude 10 ili 20% kao u mnogim demokracijama pa ce Luka vidjeti kako narod cuva svoj posao.
A oni uhljebi sto su radili na TV i dali otkaz, ja bi ih nogom u guzicu i dozivotno iskljucio iz svih drzavnih sluzbi, nek ih hranu NATO-vci.

sidvasfvishfvoabsofvasedfvhasfvas
3 godine prije

Žao mi Batka, želi svom narodu dobro al narod stoka sitnog zuba, doduše nama je lako pametovati kad smo to prošli ima već četvrt stoljeća i znamo što ih čeka stoka to još nezna. Imam osječaj da neće ustuknuti, nebi volio da bude ko sa Čaušeskuom.

enkol
3 godine prije

Propala jos jedna obojena revolucija, otislo stopama Hong Konga

Max
3 godine prije

Batko bori se ili si gotov.

Fenik
3 godine prije

Danas Lukasenko tražio vojnu pomoć u osiguranju Bjelorusije od strane Ruske Federacije i Ruska vlada mu je odgovorila potvrdno. Takodjer danas su zracno desantne snage BJ prebace ne na granicu sa Poljskom i svi radnici koji protestuju ce biti otpušteni iz tih fabrika. Izgleda da je Luki tražio oprost od Putina i sada dobio punu Rusku podršku sto se vidi i po Ruskim medijima. Sada prema Lukasenkovim riječima krevet obračun sa obojenim revolucionarima.

Kažun d.d.
3 godine prije

Belarus – This Color Revolution Is Already Dead. The Union State Has Killed It.
Izvor MOON OFF ALABAMA

Sino-Belarus
3 godine prije

Sutra u Minsku miting podrške Lukašenku i to baš na istoj aveniji gdje i opozicionari planiraju “hod za slobodu”. Dodajte famozne snajpere i eto kaosa.

fićo
3 godine prije

Situacija je loša.Putinov plan je bio ujedinjenje da bi on zbog isticanja mandata elegantno prešao na mesto predsednika nove zajednice,ali je Lukašenko to odbio i Putin je morao da izvede ponižavajuću promenu ustava da bi se mogao ponovo kandidovati.Hteo je da vidi leđa Lukašenku,ali ne zna šta dolazi posle.Situacija mu se u Habarovsku usložnjava,masovni protesti traju već mesec dana,Belorusiju ne sme da preda Natou,a oni već drmaju zemlju.Treba odgledati intervju što je Lukašenko dao Gordonu,ukrajinskom novinaru,2,5 sata nisam trepnuo.

Cigo
3 godine prije

Molim oölink! Hvala!

Mali Mujo
3 godine prije

Ocito bjelosvjetski mocnici u Bjelorusiji nisu uspjeli sa Coroan virusoam pa su prisli drugim metodama.

CAM.
3 godine prije

Fabrikat?
Made in Happynismus- traktor
Strano tijelo?
Ma koji desant na drvar.. strest će ga neki “kuđak kamikaza?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI