Nevladina organizacija za ljudska prava optužuje Izrael da provodi politiku “apartheida” prema Arapima

Jerusalem
8 komentara

Po prvi put je nevladina organizacija u izvještaju procijenila da hebrejska država provodi politiku “apartheida” prema arapskom stanovništvu stavljenom pod njezinu vlast. Čak i prije objavljivanja, Izrael je oštro kritizirao izvješće.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) 27. travnja opisala je izraelsku politiku prema Arapima na njezinom tlu i Palestincima na okupiranim teritorijima kao “apartheid”, optužba koju je hebrejska država žestoko osporila.

“Izraelski dužnosnici čine zločine apartheida i progona. Svijet mora djelovati u ime milijuna Palestinaca žrtava institucionalne diskriminacije”, stoji u poruci prikačenoj na službeni račun organizacije koja ta djela kvalificira kao „zločine protiv čovječanstva” prema međunarodnim pravnim standardima.

Čak i prije objavljivanja izvješća nevladine organizacije, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je procjenjujući za AFP da je to “propagandni letak” koji nije povezan “sa činjenicama ili istinom sa terena” i koje je napisala organizacija koju je “dugo vodila antiizraelska agenda”.

“Svrha ovog lažnog izvještaja ni na koji način nije povezana s ljudskim pravima, već s kontinuiranim pokušajem HRW-a da podrije pravo države Izrael da postoji kao nacionalna država židovskog naroda”, rekao je ministar za strateška pitanja (unutar Ministarstva obrane) Michael Biton o tom pitanju.

“Namjerna dominacija izraelskog židovskog stanovništva nad Palestincima”

Palestinska uprava Mahmuda Abasa sa svoje strane je ovo izvješće nazvala “snažnim i vjerodostojnim svjedočenjem o patnjama Palestinaca”. Posljednjih mjeseci izraelske su nevladine organizacije poput B’Tselema počele upotrebljavati izraz “apartheid” da bi se odnosile na izraelsku politiku prema izraelskim Arapima, potomcima Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon uspostave države. Ali ovo je prvi put da je velika međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava ovu politiku kvalificirala kao “apartheid”.

“Na temelju svog istraživanja, Human Rights Watch zaključuje da izraelska vlada zadržava namjernu dominaciju izraelskog židovskog stanovništva nad Palestincima širom Izraela i okupiranih teritorija”, navodi se u izvješću. HRW, koji kaže da se temelji na zakonskoj definiciji apartheida, a ne na usporedbi s rasnom politikom koja se prije prakticirala u Južnoj Africi, taj izraz smatra prikladnim zbog izraelske “namjerne dominacije” na kojoj se temelji. Tome se dodaju “sustavna ugnjetavanja” “i” nehumana djela”.

“Godinama govorimo da smo blizu apartheida [u Izraelu / Palestini], i vjerujem da je sada jasno da je prag prijeđen”, kaže Omar Shakir, autor ovog izvještaja s više od 200 stranica.

Taj bi “prag” bio prijeđen posljednjih godina usponom izraelskih naselja u Istočnom Jeruzalemu, istočnom dijelu svetog grada anektiranom od Izraela, te na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje danas živi gotovo 700 000 doseljenika, rekao je Omar Shakir, vjerujući da su izraelska naselja koja su trebala biti privremena postala trajne građevine, zbog nedostatka sporazuma o priznanju palestinske države.

Istraga ICC-a o izraelskim navodnim zločinima

Odluka HRW-a da upotrijebi tako opterećen izraz kao “apartheid”, ali i da označi izraelsku politiku prema svojoj arapskoj manjini i Palestincima “progonom” dolazi tjednima kasnije, nakon odluke Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da otvori istragu o navodnim zločinima koje je Izrael počinio od 2014. godine na okupiranim teritorijima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu presudio je da je odluka ICC-a “antisemitska”. Tvrdeći da poduzima “sve mjere opreza” kako bi umanjio civilne žrtve u svojoj borbi protiv naoružanih palestinskih skupina, Izrael također vodi diplomatsku kampanju uvjeravajući zapadne zemlje da ga podrže protiv MKS-a.

Odluka ICC-a da nastavi ili ne s ovom istragom, koja uključuje komponentu proširenja naselja, sada je u rukama budućeg tužitelja Karima Khana, koji će naslijediti Fatou Bensoudi sredinom lipnja.

Izvesti odgovorne pred lice pravde

HRW je pozvao budućeg tužitelja da se drži činjenica, provede neovisnu istragu i privede pravdi one koji su upleteni u teška kaznena djela, “uključujući i ona apartheida i progona”. Omar Shakir je trenutno u Jordanu nakon što je protjeran iz Izraela u studenom 2019. zbog sumnje da podupire pokret za bojkotu i sankcije (BDS), što on negira.

Nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku također poziva UN da uspostavi “međunarodno istražno povjerenstvo” o situaciji u Izraelu i teritorijima i stranim državama “da ne budu suučesnici Izraelske politike prema Palestincima, bez poziva istih za bojkot židovske države.

S tim u vezi, HRW također poziva Palestinsku upravu Mahmuda Abasa da prekine svoju sigurnosnu koordinaciju s hebrejskom državom, kako ne bi i sam bio sudionik “apartheida”.

Predsjednik Mahmoud Abbas mjesecima prošle godine obustavio je svoju sigurnosnu suradnju s Izraelom, što je dovelo do zamrzavanja prijenosa carinskih poreza koje je Izrael naplatio u ime Palestinske uprave, koja se pak našla u mraku, lišena sredstava za isplatu plaća njezinih državnih službenika. 27. travnja Palestinska uprava nije komentirala preporuku za prekid svoje sigurnosne koordinacije sa židovskom državom, već je pozvala međunarodnu zajednicu da „intervenira“ kako ne bi bila „sudionik“ izraelske politike na teritorijima, uključujući i istočni Jeruzalem, kazalište demonstracija mladih Palestinaca u posljednje vrijeme.

ArapiIZRAELljudska prava
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nemok
2 godine prije

Arapi provode politiku apartheida prema kršćanima.

ledeno doba
2 godine prije

ovo je igrokaz i bacanje prašine u oči, jer Hjuman rajts Voć je kabalina organizacija u kojoj svoje prstiće ima i neizbježni Giorgy Švarc, alias Soros nekoliko citata iz vikipedije: “Human Rights Watch was co-founded by Robert L. Bernstein and Aryeh Neier[8] as a private American NGO in 1978, under the name Helsinki Watch, to monitor the then-Soviet Union’s compliance with the Helsinki Accords.” “Financier and philanthropist George Soros of the Open Society Foundations announced in 2010 his intention to grant US$100 million to HRW over a period of ten years to help it expand its efforts internationally: “to be more effective,” he said, “I think the organization has to be seen as more international, less an American organization.” He said, “Human Rights Watch is one of the most effective organizations I support. Human rights underpin our greatest aspirations: they’re at the heart of open societies.”The donation increases Human Rights… Čitaj više »

mosha
2 godine prije

gaza znači bitka….tamo su turci naselili svoje horde koje nisu htjeli blizu sebe…….sve to treba protjerat i da Izrael bude u božjim granicama od eufrata do nila

Max
2 godine prije

Izrael to čini od osnutka države.

Lucija, prva
2 godine prije

A vidi ovo:

“This Is Our Home’:

BLACK Hebrew Israelites in Shock After Israel Announces DEPORTATION PLAN

The African-American group first came to Israel in the late 1960s, but now about 100 of them may have to return to the United States. ‘It’s no secret that those most opposed to us being here are the ultra-Orthodox,’ a community leader tells Haaretz”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI