fbpx

Nekoliko važnih poteza u Putinovoj partiji šaha na Bliskom istoku

Vladimir Putin

Vrijeme je da SAD prihvate činjenicu da je Rusija utjecajna sila i pretvara se u alternativu Americi na Bliskom istoku. Bashar Al-Assad u Siriji ostaje na vlasti, a Sjedinjene Države su u samom središtu velike međunarodne katastrofe. Rusija uvijek čvrsto i dosljedno podržava svoje saveznike, ali se istodobno ne nameće kao “svjetski policajac”. Sve ovo je nova stvarnost regije Bliskog istoka i što se Washington prije pomiri s tim, bolje po SAD.

U vrijeme približavanja posljednje faze vojnog sukoba u Siriji i prelaska na fazu političkog rješenja, američki političari sve više moraju računati na novu realnost i da je cijeli svijet doista svjedočio značajnim promjenama od početka rata u Siriji od 2011. do danas.

Zahvaljujući sirijskom sukobu, dogodilo se ono što su Izrael i Sjedinjene Države vjerojatno najmanje željeli. Regionalne snage, saveznici Irana, sada su samo nekoliko kilometara od granice s Izraelom. Proiranske milicije i paravojne formacije, od koji su neke na razini dobro opremljene armije, popit snaga iračkih šiita ili libanonskog Hezbollaha, nezaobilazan su akter u borbama protiv terorizma i Siriji i Iraku, zbog čega su prisutne na područjima na kojima nikada nisu bile. Sve to se dogodilo uz opasnost od izbijanja izravnog vojnog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država.

Osim toga, čak i površan pogled na trenutnu situaciju u Siriji nedvosmisleno potvrđuje da Sjedinjene Države u toj zemlji nisu ostvarile svoje ključne ciljeve. Prije svega, nisu svrgnule sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada s vlasti, dok su poraz pretrpjele i na političkom planu.

Iako se Washington poziva na Ženevsko priopćenje i političko rješavanje sirijske krize pod okriljem Ujedinjenih naroda, gdje bi bili prisutni i američki predstavnici, ali i Saudijska Arabija, Jordan, Katar i druge zemlje koje su pokrenule agresiju ili na neki način sudjelovale u pobuni u Siriji, politički proces se provodi kroz suradnju Rusije, Irana i Turske, dok su ostali akteri izbačeni iz igre.

Sjedinjene Države, nakon što su ostale ne samo bez vojne, već i političke pobjede u sukobu, još uvijek trpe velike gubitke na čisto vojnoj i političkoj fronti, a jedino što mogu učiniti je nekakva pobjeda na humanitarnoj fronti.

Međutim, moraju uvjeriti stanovništvo da njihova obećanja nisu samo riječi, nego da lokalno stanovništvo zaista žele spasiti od humanitarne katastrofe. Da bi se postigao taj cilj, Washington mora surađivati s Moskvom, akterom koji ima nesporan utjecaj na vladu Bashara Al-Assada, ali je također spreman i slušati. No, iskustvo s katastrofalnom situacijom u izbjegličkom kampu Al-Rukban u istočnom Homsu, gdje američke trupe i njihovi islamistički saveznici ne puštaju ulazak humanitarnih konvoja, a civili za odlazak na vladina područja lokalnim militantima moraju platiti pravo malo bogatstvo, pokazuje kako je humanitarna situacija u Siriji posljednja briga američke uprave.

Osim toga, surađujući s Moskvom u  rješavanju humanitarnih problema bi Sjedinjene Države i službeno morale priznati trenutno jaku ulogu Moskve u svijetu.

Rusija se dokazala kao stvarna i utjecajna sila u međunarodnoj zajednici, bez koje se ne može riješiti niti jedan veliki sukob. Istovremeno, to ne znači da želi postati “svjetski policajac”.

Također bi bilo dobro da Sjedinjene Države, barem u nekim posebnim slučajevima, nauče surađivati s Moskvom kao ravnopravnim partnerom, ali je to teško ostvarivo.

Stephen Cook je nedavno izjavio da je Sirija još jedan od oglednih primjera kako Sjedinjene Države, suočene s jednom od najvećih međunarodnih tragedija, nisu učinile ništa kako bi je spriječile. Cook je zasigurno u pravu kada tvrdi da Sjedinjene Države nisu izvukle nikakve lekcije iz sukoba tijekom ’90-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, on zaboravlja da je Rusija s druge strane u istom razdoblju proučavala američke poteze i pogreške.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza je tada još slaba Rusija vrlo pažljivo promatrala što se događa u svijetu i pojedinim regijama. Budući da su SAD u to vrijeme bez sumnje bile ključni faktor sile na Bliskom istoku, istodobno su slijedile avanturističku politiku. Moguće je da je će američki plan Novog Bliskog istoka biti upamćen kao najambiciozniji avanturizam u cijeloj povijesti XXI  stoljeća.

Gledajući iz današnje perspektive, plan osvajanja sedam muslimanskih država u pet godina, kojeg je 2007. potvrdio general Wesley Clark, kada je naveo da SAD planiraju zauzeti Irak, Siriju, Libanon, Libiju, Somaliju, Sudan i na kraju Iran, američka politika na Bliskom istoku je pretrpjela poraze u svim tim zemljama. Amerikanci nigdje nisu prisutni, osim u nekim područjima podijeljenog Sudana, dok su poraženi u Siriji, vjerojatno će s novom vladom biti protjerani iz Iraka, zbog vjerojatnih gubitaka ne žele slati ljude u Libiju, Libanon im je “zabranjena zemlja”, dok za Somaliju nemaju nikakvo rješenje,  gdje velika područje pod kontrolom drži islamistička skupina Al-Shabab, koja se “dodatno radikalizirala” i sada propovijeda ideologiju takozvane “Islamske države”.

VIDEO – Izjava generala Wesleya Clarka iz 2007.

Moskva sada ulazi u scenu kao snažna i utjecajna sila koju traže svi lokalni lideri i žele surađivati s Rusijom, jer su vidjeli koliko ih koštaju američke avanture.

Sva predviđanja da će Vladimir Putin, nakon dolaska u Siriju, oslabiti ili potpuno odbaciti Siriju poput igračke, bile su pogrešne. Kada je Rusija po prvi puta u sirijskom sukobu intervenirala 2015. i upotrijebila vlastite oružane snage, to je za cijeli svijet, prije svega za Zapad, bila važna poruka. Moskva je poručila da više neće stajati po strani i ravnodušno gledati kako negdje na Bliskom istoku nastaje novi vakuum vlasti, bolje rečeno područje bezvlašća iz kojeg će se ekstremizam i terorizam širiti po cijelom svijetu.

VIDEO – Putinov govor u Ujedinjenim narodima neposredno prije početka sirijske kampanje

https://www.youtube.com/watch?v=oK0o2GmEOv4

Tako je odlučeno jer bi takva situacija izravno pogodila ruske interese. Stoga je Rusija ušla u sirijsku pozornicu i tamo ostala.

Rusija, koja čvrsto podupire svoje saveznike u regiji, dokazala se kao  pouzdan partner. Iskoristila je priliku i postala alternativa američkom vodstvu na Bliskom istoku. Istovremeno, konačno je svima postalo jasno da Bashar Al-Assad ostaje na vlasti, kao što Kremlj ostaje saveznik Sirije, ali i drugih zemalja koje žele ili su već prihvatile obostrano korisnu suradnju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Treba biti strpljiv i vidjeti što će izraelski ministar ekologije uraditi u idućih 15 tak dana. Biti će veselo.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Rusija u siriji je nocna mora izraela…Ovim potezom poremeceni su svi bolesni planovi ciovehabijskoamericke bagre.. Ipak neko se tamo iza ćoška smjeska jer stvari idu kako je i planirano..A moraju tako da idu…Neko drugi ce se ipak zadnji smijati…

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Ako Rusija želi biti jaka protu snaga ameru, mora se pozabaviti siromaštvom u vlastitoj zemlji i korupcijom. Ako ništa druge neka se ugleda na Kinu koja je izgradila svoje gospodarstvo i povećava kupovnu moć srednjeg sloja ljudi. Samo na takav način će moći opstati u novom hladnom ratu. Jest da će im biti teško, ali od nekuda moraju početi.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ante

Ne moguće je se ugledati na Kinu.
Rusija je misticna zemlja, sam Bog zna sta je njima u glavi.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Ante

Bio si u Rusiji prije 10 godina i prije godinu Dana kad donosis takav zakljucak.Ako nisi Bio,nedonosi informacije na osnovu onog sto mediji píšu.Kupi si kartu pravac Rusija pá čes Onda málo drugacije pisati o Rusiji.To ti písem jer svaka dva mjeseca sam najmanje u Rusiji, málo vise o Rusiji znám na osnovu osobnog iskustva.Svakoj zemlji na kugli zemaljskoj ima siromasnih,puno vise je u britaniju, Americi siromasnih nego u Rusiji.Kina, napuhani balón,nista drugo,odi ti do kine rádi mjesecno preko 300 sati za 700 dolara,pa cu té já pitati kako se osjecas Nakon Toga.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Ante

Molim vas ne napadajte Antu samo je rekao istinu moraju se i time pozabaviti izmedju ostalog to je istina …

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

Možda je sve istina, pa ipak…. Kavu vezu ima rusko siromaštvo i korupcija, ma kakvi bili, sa geostrateškim pozicioniranjem na bliskom istoku..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Ekononomska stabilnost je temelj za sve drzavne akcije.
Korupcija steti drzavi i narodu .
Da bi odoleli sankcijama moraju imati jaku i diverzifikovanu ekonomiju , sve je medjusobno povezano.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

To je sve istina, kad bi gledali normalne nacije i realnu ekonomiju….. Ali…. Ako imaš valutu, koja je istodobna i rezervna svijetska, ništa od toga ti ne treba…. Sve tvoje eskapade širom svijeta, mirno plačaju pored sopstvenih rednecka i Hollywoodski vijernici širom svijeta…..I još nešto….. Korupcija, ekonomska stabilnost i dobra dizerfikacija, u Rusiji nije ništa bitno manja od drugih nacija…. Imati dobar geopolitički utjecaj, sve ove parametre jača… A debata, šta je bilo prije u tom kontekstu koka ili jaje, je tu nebitna…..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Tema je bezgranicno siroka , definitivno jako je tesko imati svest o svim faktorima koji uticu na ekonomiju…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pa zato sam i napisao, da nema smisla…. Kad bi , kod neke teme, morali, da uzmemo u obzir sve , to bi postala nepregledna šlamastika….Ajd…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur
Izgleda da je ipak bila kokoš. Bar po Knjizi Postanka 1:20-22.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ej . A nama u EU je dobro, ha. Prvo pometi pred svojim pragom. Imat ces puno posla.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Naravno…ali može se raspravlja ti!?

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Riddick

Glupost je braniti glupost !

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Ante

….da bi bila jaka protuteža americi rusija se prvo mora rješiti američkog kulturnog hazarskog imperijalizma i vratiti se ruskom pravoslavlju i umjerenom islamu..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Tačno..prvo se treba riješiti toga šta si naveo i dodao bih Evropskog destruktizma, po meni to je najmanje 70% problema.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Ante

Jesi si li ti pogledao možda u zadnje vrijeme, šotorska naselja širom Amerike… Rusija se razvija sasvil lijepo, posle dvoje totalnih kretena, Jelcina i Gorbačova… Ipak si je treba malo pogledat ekonomske parametre…. A šta se korupcije tiče, se slažem, ali mislim, da smo mi sa Balkana verovatno zadnji , da bilo kome u svijetu trubimo oko korupcije..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Ante

stvarno bi se o tome moglo puno pisati, ali da je amerika za njih u tom kontekstu bolja-> totalna glupost.

Stjepan
Gost
Stjepan
2 godine prije
Reply to  Ante

To sve se upravo radi u Rusiji, inače bi američke sankcije djelovale! Jačaju sve sfere društva prema svojim euroazijskim specifičnostima. Sve je baš onako kako treba biti i svaki dan je svijet sve bolji!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

SAD su primer kako se stvari ne rade , svaki plan , ili sistem koji u svojoj srzi ima nepravdu , a odrzava se silom i pritiscima sa vremenom postaje sam svoja zrtva koje objekti prisile odbacuju kao strano telo.
Unutrasnji problemi i podele u zapadnom svetu to najbolje ilustruju drugi faktor je vojno ekonomski uspon Kine i Rusije i njihov sve veci uticaj na svetska desavanja koji doprinose eroziji Anglo-Americkog poredka.
Vec sada zivimo u uni-multi polarnom svetu , prelaznoj fazi ka multi polarnom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Koliko vidim od 2000. do danas je Rusija uspjela izaći iz gladi i rata i rast je konstanatan, osim recesije od 2 ili3% 2015. Gdje vi nađete te podatke? Razina blagostanja, dostupnost javnih službi, socijalna izdvajanja su u ovom proračunu najveća u postotku ikada, razvoj svih krajeva, od Dalekog istoka do europskog dijela,koji je ionako razvijen. O čemu vi lupetate.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Omasio si komentatora ??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Xahaxahaxa ali mu plus ne gine!!

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije

I sam narod tamo kaže da se uz mnoge poteškoče tamo nikad nije bolje živjelo,istina je korupcije još uvek ima dosta,smanjio se alkoholizam važno je da kapital više ne beži u inostranstvo…nova industrijska postrojenja se grade intenzivno i nebude li večeg rata u sledečih desetak godina to če biti zemlja kakva bi oduvijek i trebala biti !!

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

odmah vratit aljasku !

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

To već ne znam koji put čitam na ovom portalu… Na koji način je to moguće?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

nosferatu je dobar glumac i obmanjuje svijet i ruse u toj ulozi…………tko natjera ruse da ciokaubojima poklone Aljasku i da car Nikola II, pokoj mu duši, pokloni 30.000 tona zlata za osnivanje FED-a……………….

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  bbbb

Koliko znam od love koju su dobili od aljaske je napravljena transibirska željeznica. za ovoliko zlato u fedu prvi put čujem . znam da je rusija imala udio ali ovoliko?

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  velebit

A ja sam cuo da brod sa zlatom od prodaje aljaske nikad nije ni dosao do Rusije

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ni meni nije bas jasna cifra ,otkud toliko..To bi bilo kao sto sad svi skupa imaju puta dva…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, objavio sam prije neko vrijeme napis ruski o tome, možda na alteru ne sječam se, interesantna je stvar da su se papiri o tome (zlatu) samospalili u Moskvi i đujorku u isto vrijeme ove ili prošle godine………….dakle najveće dioničare FED-a su pokrali, ruska carska obitelj a sa komijima i lenjinom su ih koknuli…………

Šule
Gost
Šule
2 godine prije
Reply to  bbbb

Šta nekažeš Putinovcima kojim nickom pišeš na alternativi-FORUM:::SATIR-glavna ti je tema 3 svjetski rat…i još čekam odgovor zašto Nosferatu?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Šule

Vladimir Putin mu lici na glavnog glumca iz filma Nosferatu.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  bbbb

Hmmm…sumnjam da je tamo ikad bilo 30000 tona zlata ,Aljaska se je amerima prodala zbog uništenja mornarice i nezmožnosti kontrole nad tim prostorima i nebili to palo u kandže britanske krune.Bude li u budučnosti crkla ta džavoska tvorba u što se nadam od svega srca možda se i Aljaska vrati majci,ja to čak ponekad sanjam…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Tvingo

Pusti ti službene cionsističke laži, moj ti je savjet ne vjeruj u to……….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

bitno je da se rusija pokazala kao pouzdani saveznik na kojeg se može računati. američko mišljenje ovisi od vremenske prognoze

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Rusija će se pod nosferatuom pokazati kao pouzdan saveznik kad poruši odabrane zrakoplove i uvede zabranu leta nad Sirijom i odbrani Iran i Koreju (ili bilo koju državu od sada pa nadalje koja može biti odskoćna daska na Rusiju ili Kinu, dođe na isto) od hordi zla, trotočka iza ovoga…

Šule
Gost
Šule
2 godine prije
Reply to  bbbb

SATIR_objasni ljudima zašto Nosferatu..već 100 puta spominjan

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Ograničena ruska vojna intervencija u Siriji izazvala je događanja koja je na njenom početku malo tko mogao predvidjeti. Učvstila je ruski utjecaj na Bliskom istoku, koji je prije toga bio marginalan. Rusija je stvorila prostor pod svojom kontrolom kao predstražu svojim granicama, osobito Kavkazu. Kontrolira istočno Sredozemlje, a time i pristup Crnom moru i Krimu, usprkos tome što su na kopnu sve zemlje članice NATO pakta. U Ukrajini je stvorila zaštitni kordon Donjecka i Luganska i čeka da procesi rastakanja ukrajinskog društva i države dostignu nivo kada će biti potrebno uspostaviti neke odnose, na nekim drugim osnovama. Spremna i da to razriješi i vojnom intervencijom, ukoliko bude smatrala da će to iziskivati situacija, obzirom na aktivnosti Zapada.
Na Bliskom istoku pojavila se nova multipolarna regionalna geopolitička situacija. Regionalni akteri, Turska, Saudijska Arabija, Irak, Katar, Iran, počeli su aktivno pokazivati svoje interese. Tko je mogao i zamisliti da će Turska u tolikoj mjeri kontrirati SAD. A to joj je omogućilo igranje na kartu Rusije. Iako će Turska ostati američki saveznik. Iran nikada ne bi imao toliko manevarskog prostora i utjecaja na arapskim bliskoistočnim prostorima, da nema prisutnosti ruske vojne i političke moći. A promjenio se i položaj njegovih šitskih saveznika i Hezbollaha. Sudbina Assada i središnje sirijske vlasti u sukobu sa kalifatom Islamske države na njenom teritoriju, bila bi bitno drugačija. A tek Irak. Nikada ne bi mogao tako otvoreno kontrirati kurdskom proglašenju nezavisnosti. A Kurdi sa podrškom Izraela i SAD. I boriti se za očuvanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države.
Na kraju prvog poluvremena, ove geopolitičke utakmice, ruskom intervencijom je zaustavljena neograničena igra oko prekrajanja i crtanja novih državnih granica na Bliskom istoku, što su kao svoju agendu SAD i Izrael vrlo uspješno provodili.
Utakmica se nastavlja, a obje suprotstavljene strane imaju svoje adute i slabosti.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Pa najbolji odgovor bi bio da se prisjetite stanja na Bliskom istoku prije nego što se uključila Rusija i ondašnjeg odnosa snaga na terenu. Sirija na koljenima, Turska logistički podržava IS, i izvlači sirijsku naftu, Irak u defanzivi pred IS-ilom, Kurdi provode referendum, Saudi, UAE, Katar, svi osim Omana, aktivno podupiru IS, SAD i Izrael zna se. Uključivanje Rusije, njeno vojno i političko djelovanje, dali su svim tim igračima manevarski prostor. Turska kupuje ili ne kupuje S-400, gotovo svejedno. Ne tako daleke, koje ono 2015. g. Turska obara ruski vojni zrakoplov, a sada javno oponira SAD. Sa Rusijom i Iranom, bez SAD, u Astani se polako rješavaju politički dogovori oko Sirije. A ne u Ženevi. Saudi sa Rusijom dogovaraju obim proizvodnje nafte i njenu cjenu. Sklapaju poslove sa Rusijom, Salman pohodi i zove Putina u posjetu. Čak igraju na kartu da bi oni kupili S-400. Americi otvoreno kažu da bi se mogli okrenuti drugima i da bi mogli kupovati naftu za nešto drugo, a ne dolar. I samo na riječima, do nedavno, nezamislivo. Iran, došao gotovo na granicu Izraela. O jačanju utjecaja u regiji ne treba ni govoriti. Hezbollah se u svakom pogledu profilirao u snagu koja će imati nezaobilaznu ulogu u pozicioniranju Libanona. Kad to dođe na dnevni red. A doći će. Irak je došao dotle da se otvoreno traži da ga oružane snage SAD napuste. Da se ne gubimo, od situacije da su SAD i Izrael otvoreno i neprikosnoveno bistrili Bliskim istokom, sada to više ne mogu. To ne znači da to ne rade, nego da to više ne mogu raditi ne obazirući se na nikoga.
Ovo oko Sredozemlja, najbolje ilustrira situacija nakon rušenja ruskog IL-a. Rusi su zatvorili istočni Mediteran, proglasili vojne vježbe i ne sjećam se da im je netko rekao da to ne mogu. A do 2015. ne znam da li su imali koji ratni brod u Sredozemlju. Neka se na sirijskoj ili libanonskoj obali pojave neke od protubrodskih varijanti balističkih raketa, tipa Bastion, sa raketama Oniks ili izvozni Yakhont, to mijenja iz osnova cijelu igru. Sredinom 2006. g sa libanonske obale je raketom bila pogođena izraelska korveta INS Hanit, klase Sa,ar. Poslije toga su Izraelci zrakoplovstvom i mornaricom sistematski uništili sve radarske stanice na obali Libanona. Iako je Hezbollah tvrdio da je napao i potopio još dvije izraelske korvete, nisu registrirana druga lansiranja raketa. Ili ih je Hezbollah imao malo, ili, što je vjerojatnije, izraelsko je uništavanje obalnih radara onemogućilo svaku daljnju akciju.
To što NATO u Odesi ima poneko plovilo, osim demonstrativno, nema nikakvu težinu. Svakom je jasno da je Crno more rusko jezero, kao što je i Meksički zaljev američko. A Rusi će uskoro u Sredozemlju ponovo održati pomorske manevre. Sa najvećom koncentracijom brodovlja u mnogo godina unazad. Doći će i brodovi Sjeverne i Baltičke flote. Vidjeti ćemo.
Što se tiče Ukrajine, tu je stvar dosta kompleksnija, ali….. Rusi na Ukrajince gledaju kao na braću. Uostalom kao i na Bjeloruse. I uopće nisu sretni ovim što im je Zapad uspio prirediti. Osim hitnih i najvažnijih mjera (osiguranje Krima, i podrška većinskom ruskom stanovništvu u Luganjsku i Donjecku), uzdržali su se od drugih mjera. Pa nastavljaju i poslovati i svašta nešto….. Bez obzira što Zapad preko Ukrajine, na mala vrata čačka mečku, pa nasitno ubacuju oružje, instruktore itd, svakome je jasno da ako Rusija u jednom trenutku odluči da je to postalo prevelika prijetnja njenoj nacionalnoj sigurnosti, nema toga na kugli zemaljskoj tko bi mogao zaustaviti njihov obračun sa vladajućom ukrajinskom garniturom i njihovim pristalicama. Koji su na vlast došli, sjetimo se
kako…….
A možda bi SAD, u tom slučaju, za kaznu, mogle Rusiji uvesti sankcije…..
Dakle, po pitanju Ukrajine Rusi čekaju.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Što reći. Samo ime mu kaže kad si ameri prevedu na engleski, Put-in.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

General Wesley Clark, pripadnik “duboke države”, hazar, obitelj mu je podrijetlom iz Bjelorusije. Vjerojatno su promjenuli prezime, kada su došli u SAD, i uzeli sebi vrlo rašireno anglosaksonsko prezime Clark.
Kao što je i češka hazarka Jana Korbelova promijenila ime i prezime i uzela anglosakonsko i nazvala se: Madelaine Albright.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  alan ford

Da bog nek je kučka crkla u mukama !!!!

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  alan ford

pa clark je barem otvoreno izjavio, za koga ameri vode svoje ratove, posebno ove na bl. istoku.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Da 7 država ??bolje da shvate da im je domet dvije njive kiselih krastavaca i osrednja hrpa gnjoja-stajskog.
A da košta-košta bilijune$ ali jbg glavno da se para vrti?!tko je odgovoran-nitko.
Sa “utušeom”lovom mogli su poslati čovjeka na Pluton.?.
Di su pare ?-“demokratski”-nemamo pojma !
Ovce uvjek iznova dobiju vunicu -tako i narod nove prodavače magle”Strateški interesi” koga ,čega ?nema veze -Š I Š A J !❗❗
Žao mi je što se i mi u to pretvarmo !
Dokaz Trosatno blejanje u spušteu rampu(Pleso)pardonF.Tuđman i limenu kapiju(remetinec)da bi dočekali jednog običnog lopova ,koji po tumačenju vrlih Hrvatskih fiškala nije niti bjegunac!
DNO DNA !!!SRAMIMO SE GDJE SMO STIGLI !!

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Osobno sam na strani Rusije. Od 360 stupnjeva punog kruga Rusija je 350 stupnjeva okruzena ZLOCINACKIM i TERORISTICKIM NATO. Zamislite si prakticnu mogucu situaciju u zivotu; krene te u grad i na ulici vas presretne grupa huligana (NATO) i svi prijete kolcima, nozevima, macetama a vi mrtvi hladni idete svojim putem, e sada dali ste stvarno toliko nadmozni oboruzani sa kung fu, boksackim vjestinama ili tko zna cime ili ste naprosto neopisivo ludo hrabri.
Opkoliti i sam cin opkolavanja je agresija, a Rusija je unutar svojih granica i ne pokazuje niti minimalno aspiracije da preseli dio svojih vojnih potencijala na neki drugi kontinent da okpoli ili napadne bilo koju drugu drzavu, a svima na svijetu pruza ruku ravnopravnog i jednakovrijednog partnerstva Rusija ne zahtijeva ne usijenjuje ne potkupljuje lokane politicare ili drzavice kao USA recimo Hrvatsku i u Hrvatskoj. Danasnja Rusija po nicemu nije bivsi SSSR, uglavnom su usmijereni na vlastiti boljitak vlastitim znanjem i sposobnostima spremni su svima pomoci u granicama vlastitih mogucnosti. Pogledajmo SAD uvode sankcije Rusiji zbog cega zbog Krima, zbog Ukrajine. Pa samo malo zgrebati po povrsini i dolazimo do neoborivih cinjenica: SAD je u Ukrajini instalirala nedemokratskim putem NACIFASISTICKI REZIM, sa ciljem da sa Krima izabci Rusku Crnomorsku flotu i da tamo ustolici svoju SAD – NATO Crnomorsku flotui tako zatvori Rusiji da kroz Crno more ima pristup Mediteranu, koja pokvarena kurvanjska posla. No Rusi su ih u tome sprijecili i demokratskim putem Krim formalno pravno vratili pod vlastito okrilje. SAD pohlepa u slijepoj zelji da porobi i ekspolatira Ruska nacionana prirodna bogatstva, ne bira sredstva oni samo vide cilj, ali pouceni povijesnim iskustvima nemogu to izvesti sami ni u snu pa niti uz pomoc KURVANJSKE EU zapadne alijanse koja je asimilirala za “opce dobro” sve bivse drzave tzv Istocne Evrope.SAD je cak da zamze oci evropskim dupeliscima iz Brusela smijestila formalno sjediste NATO – u Evropu mada se sve streteske i vaze odluke donose u Wasingtonu – Pentagonu.
Dakle to je prica o najgenicidnijoj i najagresivnijoj clanici svijetske zajednice i njihovoj aspiraciji da vladaju svijetom.
I sve dok postoj poltroni poput Gusaka Linde na Pantovcaku njima ce biti lijepo, i dok ne zanju sa cime sve Rusija raspolaze u obranbene svrhe.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Svi imperiji kroz povijest čovječanstva su se na samoj najvišoj tački svoga uspona urušili pa i ovo poslednje carstvo zla polako krepava pred našim očima….historia est magistra vitae …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik