Rusija iskoristila NATO manevre “Sea Shield 2019” za vojne vježbe u borbenim uvjetima

Su-34
34 komentara

Kao što smo izvijestili prošlog tjedna, ruske snage stacionirane na Krimu, uključujući Crnomorsku flotu, su takoreći paralelno s NATO paktom pokrenule velike vojne vježbe u području Crnog mora. Dok su mornarica, zrakoplovstvo i trupe Sjedinjenih Država, Grčke, Kanade, Bugarske, Rumunjske, Nizozemske i Turske, te kao “interakcijske snage”  Ukrajine i Gruzije završavali vojne vježbe “Sea Shield 2019” u jugozapadnom dijelu Crnog mora i još nisu napustili to područje, ruska vojska je pokrenula jedne od najvećih vježbi u tom području u blizini NATO snaga.

Prema podacima ruskog ministarstva obrane, vježbe na Crnom moru su uključivale više od 50 zrakoplova i helikoptera, raketne sustave S-400, te bataljun obalnih obrambenih sustava Bal i Bastion. Crnomorska flota je u međunarodne vode poslala raketne čamce “Šuja” i “R-60”, protupodmornički brod “Suzdalec” i protusabotažni brod “Kinel”, dok je ostatak flote ostao u stanju pune borbene gotovosti.

Tijekom manevara snage ruskih marinaca su se na oklopnim transporterima BTR-82AM ukrcale u desantni brod “Azov”. Nakon dolaska i iskrcaja na određeno područje “crne beretke” su u vježbama zauzele određeni dio obale.

Istovremeno su ruski strateški bombarderi Tu-160 provodili manevre zajedno s borbenim zrakoplovima Su-27SM, koji su poletjeli s Krima. Pilotima zrakoplova Su-27SM su dodijeljene koordinate bombardera Tu-160 i hipotetskih zračnih ciljeva koji se približavaju bombarderima. Svaki par zrakoplova je pratio bombardere i presretao hipotetskog neprijatelja.

FOTO: strategijski bombarderi TU-160

Rusija se na ovaj korak nije odlučila slučajno. Prethodno su ukrajinski dužnosnici priopćili da se njihova mornarica, kao i skupina NATO brodova, pripremaju za prolaz kroz Kerčki tjesnac bez ruskog odobrenja. Ovim trikom su Ukrajinci mislili prevariti Rusiju. Kijev se oslanjao na pomorske vježbe NATO pakta “Sea Shield 2019”, koje su se provodile u Crnom moru, a zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza su uvježbavale borbene postupke protiv podmornica, brodova i zrakoplova u Crnom moru. Službeno su simulirali operaciju kao odgovora na krizu koja je potvrđena rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Udarne snage” su bile četrnaest rumunjskih vojnih brodova, rumunjski borbeni zrakoplovi MiG-21 i F-16, nizozemski razarač “Evertsen”, kanadska fregata “Toronto”, španjolska fregata “Santa Maria”, turska fregata “Gelibolu” i francuski pomoćni brod “Var”.

F-15C USAF i rumunski MiG 21 LanceR
F-15C USAF i rumunski MiG 21 LanceR

Već od 8. travnja su 4. ruska zrakoplovna armija, kao i ruska Crnomorska flota, provodili koordinaciju,  kako je utvrđeno planom kontrole. 20 Su-34 i Su-24, jurišni zrakoplovi Su-25SM i višenamjenski Su-30 simulirali su napad na brodove koji prelaze rusku državnu granicu.

Scenarij je bio uništenje dva neprijateljska ratna broda, razarača i fregate. Karakteristike brodova odgovarale su karakteristikama NATO pomorske skupine koja je sudjelovala u vježbama “Sea Shield 2019”. Ruski ratni brodovi su provodili misije za obranu obalne infrastrukture na Krimu, te kontrolu protivničke neprijateljske skupine u Crnom moru. U misiju operativne kontrole su poletjela 4 borbena zrakoplova Su-27SM iz 38. zračne pukovnije “Belbek” s Krima, kako bi pratili su dva strateška bombardera Tu-160 koji su došli zračni prostor Crnog mora.

 Su-34 i Su-24 sa avionom za dopunu goriva Il-76 Midas
FOTO: Su-34 i Su-24 sa avionom za dopunu goriva Il-76 Midas

Zrakoplovi Tu-160 su dio 22. zrakoplovnih bombarderskih snaga iz baze “Engels”. Su-27SM su uvježbavali presretanje zračne mete u više smjerova napada. U vježbama na Crnom moru su također korišteni supersonični bombarderi Tu-22M3.

Operativna provjera ruske vojske je praktično provedena tijekom pomorskih vježbi NATO pakta “Sea Shield 2019”, što je ruskim snagama omogućilo da su uvježbavaju u realnim “borbenim” uvjetima. Ruska vojna vježba bila je jasna poruka NATO paktu da se drži podalje od teritorijalnih voda Ruske Federacije u Crnom moru ida ne pomišljaju bez dozvole prolaziti ispod mosta u Kerčkom tjesnacu.

Rusija pokrenula jedne od najvećih vježbi u Crnom moru paralelno s NATO snagama

Ruska vojna vježba kao odgovor na vježbu Sea Shield 2019
FOTO – Šire područje poluotoka Krim

 

crno moreKerčki tjesnacKrimNATOSea Shield 2019Su-27Vojne vježbevojni manevri
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Pa i NATO je imao vježbe u realnim ratnim uvjetima zbog ruskih vježbi.
Znači, obostrana korist.

Tom
4 godine prije

Rusi sa krima kontroliraju crno more u potpunosti obalnim protubrodskum raketama mogu potopiti svaki brod u crnom moru

Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Odlicna grafika gore od RT-a! Treba detaljno prouciti.

tronald thump
4 godine prije

treba betonirat bosfor

Majk Majers
4 godine prije

Interakcijske snage? Najjeftinije topovsko meso. U slučaju sranja, služe za prvi udar, da se razotkriju neprijateljski položaji. Onda idu rumunji,bugari,hrvati.

Jordan
4 godine prije

Daily Mail! Dobro da priznaješ da si glup?

tedi
4 godine prije

A Svabe nevole snaps?A tek mi na Balkanu,najveca frka je bila koliko kazana rakije se smije isoec kada udes u EU.

Tomica
4 godine prije

I jedni i drugi su te novce mogli bolje iskoristiti.

Ivo
4 godine prije

burte, lijekovi!

Narančasti krelac
4 godine prije

Jesi glup.

samo tako
4 godine prije

A tko se ne bi us*ao od kanadske fregate ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI