Navodno je Facebook zabranio pristup članovima Trumpove porodice tokom izbora

Trump i porodica
4 komentara

Na izbornom skupu u ponedjeljak, američki predsjednik Donald Trump ciljao je na velike tehnološke i medijske kompanije, koje je optužio za suzbijanje kritika kandidata Demokratske stranke Joea Bidena i njegovog sina Huntera, koji je navodno koristio uticaj svog oca za inostrano poslovanje.

Upućeni na Facebooku tvrde da je gigant društvenih medija tokom izborne kampanje mogao da blokira sina američkog predsjednika Donalda Trumpa, Donalda mlađeg, i druge članove porodice.

Ali korporacija, koja posjeduje veb lokaciju za objavljivanje fotografija Instagram i aplikaciju za ćaskanje za mobilne telefone WhatsApp, uzdržavala se iz straha da će biti optužena za političku pristrasnost, izvijestio je u ponedeljak Washington Post.

Priča objašnjava kako sajtovi društvenih medija sakrivaju postove od nekih korisnika od ostatka mrežne zajednice, koristeći praksu nazvanu „zabranjivanje iz sjene“, „stelt zabranjivanje“ ili „prikupljanje komentara“.

Izvori su za Washington Post rekli da je Instagram nalog Donalda Trumpa mlađeg više puta bio označen nakon što su moderatori provjerili postove.

Tvrdili su da su ti “napadi” uklonjeni, kao i neki protiv naloga drugih članova Trumpove porodice na društvenim mrežama, od kojih su mnogi aktivno vodili kampanju za reizbor predsjednika.

Čini se da je glasnogovornica Facebooka Andrea Vallone negirala tvrdnje o popustljivosti prema pro-Trumpovim nalozima, insistirajući da su „mnogi“ od njih „kažnjeni zbog višestrukog dijeljenja dezinformacija u posljednja tri mjeseca“. Ali ona nije precizirala koje su sankcije, ako su uopšte bile primijenjene.

„Ne otkrivamo detalje ovih pragova javno zbog vrlo stvarnih zabrinutosti oko varanja sistema, ali šaljemo obavještenja grupama, stranicama, nalozima i oglašivačima kada su dobili opomenu i primaju smanjenu distribuciju i kada su ponovljeni prestupnici “, rekao je Vallone.

Kompanija je „odgovorna za način na koji primjenjuje izvršenje, a kao stvar marljivosti neće primijeniti kaznu u rijetkim slučajevima kada ocjena nije bila odgovarajuća ili zagarantovana prema utvrđenim smjernicama programa“, dodala je ona.

Na skupu u ponedeljak, Trump je ponovo napadao kompanije „Big Tech, Big Media“ poput Facebooka i Twittera, optužujući ih za potiskivanje priča, uključujući New York Post, koji izlažu navodno širenje uticaja Huntera Bidena, sina kandidata Demokratske stranke Joe Bidena, na strane privrednike.

„Nemamo slobodu štampe“, tvrdio je Trump. „Suzbijamo štampu.“

Twitter je suspendovao nalog Posta na dvije nedelje zbog postavljanja veza do zabranjene priče, koja je ukinuta tek u petak. Takođe je blokirao naloge drugih koji su dijelili vezu, uključujući i portparola Bijele kuće Kaileigh McEnany. Facebook je takođe blokirao veze do priče.

Trump i republikanski senatori obećali su akciju protiv kompanija na društvenim mrežama zbog suzbijanja te priče i zabrane ostalih konzervativnih korisničkih naloga.

Sredinom oktobra Federalna komisija za komunikacije (FCC) pokrenula je postupak, čime je Trump dugo prijetio, da oduzme sajtovima na društvenim mrežama zaštitu „Odjeljak 230“. Te privilegije štite veb lokacije i dobavljače internet usluga od pravnih postupaka zbog klevetničkog ili kriminalnog materijala koji su korisnici objavili na osnovu toga što nisu uređene publikacije već otvorene platforme.

„Kompanije za društvene medije imaju prvim amandmanom pravo na slobodu govora“, izjavio je Ajit Pai, koga je Trump imenovao za predsjednika FCC. „Ali oni nemaju pravo prvog amandmana na poseban imunitet uskraćen drugim medijima, poput novina i emitera.“

Nedelju dana kasnije, Senatski komitet za pravosuđe glasao je za pozivanje na teret izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga i izvršnog direktora Twittera Jack Dorseya zbog tvrdnji da su potisnuli priču iz NY Posta.

američki izboriDonald Trump
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Ili prevedite, ili objavite originalni tekst, ovo je potpuno nečitljivo.

tihobl
3 godine prije

Jesu li izbori gotovi?
Do juce je izlaznost bila preho 50%. Sad je najvaznije cenzurisati trampovo proglasenje pobjede.

Max
3 godine prije

Medijske manipulacije a Trump će obračunati s time ako pobijedi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI