Ne vjerujte ”okupacijskoj koaliciji.” Milijarde eura europske financijske potpore odlaze za tvrtke koje su u ilegalnim izraelskim naseljima.

euri
4 komentara

672 Europske financijske institucije imaju financijske odnose s 50 poduzeća koja su aktivno uključena u ilegalna izraelska naselja. Ove financijske institucije dale su 114 milijardi USD u obliku zajmova i osiguranja te su držale ulaganja u iznosu od 141 milijardu USD u dionicama i obveznicama tih društava. Ovo je ključni nalaz novog istraživačkog izvješća koje je danas objavila međuregionalna koalicija palestinskih i europskih nevladinih organizacija, a koje se bavilo financijskim tokovima između siječnja 2018. i svibnja 2021. godine.

Koalicija “Ne kupujte u okupaciji” (DBIO) zajednički je projekt 25 palestinskih, regionalnih i europskih organizacija sa sjedištem u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), uključujući FIDH i njegove članice Al-Haq i Kairski institut za ljudska prava. Koalicija istražuje financijske odnose između poduzeća uključenih u ilegalno izraelsko poduzeće za naseljavanje na okupiranom palestinskom teritoriju (OPT) i europskih financijskih institucija (FI). Izraelska naselja su nezakonita prema međunarodnom pravu i predstavljaju djela koja povlače individualnu kaznenu odgovornost kao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Ipak, europske financijske institucije nastavljaju ulagati milijarde u tvrtke koje su aktivno uključene u izraelsko poduzeće za naseljavanje.

Istraživanje koalicije DBIO pokazuje da su između 2018. i svibnja 2021. godine 672 europske financijske institucije, uključujući banke, upravitelje imovine, osiguravajuća društva i mirovinske fondove, imale financijske odnose s 50 poduzeća koja su aktivno uključena u izraelska naselja. 114 milijardi USD osigurano je u obliku zajmova i osiguranja. Od svibnja 2021. europski su ulagači također držali 141 milijardu američkih dolara u dionicama i obveznicama tih tvrtki.

Ta poduzeća i financijske institucije igraju ključnu ulogu u omogućavanju rasta ekonomske održivosti izraelskog poduzeća za naseljavanje.

“Uključenost ovih korporacija u nagodbe, kroz investicije, bankovne zajmove, izvlačenje resursa, infrastrukturne ugovore i opremu te ugovore o opskrbi proizvodima, osigurava im neophodan gospodarski kisik potreban za rast i napredak.” Tako tvrdi Michael Lynk, specijalni izvjestitelj UN-a za stanje ljudskih prava na palestinskom teritoriju, okupiranom od 1967. godine.

Korporativna odgovornost

Ta poduzeća, vjerovnici i ulagači imaju odgovornost osigurati da nisu umiješani u kršenja međunarodnog prava i da nisu sudionici u međunarodnim zločinima te da se pozabave svim negativnim utjecajima na ljudska prava koji proizlaze iz njihovih poslovnih aktivnosti i financijskih odnosa.

Od tvrtki se očekuje brzi odgovor i razmatranje odgovornog isključenja. Međunarodne financijske institucije, uključujući banke i mirovinske fondove, imaju odgovornost upotrijebiti svoju polugu kako bi osigurale da se njihova društva ulažu odgovorno i u skladu sa standardima međunarodnog prava, te oduzeti od onih koji to ne mogu ili ne žele učiniti.

Nedavno je nekoliko financijskih institucija i tvrtki preuzelo svoju odgovornost povlačenjem iz poslovnih poduzeća povezanih s izraelskim naseljima. Dva najnovija i važna primjera su oni Kommunal Landspensjonskasse (KLP) i Norveškog vladinog mirovinskog fonda Global (GPFG). KLP je najveća norveška mirovinska tvrtka, koja je u srpnju 2021. prodala 16 kompanija povezanih s izraelskim poduzećem za naseljavanje. Na sličan način, GPFG je u rujnu 2021. objavio da će isključiti tri tvrtke koje su aktivno uključene u izraelska naselja. 19 tvrtki koje su isključili KLP i GPFG uvršteno je u UN -ovu bazu podataka o tvrtkama uključenim u određene aktivnosti u vezi s izraelskim naseljima u OPT-u, koje je Vijeće za ljudska prava naložilo 2016., a objavljeno je u veljači 2020. godine.

Autor: Europal Forum
eueuropafinancijefinancijske institucijeIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
duki
2 godine prije

Božji narod- ma gdje bi oni ,jedna ruka služi za molitvu a druga u našim džepovima
🙊🙉🙈

Sven
2 godine prije

Batina pravde se uvijek lomila na leđima sitne ribe. To je u narodu postala tradicija. Dok se naokolo davaju zajmovi u milonskim iznosima za koje obican puk ni ne zna, dotle se zakida za sitnice bezbroj ljudi. Bakici koja nije platila racune sjeda ovrha. To je tradicija koje seze daleko u proslost. Tko je jamio jamio a ludog milojka cemo okriviti za sve. Za ono nestalo jaje i par blitvi iz vrta susjede mare. Briga specijalnog izvjestitelja za ljudska prava za malog milojka i blitve. A briga i narod za milione koji nestaju, pravdu su utažili na milojku i blitvana od susjede mare.

gigi pinna
2 godine prije

Ovo i nije toliko loše – pomagati tvrtke za useljavanje Hazara, pardon “Židova” – neka njih tamo, u tom židovskom getu zvanom Izrael što više, i daleko im kuća. I Europi su dojadili.
Sretan im put, i nikad više!

Max
2 godine prije

Ne khazarrskoj profiterskoj bagr

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI