NATO: Civilnu infrastrukturu EU, ceste i željeznice, prilagoditi “ruskoj prijetnji”

nato
50 komentara

NATO pakt civilnu infrastrukturu u Europi nastoji pripremiti kako bi zadovoljila rastuće vojne potrebe zbog navodne “ruske prijetnje”.

NATO ima za cilj razmotriti zapovjednu strukturu što će rezultirati stvaranjem novih naredbi za rješavanje potencijalnog sukoba s Rusijom, izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, dodajući kako “odvraćanje i kolektivna obrana” zahtijevaju da europske ceste budu spremne za brzo mobiliziranje tenkova, topništva i druge vojne opreme.

“Ovo nije samo zapovijed. Također moramo paziti da ceste i mostovi budu dovoljno jaki da nose veća vozila i da su željezničke mreže opremljene za brz transport tenkova i teške opreme”, istaknuo je Stoltenberg.

FOTO: Zemlje članice NATO-a i datum njihovog ulaska u savez

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Bruxellesu, glavni tajnik NATO pakta je istaknuo važnu ulogu Europske unije u premještanju postrojbi i snaga preko Atlantika, iz Sjeverne Amerike u Europu.

“Dok se kretanje vojnika i opreme provodi diljem Europe, predloženo je da kapacitete vojnog bloka ojača Atlantsko zapovjedništvo, koje će štititi pomorske linije. Mi smo bili posebno usredotočeni na ekspedicijske vojne operacije izvan naše zone, a sada se moramo fokusirati i na ekspedicijske operacije i na jačanje kolektivne obrane u Europi, što je razlog zašto smo pristupili reviziji zapovjednih struktura”, objasnio je Stoltenberg.

Predsjednik Vojnog odbora NATO pakta, češki general Petr Pavel, priopćio je u ponedjeljak kako NATO planira stvoriti novo zapovjedništvo koje će biti odgovorno za nadgledanje rada pakta u Atlantskom oceanu.

Abrams tenk
FOTO: Željezničkoi transport  tenkova Abrams M1A2

U posljednjih nekoliko godina je Rusija značajno povećala svoju vojnu nazočnost na Arktiku, područje od velike važnosti zbog rezervi plina i nafte. Jedan od ciljeva Moskve na Arktiku je stvaranje i organiziranje proturaketnog štita kako bi zaštitila svoj teritorij u slučaju hipotetskog sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama i njezinim saveznicima.

U međuvremenu je Moskva poslala pismo Ujedinjenim narodima, tvrdeći da ruskoj državi pripada oko 740 000 kvadratnih kilometara dna Arktičkog oceana.

“Ako pogledamo rastuće mogućnosti zemalja poput Rusije i Kine, s globalnim dosegom, sasvim je očito da pomorske linije moraju biti zaštićene”, izjavio je za Reuters češki general Pavel.

“Promatramo povećanu rusku pomorsku aktivnost na Arktiku i na sjevernom Atlantiku. Također procjenjujemo da će za svaku buduću krizu jačanje i sloboda komunikacijskih linija u EU biti od vitalnog značaja za europsku sigurnost”, rekao je general Pavel.

Jens Stoltenberg, NATO, generalni sekretar
FOTO: Jens Stoltenberg

Ako bude odobreno, novo Sjevernoatlantsko zapovjedništvo bi nadgledalo veliko područje i u slučaju bilo kakvog mogućeg sukoba s Rusijom će mu zadaća biti da osigura plovne putove za slanje pojačanja iz Sjedinjenih Američkih Država u Europu.

I dok novo zapovjedništvo NATO pakta, koje će pratiti sigurnost pomorskih linija u Atlantskom oceanu i na Arktiku još čeka odobrenje, jačanje civilne infrastrukture u EU se čini svršen čin. Koliko će koštati radovi jačanja puteva, mostova i željezničke mreže da mogu izdržati prebacivanje velikog broja jedinica teške vojne opreme nije poznato, kao ni gdje će se provoditi opsežniji radovi.

Problem je što će ovoj odluci, kao što je uvijek bio slučaj ranije, uslijediti odgovor iz Moskve i opet će se prve na udaru naći europske zemlje, dok “saveznici” u Washingtonu sve promatraju s relativno sigurne udaljenosti.

general Petr PavelNATOSjevernoatlantsko zapovjedništvoUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
6 godine prije

Nema sigurne udaljenosti. Nema vremena za prebacivanje tehnike. Nema upotrebne vrijednosti te “tehnike”.

Spock
6 godine prije

E moj Jens, sve ceste imaju 2 smjera, Crvena armija je bila oduševljana autobahnom nakon tisuća kilometara loših puteva.
A tvoj Abrams kao i Tigar mnogo godina prije ima previše tona za Rusko blato..

Sinisa
6 godine prije

Prokleti paraziti!!!

Mikojan
6 godine prije

Amerika je u ww2 spasila Veliku Britaniju, nikad Njemačka ne bi bila poražena da je nije zgazila Crvena Armija, znaju to oni jako dobro zato stalno ponavljaju mantru o Ruskoj prijetnji. U nekim bolesnim glavama se planira rat sa Rusijom i podjela njihovih prirodnih resursa samo mi nije jasno kako će to uspjeti napraviti. Ako će prometnu infrastrukturu raditi američanske firme a troškove platiti domicilne države onda je sve jasno. Porez na bedake.

Sinisa
6 godine prije

“Sastanak nije bio potvrđen. Biće na istom mestu, a da li će naleteti jedan na drugog i reći zdravo – zasigurno je moguće i verovatno, ali zvaničan sastanak nije pribeležen na kalendaru“, saopštila je portparol Bele kuće Sara Sanders. ”
Silne su budale zavladale svijetom!!!

ohrana
6 godine prije

za potrebe vijne okupacije evrope u slucaju pobune

Nekoime
6 godine prije

Kaj buju stavili putokaze ne ćirilici?

Ganicus Prvi
6 godine prije

Rusija se moze unistiti jedino ako nadju kvislinge kao u Jugi a ovo oko puteva je samo stvaranje histerije kod naroda da se opravdaju vojni izdatci.

Rab
6 godine prije

Uglavnom sve je na prijetnji i lavezu pasa na debelim lancima,od sukoba velikih sila nema ništa, bitno da se para vrti , gradi, trguje,preprodaje.

Issa
6 godine prije

Bolest ispranih mozgova se munjevito širi zapadom!

aha
6 godine prije

Zašto bi lijepo živjeli kad možemo gradit infrastrukuturu za oružije u slučaju rata koji ne prijeti.

tuf
6 godine prije

Novac, novac, novac. Iza cijele histerije i zastrasivanja ruskom prijetnjom stoji novac. Sjetimo se procjene NATO-a da drzave premalo izdvajaju. Sjetimo se Raytheonovih zahtjeva za povecanjem investicija kako bi se odrzali njihovi ugovori. Nema tih ugovora ako ne postoji konstantni izvor prijetnje. A gdje ces boljeg protivnika od Rusa – mozes (vec kondicioniranoj) Europi prodati strah bez previse truda. Sa strahom od invazije prodajes oruzje i usluge tisuca kompanija (gradjevinskih, transportnih, itd) koje posvuda dobivaju ugovore za nove konstrukcije i pojacavanje postojecih. Strahom od cyber-napada prodajes softver i usluge kompanija koje se bave sigurnoscu. Strahom od njihovih medijskih kuca pojacavas trzisni udio svojih medijskih korporacija. Strahom od energetske ucjene uvaljujes svoj 2.5 skuplji energent. Uskoro ce valjda konstruirati i strah od ruske psenice. Zasto ne. Kada Europa sve guta, progutati ce i GMO psenicu svojeg najmilijeg prekooceanskog despota.

Kajzer Soze
6 godine prije

Ovaj Stoltenberg svakim danom postaje sve luđi !

Georgij Žukov
6 godine prije

Moze li mi netko ukratko objasniti na koji nacin nato donosi odluke i da li su one iznad nacionalnih parlamenata drzava clanica ili recimo hr sabora ?Tko i gdje se donose ove morbidno -bolesne odluke i u cije ime , kakav odnos prema tim odlukama imaju recimo geadjani tranzitnih zemalja koji se ne slazu sa tim dolukama , odnosno imaju li pravo na odbijanje zadatka , ili ako dodje do toga , moramo li opet dizati pruge u zrak kao i 1941g ?

NSU
6 godine prije

Sve sam više siguran da je Stoltenberga Darwinova teorija o evoluciji debelo zaobišla!

Georgij Žukov
6 godine prije

Npr. kroz njemacku i poljsku gradjani primjecuju pokrete vojske i ratne tehnike , odnosno tranzita i rasporedjivanja nato ratne tehnike ,svabski i poljski gradjani odnosno ovcice bezbrizno pasu travicu kraj pruge i gledaju neprekledne kolone tenkova koje se kotrljaju via istocni front . Moram priznati da mi je nepoznanica sto se u tim malim pametnim ovcjim glavicama dogadja , odnosno zar usitinu misle da su ti tenkovi tu, da bi ih stitili od zlocestog sibirskog vuka ,pa barem ako vec nemaju hrabrosti za nesto vece barem tu i tamo zableje , al jok majci , nista , nula , od milijuna ovaca glasa cuti nije .

Sarka
6 godine prije

Ako vijest posmatramo u svijetlu odluke Trumpa da se ne sretne sa Putinom, onda ovo moze biti vrlo jasan signal svima nama. Nesto se valja iza brda. I ja sam prije bio misljenja da se NATO razmjesta po obodu Evrope da Evropa ne pobjegne na Istok. Danas sam misljenja da se vode pripreme za urusavanje ekonomskog sustava, a da bi se stvorila armija besposlenih i gladnih. Kada sljedeca kriza (a nije ih tesko proizvesti) udari, misljenja sam da ce to biti okidac za neki rat. Koliko veliki, ne znam, ali ono sto znam je da su se sva sredstva i metode za savladjivanje ekonomske krize istrosila (ili vse ne funkcioniraju)i da je jedini izlaz za parazite koji trenutno vladaju svijetom, rat, a kako bi mobilisali armiju besposlenih i okrenuli je negdje drugdje…bilo gdje…jer, u suprotnom, cekaju ih vjesala kod kuce. No, ni ovnovi nisu uvijek samo ovnovi koji slijede cobana.… Čitaj više »

Konj
6 godine prije

Sijeno za ovce..hipoteticki cak i ako dodje do rata on se vise ne dobiva tenkovima i strojnicama vec bacis atomsku i posadis radioaktivnu salatu za izvoz..ovo je samo da bi ovce stajale mirne kada ih sisaju.

Hiroshima
6 godine prije

Citao sam u novinama da rusi jedu sirovu djecu. Treba oziviti velike projekte Enver Hodze iz Tirane I bunkere zidati na svakom zavoju. Tenk u svakom vrtlu. Protuzracnu na svakoj kuci. Zenu u maskirne boje I rambo obuku od vrtica. Zadnju kunu trebamo dati na odbranu. Gadna su vremena I teske droge. Paranoja factory in action.

Kokoš
6 godine prije

A sto bi rusi hodali cestom kad imaju superbrze rakete I avione. Bolje da napravimo veliku pracku. Jens opusti se I popij wisky votku. Pusti ljude da zive u miru sa svima.

Apache indian
6 godine prije

Da su indijanci imali ovakvog briljantnog stratega nebi bili u kavezima danas.

Kontejner one shopping center
6 godine prije

Treba zastititi kontejnere na smetlistima. Nasa sirotinja treba biti sigurna od vanjskog napada.

davor
6 godine prije

idoti do kraja i za sva vremena

octopus
6 godine prije

Koliko sam ja razumio, nema nam druge nego od Pariza do Moskve napraviti autoput sa po tri trake i pored njega dvosmjernu željeznicu za one vlakove tipa TGV. Pa nek se Rusi useru od straha. Uvjet – NE uključivati Kalmetu i Skladgradnju u bilo kakva farbanja!:))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI