Netanyahu je nazvan ‘mesar iz Gaze’

Benjamin Netanyahu
20 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu počinio je u Gazi jedan od najgorih zločina stoljeća, čime je svoj trag u historiji ostavio krvavim, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka parlamentarne grupe u srijedu.

U svom televizijskom govoru izjasnio se protiv izraelske vojne operacije u palestinskoj enklavi.

Erdogan je osudio “kršenja ljudskih prava i ratna djela u Gazi” i “apatiju većine zapadnih nacija”, navodeći da će Turska “iscrpeti sve napore da izraelsku vladu izloži prema međunarodnom pravu i moralnoj odgovornosti”. Govor je ponovio razgovor koji je Erdogan vodio s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u utorak, kada je turski predsjednik pozvao da se Izrael pozove na odgovornost zbog toga što je nastavio ” očito gaziti međunarodno pravo, ratno pravo i humanitarno pravo”.

Izrael vodi rat protiv militantne grupe Hamas od 7. oktobra, nakon što je iznenadni napad ove potonje na izraelsko tlo odnio više od 1.200 života, uglavnom civila, dok je još 200 ljudi uzeto kao taoce. Zapadni Jerusalem je uzvratio, kako je to Erdogan rekao, „nekom vrstom genocida tako što je prekinuo hranu, gorivo, lijekove, kruh, struju, vodu i komunikaciju za 2,3 miliona ljudi, stisnuvši ih u zatvor na otvorenom od 360 kvadratnih kilometara.”

“Netanyahu, koji je počinio jedno od najvećih zločina prošlog stoljeća u Gazi, već je upisao svoje ime u historiju kao ‘koljač Gaze'”, izjavio je turski predsjednik.

Posljednja kampanja bombardovanja Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i kopnena operacija rezultirali su više od 16.000 poginulih Palestinaca, uključujući žene i djecu, prema lokalnim zvaničnicima.

Netanyahu je uzvratio na ranije Erdoganove komentare da je Izrael “teroristička država” izjavom da turski predsjednik “podržava terorističku državu Hamas”.

Erdogan je izrazio stav da Netanyahuove akcije u Gazi i štampe koju su izazvali “podstiču antisemitizam i ugrožavaju sigurnost svih Jevreja zajedno sa izraelskim narodom”.

Nakon značajnog međunarodnog pritiska, prošle sedmice je dogovorena četverodnevna humanitarna pauza u neprijateljstvima u Gazi koja je potom produžena. Uslijedila je razmjena zarobljenika, a Hamas je zamijenio njihove taoce za Palestince koji su bili zatvoreni u Izraelu.

gazaIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

To i jest.

tatamata
4 mjeseci prije

a ti si kao neutralan , a jel ?

abc
4 mjeseci prije

Mesar priča o mesaru…..

burjat
4 mjeseci prije

javlja se mesar kurda

tihobl
4 mjeseci prije

Borelj:

„Морамо да ублажимо патње цивила. А за то је потребно повећати обим хуманитарне помоћи… Али нема смисла давати храну некоме ко ће сутрадан бити убијен“

gigi pinna
4 mjeseci prije

Hoćeš nešto konkretno napraviti ili ćeš i dalje ovako seruckati? Najuriti Amere iz vojnih baza, izaći iz NATO-a? I David Cameron govori kako je ono što se događa u Gazi nedopustivo, ali napraviti neće ništa da se to zaustavi.

gigi pinna
4 mjeseci prije

Kad se samo sjetim da si, uz taj isti Izrael i SAD, bio jedan od agresora na Siriju, da držiš i dalje cijeli sjever i sjeverozapad Sirije pod okupacijom…

Savijest
4 mjeseci prije

Danak u krvi,ali nad pogresnim narodom
Sve one drzave koje su za vrijeme drugog svjetskog rata ubijale svoje gradjane židovskog porijekla danas da bi pokusali oprati svoju savjest podrzavaju izrael i vesele se svakom mrtvom palestinskom djetetu.Pocevsi od hrvatske,srbije, madjarske,pa sve redom do norveske.Povijest se nemoze isprati i zapadno evropske zemlje zauvijek ostaju genocidne drzave prema jevrejima,a od danas ce to biti isto genocidne drzave prema palestincima.

gargamel
4 mjeseci prije

Ovo je sve žvaka za naivne, ko misli ozbiljno, prekida SVE diplomatske odnose i uvodi sankcije.

goran
4 mjeseci prije

netanjahu je sto puta gori i od hitlera i od miloševića,ali zapadne države nesmiju pisnuti jer ih židovi posjeduju

Darko
4 mjeseci prije

Rješenje je sve židove pobiti i da se svijet riješi tog zla..

Red Dog
4 mjeseci prije

Netanjahu je besan.
Njegovo cedo, Hamas, koje je podrzao protiv Fataha, se je okrenulo protiv njega i ugrizlo ga je za srce.
Cedo mora biti kaznjeno. Istrebljeno, ma koliko jaja bilo razbijeno na putu do tamo.
Bibijev prioritet je da ispravi svoju gresku, da ne bude zapamcen kao grobar Izraela, pa posle sta bude, neka bude.

nessy
4 mjeseci prije

Jednom, mozda i uskoro ce se muslimani dovesti pameti, pa ce taj teritorij postati parkiraliste. A ovaj zlocinac i njegova klika ce biti iznenadjeni i uvredjeni. Nakon svake akcije dolazi do reakcije, kako kemiji i fizici, tako i u drustvenim odnosima.

Josip
4 mjeseci prije

Smrt zidovima..

goran
4 mjeseci prije

TREBA GA NA ELEKTRIČNU STOLICU ZAJEDNO SA ONIMA KOJI GA PODRZAVAJU U UBISTVIMA CIVILA I DJECE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI