Ne bi li Biden trebao razgovarati iskreno s Putinom?

Putin i Biden
29 komentara

Tek što se ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov vratio u Moskvu nakon ministarskog sastanka SCO-a u Taškentu, američki državni tajnik Antony Blinken je čekao zahtjev za razgovorom zakazan za petak kasno navečer. Ovo je njihov prvi razgovor od početka rata u Ukrajini u veljači.

Rusko očitavanje dotiče se specijalnih vojnih operacija Rusije. Lavrov je istaknuo neizbježnost da će “ciljevi i zadaće biti u potpunosti ostvareni”. Drugo, Lavrov je rekao Blinkenu da američko kontinuirano naoružavanje Ukrajine oružjem “samo produžava agoniju kijevskog režima odugovlačenjem sukoba i povećanjem broja žrtava”.

Lavrov je također rekao da će Rusija nastaviti svoje “dosljedne napore za obnovu mirnog života na teritorijima koje oslobađa”. To implicira da je integracija Hersona, Zoporožja, Harkova itd. neumoljiv proces.

Četvrto, Lavrov se usredotočio na pitanja globalne sigurnosti hrane i dogovor o žitu i izrazio žaljenje što SAD još nisu ispunile “obećanja da će napraviti iznimke za ruske isporuke hrane”, a Zapad “iskorištava problem za promicanje svojih geopolitičkih interesa, što je neprihvatljivo”. Konačno, o razmjeni zarobljenika, Lavrov je “snažno savjetovao” Blinkenu da ovo nije amatersko pitanje i da treba izbjegavati “sumnjivo curenje informacija iz medija”. Za razgovor nakon nekoliko mjeseci bilo je ledeno. Blinken ne žuri da objavi očitanje. No, izbjegavao je pitanje razmjene zarobljenika, dodajući: “Neću karakterizirati njegov (Lavrovljev) odgovor i ne mogu vam dati procjenu jesu li stvari manje ili više vjerojatne.”

Jednako tako, kada je riječ o ugovoru o žitu, Blinken nije spominjao recipročno ukidanje ograničenja na ruski izvoz žitarica i gnojiva. Njegov interes bio je samo da Rusija učini dobro što je ublažila svoju pomorsku blokadu i dopustila isporukama žitarica da napuste crnomorske luke Ukrajine.

Ovdje se sigurno pojavljuje grba. Putovanje Zelenskog u crnomorsku luku Černomorsk u blizini Odese u pratnji veleposlanika G7 sugerira da se Washington vraća na propagandni način da Rusija ometa ukrajinski izvoz.

New York Times je primijetio: “Čak i ako brodovi sa žitom krenu, opasnost, neizvjesnost i duboko nepovjerenje nadvisit će napor, a velike prepreke za provedbu sporazuma ostaju.”

Takvi razgovori poput jučerašnjeg pate od toga da budu potpuno neprozirni. Blinken čak ne može artikulirati važna pitanja koja muče Bidena; pukotine u zapadnom jedinstvu. Zanimljivo, Biden se trenutačno suočava s dvije krizne situacije s eksplozivnim potencijalom, u Ukrajini i nad Tajvanom. Uistinu, kristalno je jasno da je oboje potaknuo Washington. Ipak, način na koji Biden postupa s njima, ne može biti više različit od onoga što jest.

U slučaju Tajvana, Biden nije oklijevao pozvati kineskog predsjednika Xi Jinpinga da smiri napetosti. Ali on je odabrao drugačiji put za komunikaciju s predsjednikom Vladimirom Putinom. Zasigurno, u šest mjeseci sukoba u Ukrajini, Biden je konačno odlučio zagristi metak i nastaviti kontakte na visokoj razini s Moskvom. Ali odlučio je doći do Putina preko svoje državne tajnice!

Problem je u tome što, iako su američko-kineski odnosi napeti, Biden to nikada nije donio na osobnu razinu. Nikada nije koristio pogrdne riječi kako bi prkosio Xi Jinpingu, kao što je više puta učinio Putinu.

Ali i Blinken se suočava sa sličnom nevoljom. 7. i 8. srpnja izbjegao je rukovanje s Lavrovom na ministarskom sastanku G20 na Baliju i preskočio službeni banket jer je Lavrov bio tamo. Ali nakon tako bezobraznog ponašanja, evo ga jučer u potrazi za Lavrovom!

State Department navodno je nedavno poslao cirkular američkim veleposlanstvima u kojem je diplomatima naložio da odvrate strane čelnike od fotografiranja s Lavrovom, tako da je Washingtonov projekt “izolacije” Rusije dobio na snazi! Lavrov je to očito doznao od svojih domaćina!

Nije iznenađujuće, Blinken je prvo morao sazvati konferenciju za novinare kako bi javno obrazložio svoju potrebu za razgovorom s nekim koga je prije samo 3 tjedna tretirao kao “pariju”. Blinken je inteligentan čovjek i osjeća da Biden očajnički želi otvoriti komunikacijski kanal s Kremljom. Ne znamo je li razgovor Biden-Putin uključen u jučerašnju raspravu. Poanta je da nakon pet mjeseci sukoba u Ukrajini, rusko gospodarstvo nije kolabiralo, već se prilagođava “novoj normali” u geopolitičkim uvjetima. Ruska valuta izvrsno napreduje. A u Rusiji nije bilo pobune. Iznad svega, Rusija pobjeđuje u ratu u Ukrajini i sprema se diktirati uvjete mira.

Lavrov mora biti dobro svjestan pravih razloga iza Blinkenova poziva. Prvo, postoji katastrofalna situacija koja bi mogla narušiti zapadno jedinstvo, budući da prijetnja prekida opskrbe ruskim plinom prijeti europskim zemljama. Do sada su pale četiri europske vlade. Svi razumiju da je to puno više od energetske krize. Kako gospodarstva počnu padati, uslijedit će društveni i politički nemiri. U europskim prijestolnicama vlada sveopći nemir. Igra okrivljavanja je počela.

Washington možda još dugo neće moći spasiti posao šefice Europske komisije Ursule von der Leyen. Europski čelnici shvaćaju da ih je Ursula izigrala svojim osobnim križarskim pohodom da kazni Rusiju.

Puno je skrivenog nezadovoljstva i glede Njemačke. Europljani ne liju suze nad teškim stanjem Njemačke. Berlinsko nametanje oštrog programa štednje svojim južnim susjedima još uvijek je bolno sjećanje.

Stoga posljednji plan Usrule, kojim se nameće smanjenje potrošnje plina od 15 % svim zemljama EU, kako bi se spasio Berlin, nailazi na otpor. Uistinu, ruskom plinu nema alternative i Washington je zaboravio obećanje o pronalasku zamjene. Biden je ovu nesreću samo donio Europljanima. Privatna sumnja Baracka Obame sada je javna mudrost za Europljane: “Ne podcjenjujte Joeovu sposobnost da zabrlja stvari”. Lavrov zna i drugi razlog zašto se Blinken želi ponovno angažirati. Ruske specijalne vojne operacije dobro napreduju i sve ukazuje na to da se režim Zelenskog raspada. Tako su počele pripreme za održavanje referenduma u regijama Kherson i Zoporožja kako bi se utvrdile želje naroda.

Rusija je pozvala i stanovnike Harkova da podnose zahtjeve za državljanstvo, a uvodi se i rublja. Putin je upravo odobrio trogodišnji glavni plan za obnovu Mariupolja. Drevni grad uskoro će imati mostove, ceste i škole što će Washington kritizirati.

Ono što je najvažnije, Biden mora biti zabrinut zbog svega onoga što se događa u Ukrajini. Europljani sve to promatraju, bez riječi, u nevjerici, dok se teritorijalne granice prekrajaju na njihovom manikiranom kontinentu. Postoje nove činjenice na terenu od ožujka kada su Rusija i Kijev postigli sporazum u Istanbulu (kojeg je Bidenov tim napao, nakon čega je dao jasnu i veliku podršku Zelenskom. Toliko je vode od tada proteklo Dnjeprom.

 

Autor: M. K. Bhadrakumar
Antony BlinkenLavrovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Kada se teritorijalne granice Evrope (NATO) pomeraju ka istoku to je širenje ljudskih prava, demokratije … Kada se Evropske granice pomeraju ka Lamanšu onda hor povišava oktavu.

imee
1 godina prije

saberite se.
tip puni pelene.
kako neko može razgovarat s njime?

NeBudiOvca
1 godina prije

O čemu??? Taj ne zna složiti dvije rečenice i rukuje se sa zrakom.

roberto
1 godina prije

Ne bi..hehe

Ringo10a
1 godina prije

Naivni Rusi su par puta povjerovati Amerima i Zapadu
Sumnjam da ce vise ikada

Tupko Glupko
1 godina prije

Vrijeme radi za Rusiju. Ako se rat u Ukrajini produži do zime, to je kraj zapadnih energetskih sankcija Rusiji i kraj von der Leyenove na čelu EK. Do tada će mnogi politički vlastodršci u EU gubernijama postati bivši, još će mnogo vlada pasti, jer je inflacija već krenula, standard je počeo padati, tvornice muku muče sa dostavom sirovina, nedostaje energenata ili je jako skup, europski proizvodi zbog toga kasne sa isporukama i/ili su postali cjenovno nekonkurentni, a sve je to posljedica suludih Covid mjera, energetskih sankcija Rusiji i naoružavanja Ukrajine. Ako na sve to opet krenu sa prisilama na Covid cijepljenja u jesen, moguće je da neće sve završiti samo na masovnim demonstracijama i demokratskim svrgavanjima režima. Ali vladajući političari sami su izabrali takav put – ne treba ih nimalo žaliti, vrijeme je za političare novog kova koji ne ližu guzicu Washingtonu i Briselu na vlastitu štetu i propast. Slijede… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

S luđacima se ne razgovara, s teroristima se ne pregovara.
Rusi su itekako na svjetlo dana istjerali činjenicu da su oni, ne Ukrajina, predmet interesa i da ih druga strana želi urušiti pod cijenu ukrajinskih života. Što s takvima više imaš pričati?

Гавран
1 godina prije

Šta bi u trenucima kada je pri sebi Bajden iskreno rekao? “Nama trebaju ruski resursi, a stanovništvo ćemo vakcinisti”

1 godina prije

Evo zamolio sam rusko mvp da da komentar i stigao je ekspresan odgovor..

The era of cooperation with the West is over, there will be no return to the situation before February 24 in relations with the US and Europe – Russian Foreign Ministry

Josip
1 godina prije

Što prije Ameri smaknu Bidena to će biti manja šteta po Ameriku i cijeli svijet..

tihobl
1 godina prije

Ameri bi da se izvuku i ostave EU da ratuje protiv Rusije. Oni fino potpisu sporazum, ukinu sve sankcije, postanu prijatelji Rusije, operu Bajdena koji izjavi: ja sam bio protiv rata, ali evropljani preko NATO su me uvukli u njega.

Jomla
1 godina prije

Biden i iskren???
To ne može biti!

Keki
1 godina prije

Bajden nemre tri suvisle rečenice složiti, može eventualno razgovarati sa medicinskom sestrom dok mu mijenja pelene za inkontinenciju

Max
1 godina prije

To je potrebno zbog mira i stabilnosti.

dulebg
1 godina prije

Putin je predstavnik ruske duboke države, a Bajden – koga on predstavlja?

tata mata
1 godina prije

ne zna senilac sta to znaci “iskreno” ,plus wikki je pobrisao znacenje te rijeci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI