fbpx

NATO: Civilnu infrastrukturu EU, ceste i željeznice, prilagoditi “ruskoj prijetnji”

nato

NATO pakt civilnu infrastrukturu u Europi nastoji pripremiti kako bi zadovoljila rastuće vojne potrebe zbog navodne “ruske prijetnje”.

NATO ima za cilj razmotriti zapovjednu strukturu što će rezultirati stvaranjem novih naredbi za rješavanje potencijalnog sukoba s Rusijom, izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, dodajući kako “odvraćanje i kolektivna obrana” zahtijevaju da europske ceste budu spremne za brzo mobiliziranje tenkova, topništva i druge vojne opreme.

“Ovo nije samo zapovijed. Također moramo paziti da ceste i mostovi budu dovoljno jaki da nose veća vozila i da su željezničke mreže opremljene za brz transport tenkova i teške opreme”, istaknuo je Stoltenberg.

NATO: Civilnu infrastrukturu EU, ceste i željeznice, prilagoditi "ruskoj prijetnji" 1

FOTO: Zemlje članice NATO-a i datum njihovog ulaska u savez

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Bruxellesu, glavni tajnik NATO pakta je istaknuo važnu ulogu Europske unije u premještanju postrojbi i snaga preko Atlantika, iz Sjeverne Amerike u Europu.

“Dok se kretanje vojnika i opreme provodi diljem Europe, predloženo je da kapacitete vojnog bloka ojača Atlantsko zapovjedništvo, koje će štititi pomorske linije. Mi smo bili posebno usredotočeni na ekspedicijske vojne operacije izvan naše zone, a sada se moramo fokusirati i na ekspedicijske operacije i na jačanje kolektivne obrane u Europi, što je razlog zašto smo pristupili reviziji zapovjednih struktura”, objasnio je Stoltenberg.

Predsjednik Vojnog odbora NATO pakta, češki general Petr Pavel, priopćio je u ponedjeljak kako NATO planira stvoriti novo zapovjedništvo koje će biti odgovorno za nadgledanje rada pakta u Atlantskom oceanu.

Abrams tenk

FOTO: Željezničkoi transport  tenkova Abrams M1A2

U posljednjih nekoliko godina je Rusija značajno povećala svoju vojnu nazočnost na Arktiku, područje od velike važnosti zbog rezervi plina i nafte. Jedan od ciljeva Moskve na Arktiku je stvaranje i organiziranje proturaketnog štita kako bi zaštitila svoj teritorij u slučaju hipotetskog sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama i njezinim saveznicima.

U međuvremenu je Moskva poslala pismo Ujedinjenim narodima, tvrdeći da ruskoj državi pripada oko 740 000 kvadratnih kilometara dna Arktičkog oceana.

“Ako pogledamo rastuće mogućnosti zemalja poput Rusije i Kine, s globalnim dosegom, sasvim je očito da pomorske linije moraju biti zaštićene”, izjavio je za Reuters češki general Pavel.

“Promatramo povećanu rusku pomorsku aktivnost na Arktiku i na sjevernom Atlantiku. Također procjenjujemo da će za svaku buduću krizu jačanje i sloboda komunikacijskih linija u EU biti od vitalnog značaja za europsku sigurnost”, rekao je general Pavel.

Jens Stoltenberg, NATO, generalni sekretar

FOTO: Jens Stoltenberg

Ako bude odobreno, novo Sjevernoatlantsko zapovjedništvo bi nadgledalo veliko područje i u slučaju bilo kakvog mogućeg sukoba s Rusijom će mu zadaća biti da osigura plovne putove za slanje pojačanja iz Sjedinjenih Američkih Država u Europu.

I dok novo zapovjedništvo NATO pakta, koje će pratiti sigurnost pomorskih linija u Atlantskom oceanu i na Arktiku još čeka odobrenje, jačanje civilne infrastrukture u EU se čini svršen čin. Koliko će koštati radovi jačanja puteva, mostova i željezničke mreže da mogu izdržati prebacivanje velikog broja jedinica teške vojne opreme nije poznato, kao ni gdje će se provoditi opsežniji radovi.

Problem je što će ovoj odluci, kao što je uvijek bio slučaj ranije, uslijediti odgovor iz Moskve i opet će se prve na udaru naći europske zemlje, dok “saveznici” u Washingtonu sve promatraju s relativno sigurne udaljenosti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Nema sigurne udaljenosti. Nema vremena za prebacivanje tehnike. Nema upotrebne vrijednosti te “tehnike”.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

spremaju se kauboji da napadnu Rusiju, pa isli kod Firer-Dojclanda da da traze savjet…
pitaju oni:::: kada je najbolje da napadnemo Rusiju? a odgovor samo nemojte u ljeto, mi probali i usrali se!
idu kauboji dalje pa pitaju Franke -kada je najbolje da napadnemo Rusiju? a Franci ce samo nemojte u zimu, mi probali i usrali se!
Idu kauboji dalje i pitaju Kitajce: kada je najbolje da napadnemo Rusiju?
Kitajci im govore – mozete bilo kada Rusi su poceli velike projekte, na Antartik pa grade pruge i druge stvari … treba im radnika-zarobljenika!

Spock
Gost
Spock
3 godine prije

E moj Jens, sve ceste imaju 2 smjera, Crvena armija je bila oduševljana autobahnom nakon tisuća kilometara loših puteva.
A tvoj Abrams kao i Tigar mnogo godina prije ima previše tona za Rusko blato..

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  Spock

Ukrao si mi misao, priznaj ?

panStje
Gost
panStje
3 godine prije
Reply to  Spock

Slazem se da tesko prohodan teren otezava kretnje oklopno mehaniziranih jedinica, ali Tigra (ne mislim na kraljevskog Tigra) nije toliko ubilo blato koliko brojnost ruskog oklopnistva. Dok se napravi jedan Tigar, Rus nastanca 50 komada t-34, a kasnije t34-85.
Slicno kao u auto industriji. Dok se napravi jedan Rols Royce Svabo nastanca 50 golf dvojki. Jednostavno, zakon velikih brojeva. Tu ne uzimamo u obzir zimu, dugacke pravce logistike i Brkinu ludu glavu s pogresnim potezima.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  panStje

je li ovo još uvijek vjerujete u mitove da su izgubili rat radi zime, blata i brojnosti??

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Prokleti paraziti!!!

ime
Gost
ime
3 godine prije
Reply to  Sinisa

molim bez straha.
radi se o namještanju infrsrutkturnih projakta belosveckim parazitima.
na račun domicilnog stanovništva.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Amerika je u ww2 spasila Veliku Britaniju, nikad Njemačka ne bi bila poražena da je nije zgazila Crvena Armija, znaju to oni jako dobro zato stalno ponavljaju mantru o Ruskoj prijetnji. U nekim bolesnim glavama se planira rat sa Rusijom i podjela njihovih prirodnih resursa samo mi nije jasno kako će to uspjeti napraviti. Ako će prometnu infrastrukturu raditi američanske firme a troškove platiti domicilne države onda je sve jasno. Porez na bedake.

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Ameri se nisu uključili u rat u Europi sve dok se nije pojavila izgledna mogućnost da Sovjeti “očiste” njemačke postrojbe sve do Atlantika, što je naravno za Ameriku bilo nedopustivo. Možemo samo zamisliti kako bi izgledala povijest našeg kontinenta da su primjerice Sovjeti oslobodili Pariz.

ime
Gost
ime
3 godine prije
Reply to  davor

sigurno znamo da u tom slučaju ne bi se učenik ženio za učiteljicu. i hollywoodski pedofili ne bi imali sigurna utočišta..

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  davor

Potpuno tacno! Suviše malo ljudi zna ovu pravu istinu a od mladih po mom mišljenju nitko. Oni (naravno nihove elite na vrhu) jesu veoma zlocesta verzija tumora za citavi naš planet i kako nitko ne može gamad uništiti na njihovom domicilu bilo bi najbolje da se otvori što veca andrejeva pukotina/prijelomnica pa da proguta ovaj tumor. p.s. samo zbog njih nema mira na svijetu!

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan
,,Amerika je u ww2 spasila Veliku Britaniju”
Brate Amerika je u ww2 prvenstveno spasila Njemačku i njezine vođe od totalnog uništenja i da nije bilo njih i danas bi Nijemci otplaćivali po radnim logorima za svoje zlodjela ! Najveći saveznik krajem rata Njemačkoj je upravo bila Amerika .

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Vas oboje imate pravo, bilo je i prvo i bilo je ovo drugo; ratovali su tada Ameri veoma malo, bez Rusa/SSSR rat bi 110% trajao još godinama, naime Hitler je bilo sasvim blizu završetka atomske bombe (koju je onda Amerima sfiniširao nacist von Braun a sve ‘elitarne’ naciste su Ameri poštedili, s njima rukovali ko najvecim džentlnima, odveli ih u usa i tamo so kao poštovani građani radili za njih, Nürnberski procesi bili su samo farsa za javnost,..pa da ne nabrajam dalje) itd… tako to ide i išlo je kod njih!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  pijun

Ne zaboravi vatikan koji je izgradio cijelu mrezu tzv , stakorskih kanala , preko kojih su u naciste i zlato prebacili prvenstveno u latinsko americke drzave a onda i u amerike, vecina nacistiskih pacova nakon pripreme terena zaposlena je u pentagonu , cia , odnosno americkoj vojsci . Dileme nema, nato je nacisticko cedo.

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sve to je podtvrđena istina (Vatikan i Pij XII. – pa to je extra poglavlje za sebe) a tih dodataka ima jos i jos, mi ne mozemo svega ovoga sramotnoga ovdje zauhvatiti… Da – nacizam se samo preobrazio u nato, kao se preobrazi ruzna buba u prekrasnog leptira.

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije
Reply to  pijun

Eto rusi i crvena armija su bolji,.Amerika ovo,ono a rusi pozitivci?? Svi su oni za svoje interese ratovali. A mi?e mi smo bili pijuni u svemu tome.Pogledaj nas danas,srbi u suku rusa hrvati u njemackim guzicama a bosnjaci u turskim… I svi ko psici slusamo a dobro nam je Marsal rekao cuvajte bratstvo i jedinstvo ka zjenicu oka svog… Al eto mi radije guramo nos u tudje dupe.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Cigo

Ovako je govorio Tito !

“Nijedna naša republika ne bi bila niko i ništa, da nismo svi zajedno”

Naše bogatstvo nisu samo fabrike i putevi. Naše bogatstvo je čovek, novi čovek, socijalistički čovek, koga treba izgrađivati.

Radnička klasa je stub naše socijalističke države, radnička klasa svih nacionalnosti i u svim republikama ima ista gledišta i iste interese, i ona predstavlja cement koji učvršćuje i snaži našu socijalističku zajednicu.

Svaka revolucija vredi onoliko koliko je sposobna da se stalno razvija i da brani svoje tekovine!

Na tim radnim akcijama vaspitavala se naša omladina u socijalističkom duhu, u duhu kolektivnog rada i života, u duhu brisanja granica između fizičkog i umnog rada, podižući fizički rad na stepen ljudskog dostojanstva.

Ne treba uvek gledati samo masu, već treba videti svakog pojedinca, treba videti, osetiti, razumeti teškoće s kojima se pojedinac bori, treba nastojati da mu se pomogne i mora mu se pomoći.

Mir je iznad svega i sve drugo mora biti potčinjeno tome.

Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E nećemo nikom dozvoliti da nam dira ili da ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo.

P.S. Kazu “pametne” nacionalisticke glavice u cijim novonastalim kvislinskim tvorevinama kila mozga kosta 1 euro /dolar da su ovo citati jednog od 10 najvecih zlocinaca svih vremena , prosudite sami .

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

… Admine…,ma znam da jesam….,isprika..! Ali…,čovik je citirao, uvelikom postotku istinu. pa mi nesvjesno krenuo jos jedan “klik”.

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druze Zukov i to i jos mnogo toga 🙂
Al ode sve…sad nas mnoze Sa nulom

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

“Sastanak nije bio potvrđen. Biće na istom mestu, a da li će naleteti jedan na drugog i reći zdravo – zasigurno je moguće i verovatno, ali zvaničan sastanak nije pribeležen na kalendaru“, saopštila je portparol Bele kuće Sara Sanders. ”
Silne su budale zavladale svijetom!!!

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

za potrebe vijne okupacije evrope u slucaju pobune

fake news
Gost
fake news
3 godine prije
Reply to  ohrana

tako je, ovo je iskljucivo okupacija Europe, ma kakva Rusija

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije
Reply to  ohrana

Zapisavanje teritorija i nadam se ne priprema za neka sranja

Nekoime
Gost
Nekoime
3 godine prije

Kaj buju stavili putokaze ne ćirilici?

Ganicus Prvi
Gost
Ganicus Prvi
3 godine prije

Rusija se moze unistiti jedino ako nadju kvislinge kao u Jugi a ovo oko puteva je samo stvaranje histerije kod naroda da se opravdaju vojni izdatci.

Rab
Gost
Rab
3 godine prije

Uglavnom sve je na prijetnji i lavezu pasa na debelim lancima,od sukoba velikih sila nema ništa, bitno da se para vrti , gradi, trguje,preprodaje.

Issa
Gost
Issa
3 godine prije

Bolest ispranih mozgova se munjevito širi zapadom!

aha
Gost
aha
3 godine prije

Zašto bi lijepo živjeli kad možemo gradit infrastrukuturu za oružije u slučaju rata koji ne prijeti.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Novac, novac, novac. Iza cijele histerije i zastrasivanja ruskom prijetnjom stoji novac. Sjetimo se procjene NATO-a da drzave premalo izdvajaju. Sjetimo se Raytheonovih zahtjeva za povecanjem investicija kako bi se odrzali njihovi ugovori. Nema tih ugovora ako ne postoji konstantni izvor prijetnje. A gdje ces boljeg protivnika od Rusa – mozes (vec kondicioniranoj) Europi prodati strah bez previse truda. Sa strahom od invazije prodajes oruzje i usluge tisuca kompanija (gradjevinskih, transportnih, itd) koje posvuda dobivaju ugovore za nove konstrukcije i pojacavanje postojecih. Strahom od cyber-napada prodajes softver i usluge kompanija koje se bave sigurnoscu. Strahom od njihovih medijskih kuca pojacavas trzisni udio svojih medijskih korporacija. Strahom od energetske ucjene uvaljujes svoj 2.5 skuplji energent. Uskoro ce valjda konstruirati i strah od ruske psenice. Zasto ne. Kada Europa sve guta, progutati ce i GMO psenicu svojeg najmilijeg prekooceanskog despota.

fake news
Gost
fake news
3 godine prije
Reply to  tuf

sve tocno, okupacija Europe u xx slika

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  tuf

Cista desetka za napisano! Bas ovako ovo djeluje. Sve je izkljucivo na bazi isiljavanja Europe, Ameri dobro znaju da je to moguce a od toga isiljavanja zive ko lordovi. Nijedan US predsednik nije prodavao toliko oruzja kao sto radi bas Kramp. Vrhunac (barem za mene) europskog idiotizma in nesamostalnosti vidi se na primjeru tekuceg plina kojeg Ameri natovore u Rusiji i prebacuju ga brodovima po 3-strukoj cijeni u Europu..! Da li treba jos vise da bi postala ova “igra” sa EU konacno jasna?! Rulji je nego ovo bitnije kako Jean Claude Junker ‘pipa za dupe’ (i jos gdje) mlade premijere vazalnih drzavica EU-ja…no comment.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Ovaj Stoltenberg svakim danom postaje sve luđi !

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Moze li mi netko ukratko objasniti na koji nacin nato donosi odluke i da li su one iznad nacionalnih parlamenata drzava clanica ili recimo hr sabora ?Tko i gdje se donose ove morbidno -bolesne odluke i u cije ime , kakav odnos prema tim odlukama imaju recimo geadjani tranzitnih zemalja koji se ne slazu sa tim dolukama , odnosno imaju li pravo na odbijanje zadatka , ili ako dodje do toga , moramo li opet dizati pruge u zrak kao i 1941g ?

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

trump je izbjegao sastanak s putinom u vijetnamu a to je konacan znak da je pod kontrolom duboke drzave i svjetskog poretka elite sto znaci da trump vise ne postoji gotova prica

fake news
Gost
fake news
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

parlamenti su samo kulise, nato su gazde iznad zakona

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Žukov
Ćovjek je jasno rekao: ˝Ovo nije samo zapovijed.˝ Sad ćemo morati kod njih dizati kredite da gradimo infrastrukturu za njihova sranja. A možda neki naš političar to odbije, iako se za sada ne sumnja na nikoga.
Inače cijelu stvar je ˝zakuhao˝ think-thank Rand svojim izvještajem o ranjivosti baltičkih zemalja u slučaju eventualne ruske agresije, što je upalilo lampice vojnim biznismenima, krenuo je histerični napuhani balon o ruskoj opasnosti i biznis cvate. Krenulo je kupovanje oružja, a sada treba biznis proširiti.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Sve sam više siguran da je Stoltenberga Darwinova teorija o evoluciji debelo zaobišla!

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  NSU

@NSU- Misliš ono: Ako su ljudi nastali od majmuna zakaj još ima majmuna?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Npr. kroz njemacku i poljsku gradjani primjecuju pokrete vojske i ratne tehnike , odnosno tranzita i rasporedjivanja nato ratne tehnike ,svabski i poljski gradjani odnosno ovcice bezbrizno pasu travicu kraj pruge i gledaju neprekledne kolone tenkova koje se kotrljaju via istocni front . Moram priznati da mi je nepoznanica sto se u tim malim pametnim ovcjim glavicama dogadja , odnosno zar usitinu misle da su ti tenkovi tu, da bi ih stitili od zlocestog sibirskog vuka ,pa barem ako vec nemaju hrabrosti za nesto vece barem tu i tamo zableje , al jok majci , nista , nula , od milijuna ovaca glasa cuti nije .

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zamisli koliko je srce u Poljske ovce,mislim da su im oci pune suza radosnica.
Istocno-Njemacke ovce su malo drugacije vune.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Bome da ,ovce se cijeli zivot boje vuka a na kraju ih pojede pastir !

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Ako vijest posmatramo u svijetlu odluke Trumpa da se ne sretne sa Putinom, onda ovo moze biti vrlo jasan signal svima nama. Nesto se valja iza brda.
I ja sam prije bio misljenja da se NATO razmjesta po obodu Evrope da Evropa ne pobjegne na Istok.
Danas sam misljenja da se vode pripreme za urusavanje ekonomskog sustava, a da bi se stvorila armija besposlenih i gladnih. Kada sljedeca kriza (a nije ih tesko proizvesti) udari, misljenja sam da ce to biti okidac za neki rat. Koliko veliki, ne znam, ali ono sto znam je da su se sva sredstva i metode za savladjivanje ekonomske krize istrosila (ili vse ne funkcioniraju)i da je jedini izlaz za parazite koji trenutno vladaju svijetom, rat, a kako bi mobilisali armiju besposlenih i okrenuli je negdje drugdje…bilo gdje…jer, u suprotnom, cekaju ih vjesala kod kuce.
No, ni ovnovi nisu uvijek samo ovnovi koji slijede cobana. Kada im dodje zuta minuta znaju se zaletiti i na bika.

Konj
Gost
Konj
3 godine prije

Sijeno za ovce..hipoteticki cak i ako dodje do rata on se vise ne dobiva tenkovima i strojnicama vec bacis atomsku i posadis radioaktivnu salatu za izvoz..ovo je samo da bi ovce stajale mirne kada ih sisaju.

Hiroshima
Gost
Hiroshima
3 godine prije

Citao sam u novinama da rusi jedu sirovu djecu. Treba oziviti velike projekte Enver Hodze iz Tirane I bunkere zidati na svakom zavoju. Tenk u svakom vrtlu. Protuzracnu na svakoj kuci. Zenu u maskirne boje I rambo obuku od vrtica. Zadnju kunu trebamo dati na odbranu. Gadna su vremena I teske droge. Paranoja factory in action.

Kokoš
Gost
Kokoš
3 godine prije

A sto bi rusi hodali cestom kad imaju superbrze rakete I avione. Bolje da napravimo veliku pracku. Jens opusti se I popij wisky votku. Pusti ljude da zive u miru sa svima.

Apache indian
Gost
Apache indian
3 godine prije

Da su indijanci imali ovakvog briljantnog stratega nebi bili u kavezima danas.

Kontejner one shopping center
Gost
Kontejner one shopping center
3 godine prije

Treba zastititi kontejnere na smetlistima. Nasa sirotinja treba biti sigurna od vanjskog napada.

davor
Gost
davor
3 godine prije

idoti do kraja i za sva vremena

octopus
Gost
octopus
3 godine prije

Koliko sam ja razumio, nema nam druge nego od Pariza do Moskve napraviti autoput sa po tri trake i pored njega dvosmjernu željeznicu za one vlakove tipa TGV. Pa nek se Rusi useru od straha. Uvjet – NE uključivati Kalmetu i Skladgradnju u bilo kakva farbanja!:))

POVEZANE VIJESTI

Izbornik