NATO summit u Londonu: Erdogan mora pojasniti akcije Turske ili se ispričati

Emmanuel Macron - Recep Tayyip Erdogan
32 komentara

Emmanuel Macron i dalje napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Nakon što je Erdogan izjavio „kako nije umro mozak NATO pakta, već Macronov“, francuski predsjednik je zatražio od Erdogana javna pojašnjenja.

„Moramo razjasniti barem dva pitanja. Prvo, kako Turska može biti članica saveza, raditi s nama, kupovati našu opremu, integrirati se u obrambeni sustav i istodobno kupiti ruski S-400? Tehnički gledano, to nije moguće. Ako želi da mu bude oprošteno, turski predsjednik mora dati objašnjenja”, rekao je Emmanuel Macron.

“Drugo, žele da okvalificiramo Kurdistansku radničku stranku i druge kao terorističke skupine, ali to nije naša definicija. Kad pogledam Tursku, oni se sada bore protiv onih koji su se borili na našoj strani, a ponekad su Turci radili s posrednicima “Islamske države”, dodao je Macron.

Da parafraziramo, Macron je rekao: “Ne možete kao članica NATO-a kupovati S-400 od Rusije”, a Erdogan mu je odgovorio: “Zašto ne bih mogao?” Sada pokušajte zamisliti kako Erdogan ponizno traži oprost od Macrona.

Što se tiče terorista „Islamske države“, Turska od početka „Trojke iz Astane“, odnosno suradnje s Moskvom i Teheranom, nije izravno surađivala s teroristima „kalifata“. Međutim, ranije, kada je to otvoreno radila, na Zapadu nije bilo govora da se o tome javno govori. To su se usudili reći samo manji alternativni mediji, dok su velike medijske kuće, državne agencije i „ugledni“ dnevni listovi ovu temu, uz obilje dokaza o turskoj krivnji, sustavno gurali pod tepih.

I da bi stvar bila apsurdnija, krajnji korisnici nafte, koju su teroristi turskim trgovcima prodavali po puno nižim cijenama od tržišne, često je bio Izrael, ali reći da je cionistički entitet time financirao terorizam je bila tabu tema, kao što je danas.

Ali kada je Turska prekinula ove prljave poslove i pobjegla iz američke koalicije u savez s Rusijom i Iranom, tada su turskog predsjednika i visoke države dužnosnike uglas počeli prozivati zbog suradnje s teroristima „Islamske države“.

Napad je simultano pokrenut iz gotovo svih prijestolnica koje su članice američke koalicije za svrgavanje Bashara Al-Assada, uključujući Francusku. No, kako je moguće da Macron kritizira Erdogana, kada je francuska kompanija „Lafarge“, koja je imala ogromnu tvornicu cementa u Raqqi, plaćala porez u proračun „kalifata“?

Može se očekivati da će Turci Francuzima odgovoriti u istom duhu, iako se na zajedničkoj fotografiji na NATO summitu u Londonu Emmanuel Macron, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdoğan i Angela Merkel bezbrižno smiju, a novinari pišu kako su imali „koristan sastanak“.

FOTO: Emmanuel Macron, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdoğan i Angela Merkel na NATO summitu u Londonu

U svom jučerašnjem govoru je Erdogan pozvao na reformu NATO pakta.

”Reforma NATO saveza je u skladu s današnjim prijetnjama neizbježna”, rekao je Erdogan i pozvao na bezuvjetnu podršku saveza u borbi protiv terorizma.

Onog kurdskog, naravno, jer ISIL kao oružana sila više ne postoji, iako CIA i Pentagon tvrde kako se „bore protiv ove pošasti“, te da su u prošli ponedjeljak pokrenuli „opsežnu vojnu kampanju protiv ISIL-a u Siriji i dijelom u Iraku“. Gdje se točno vode te borbe, to nitko ne zna.

Vraćajući se na svađu Macrona i Erdogana, turski vođa jučer očito nije htio kvariti „rođendansko slavlje“ NATO-a. Na optužbe da mora pojasniti suradnju njegove zemlje s „kalifatom“ Erdogan nije odgovorio, ali se zato oglasio Ömer Çelik, glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvitka (AKP).

Çelik je uputio kritike na račun francuskog predsjednika i istakao „kako Macrona treba pitati što to njegova zemlja radi u Maliju i drugim afričkim zemljama“.

“Macronu treba postaviti pitanje: „Što vi to radite u Maliju ili što radite u drugim zemljama u Africi? Čemu služe operacije koje ste proveli bez rezolucije UN-a'”, kazao je Ömer Çelik novinarima nakon sastanka vrha stranke u Ankari.

Cirkusu se pridružio i američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao kako je izjava Macrona o „moždanoj smrti“ NATO-a “vrlo, vrlo gadna” i “odražava manjak poštovanja“.

Što se tiče razgovora Macrona i Trumpa, francuski je predsjednik rekao „kako je prioritet da prema kurdskim skupinama svi imaju vrlo jasno stajalište i zato su se počeli preispitivati odnosi s Turskom”.

Turska je u međuvremenu najavila da će blokirati plan obrane baltičkih država i Poljske od mogućih „napada Rusije“, ako NATO ne udovolji zahtjevu Ankare da se kurdske YPG milicije proglase terorističkom skupinom.
Na konferenciji za novinare s Trumpom, na kojoj je bilo neugodnih trenutaka, Macron je izgledao iritiran nakon što je američki predsjednik kazao da će pitanje o tome treba li Francuska učiniti više u smislu prihvata svojih državljana koji su se borili na strani ISIL-a prepustiti francuskom predsjedniku.

Macron je, vidno iznerviran, rekao kako je broj boraca „kalifata“ iz europskih zemalja vrlo mali, te da bi se svi trebali usredotočiti na širi problem.

U sjevernoj Siriji se u zatočeništvu nalazi oko 400 francuskih državljana, među kojima je oko 60 terorista.
Pariz odbija primiti natrag odrasle osobe i poručuje da im se mora suditi tamo gdje su zločine i počinili. Dakle, u Siriji. Ali od koga? Kurdi nemaju funkcionalan pravosudni sustav, a Damask nema namjeru postati „hotel za teroriste ISIL-a“, što je nedavno za Tursku rekao Erdogan.

Trump ga je potom upitao Macrona bi li možda želio “neke dobre islamističke militante“.

„Mogu ti ih dati. Možeš uzeti sve koje želiš”, rekao je ležerno Trump.

Macron je uzvratio “kako se svi trebaju uozbiljiti”, te priznao da među borcima ISIL-a ima državljana iz europskih zemalja, ali da je prioritet obračunati se potpuno s takozvanom „Islamskom državom“ i ostalim terorističkim skupinama.

Trump je Macrona podsjetio kako nije odgovorio na njegovo pitanje.

“On je zato veliki političar, jer to je jedan od najboljih neodgovora koje sam čuo. I to je OK”, rekao je Trump.
Podsjetimo, Macronov komentar koji je izazvao čitavu ovu dramu bio je potaknut turskom invazijom na područje Sirije koje je bilo pod kurdskom kontrolom.

Trumpa optužuju da je otvorio vrata toj invaziji naprasnom odlukom da ostavi kurdske snage na cjedilu, iako su bili ključni saveznici Amerikancima u borbama protiv terorista „kalifata“, a to su savezništvo platili vojnim raspoređivanjem američkih trupa u Siriji. Kad je Trump naredio da se američki vojnici povuku s granice Sirije s turskom, Kurdi su ostali prepušteni sami sebi, ali ih je od turske invazije spasila Rusija, koja je dogovorila s Turskom prekid kampanje i zaštitu svih civila, pretežito Kurda, ali uz povlačenje kurdskih snaga 30 kilometara južno od granice. Macron i ostali NATO vođe su „prešutjeli“ ovaj važan detalj, fokusirajući se na kritike upućene Erdoganu.

Macron je Trumpu snažno zamjerio to što se prije te strateške odluke Turska uopće nije posavjetovala s NATO saveznicima, čiji su vojnici bili na terenu u Siriji, uključujući Francusku.

Trump je još jednom pravdao svoju odluku o povlačenju, koju je kasnije djelomično povukao, objašnjenjem da je htio “izvući svoje vojnike od tamo, ali da želi zadržati naftu”. Ali ta je nafta sirijska i SAD je nikako ne mogu „zadržati“. Mogu je krasti, ali će i to morati prestati kada se u arapskoj zemlji postigne političko rješenje sukoba.

Trump je kritizirao NATO da je “nepravedan prema Sjedinjenim Državama”, jer SAD plaćaju “neproporcionalno velik iznos za zajedničku obranu”. Ipak, rekao je da je zadovoljan pomacima u tom smislu.

“Kad sam došao u Bijelu kuću, bio sam ljut na NATO, a sad smo prikupili 130 milijardi dolara”, pohvalio se Trump.
Danas je drugi i posljednji dan NATO summita u Londonu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti kakvih značajnijih promjena u njegovom kursu.

U zaključku, vjerojatno ste primijetili da je prvi dan protekao u znaku Macrona, Erdoğana i Trumpa. Kancelarka Merkel, Boris Johnson, da ne govorimo o ostalim čelnicima zemalja NATO pakta, nisu privukli nikakvu pozornost novinara. Znači li to da se Macron uspio nametnuti kao ključna osoba koja predstavlja EU u savezu? Konačno, on i ne skriva da mu je to cilj.

Trump i Erdogan ionako vode samostalne politike i NATO vide kao organizaciju koja nužno treba reforme, iako svaki od njih ima svoju viziju budućnosti Sjevernoatlantskog saveza. Zato ćemo sutra, po završetku summita u Londonu, možda znati nešto više. Ono što je za sada sigurno jeste da se turski vođa nikome neće ispričavati ni za što.

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Čini se meni po osmijehu da svi pažljivo biraju riječi. Jer Macron zna da one izbjeglice koji ima valjda na tisuće možda i više Erdogan može pustiti u Europu. Plus one izbjeglice koji jedva čekaju da iz Idbila krenu u Europu. Osim toga Erdogan i dalje ima asova u rukavu, to sve mu daje osmijeh na lice. Dok Macron svojom politikom samo želi dobiti par političkih bodova do novih izbora. To njemu daje osmijeh na licu. Zaključak dok se oni god smiju nije sve tako kako se čini na pravi pogled.

Mercury
4 godine prije

Svi skupa nisu vrijedni spomena…

FREXIT macron
4 godine prije

Kada si ti Francuz pojasniju svoje akcije? Nikada! Turska tacno zna ko su teroristi na bliskom istoku

shumadinac
4 godine prije

Pazite ovo:
Tramp koji se u predizbornoj kampanji zalagao za rasturanje NATO pakta kritikuje Makrona zbog “moždane smrti”.

Makron koji izjavljuje da NATO lipsava i da su potrebne evropske snage kritikuje Erdogana zbog kupovine ruskog oružja – zato što radi protiv NATO-a.

Makron koji napada briselsku birokratiju (u suštini Merkelovu) zbog sprečavanja saradnje sa Rusijom i koji sa Putinom dogovara saradnju kritikuje Erdogana zbog opstruisanja NATO-a čija je osnovna svrha konfrontacija sa Rusijom.

Merkelova koja kritikuje Rusiju gde stigne kopa i rukama i nogama za Severni tok 2 – znači za saradnju sa Rusijom kojoj je prodaja gasa jedan od najvažnijih poslova.

Pa ti vidi…

Kvisko
4 godine prije

Bolesnika s Bospora treba pod hitno izbaciti iz nato pakta a EU treba prekinuti sve diplomatske i ekonomske odnose s Turskom dok god je taj bolesnik na vlasti.Drugo,EU je uplatila bolesniku na racun 5.milijardi dolara od 2014.godine zakljucno sa 2019-tom za prihvat i smjestaj izbjeglica,vjerujem da mafijas nije potrosio ni 20% od tih para u ono za sto su bile namijenjene.EU je vec od pocetka izbjeglicke krize,prihvatilista i kampove za izbjeglice trebala i morala napraviti u Grckoj a mafijasu i islamskom ektremisti erdoganu pokazati srednji prst.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

NATO se trudi svirati simfoniju održivosti.
P.S.
Sreća da se ne mole Zeusu.
Za ovakve pi*darije odma bi ih munjom spi*dio…..

samo tako
4 godine prije

Nije loša ta rođendanska proslava, Napoleon i Sultan uspješno zabavljaju sve prisutne

Kruško
4 godine prije

Kad pogledam sliku njih cetiri jeza me prodje, kao neke spodobe su

Milance iz Češke
4 godine prije

Tak gospodo moja i komentatori,Natu je konec.Trump danas srusio konferenciju za Nato i janso rekao svima:gospodo nemamo vise o cemu raspravljati,idemo sovjim kucama..Kao sto sam pisao,iduce godine doviđenja Nato snage..sve ide po planu kako je Trump zacrtao..

Mozart
4 godine prije

Putujuci cirkus sa stotinama tisuca mrtvih ,ranjenih, invalida u zemljama gdje sire svoj smrad. Kako mogu Isusa u lice pogledati na samrtnoj postelji kad dan dodje?

Čoban
4 godine prije

Koliko doznamo ,davno je ispregovarano ,Namještaljka uza javnost.Nekada bile nesvrstane zemlje,kao protuuteg između dvije tada sile koje su se borile ne gledajući ostale.I tada je dobro došao taj skup nesvrstanih kao tampon zona.Među tim nesvrstanima je bilo razraćunavanjima ,ali to nije imalo utjecaj na njihovu ulogu u Hladno ratu kako se to zvalo.Danas hladni rat se vodi u trgovini i oružane snage tu nemaju apsoluno niku ulogu ,tu je važan rad i produktivnos istog.Naravno da se zaposleni u vojnom savezu pitaju ,dali će i dalje biti za njih posla.Ono što bi bilo nazvano kao čarke u usporedbi sa mogućim operacijama planetarnih razmjera sada se moraju staviti kao nešto opasno ,da novac i dalje pristigne,naročito zbog industrije oružja koju drže privatne osobe.

Frodo
4 godine prije

Istina je voda duboka. Grijesi NATO pakta počinju sustizati autore.

Milance iz Češke
4 godine prije

Prije skoro godinu dana sma pisoa da ide raspad Nato snaga i da nece vis ebiti potreban nikome.To s ena tom sastanku u Londonu janso pokazalo.Na zavrsnici sastanka bila je odrzana konferencija za novinare gdje je Trum tu konferenciju prkeino i rekao:gotovo je gospodo,nemma o se o cmeu baviti i idemo djeoc svojim kucama..Ova zajendicka fotografija njihova je poslijendja u povjesit Nato snaga,vise nema sanse da se okupe..Nato je vec mrtva,nema protiv koga da ratuju.Protiv Kine,Rusije,Iraka nemsiju,znaci nisu vise potrebni kao takva formaicja.Americi je kriza,o tome s enepise,Trump preformaicjom amerike zeli srusiti Ameriku kao hegemona i dovesti u situaicju normalne drzave..Duboka drzava ili americka drzavna elita u sivjetu i americi gubi sovje polticke pozicije,to je janso kao dan..Znaci,Zbogom Nato…mrtvacki kovceg pripremljen..to Trump janso rekao ali mnogi novinair svemu tome nerazumiju..

Lucija
4 godine prije

Jes’. Sad će vama Erdo sve reći što je dogovorio s Putinom…😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.