Nestašice gasa u najavi

Gas - Plin
8 komentara

Evropsko energetsko tržište će vjerovatno ostati zategnuto ove godine uprkos trenutnom padu cijena gasa, rekao je Anders Opedal, izvršni direktor Equinora, najveće norveške energetske kompanije, za Bloomberg u članku objavljenom u četvrtak.

Cijene plina u Evropi pale su na najniži nivo u više od godinu dana ove sedmice zbog neuobičajeno toplog vremena, a fjučersi gasa u TTF čvorištu u Holandiji su u četvrtak pali ispod 700 dolara za 1.000 kubnih metara. Prognoze pokazuju da će vrijeme ostati blago do kraja mjeseca, što bi moglo dodatno smanjiti potražnju za gasom.

Međutim, prema Opedalu, zemlje regiona bi se kasnije mogle suočiti s poteškoćama u obnavljanju podzemnih skladišta u svjetlu naglog pada zaliha iz Rusije.

“ Skladišta plina su prilično puna i toplo je vrijeme, i to utiče na cijenu plina, ali ove godine ove skladišta treba napuniti manje ruskog plina… Vjerovatno ćemo vidjeti tržište na kojem se cijene plina prilično kolebaju “, upozorio je Opedal.

Evropska skladišta su do sada puna 83%, što je znatno iznad sezonskog prosjeka. Međutim, prije početka ukrajinske krize i sankcionog rata sa Zapadom, region se oslanjao na Rusiju za do 45% svojih potreba za gasom. Čak iu prvoj polovini prošle godine, tokovi ruskog gasa su uglavnom bili stabilni, što je Evropi dalo priliku da napuni skladišta. Međutim, nakon sankcija i sabotaže ruskog gasovoda Sjeverni tok u septembru, ruske isporuke sada pokrivaju manje od 10% potrošnje gasa na kontinentu.

Norveška je postala najveći dobavljač prirodnog gasa u Evropu poslednjih meseci, donevši ukupno oko 122 milijarde kubnih metara gasa u region 2022. Međutim, to čini samo oko 30% ukupne evropske potražnje za gasom, a norveške vlasti nedavno su upozorili da nemaju kapacitet da značajno povećaju obim izvoza gasa u narednih četiri do pet godina.

eugasnorveškarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Koga oni farbaju?
Stao uvoz LNG iz SAD i sad cijene mogu padati. Kad se u SAD proljepsa vrijeme i ponovo krene izvoz skocice cijene na evropsim berzama.

Ali to nije sve. Proljece ce biti hladno i istrosice sve rezerve. Do maja dobar dio privrede bice ugozen. Ali i u SAD ne cvjetaju ruze – Bajden ima rezevi nafte za 19 hladnih dana. Sprzio je rezeve prosle godine kao bi obuzdao rast cijena pred izbore. Sad jedan arkticki talas mu moze istrositi rezerve do kraja.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Simo
1 godina prije

Nema plina, nafte, pšenice… Svijet je u banani. Tko nas može spasiti. E rođeni neka taj spašava tebe a nas pusti da se koprcamo na zapadu. BTW, Hrvatska je uvela euro i ušla u Schengen,

tihobl
1 godina prije

Британски премијер Риши Сунак намерава да дозволи компанијама да отпуштају раднике који протестују у штрајковима који су захватили земљу, објавио је Тајмс.

Čudan lik
1 godina prije

Nestašice energenata i hrane neće biti, sve najave nestašica su samo “smokvin list” za NEopravdana, abnormalna poskupljenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI