Netanyahu prkosi ultimatumu SAD

Benjamin Netanyahu
13 komentara

Izrael će nastaviti svoju vojnu kampanju protiv Hamasa u Gazi bez obzira na neodobravanje svojih ključnih saveznika, rekao je premijer Benjamin Netanyahu. Njegove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio izraelsko vodstvo da bi svaka operacija velikih razmjera u Rafahu značila prekid isporuke ključne odbrambene opreme.

Grad u južnoj Gazi je posljednji veliki centar stanovništva koji još uvijek nije pod izraelskom kontrolom. Stotine hiljada interno raseljenih Palestinaca našle su se tamo posljednjih mjeseci, a prema nekim procjenama sadašnja populacija grada, obično oko 400.000, iznosi preko milion. Kretanje humanitarnih konvoja koji su donosili hranu i lijekove navodno je poremećeno kako se izraelska ofanziva nastavlja.

Ranije ove sedmice, izraelske trupe i tenkovi ušli su u istočne okruge Rafaha u, kako se navodi, “ograničenoj” operaciji, nakon što su borbeni avioni bombardirali grad.

Govoreći u četvrtak, Netanyahu je izjavio: „Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Ako treba, borićemo se noktima. Ali imamo mnogo više od noktiju.” Napomenuo je da je Izrael 1948. stekao nezavisnost uprkos “embargu na oružje”. Istog dana, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari insistirao je da vojska “ima naoružanje za misije koje planira, kao i za misije u Rafi”.

U intervjuu za CNN u srijedu, američki predsjednik Biden upozorio je: “Ako odu u Rafah, ja ne isporučujem oružje koje je historijski korišteno za obračun s Rafom, za rješavanje gradova – koji se bave tim problemom.”

Napomenuo je da izraelska vojska nije “otišla u naseljene centre”. Također je potvrdio posvećenost Washingtona obrani Izraela, rekavši da će SAD “nastaviti da se pobrinu da Izrael bude siguran u smislu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su nedavno izbili sa Bliskog istoka”.

U srijedu je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao članovima Kongresa da je Washington već stavio na čekanje isporuke oružja Izraelu prošle sedmice, kako citira Financial Times. List tvrdi da SAD ipak nisu donijele konačnu odluku u vezi s oružjem.

Pauzirana isporuka navodno je uključivala hiljade bombi od 2.000 funti i 500 funti.

Prema FT-u, SAD nisu pribjegle takvim ograničenjima isporuke od početka sukoba u Gazi prošlog oktobra, s više od 100 odobrenih isporuka oružja do danas.

gazaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Ovo postaje degutantno – koliki m0r0n! moraju da budu oni koji čak ni ne prate aktivno geopolitiku da bu poverovali u nekakav razlaz Fašingtona i Bibija… dok sve ide kao podmazano?

Keki
2 mjeseci prije

Sad je neki ultimatim? Sad? Nakon toliko mrtvih ljudi i uništenog teritorija? Ultimatum nakon skoro 80 godina terora?

Nenad Erak
2 mjeseci prije

Ne slažem se da nema sukoba između ova 2 brda jer brdo br 1 Biden se s tzv demokratskom strankom u borbi za još jedan mandat u crnoj kući osjeća ugroženo zbog postupaka Natanyahu-a i ostalih psihopata iz njegove vlade i plaše se da će im oni nanijeti nepopravljivu štetu u borbi za novi mandat. Brdo br 2 Natanyahu ne može nazad ka nečem boljem-normalnijem jer pada vlada i slijedi ćorka pa slijedi moto ove bolesne vlade “ŠTO GORE TO BOLJE” brinući samo o svom interesu ma gdje to vodilo. Važnu ulogu igra a to obojica znaju veliki utjecaj sotonine sinagoge u USA ali tu OBOJICA moraju vagati da se ne preračunaju …

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Dobro jutro!
Gdje je danas ugrožena demokracija, zna li se šta…
Da to izbombardiramo i obranimo naše vrijednosti.

P.S.
Noćas je najjača magnetska oluja u zadnjih 20 godina zahvatila Zemlju.
Punica se sinoć pripremila. Isključila je aparat za kuhanje viklera, mobitel umotala u alu foliju, preko televizije prebacila ručno isheklani tabletić, mikrovalnu pećnicu okrenula naopako…
I robotski usisivač zavezala lancem.

eks
2 mjeseci prije

Foliranje ultimatuma. U to veruju samo imbecili .

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pa kada ima otvoreno sebi iz Kingdom of Jordan 😈 ! Tamo Arapi mrze Arape ( Palestine ) – zaprav … Nitko od Arapa sem nešto , malo Egipćani , niti pomažu … To čine jedino Perzijanci – Šije i Yemenites – Islamizirani Židovi podrijetlom … Mogli bi ih zgazit k’o baba 💩 ali ne … Ma … I trebaju ih Židovi hebavat 😈 , kako ih već hebavaju 🤷

Josip
2 mjeseci prije

Ameri ubijte to ludo zidovsko pseto koje se otelo kontroli.

xyz
2 mjeseci prije

Sve je to režirana gluma, da se Izrael pokaže kao nedodirljiv i od boga odabran.

Max
2 mjeseci prije

Bah. Njegovi su i tamo gazde, Znači nema tu prkosa samo plan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI