Nijedna zemlja nema pravo da bude sudija o pitanju Tajvana, kaže Xi Jinping

Xi Jinping-Tajvan
17 komentara

Nijedna zemlja na svijetu nema pravo suditi o pitanju Tajvana i Peking neće tolerisati nikakvo strano miješanje, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s ruskim liderom Vladimirom Putinom na marginama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) samit u Samarkandu u četvrtak.

“Kina je snažno protiv separatističkih snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’, kao i protiv stranog uplitanja. Nijedna zemlja nema pravo da djeluje kao sudija o pitanju Tajvana”, izjavio je Xi Jinping, a citira kineska Centralna televizija.

Putin i Xi Jinping su se posljednji put sastali u februaru kada je ruski predsjednik posjetio Peking kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara.

Tajvanom upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kai-šekom (1887-1975) pobjegle na ostrvo nakon što su pretrpjele poraz u građanskom ratu u Kini. Od tada, Tajvan je sačuvao zastavu i neke druge simbole Republike Kine koji su postojali u kontinentalnoj Kini prije dolaska komunista na vlast. Peking ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija i tu poziciju podržava većina zemalja, uključujući i Rusiju.

kinarusijatajvanXi Jinpinga
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Tko tebe Ukrajinom, ti njega Tajvanom.

Jednostavno receno
1 godina prije

Tako to ide, jednakopravnost i multipolaarnost, tako je isto i zapadna demonkracija funkcijonirala. Svi moji interesi su ispravni al ako ti imaš slučajno slične interese kao ja a meni ne pašu onda to nije ispravno. Zašto je tajvan dio kine? Zašto nije kina dio tajvana?

Max
1 godina prije

Oštro ali pristojno upozorenje.

tihobl
1 godina prije

Rekao je on nesto jos znacajnije: Zajedno sa Rusijom mi smo velesila. Zajedno sa Rusijom povescemo svijet prema pravednom razvoju.

Keki
1 godina prije

Samo oštro gospodine Xi, nedajte se zajebavati.

hiber
1 godina prije

Zapravo je cijela konstrukcija Pekinga na klimavim nogama. Tajvan je bio pod Tokijom od kraja 19. stoljeća. Kapitulacijom Japana i porazom Kuomimtang ulijece Čang Kai-Šek i okupira otok i potiskuje starosjedioce koji su listom za Japan. Ako Ameri puste Japan sa lanca….

CRV
1 godina prije

Drug Xi opet kao i x puta do sada laje ali nikako da ujede. Od 1949 godine laju na mjesec. Tajvan će i dalje biti neovisan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI