„Nema farmera, nema hrane, nema budućnosti“, reklama o protestima u Indiji emitovana tokom Super Bowla

Indija protest farmera
19 komentara

Od kraja novembra 2020. hiljade farmera protestuje na periferiji indijske prestonice, blokirajući puteve u državama Uttar Pradesh i Hariana. Oni zahtjevaju potpuno vraćanje zakona o farmama koje je vlada premijera Narendra Modija donijela u septembru 2020. godine.

Reklama u trajanju od 40 sekundi koja skreće pažnju na tekuće proteste farmera u Indiji emitovana je tokom Super Bowla, godišnje prvenstvene utakmice Nacionalne lige američkog fudbala, u nedjelju u Kaliforniji.

Video, u kojem učestvuje gradonačelnik grada Fresno Jerry Dyer, naglašava kako indijski farmeri više od 70 dana protestuju protiv novih zakona o farmama koje je usvojila vlada Narenda Modija, dok pozivaju na povlačenje reformi.

Snimak se završava porukom „Nema farmera, nema hrane, nema budućnosti“, zajedno sa heštegom „#StandWithFarmers“.

Super Bowl je među najgledanijim sportskim utakmicama u Sjedinjenim Državama.

Tokom posljednjih nekoliko dana javilo se nekoliko međunarodnih poznatih ličnosti i aktivista koji su pružili podršku tekućim protestima farmera u Indiji.

Farmeri protestuju protiv Sporazuma o osiguranju cijena i poljoprivrednih usluga iz 2020. godine, Zakona o farmerima koji proizvode za razmjenu i trgovinu (promocija i olakšanje) iz 2020. godine i Zakona o osnovnim robama (dopuna) iz 2020. godine.

Prema vladi, zakoni omogućavaju farmerima da prodaju svoje proizvode na mjestima koja nisu odvojena od određenog tržišta APMC-a. Oni takođe imaju za cilj da omoguće ugovornu poljoprivredu prema kojoj mogu da zaključe ugovore o snabdjevanju sa privatnim firmama po uzvratnim i unaprijed određenim cijenama.

Farmeri vjeruju da bi novi zakoni otvorili put za ukidanje sistema minimalnih cijena podrške (MSP), ostavljajući ih na milost i nemilost velikih trgovaca.

FarmeriIndijaprotestiSuper Bowl
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sunseeker
3 godine prije

I indijci musavi shvatli sta ih ceka u budućnosti s takvim i sličnim zakonima ,a samo hrvati popuse štetne zakone koji se podlo proturaju ispod radara….i na kraju samo šute pa malo pjevaju domoljubne pjesmice. Eeee koliko krvi se prolilo da se tako postupa sa svojom državom….sramota i jad 🤦‍♂️

AlanisM
3 godine prije

Cim se to “reklamira” i to na Superbowlu, na kojem se 30sec reklame placaju u milijunima $, plus se o tome razlajala i Greta, indijski farmeri trebaju dobro procesljat te zakone i potrazit zbog cega ga same sotone forsiraju.

3 godine prije zadnji put uredio AlanisM
Stara kuka
3 godine prije

Umjesto prepisivanja vijesti s interneta i korištenja Google translatora za prijevod ne bi bilo loše kad bi se u nekoliko redova objasnilo zbog čega su ti zakoni sporni i što ustvari smeta indijskim poljoprivrednicima. Čisto da znamo o čemu je ustvari riječ kad se već o tome objavljuje članak.

Ujedno moram reći da je dirljiva briga američke javnosti i medijskih kuća za sudbinu indijskih farmera. Sve mi suze dolaze na oči od ganuća i strašno se sramim što sam negativno pisao i govorio o američkim i zapadnim medijima i političarima. Iz ovakvih primjera vidim da je njima na srcu samo demokracija i dobrobit svakog pojedinog čovjeka na zemlji.

Eto i mene
3 godine prije

Bas me zanima sto se dogadja u pozadini cijele ove price, nekako imam osjecaj da je puno informacija presuceno…

mislim
3 godine prije

sanjao sam, probudim se i shvatim da sam taj san sanjao prije mnogo godina.
????

pero
3 godine prije

Kako lijepo paralelno guraju propagandu i u Indiji i USA. I to na Superbowl-u kako bi zatrovali propagandom Amere, pa da oni plemeniti i pametni počnu twittati kako će spasiti Indijce.
Indijci su na Zemlji jako dugo i izrazito su produhovljeni. Slijedom toga pretpostavljam da bi indijci da su htjeli odavno već nazvali telefonom sve te belosvetske firme i prodali im se. Veća je vjerojatnost da ne žele materijalizam, veliku industriju, pametne telefone i kuce koje su glupe da gluplje ne mogu biti 😀

Hvala vam ali, pustite vi indijce da sami brinu o sebi. Ne treba im prinos veći, Monstant-bayer sjeme i osatali Round-up otrovi u zemlji i vodi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI