Netanyahu poriče da ga je Biden odgovorio od napada

Netanyahu i Biden
3 komentara

Izraelski čelnik osudio je medijsko izvješće u kojem se sugerira da ga je američki predsjednik uvjerio da otkaže napad na Hezbollah

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da je izvješće Wall Street Journala u kojem se sugerira da je otkazao preventivni napad na Hezbollah po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena lažno.

“Vidio sam pogrešna izvješća u smislu da su nas SAD spriječile, i sprječavaju, operativne akcije u regiji”, rekao je Netanyahu u izjavi u nedjelju. “Ovo je netočno. Izrael je suverena država.”

WSJ je u subotu izvijestio da je Izrael imao ratne zrakoplove u zraku za izvođenje velikih zračnih napada protiv Hezbollaha 11. listopada, četiri dana nakon terorističkih napada koji su pokrenuli rat zapadnog Jeruzalema protiv Hamasa. Pozivajući se na obavještajne podatke koji sugeriraju da je Hezbollah pripremao sličnu prekograničnu operaciju protiv židovske države, izraelski dužnosnici obavijestili su Bidenovu administraciju o svojim planovima da preventivno bombardiraju libanonsku militantnu skupinu i zatražili pomoć SAD-a, pišu novine. Netanyahuova vlada navodno je otkazala zračne napade na Bidenov poticaj nakon što ga je američki predsjednik nazvao da izrazi skepticizam Washingtona u vezi s izraelskim obavještajnim izvješćima.

U to su vrijeme Izraelske obrambene snage (IDF) okupile tisuće vojnika na izraelsko-libanonskoj granici kako bi se pripremile za višestruki napad Hezbollaha. Izdano je upozorenje za izraelske stanovnike u regiji, naređujući im da se sklone u svoja skloništa od bombi.

Međutim, američki dužnosnici navodno su preko iranskih posrednika primali poruke koje pokazuju da Teheran, najveći podupiratelj Hezbollaha, nije zainteresiran za eskalaciju sukoba u Izraelu. Biden je upozorio Netanyahua da bi napad na Hezbollah onemogućio izbjegavanje šireg rata, rekao je WSJ pozivajući se na neidentificirane dužnosnike upoznate s incidentom.

Netanyahu se u nedjeljnoj izjavi nije izravno osvrnuo na navodni napad Hezbollaha, ali je inzistirao na tome da nijedna odluka nije vođena pritiskom SAD-a. “Naše odluke u ratu temelje se na operativnim razmatranjima i neću dalje širiti”, rekao je. “Oni nisu diktirani vanjskim pritiskom. Odluka o tome kako ćemo upotrijebiti naše snage neovisna je odluka IDF-a i nikoga drugog.”

Izraelski čelnik završio je svoj razgovor s Bidenom 11. listopada rekavši da će o tom pitanju razgovarati sa svojim suradnicima, navodi se u izvješću WSJ-a. Izraelski i američki dužnosnici potom su nastavili s šest sati telefonskih razgovora prije nego što je izraelski ratni kabinet konačno odustao od preventivnog napada, navodi se u izvješću.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant neuspješno se zalagao za nastavak zračnih napada. Kako se pokazalo, napad Hezbollaha na sjeveru Izraela o kojem se pričalo nije se dogodio.

BidenHezbollahIDFIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Hezbollah je prejak a Biden ne zna što je to.

Ico
7 mjeseci prije

Izraela bez podrške Amerike nema.

FELIX
7 mjeseci prije

JOS MALO PA CE IZRAEL IMATI SAMO PODRSKU OD BOGA.OVI KOJI GURAJU U SMERI USPOSTAVE NOVOG SVETSKOG POREDKA ZNAJU, DA JIM TO NECE USPETI, DOK POSTOJI ISRAEL KOJI SA ZIDOVIMA KOJI JOS UVEK SLEDE BOGU I KAO TAKVI CINE PREPREKU SATANU, DA ZAVLADA SVETOM, SAMI VIDITE DA SU SLEDBENICI SATANE SVAKODNEVNO SVE JACI, SAMO SATAN ZNA DA NEMOZE POBEDITI, DOK NA ZEMLJI IMA JOS LJDI KOJI SLEDE BOGU I NJEGOVIM ZAPOVEDIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI