Rusija pokrenula jedne od najvećih vježbi u Crnom moru paralelno s NATO snagama

ruski razarac 619 Project 1155 klase Udaloy II

Ranije ovog mjeseca smo izvijestili kako je ruska vojska u regiji Crnog mora sve jedinice podigla u stanje pune borbene gotovosti, a razlog su vježbe NATO pakta i saveznika “Sea Shield 2019” u jugozapadnom dijelu Crnog mora. U punu borbeno gotovost su stavljene vojne jedinice za izviđanje i sve vrste napada, zajedno s obalnim raketnim sustavima i vojnim pomorskim zrakoplovstvom, koje obavljaju borbenu dužnost. Ove su informacije 8. travnja dostavljene  u Nacionalni centar za obrambeno upravljanje Ruske Federacije.

Vojna služba je dala pojašnjenja, naglašavajući spremnost “za brzo reagiranje u slučaju izvanrednih situacija uzrokovanih vježbama koje su u tijeku”.

“Kako bi se osigurao mir i sigurnost u crnomorskom području, poduzimaju se mjere za praćenje djelovanja NATO brodova od strane snaga i sredstava Crnomorske flote”, stajalo je u priopćenju. Zapadna pomorska područja Crnog mora prate izviđački brodovi, kao i napadačke skupine brodova, te obalni raketni sustavi Bastion i Bol, te zrakoplovi ruske mornarice.

Podsjetimo da se NATO odlučio provesti velike pomorske vježbe “Sea Shield 2019” koje pokrivaju jugozapadni dio Crnog mora. U vježbe su se uključile Sjedinjene Države, Grčka, Kanada, Bugarska, Rumunjska, Nizozemska i Turska, a kao “interakcijske snage” su im se pridružili Ukrajina i Gruzija.

Vježbe NATO pakta i saveznika su počele 5. travnja i bilo je predviđeno završile su 13. travnja.

Rusija pokrenula jedne od najvećih vježbi u Crnom moru u blizini NATO snaga

mornarica razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy

FOTO: razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy

Međutim, portal Avions Legendaires prenosi kako se sva NATO oprema, uključujući brodove i zrakoplove, još uvijek nije povukla iz područja Rumunjske i Bugarske.

Rusija je stoga donijela odluku o pokretanju velikih vojnih vježbi u svom dijelu Crnog mora, kako bi odgovorila na očitu provokaciju NATO pakta.

Rusija je pokrenula jednu od svojih najvećih vojnih vježbi u Crnom moru i ne krije da su ove vježbe odmazda za NATO vježbe “Sea Shield 2019” koje se održavaju u isto vrijeme na istom području.

U vježbama sudjeluju zrakoplovi, helikopteri, raketni sustavi S-400, kao i obalni obrambeni raketni sustavi Bal i Bastion, objavilo je rusko ministarstvo obrane na svojoj službenoj internetskoj stranici u petak, dok su NATO vježbe još bile u tijeku.

Prema podacima ruskog ministarstva, vježbe na Crnom moru uključuju više od 50 zrakoplova i helikoptera, raketne sustave S-400, te bataljun obalnih obrambenih sustava Bal i Bastion.

Crnomorska flota je u međunarodne vode poslala raketne čamce “Šuja” i “R-60”, protupodmornički brod “Suzdalec” i protusabotažni brod “Kinel”, dok je ostatak flote ostao u stanju pune borbene gotovosti.

protivbrodski sistem BAL Kh-35

FOTO: protivbrodski sistem BAL i raketa Kh-35

Tijekom manevara su se snage ruskih marinaca na oklopnim transporterima BTR-82AM ukrcale u desantni brod “Azov”. Nakon dolaska i iskrcaja na određeno područje su “crne beretke” u vježbama zauzele određeni dio obale.

Istovremeno su ruski strateški bombarderi Tupoljev-160 provodili manevre zajedno s borbenim zrakoplovima Su-27SM, koji su poletjeli s Krima.

Pilotima zrakoplova Su-27SM su dodijeljene koordinate bombardera Tu-160 i hipotetskih zračnih ciljeva koji se približavaju bombarderima. Svaki par zrakoplova je pratio bombardere i presretao hipotetskog neprijatelja.

Iako ovo nije presedan, jedan je od rijetkih slučajeva pokretanja paralelnih velikih vojnih vježbi na ovako uskom području. Međutim, odluka Moskve ne čudi, jer je uoči NATO vježbi poručila da je u trenutku očitih napetosti između Zapada i Rusije ideja o združenim vježbama Sjevernoatlantskog saveza s Ukrajinom i Gruzijom loša i može dovesti do nepredviđene eskalacije.

projekat 21980 Grachonok

FOTO: protusabotažni brod, projekat 21980 Grachonok

Naravno, NATO je poručio “kako je to uobičajena praksa saveznika i partnera koji u multinacionalnim vojnim manevrima uvježbavaju poboljšanje naših profesionalnih odnosa i poboljšanje ukupne koordinacije.”

Međutim , za Moskvu aktivnosti NATO pakta u Crnom moru potkopavaju stabilnost u regiji, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Prema njegovim riječima, Moskva je spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi neutralizirala prijetnje povezane s djelovanjem saveza.

“Mi ćemo reagirati u skladu s tim”, objasnio je Gruško i dodao “kako bi sigurnost u regiji trebale bi osigurati crnomorske zemlje”.

Avions Legendaires / MID.ru

VIDEO – Vježbe ruskog zrakoplovstva nad Crnim morem

 

21
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
8 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
20 Komentatori
AlenBrunoIvoPrvi od 7Amater Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Majk Majers
Gost
Majk Majers

Koliko se samo tu CO2 (i SOx-a) ispustilo u atmosferu,a niko ni riči o tome. I mene onda j..u na tehničkom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Koga briga, CO2 , a Sox je Sumpor oxid, Što je i to štetno? A koliko je samo vojske izvršilo nuždu na brodovima, ili su probudili ribe dok spavaju? (Jel spavaju ribe? treba pitat one u ZG što su jučer marširali za prava Životinja i nosili transparent Svi smo mi Oto! Onaj ker što je izgrizo pola komšiluka)

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Da im Rusi ne uvedu par – nepar………

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

MM
Sve oko CO2 je obično mazanje očiju! Potraži na netu kako se kretala količina CO2 u posljednjih 450 000 godina te kako je to pratila temperatura i što je bilo nakon naglog pada CO2 i temperature. Grafovi su super i nisu mani pulirani jednako kao i grafovi o stakleničkim plinovima. Što nam političari prodaju je živa smijurija!

Amater
Gost
Amater

Sigurno imaju katalizator i FAP filter 🙂 🙂 🙂

ewfviunewfvberfviewrfvcewfrcverw
Gost
ewfviunewfvberfviewrfvcewfrcverw

Dok ih ne počnu potapati ko štakore po Crnom Moru ovi će im tako doći do Moskve…………………

AJeTo
Gost
AJeTo

Nitko ne spominje mine, vec je to nepremostiva prepreka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ja ne znam jel se to uopće više koristi? Moguće, stvarno ne znam.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

LT
Danas su veoma napredne i gadne. Potraži na netu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

I Zapad je mislio da je to prošlost.
Pa sad valja pravit minolovce.
Tu su Iranci za*ebani.
P.S.
Sreća da su Rusi široke duše.
Pa trpe ovakva pod*ebavanja.
Da Rusima stvarno, al’ STVARNO zagusti, sve ove NATO destinacije od Krima do Bospora, dobile bi svaka svoju porciju sa točno određenim brojem kalorija. Ne bi ni znale što ih je snašlo. Uostalom, tome su i predviđene, to im i je uloga. Da dobiju prve batine umjesto gazde.
A Gruzija i ona sitnež na drugoj strani bi piškila u pelene i stajala mirno na jednoj nozi. Dok im Rusi ne bi rekli da promjene nogu.
A ne da bi netko pokušao ući u Crno more.
Dobili bi po tamburi još u Sredozemlju, prije Dardanela.
A i Sredozemlje nije baš nešto široko……..

p.pit bull
Gost
p.pit bull

neka imenuju anvara azimova u viječe sigurnosti…brzo bi ih postrojio još kad se pojavi u uniformi …

Alen
Gost
Alen

Sta je ovo , nema trolova…
Nedelja neradna ???

Miki maus
Gost
Miki maus

Neradni dan, nema place, sutra ce.

Ivo
Gost
Ivo

Za vrijeme CCCP su hijene bile i nasrtljivije, rusi su se zabijali u njih svojim brodovima da bi ih istjerali iz teritorijalnih voda. Sad to mogu puno elegantnije riješiti. Nadam se da će uskoro imati i dobar povod. Trebalo bi da opet hakiraju GPS nekom imperijalnom brodu ili avionu i momentalno ga skinu kad pređe granicu za 1 cm. Hijene ful dobro reagiraju na te stvari. Porazmisli bi dvaput gdje će se igrati ubuduće. Ovako će čačkati do u nedogled i iscrpljivati ruse.

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni

Kad će rusi imati vojne vježbe kod Kube?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Svaki normalan čovjek će osuditi ove nato psihopate.a kako bi reagovali bolesnici iz pentagona da Rusija Kina Iran dodju na njihove granice i izvode nekakve vježbe. Ovi stvarno nisu normalni.a ovi pacovi iz nato što moraju slušati gazdu nisu svjesni šta rade.fuj mam. Vam.j

nessy
Gost
nessy

Kako se samo ti krvozedni Rusi usude provoditi vojne vjezbe, kad NATO samo brane svoje granice? Jedini pravi, reciprocni odgovor bi bio da Rusija odrzi manevre u Meksickom zaljevu.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7

Da,nek ih dovezu sto vise i neka njih dođe sto vise pa da se planeta jednom za uvijek rijesi tog okota. Dodi i ti feldmarsale.

Ivo
Gost
Ivo

Točno, to bi imalo nekog smisla za njih, a ne ovo bemisleno vozikanje po Crnom moru. No, očito i oni znaju koliko daleko mogu ići.

Bruno
Gost
Bruno

Vježbaju svi. Treba i vojska imati razlog za svoje postojanje. A vojske imaju skupe igračke u svojim rukama. Krim je ruski, vjezbali oni više ili manje to im na isto dođe.

Alen
Gost
Alen

POVEZANE VIJESTI

Izbornik