Netanyahu je odobrio “operativni plan” za napad na grad Rafah u Gazi

Benjamin Netanyahu
17 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je ponovio svoju odlučnost da pokrene novu ofanzivu na jugu Gaze, ciljajući na grad Rafah. Operacija koja se nazire apsolutno je potrebna za postizanje “pobjede” nad Hamasom, insistirao je.

Premijer je otkrio da je već odobrio “operativni plan” za obnovljeni napad na južnu Gazu, tvrdeći da je izraelska vojska spremna za “evakuaciju civilnog stanovništva i za pružanje humanitarne pomoći”.

“Ovo je ispravna stvar i na operativnom i na međunarodnom planu”, rekao je on, očigledno misleći na sve veći pritisak s kojim se Izrael u posljednje vrijeme suočava zbog svojih akcija u Gazi i navodnih kršenja humanitarnih prava tokom operacije.

“Ovo će potrajati, ali biće urađeno. Ući ćemo u Rafu i tamo ćemo eliminirati bataljone Hamasa iz jednog jednostavnog razloga: nema pobjede bez ulaska u Rafu i nema pobjede bez eliminacije tamošnjih bataljona Hamasa”, objasnio je.

Netanyahu je to iznio u govoru nakon sastanka sa rođacima izraelskih talaca, za koji se još uvijek pretpostavlja da ga Hamas drži u Gazi. Premijer je insistirao da je dao sve od sebe da ih spasi.

“Oni koji kažu da ne činim sve da vratim taoce greše i obmanjuju, a oni koji znaju istinu i još uvijek ponavljaju ovu laž nanose nepotrebnu tugu porodicama talaca”, rekao je on.

Netanyahu je više puta izjavljivao svoju spremnost da napadne Rafah bez obzira na sve u protekloj sedmici, nakon što je Washington prošlog ponedjeljka odbio uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi. SAD su više puta upozoravale Izrael na napad na Rafah, tvrdeći da bi taj potez drastično pogoršao situaciju raseljenih palestinskih civila.

Izrael je pokrenuo operaciju u Gazi nakon upada Hamasovih militanata u južni dio zemlje prošlog oktobra. Tokom napada ubijeno je preko 1.200 ljudi, a oko 240 odvedeno u Gazu. Izraelska kampanja nanijela je veliku štetu palestinskoj enklavi, ostavivši najmanje 32.000 mrtvih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

gazaIZRAELRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dalmata
28 dana prije

Od osnovne škole,pa,gotovo 50 god.uvik sam,mislija,kolonijalizam,nacizam,fašizam,i svi,njihovi oblici,od
otkrića Amerike,su najgora zla svih naroda na svitu.Od osnutka Izraela,ukotilo se,novo,još,bolesnije zlo
gore od svih zla koje su ikad postojala-Izrael.Namjerno ,podvlačim-Izrael-crna,zla rupa,ljudi i ljudstva.Na
mjerno zato,šta ova vrsta,degenerika,nisu,samo psihopate u najmanjoj,najzločinačkijoj,najbolesnijoj,
psihopatskoj tvorevini,svih vremena,Izraelu.U istu,krvolčnu,sortu,spadaju,svi oni,koji imaju,bilo,koju i
kakvu vrstu,kontakta,saradnje,trgovine i bilo,kakve dodirne tačke,sa njima..Ako,lipi vrag,ne,uništi planetu,uvjeren sam,da
će se otvorit,muzej monstruma,di će Hitler i nacizam,bit ljubomorni jer je her Natanjahu i tvorevina
bolesti i zla,sigurno,neprikosnoveno na 1.mistu,civilizaciske bolesi,degenerizacije i crnog zla.Ali,ka da
ih je briga!?Zlo i dobro su nus pojave u ljudi,a ovaki neljudi,imaju svoju,posebnu,prokletu racu i krvožednu kategoriju

Max
28 dana prije

Dopuštenje za zločin.

MladenSt
28 dana prije

Evo Izrael poravna Iransku ambasadu u Damasku .To
PO međunarodnom pravu spada ka teritorij Irana .Malo su im Židovi protresti bubrige i uz to još ubili nekakvog vrhovnog vojnog zapovjednika ,inače Iranci imaju visoku klasu vojnih zapovjednika koji ratnog iskustvo stiču po paradama u Teheranu .čeka se odlučan odgovor Irana 😛😂

28 dana prije

Možda su neki sumnjali u pravu ulogu Izraela, možda su mislili da je u pitanju etničko čišćenje kako bi sebi obezbedili prostor da se šire ali današnje bombardovanje Sirije – sravnili su sa zemljom iranski konzulat u Damasku što je čin rata! Sve ovo provociranje muslimanskog sveta nije izraelska agenda, oni su samo izvršioci američkog plana raspirivanja svetskog sukoba. Iran gotovo sigurno neće direktno napasti Izrael, to bi bilo baš ono što Fašington sanja ali će zato Hesbolah da “udesetostruči brojnost” i da “slučajno naiđu na odbačeno najnovije iransko naoružanje” (a bio bi fazon da baš ovako obrazlože naglo povećanje vojnih kapaciteta 🙂 ) pa će da pokažu izraelskoj vojsci šta se događa “kad dođe stariji brat”. ———————- Naravno, Fašington će za te napade optužiti Iran (i ovaj put neće biti daleko od istine) ali Iranu je jasno da ovaj sukob ne može izbeći samo je bitno da oni nisu… Čitaj više »

dupla kamilica
28 dana prije

Zadnji trzaji, sankcije rade svoje.

Mirko
28 dana prije

Iranci su dokazali da su debili kao i Arapi. Toliki su im generala smaknuli, pa kako? Gdje su mjere izbjegavanja, sigurnosti? Nemaju oni sanse protiv Izraela u vecem sukobu…

Гавран
28 dana prije

Израелска борбена авијација усред дана високопрецизним пројектилима сравнила је са земљом конзулат Исламске Републике Иран.
.
израелска борбена авијација по први пут у последњих 10 година извела је масовни ваздушни напад на Дамаск у коме је тешко оштећена амбасада Исламске Републике Иран, резиденција иранског амбасадора у Сирији takođe.

Darko
28 dana prije

Što gada nisu ubili sada kada je bio u bolnici?

Hogar
28 dana prije

Izrael domovina sotone i demona BAALA. Doci kao izbjeglice, rasiriti se i poceti krasti zemlju i ubivati domacina to je vece zlo od kolere. Prokleti cionisti i okot njihov. Gnjoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI