Netanyahu kaže Izraelcima da se pripreme za ‘dug i težak’ rat

Netanyahu
12 komentara

Premijer je bitku s Hamasom opisao kao izraelski “drugi rat za neovisnost”

Izraelska vojska pokrenula je “drugu fazu” svog rata protiv militanata Hamasa u Gazi, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom obraćanju u subotu navečer, upozoravajući građane da se pripreme za dugu borbu koja slijedi.

“U prvim tjednima rata pokrenuli smo masivne zračne napade koji su zadali ozbiljan udarac neprijatelju… Eliminirali smo mnoge teroriste”, rekao je premijer u svom obraćanju.

U tri tjedna izraelskih zračnih napada, broj mrtvih u Gazi premašio je 8.000 ljudi, “od kojih su polovica djeca”, priopćilo je AFP-u rano u nedjelju iz ministarstva zdravstva u palestinskoj enklavi pod kontrolom Hamasa. Ostaje nejasno koliko su među žrtvama bili stvarni borci.

“Međutim, tek smo na početku puta. Bitka unutar Pojasa Gaze bit će teška i duga”, upozorio je Netanyahu, ističući da je “ovo naš drugi rat za neovisnost. Ovo je naša misija, naša svrha u životu i zajedno ćemo pobijediti.”

Širenje operacije Izraelskih obrambenih snaga (IDF) dolazi gotovo tri tjedna nakon što su Hamasovi militanti pokrenuli iznenadni napad na židovsku državu, gađajući izraelska mjesta i gradove raketama i napadajući naselja u blizini granice s Gazom. Otprilike 1400 Izraelaca ubijeno je od početka rata, a preko 200 ih je uzeto kao taoci, prema izraelskim dužnosnicima.

“Sinoć su dodatne kopnene snage ušle u Gazu, označavajući početak druge faze rata, čiji je cilj uništiti vojne i političke sposobnosti Hamasa i vratiti naše otete građane”, rekao je Netanyahu.

Izraelski ratni zrakoplovi gađali su Gazu zračnim napadima tijekom petka i subote navečer, dok su kopnene trupe i oklopna oprema pokrenuti u značajnom upadu u palestinsku enklavu. Nejasno je, međutim, hoće li tekuće “proširene” kopnene operacije biti praćene većom invazijom. Postoji zabrinutost da bi invazija punog opsega mogla rezultirati velikim izraelskim gubicima i izazvati eskalaciju s drugim regionalnim igračima, poput libanonskog pokreta Hezbollah.

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je u subotu da je Izrael “prešao na novu fazu u ratu”, dodajući da će se kopnene operacije u Gazi nastaviti “sve dok se ne izdaju nove zapovijedi”.

gazaIZRAELNetanyahuPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Bit će im to najteži rat do sad.

Nekoime
6 mjeseci prije

Visit će sa Zelenskym u duetu.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Svojevremeno se pojavio ISIL u Iraku, Siriji i Libanonu da prekine iranski utjecaj preko tih zemalja do Libanona i Izraela, jer ISIL se borio naročito protiv šiita ali i sunita ako su ih kontrolisale proiranske vlade.
Ušli su u sukob sa Hezbollahom koji je izraelski neprijatelj, napravili pustoš u Siriji i Iraku.
SAD nije htio da pomogne Iraku jer su htjeli da se sukob rasplamsa, pa je uskočio Iran.
I sad prikazuju Iran kao sponzora terorizma, a al Kaidu i ISIL su stvorili SAD i Izrael uz pomoć S. Arabije.
i Iran se borio protiv njih na tlu i kasnije su se uključili preko zračnih napada SAD i saveznici da unište Siriju i Irak svojim bombama boreći se protiv ISIL-a kao što Izrael uništava Gazu boreći se protiv Hamasa, kojem je Izrael i pomogao da zavlada i potisne Fatah.”

Antifašista
6 mjeseci prije

DZukela je zajedno sa carom Putinom išli u gvozdeni puk ,protiv fašista,a sad je GORI i od najmanjeg faste,sad ide ono ,,pod mač😐

goran
6 mjeseci prije

netanjahu tebi treba zabit metak posred čela

FELIX
5 mjeseci prije

IMA I DRUGO RESENJE NAJBOLJE ZA MIR DA ISRAELCI – ZIDOVI SAMI KRENU U KREMATORIJE, ILI SE PUSTE POKLATI OD MUSLIMANSKIH OVOBODILACKIH SNAGA. DALI ZNATE DA JE GAZA PRIPADALA EGIPTU KOJI PO PREGOVORIMA O MIRUI I VRACANJU SINAJSKOG POLUOSTRVA NIJE HTEO DA UZME CAZU, KOJU JE PRISILNO DOBIO NA UPRAVLJANJE ISRAEL. PAMETNI EGIPCANI RESILI SU SE VELIKE GLAVOBOLJE. DALI VAM JE POZNATO, DA JE ENGLESKI PROTEKTORAT – PALESTINA BIO PODELJEN NA DVA DELA, DEO SA VECINOM JEVREJSKE POPULACIJE JE POSTAO ISRAEL A VELIKA VECINA BIVSE PALESTINE JE POSTAAO KRALJEVINA JORDANIJA. POGLEDAJTE KAKAV DEO PALESTINE SU 1948 DOBILI ZIDOVI A KOLIKI DEO MUSLIMANI, MOJA BRACO POTRAZITE DEJSTVS I NEKA VAM NE BUDU SNIMCI NA TELEVIZIJI SVETO ZA GOTOVO. PORED TOGA I I VI STE NA REDU, SRBI SU SAMO MALO OKUSILI STA ZNACI OSVOBODILACKA VOJSKA KOSOVA, KOJA RADI SKUPA SA SRBIJOM NA CISCENJU KOSOVA OD SRBSKE GAMADI. OVCE PROBUDITE SE. ,… Čitaj više »

Goran
5 mjeseci prije

Najveće su zlo

HAJDUCI
5 mjeseci prije

Kakvo oslobođenje teritorija ; oni su dobili dobili državu u ” podjelama svijeta ” nakon drugog svjetskog rata , pojas koji oni žele okupirati je pod upravom međunarodne zajednice , svaka okupacija koju Izrael zove oslobođenje je poništenje Izraelske države i svih ugovora koji su potpisani u podijeli nakon drugog svjetskog rata između Ruzvelta , Čerčila i Staljina . Gdje su sada međunarodni pravnici stručnjaci magister, neka svoje diplome u najmanju ruku zapali nek se ne javljaju , kako onda mogu predavati na fakultetu da se međunarodno pravo priznam i druga prava . Ako sam nešto loše rekao ili krivo ja se ispričavam ali to je ono što ja znam što je napisano u knjizi podjela svijeta nakon drugog svjetskog rata . Da li je ta podjela bila ispravna ili ne ja nisam taj koji mogu suditi i prosuđivati . Koliko ja pratim, pročitam i gde god je rat u… Čitaj više »

abc
5 mjeseci prije

Netanjahu red je da i ti svog sina pošalješ u rat. A ne da ga sklanjaš u inozemstvo.

Drago
5 mjeseci prije

Budete li dugo ratovali nece vas biti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI