NATO se ‘sprema za rat’ sa Rusijom

Viktor Orban - Ukrajina
25 komentara

Mađarska preispituje svoju ulogu u NATO-u, jer nema namjeru sudjelovati u akcijama koje bi mogle uključiti države članice u ukrajinski sukob i dovesti do direktnog sukoba s Rusijom, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Govoreći na lokalnom radiju Kossuth, Orban je izjavio da je njegova zemlja već gurnuta u ulogu neučesnice u vojnom bloku koji predvode SAD zbog svog stava prema Ukrajini, a Budimpešta sada radi na legalnim načinima da zadrži svoje članstvo, ali zadržava pravo da se suzdrži od pridruživanja NATO operacijama sa kojima se ne slaže.

„Pozicija Mađarske mora biti redefinisana, naši advokati i zvaničnici rade na načinima da se omogući da Mađarska nastavi da postoji kao članica NATO-a bez učešća u aktivnostima NATO-a van teritorije bloka. Moramo stvoriti novi pristup, novu definiciju za našu poziciju kao pro-mirovne snage unutar NATO-a”, rekao je Orban.

Prema premijerovim riječima, postoje “alarmantne sličnosti” između emocionalno nabijenih medijskih objava i izjava zapadnih političara o ukrajinskom sukobu i atmosferi koja je prethodila Prvom i Drugom svjetskom ratu.

„Ovo što se danas dešava u Briselu i Vašingtonu… izgleda kao zagrijavanje za mogući direktni vojni sukob. Možemo to sa sigurnošću nazvati pripremom za ulazak Evrope u rat”, rekao je Orban i dodao da u okviru NATO-a postoje radne grupe koje procjenjuju najbolje načine da blok dodatno pojača svoje učešće u sukobu.

On je upozorio da bi krajnji rezultat ovih akcija mogao biti direktan sukob između EU, NATO-a i Rusije – „mračan izgled“, jer bi sukob uključivao nuklearne sile.

Neka mi neko kaže zašto umjesto da izolujemo ovaj sukob – jer je to rat između dva slovenska naroda, uprkos svim argumentima na strani Ukrajine – biramo da uskočimo u ovaj rat?

Orban je napomenuo da je blok stvoren sa ciljem da brani zemlje članice od agresora, a ne da vodi ratove izvan svoje teritorije. Komentarišući tvrdnje Zapada da bi Rusija mogla napasti Evropu ako pobijedi Ukrajinu, Orban je rekao da su šanse da se to dogodi izuzetno male, a ova upozorenja služe samo kao izgovor da se direktno uključi u sukob u Ukrajini.

Mađarska se protivila NATO-vom finansiranju i naoružavanju Ukrajine od početka sukoba u februaru 2022. Zemlja nije poslala nikakvo oružje u Kijev i nije dozvolila da se njena teritorija koristi za njihovu isporuku, uprkos pritiscima i Brisela i Vašingtona. Budimpešta je pozvala na prekid vatre i diplomatsko rješenje sukoba.

mađarskaNATOOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dante
23 dana prije

I ovaj orban je lujka!

23 dana prije

Orban odavno kontrira globalističkom lobiju ali do sada nije bio ovako oštar – to, naravno, nema nikakve veze za posetom Sija…

Josip
23 dana prije

Tko je dao ovlasti smrdljivom NATOu da se petlja izvan teritorija EU za sto tu dubrad placamo? Istjerati NATO odmah iz cijele EU.

goran
23 dana prije

samo vi nato idioti ratujte samo kad budete dobili po pički da vam nije palo napamet slati vojne pozive jer ja se za vas mafiju neču boriti protiv svoje braće.

xyz
23 dana prije

NATO bi tuđim kurcima gloginje mlatit.

Max
23 dana prije

Proročanske riječi Viktora Orbana.

tihobl
23 dana prije

Ugari su puno puta pogrijesili kroz istoriju – nisu pomogli rusima da zasutave mongole p[a su im dosli u Budim i spasila ih je smrt Dzingis kana i borba sinova za nasljedstvo, nisu pomogli srbima da zauztave osmanlije pa im udjose u Budimpastu na dugo vremena, puno puta su se nasli na pogresnoj strani.
Orban je odlucio da Madjarska vise ne grijesi.

I rusi su napravili gresku 1848. kada su podrzali Bec koji im je uzvratio par godina kasnije za vrijeme Krimskog rata proglasivsi mobilizaciju i poslavsi trupe na rusku granicu. Rusi su vec dobijeni rat morali zakljuciti nepovoljnim mirovnim sporazumom da trupe prebace na zapadnu granicu.
Obe stane su naucile na greskama.

tihobl
23 dana prije

Koliko znam Madjari su nesigurni i prevrtljivi malo treba anilizirati 2ww i vidjet ce te njihovu ulogu tako da se bas ne bi trebalo tek tako radovati tim njihovim ponasanjem.

Josip
22 dana prije

Orban je jedini normalan u toj sugavoj EU. Pitam se hoce li nam opet mafija dovesti na vlast onu korumpiranu krmacu Ursulu koja je potrovala i sjebala cijelu EU.

kom opanci kom obojci
22 dana prije

čitam komentare i nitko ne ukazuje na to da sutra mladi, djeca malo starijih, i stariji mogu biti mobilizirani i otpremljeni u rat u smrt u ime NATO interesa i ciljeva. Ostavimo sada po strani koga predstavlja NATO, komisije EU i EU etablišment, sirotinja će biti usoldačena i vojnički drilana po slovu Zakona,obaveza,dužnosti i ostalih društvenih idijotarija (bogati i njihova svojta biti će toga pošteđeni) Ne vjerujete toj mogućnosti, sjetite se pandemije, maski, zabrana i socijalnih karantena koje su gle ćuda sprovodili nad svima intelektualne budale (pametni su šutjeli) koji su naganjali sve i svakoga da prihvate „nenormalno normalno“ kao modni trend !! Oni osvješteni i hrabri bili su proglašavani „mentalno sumnjivima“ i „socijalnim teroristima“ a zapitajte se ovdje i sada kako bi se oduprijeli zakonskoj dužnosti i obavezi odziva mobilizacije i služenja vojnih dužnosti… prisjetite se što je hrvatski vojnik u sklopu NATO-a radio u Afganistanu (i pogibao)je li… Čitaj više »

LOL
22 dana prije

Nato se spremio za rat s Rusiom jos 1949… opet gluposti pišete

Nebitno
22 dana prije

Samo neka se spremaju opet ce mali ljudi ispastati lako je Bog reko nece se bogati moci sakriti to znaci dacemo ih unakaziti od politicara huskaca itd nadalje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI