Nakon ubojstva Fahrizadeha, bivši špijuni Mossada nude uvid u način na koji se planiraju atentati

Mossad spijuni
12 komentara

Iranski nuklearni i raketni znanstvenik Mohsen Fahrizadeh ubijen je na mjestu udaljenom oko 175 km istočno od Teherana, 27. studenog. Teheran je za napad optužio Izrael. Tel Aviv o tome nije dao nikakvu službenu izjavu. Izraelski i američki dužnosnici izrazili su bojazan od iranske osvete.

Izraelski Channel 12 dao je gledateljima uvid u to kako operativac Mossada, koji je odgovoran za organiziranje atentata u inozemstvu radi svoj posao, pozivajući se na dva veterana iz agencije i vodećeg stručnjaka izraelske obavještajne službe.

Komplicirani način eliminiranja

Doktor Ronen Bergman, istraživački novinar i autor poznat po istraživanju Mossada, rekao je za televizijski kanal da je planiranje ubojstava “osjetljiv” proces, koji uključuje element birokracije i tjedne ili čak mjesece pažljivog planiranja.

”Ako je do tada Mossad prikupljao informacije o cilju iz bilo kojeg razloga, terora, gradnje nuklearnog oružja, sada trebaju sastaviti potpuno drugu datoteku koja im omogućuje izvršenje eliminacije. Primjerice, što cilj radi u svojoj svakodnevnoj rutini, s kim je, ima li tjelohranitelje, kakav automobil vozi, je li blindiran ili nije”, objasnio je Bergman.

Victor Ostrovsky, bivši agent Mossada kanadskog podrijetla, potvrdio je da je “atentat jedna od najsloženijih operacija koje postoje, jer miješate mnoge elemente koji nemaju sposobnost međusobne komunikacije.”

“Postoji sam operater koji usmjerava napadača ili napadače. Poslije su terenski operativci koji prikupljaju informacije, ali ne znaju zbog čega. Ne želite situaciju u kojoj jedan padne, jer onda svi padnu poput domina”, objasnio je Ostrovski.

Bivši zamjenik direktora Mossada Ram Ben-Barak istaknuo je da planiranje atentata zahtijeva “koordinaciju snaga, logistike i uglavnom inteligencije u koju možete vjerovati.” Predložio je da bi za operaciju poput one protiv Fahrizadeha čak “nekoliko stotina ljudi” znalo za zavjeru.

Bergman je također primijetio da Mossadovi atentatori obično izbjegavaju pokušaje namamljivanja cilja na posebno određeno mjesto, umjesto toga radije ih eliminiraju dok su vani i tijekom svoje svakodnevne rutine. “[Cilj] ide svojim putem, on radi stvari, on kupuje stvari,” objasnio je novinar, ukazujući na atentat na čelnika palestinskog islamskog džihada Fathi Shakakija, koji je ubijen na Malti u listopadu 1995. dok se vraćao iz kupovine odjeće.

Ben-Barak je nagovijestio da je još jedna mogućnost mamljenja muškaraca uz pomoć žena. “Muškarci vole da im žene laskaju. Čak i kada ne postoji korelacija između muškarca i žene koja koketira s njim, on nikad ne misli da ”nešto nije u redu.” Uvijek će se osjećati polaskano i dopustiti da se nešto dogodi, a kad vam to bude trebalo, to ćete iskoristiti”, objasnio je.

Bergman je također tvrdio da je u svojim prošlim operacijama Mossad uložio “veliki napor kako bi osigurao da ne bude kolateralne štete” (vojni žargon za civilnu smrt). Drugi izvori osporili su ove tvrdnje, s B’Tselemom, neprofitnom organizacijom za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Jeruzalemu, procjenjujući da je između 2002. i 2008. najmanje 153 civila poginulo u izraelskim ciljanim ubojstvima na 234 palestinskih militanata, kao i da je bilo ranjenih ili ubijenih civila u eksplozijama ili tijekom napada.

Bez moralnih dilema

Iako je pozdravio ubojstvo Fahrizadeha, Bergman je priznao da je ubijanje nuklearnog znanstvenika s etičkog stajališta “puno nezgodnije”, jer “on nikada nikoga nije ubio”.

„S druge strane, morate reći da on nije bio „mali dio; on je glava sustava”, dodao je promatrač. Bergman se također podsjetio da je bivši šef MossadaMeir Dagan “uvijek govorio o važnosti ciljanih ubojstava”, i rekao mu je da pravilo koje govori da bilo koji pojedinac može biti zamijenjen nije nužno točno kad su u pitanju vođe.

Ostrovsky tvrdi da u vezi s ubojstvom znanstvenika nema ničeg lošeg, nakon čega je izjavio da bi bila pogreška “reći da osoba koja sudjeluje u izgradnji atomskih bombi na svojim rukama nema krvi”, te da takva osoba ima “puno krvi na svojim rukama.”

Ben-Barak je također odobrio atentat, rekavši da “ljudi koji se bave zabranjenim stvarima moraju znati da mogu biti eliminirani.”

Visoki izraelski dužnosnici u više su navrata tvrdili da je Fahrizadeh bio šef tajnog iranskog programa nuklearnog naoružanja, a premijer Benjamin Netanyahu pozvao je međunarodnu zajednicu da se “sjeti” imena znanstvenika u prezentaciji 2018., čiji je cilj bio uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od iranskog nuklearnog sporazuma. Iranski dužnosnici odbacili su izraelske navode o nuklearnim aktivnostima Teherana, sugerirajući da je njegov nuklearni program bio strogo civilne prirode te ukazujući na status Izraela kao jedine države koja navodno posjeduje nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Izrael šuti dok Iran prijeti osvetom

Tel Aviv još nije dao formalnu izjavu u vezi s atentatom na Fahrizadeha. U srijedu se izraelski veleposlanik u Rusiji Ben Zvi požalio da se svaki put kad se nešto loše dogodi u Iranu, optuži Izrael. Izaslanik je dodao da Izrael “ne može podnijeti” navodne iranske ambicije u vezi s nuklearnim oružjem i rekao da se “nada” da će Iran “shvatiti ovu poantu.”

Prošli tjedan anonimni izraelski dužnosnik, navodno uključen u praćenje Fahrizadehovih kretanja, rekao je za New York Times da Izraelu treba “zahvaliti” za atentat na znanstvenika, nazvavši znanstvenika “prijetnjom.”

Visoki iranski dužnosnici, uključujući predsjednika Hassana Rouhanija i ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, optužili su Izrael za umiješanost u Fahrizadehovu smrt gotovo odmah nakon napada, zahtijevajući da se ubojstvo osudi uz prijetnju izvršenja osvete. „Odgovorit ćemo na atentat na mučenika Fahrizadeha u odgovarajuće vrijeme. Iranska je nacija pametnija od upada u zamku cionista. Oni razmišljaju kako stvoriti kaos“, rekao je Rouhani.

Fahrizadeh je drugi visoki iranski dužnosnik koji je ubijen ove godine. U siječnju je zapovjednik Revolucionarne garde Qudsa Qasem Soleimani ubijen u američkom napadu bespilotne letjelice u Bagdadu. Iran je na to ubojstvo reagirao lansiranjem više od desetak balističkih projektila na dvije američke baze u Iraku.

Izraelski dužnosnici i mediji pretpostavljaju da iranski odgovor na napad na Fahrizadeha može uključivati napade na izraelske diplomatske misije, raketne udare ili napade koji uključuju iranske ”opunomoćenike” na izraelskim granicama. U četvrtak je izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost upozorilo da bi Izraelci koji žive u inozemstvu u zemljama u blizini Irana mogli biti na meti.

iranIZRAELMohsen Fakhrizadeh-MahavadiMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
2 godine prije

Mora se priznati da imaju mašte. Šta li je sledeće – crtani film na temu ubijanja iranskih naučnika?

Nema toga što neće uraditi da bi isprovocirali Iran da snažno odgovori. Ovo je pokušaj da raspale strasti kod iranskog stanovništva ali njihovo vođstvo pokazuje da zna pravila igre.
Neki kažu “nije bitno, Tramp će uskoro da ode” ali ja uopšte nisam ubeđen da će i ako ode politika prema Iranu biti drugačija. Možda samo malo da se odloži.

AlanisM
2 godine prije

“US i Israhel duznosnici, izrazili bojazan” (od odmazde) dumres od smijeha. 😀

“…kako operativac Mossada radi SVOJ POSAO”..

Kako je svijet postao bolesno mjesto pa se clandestine operacije i planiranje ubojstava sada i otvoreno nazivaju poslom. Ono, sihta u skladistu od 8-16h, topli ti je uracunat, a prijevoz sam placas.

Za ono za sto svaki covjek koji pocini takvo krivično djelo, ode u zatvor, Israhel i US otvore, maltene, javni natječaj.
Sto ti je drzavni posao i uhljebljenje.
Ubijanje za drzavu po nalogu i bez ikakvih sankcija. Naprotiv, jos dobijes i bonus na placu.

2 godine prije zadnji put uredio AlanisM
AlanisM
2 godine prije

Najbolji su UN i medjunarodna zajednica.
Ni A ni Muu jer kad je Israel u pitanju, sve je to normalno i tako treba.

2 godine prije zadnji put uredio AlanisM
SULE
2 godine prije

To su gluposti jer Izrael svoje planove drži samo za svoje interese a ne da djeli- tko je sljedeći? ZATO Je pobjegao Hasan iz kanalizacije u Iran-jer je sljedeća meta-Rat je jako blizu a to MULE brine jer gube vlast😴

Komunjara
2 godine prije

Jedina država na svijetu koja javno ima profesionalne ubojice i ubijanje civila predstavlja kao njihov posao. Istovremeno, ako netko spomene neki aspekt izraelske politike u negativnom kontekstu, taj biva odmah označen zločincem koji ugrožava miroljubivi i bogobojazni izraelski narod. Ali reakcija ostatka svijeta, recimo UN-a, definitivno je sramota za ljudsku vrstu. Školski primjer nejednakosti kojom se gleda na ljude po principu religije, rase, nacije, bogatstva… katastrofa. Čovjek osjeti sram što živi u takvom vremenu s nije ubijen u borbi protiv tog zlog stroja.

LZN
2 godine prije

12. januar 2010 – U Teheranu ubijen iranski nuklearni prof. Masud Ali Mohamadi. Septembar 2010 – virus, poznat kao Stuxnet, pravi probleme centrifugama u obratu za bogačenje urana v Natanzu. 29. oktobar 2010 – najutjecajniji nuklearni naučnik u iranskom nuklearnom programu, prof. Majid Shahariari i jo jedan nuklearni ubijeni u dva atentata u Teheranu. 23. julij 2011 – Profesora fizike, koji radi u iranskom nuklearnom programu, ubijaju nauružani motoristi u Teheranu. 11. januar 2012 – Stručnjak za kemiju i namestnik direktora obrata za bogačenje urana u Natanzu ubijen u eksploziji u Teheranu. 31. januar 2018 – Izraelci upadaju u skladište u okolini Teherana, gdje su sakriveni dokumenti iranskoga nuklearnog programa i ukradu desetine hiljada tajnih dokumenata. 26. junij 2020 – Eksplozije u vojnoj bazi Parčin, u kojoj Iran testira eksplozivne upaljače za nuklearno orožje. 30. junij 2020 – Eksplozija u kraju Khojir blizu Parčina, baze u kojoj se proizvodi gorivo… Čitaj više »

Kažun d.d.
2 godine prije

“Iako je pozdravio ubojstvo Fahrizadeha, Bergman je priznao da je ubijanje nuklearnog znanstvenika s etičkog stajališta “puno nezgodnije”, jer “on nikada nikoga nije ubio”. „S druge strane, morate reći da on nije bio „mali dio; on je glava sustava”, dodao je promatrač. Bergman se također podsjetio da je bivši šef MossadaMeir Dagan “uvijek govorio o važnosti ciljanih ubojstava”, i rekao mu je da pravilo koje govori da bilo koji pojedinac može biti zamijenjen nije nužno točno kad su u pitanju vođe. Ostrovsky tvrdi da u vezi s ubojstvom znanstvenika nema ničeg lošeg, nakon čega je izjavio da bi bila pogreška “reći da osoba koja sudjeluje u izgradnji atomskih bombi na svojim rukama nema krvi”, te da takva osoba ima “puno krvi na svojim rukama.” Ben-Barak je također odobrio atentat, rekavši da “ljudi koji se bave zabranjenim stvarima moraju znati da mogu biti eliminirani.” Po toj logici ispravno bi bilo likvidirati… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Ništa Barak nije rekao što mi ne znamo . A mnogi nedužni l stradali su prilikom Izraelskih napada. Ne bi se on tako šepurio i hvalio da Izraelu nije dopušteno činiti zločine. Što bi bilo da netko drugi čini isto.

Duki
2 godine prije

“samo zato što milenijima nastoje vladati svijetom i drugima žele nametnuti svoju volju,”poput Iranu je ZABRANJENO ,što.-od koga,zašto, znači će ih kazna ,prije ili kasnije
Nevjerojatna lakoća ubijanja !
Neće moći !!🖕🖕💪

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI