Netanyahu odgađa planove kopnene invazije na Gazu

Benjamin Netanjahu
21 komentar

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u sukobu sa svojom vojskom nakon što je odbio da potpiše planove za kopnenu operaciju u Gazi, objavio je New York Times u četvrtak. On navodno želi da cijeli njegov ratni kabinet podrži invaziju.

Izraelsko rukovodstvo obećalo je da će “zbrisati” palestinsku militantnu grupu Hamas u znak odmazde za njen napad 7. oktobra, ali nema dogovora među najvišim zvaničnicima o tome kako, kada i čak da li ići “all in”, navodi list, pozivajući se na više izvora .

Zemlja je mobilizirala oko 360.000 rezervista nakon napada Hamasa i već sedmicama bombarduje Gazu. Bilo je i nekih manjih upada na blokiranu palestinsku teritoriju.

Vojska bi mogla krenuti već u petak, navodi list. Rukovodstvo Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je već finaliziralo plan invazije, ali je Netanyahu odbio dati zeleno svjetlo, rekla su dva izvora za NYT.

Vojnim zvaničnicima je takođe zabranjeno da unose opremu za snimanje na sastanke kabineta, rečeno je listu. Izvori su taj potez protumačili kao pokušaj da se “ograniči količina dokaza koji bi se mogli iznijeti na nacionalnu istragu nakon rata”.

Netanyahu je dugo bio figura koja izaziva podjele u Izraelu, a kritičari ga optužuju za korupciju i autoritarizam. Nacija je imala više parlamentarnih izbora od 2019. godine, kao i masovne proteste protiv kontroverzne reforme pravosuđa, koju je Natanyahu pokrenuo nakon povratka na vlast prošle godine.

Napad Hamasa, koji je bio najteže kršenje izraelske nacionalne sigurnosti u posljednjih pet decenija, i vladino postupanje sa situacijom sa taocima dodatno su pojačali politički pritisak na premijera.

Yocheved Lifshitz, 85-godišnja taokinja koju je Hamas oslobodio ove sedmice, indirektno je krtizirala izraelsku vladu u intervjuu u utorak, rekavši da “nije bilo nikakve pomoći” kada su militanti napali njeno naselje.

Prošle sedmice, Natanyahuov ured morao se braniti od optužbi da je “podmetnuo” pristalicu na sastanak sa porodicama zarobljenika Hamasa.

Jedan od faktora zbog kojih Izrael čeka prije nego što započne kopnenu invaziju je nada da bi pregovori u posredstvu Katara usmjereni na oslobađanje nekih talaca mogli biti uspješni, sugerirao je NYT.

Neki članovi izraelske vlade podržavaju “manje ambiciozan plan koji uključuje nekoliko ograničenih upada koji ciljaju jedan po jedan mali dio enklave”. Postoji zabrinutost da bi invazija u punom obimu mogla rezultirati skupim urbanim ratom i izazvati eskalaciju s drugim regionalnim akterima, kao što je libanonski pokret Hezbolah.

gazaHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Oni se Boje Hamasa. i žele SAD uvući u rat.

hiber
6 mjeseci prije

Nisu to Ukrainci da slusaju Amere. Gaza je sravnjena sa zemljom, tako da to vise i nema smisla. Ovako su svi UN sustavi prenapregnuti dok ne pukne migracijska kriza.

noppo
6 mjeseci prije

odgađa planove, jer zna dobro da progon 5 miljona palestinaca v Egipat i Jordaniju znači skoro gotovi sukob sa ovim zemljama. Etničko čišćenje Gaze i Zapadnog brijega znači rat.

Ja mislim da zapravo ne odađaju, spremaju se na takav sukob. Planove potpunog uništenja Palestine neče promijeniti.

6 mjeseci prije

raspravljali smo sto se dogodilo 7. listopada, lazna zastava, propust, ili hamas zvjerstvo.
evo clanka koji daje dobar uvid.
kaze ukratko: hamas upao ali nije ubijao civile, nesto civila ubijeno slucajno i slijedeci dan za vrijeme borbe sa izraelskom vojskom. sve velika propaganda ocrnjivanja.
clanak na sott, naslov: What Really Happened on 7th October?
jos jedan dobar clanak: Zionist think tank publishes blueprint for Palestian genocide
ukratko: utjecajne javne osobe pozivaju na ubijanje, ubijanje, ubijanje i protjerivanje palestinaca.
nema tamo haaga, kaznjavanja huskaca, novinara, organizatora.

bruegel the elder
6 mjeseci prije

the-ethnic-cleansing-of-palestine. ….. THE ETHNIC CLEANSING
OF PALESTINE……ILAN PAPPE 2006.

Nekoime
6 mjeseci prije

Ušli su izraelski komandosi, zajedno s američkima u Gazu. Nisu izašli.

Jos jucer
6 mjeseci prije

1.500.000 Palestinaca je u roku 24 sata deportirano iz svojih domova. Nakon toga je uslijedilo njihovo sustavno ubijanje u svakodnevnom izraelskom bombardiranju. Od deportiranih Palestinaca polovinu čine djeca.

Gad
6 mjeseci prije

Frka, ha? Da nebi po lampi dobili tamo.

6 mjeseci prije

Telegram kanali javljaju da je krenula kopnena ofenziva..

6 mjeseci prije

Tijekom posljednjih sat vremena bilo je raširenih izvješća da su komunikacije s Gazom izvana prekinute, a prije nekoliko minuta glasnogovornik izraelske vojske (IDF) potvrdio je da kopnene snage večeras proširuju svoje operacije, a istovremeno je stanovnicima Gaze rečeno da odmah evakuiraju sjever i idite na jug Stripa. “Kopnene snage večeras proširuju kopnenu aktivnost”, potvrdio je IDF. U nastavku je više izjave vojnog spoxa, kontraadm. Daniel Hagari:

“Zrakoplovne snage vrlo značajno napadaju podzemne mete”, kaže on, dodajući da će kopnene snage večeras “proširiti” svoju aktivnost.

U posljednja dva dana, IDF pješačke snage i tenkovi izveli su ograničene napade na pojas Gaze. Hagari kaže da će IDF nastaviti s napadima na grad Gazu i okolna područja u sjevernoj Gazi i ponavlja svoj poziv Palestincima da se evakuiraju na jug Pojasa.

“Spremni smo se braniti u svim arenama. “Djelujemo kako bismo zaštitili sigurnosne interese Države Izrael”, kaže.

Noname
6 mjeseci prije

Turski predsjednik Erdogan pozvao je sve građane svoje zemlje da sutra dođu na skup podrške Palestini.
“Pozivam sve predstavnike naše nacije na Veliki palestinski skup, koji ćemo održati sutra u zračnoj luci Ataturk, gdje ćemo još jednom pokazati cijelom svijetu našu solidarnost s našom palestinskom braćom”, rekao je Erdogan.

Ludi Zoka
6 mjeseci prije

Ćifut se usro, a i braća ameri više nisu tako jaki jbg. Danas svatko zna igrat nogomet

gargamel.
6 mjeseci prije

Več nekoliko puta nailazim u raznim izvještajima , stanovnike Gaze ne zovu palestincima nego gazanima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI