Rusija pokrenula jedne od najvećih vježbi u Crnom moru paralelno s NATO snagama

ruski razarac 619 Project 1155 klase Udaloy II
21 komentar

Ranije ovog mjeseca smo izvijestili kako je ruska vojska u regiji Crnog mora sve jedinice podigla u stanje pune borbene gotovosti, a razlog su vježbe NATO pakta i saveznika “Sea Shield 2019” u jugozapadnom dijelu Crnog mora. U punu borbeno gotovost su stavljene vojne jedinice za izviđanje i sve vrste napada, zajedno s obalnim raketnim sustavima i vojnim pomorskim zrakoplovstvom, koje obavljaju borbenu dužnost. Ove su informacije 8. travnja dostavljene  u Nacionalni centar za obrambeno upravljanje Ruske Federacije.

Vojna služba je dala pojašnjenja, naglašavajući spremnost “za brzo reagiranje u slučaju izvanrednih situacija uzrokovanih vježbama koje su u tijeku”.

“Kako bi se osigurao mir i sigurnost u crnomorskom području, poduzimaju se mjere za praćenje djelovanja NATO brodova od strane snaga i sredstava Crnomorske flote”, stajalo je u priopćenju. Zapadna pomorska područja Crnog mora prate izviđački brodovi, kao i napadačke skupine brodova, te obalni raketni sustavi Bastion i Bol, te zrakoplovi ruske mornarice.

Podsjetimo da se NATO odlučio provesti velike pomorske vježbe “Sea Shield 2019” koje pokrivaju jugozapadni dio Crnog mora. U vježbe su se uključile Sjedinjene Države, Grčka, Kanada, Bugarska, Rumunjska, Nizozemska i Turska, a kao “interakcijske snage” su im se pridružili Ukrajina i Gruzija.

Vježbe NATO pakta i saveznika su počele 5. travnja i bilo je predviđeno završile su 13. travnja.

Rusija pokrenula jedne od najvećih vježbi u Crnom moru u blizini NATO snaga

mornarica razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy
FOTO: razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy

Međutim, portal Avions Legendaires prenosi kako se sva NATO oprema, uključujući brodove i zrakoplove, još uvijek nije povukla iz područja Rumunjske i Bugarske.

Rusija je stoga donijela odluku o pokretanju velikih vojnih vježbi u svom dijelu Crnog mora, kako bi odgovorila na očitu provokaciju NATO pakta.

Rusija je pokrenula jednu od svojih najvećih vojnih vježbi u Crnom moru i ne krije da su ove vježbe odmazda za NATO vježbe “Sea Shield 2019” koje se održavaju u isto vrijeme na istom području.

U vježbama sudjeluju zrakoplovi, helikopteri, raketni sustavi S-400, kao i obalni obrambeni raketni sustavi Bal i Bastion, objavilo je rusko ministarstvo obrane na svojoj službenoj internetskoj stranici u petak, dok su NATO vježbe još bile u tijeku.

Prema podacima ruskog ministarstva, vježbe na Crnom moru uključuju više od 50 zrakoplova i helikoptera, raketne sustave S-400, te bataljun obalnih obrambenih sustava Bal i Bastion.

Crnomorska flota je u međunarodne vode poslala raketne čamce “Šuja” i “R-60”, protupodmornički brod “Suzdalec” i protusabotažni brod “Kinel”, dok je ostatak flote ostao u stanju pune borbene gotovosti.

protivbrodski sistem BAL Kh-35
FOTO: protivbrodski sistem BAL i raketa Kh-35

Tijekom manevara su se snage ruskih marinaca na oklopnim transporterima BTR-82AM ukrcale u desantni brod “Azov”. Nakon dolaska i iskrcaja na određeno područje su “crne beretke” u vježbama zauzele određeni dio obale.

Istovremeno su ruski strateški bombarderi Tupoljev-160 provodili manevre zajedno s borbenim zrakoplovima Su-27SM, koji su poletjeli s Krima.

Pilotima zrakoplova Su-27SM su dodijeljene koordinate bombardera Tu-160 i hipotetskih zračnih ciljeva koji se približavaju bombarderima. Svaki par zrakoplova je pratio bombardere i presretao hipotetskog neprijatelja.

Iako ovo nije presedan, jedan je od rijetkih slučajeva pokretanja paralelnih velikih vojnih vježbi na ovako uskom području. Međutim, odluka Moskve ne čudi, jer je uoči NATO vježbi poručila da je u trenutku očitih napetosti između Zapada i Rusije ideja o združenim vježbama Sjevernoatlantskog saveza s Ukrajinom i Gruzijom loša i može dovesti do nepredviđene eskalacije.

projekat 21980 Grachonok
FOTO: protusabotažni brod, projekat 21980 Grachonok

Naravno, NATO je poručio “kako je to uobičajena praksa saveznika i partnera koji u multinacionalnim vojnim manevrima uvježbavaju poboljšanje naših profesionalnih odnosa i poboljšanje ukupne koordinacije.”

Međutim , za Moskvu aktivnosti NATO pakta u Crnom moru potkopavaju stabilnost u regiji, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Prema njegovim riječima, Moskva je spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi neutralizirala prijetnje povezane s djelovanjem saveza.

“Mi ćemo reagirati u skladu s tim”, objasnio je Gruško i dodao “kako bi sigurnost u regiji trebale bi osigurati crnomorske zemlje”.

Avions Legendaires / MID.ru

VIDEO – Vježbe ruskog zrakoplovstva nad Crnim morem

 

crno moreKrimNATOSea Shield 2019Su-27Vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Koliko se samo tu CO2 (i SOx-a) ispustilo u atmosferu,a niko ni riči o tome. I mene onda j..u na tehničkom

ewfviunewfvberfviewrfvcewfrcverw
4 godine prije

Dok ih ne počnu potapati ko štakore po Crnom Moru ovi će im tako doći do Moskve…………………

AJeTo
4 godine prije

Nitko ne spominje mine, vec je to nepremostiva prepreka.

p.pit bull
4 godine prije

neka imenuju anvara azimova u viječe sigurnosti…brzo bi ih postrojio još kad se pojavi u uniformi …

Alen
4 godine prije

Sta je ovo , nema trolova…
Nedelja neradna ???

Ivo
4 godine prije

Za vrijeme CCCP su hijene bile i nasrtljivije, rusi su se zabijali u njih svojim brodovima da bi ih istjerali iz teritorijalnih voda. Sad to mogu puno elegantnije riješiti. Nadam se da će uskoro imati i dobar povod. Trebalo bi da opet hakiraju GPS nekom imperijalnom brodu ili avionu i momentalno ga skinu kad pređe granicu za 1 cm. Hijene ful dobro reagiraju na te stvari. Porazmisli bi dvaput gdje će se igrati ubuduće. Ovako će čačkati do u nedogled i iscrpljivati ruse.

Hogar strašni
4 godine prije

Kad će rusi imati vojne vježbe kod Kube?

Ivi.tz
4 godine prije

Svaki normalan čovjek će osuditi ove nato psihopate.a kako bi reagovali bolesnici iz pentagona da Rusija Kina Iran dodju na njihove granice i izvode nekakve vježbe. Ovi stvarno nisu normalni.a ovi pacovi iz nato što moraju slušati gazdu nisu svjesni šta rade.fuj mam. Vam.j

nessy
4 godine prije

Kako se samo ti krvozedni Rusi usude provoditi vojne vjezbe, kad NATO samo brane svoje granice? Jedini pravi, reciprocni odgovor bi bio da Rusija odrzi manevre u Meksickom zaljevu.

Prvi od 7
4 godine prije

Da,nek ih dovezu sto vise i neka njih dođe sto vise pa da se planeta jednom za uvijek rijesi tog okota. Dodi i ti feldmarsale.

Ivo
4 godine prije

Točno, to bi imalo nekog smisla za njih, a ne ovo bemisleno vozikanje po Crnom moru. No, očito i oni znaju koliko daleko mogu ići.

Bruno
4 godine prije

Vježbaju svi. Treba i vojska imati razlog za svoje postojanje. A vojske imaju skupe igračke u svojim rukama. Krim je ruski, vjezbali oni više ili manje to im na isto dođe.

Alen
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI