Nijemci bi trebalo da izbjegavaju kopiranje kanadskih nacističkih simpatizera

Putin
13 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Nijemce da pokušavajući izopćiti bivšeg kancelara Gerharda Schroedera zbog njegovih veza s Moskvom na kraju ponavljaju grešku kanadskog parlamenta, koji je aplaudirao nacističkom SS veteranu.

U intervjuu koji je u nedjelju objavio novinar Pavel Zarubin, ruski lider je zamoljen da prokomentariše pokušaje stigmatizacije Schroedera, koji je nedavno ponovio da mu Putin ostaje prijatelj uprkos tome što njih dvojica imaju suprotne stavove o sukobu u Ukrajini.

Bild je nedavno izvijestio da je na ceremoniji obilježavanja 33. godišnjice ujedinjenja Njemačke, Schroeder sjedio što dalje od sadašnjeg kancelara Olafa Scholza.

„Znate, nedavno smo bili svjedoci užasnog incidenta u kanadskom parlamentu gdje je nacista dobio aplauz… Što ste dalje od Schroedera, bliži ste Anthonyju Roti, bivšem lideru kanadskog parlamenta koji je simpatizer nacista”, rekao je Putin. Zatim je ponovio istu poruku na njemačkom.

„U Njemačkoj ima puno pristojnih ljudi i siguran sam da će to mnogi čuti“, zaključio je on.

Putin, koji je na početku svoje karijere služio kao operativac KGB-a u Drezdenu, tečno govori njemački.

Komentari ruskog lidera odnose se na nedavnu kontroverzu oko Yaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca-Kanađanina i veterana 14. Waffen Grenadier divizije SS-a koju je formirala nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata, koji je dobio ovacije u kanadskom parlamentu. .

Tada ga je tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Anthony Rota predstavio kao “heroja… koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa”. Međutim, incident je izazvao žestoku reakciju ne samo u Moskvi, već iu brojnim zapadnim zemljama, posebno u Poljskoj koja je u velikoj mjeri stradala pod politikom nacističke holokausta. Nakon kontroverze, Rota je bio primoran da podnese ostavku.

Schroeder, koji je bio kancelar između 1998. i 2005. godine, uspostavio je bliske veze sa Putinom tokom njegovog mandata. Nakon što mu je prestala dužnost kancelara, državnik se pridružio upravnom odboru kompanije koja upravlja sada nepostojećim gasovodima Sjeverni tok koji povezuju Njemačku i Rusiju.

Veze bivšeg kancelara s Rusijom bile su široko kritikovane, što je dovelo do toga da su mu prošle godine oduzete parlamentarne privilegije. Neki njemački poslanici su predložili i njegovo izbacivanje iz Socijaldemokratske partije, ali bez uspjeha.

U intervjuu za Berliner Zeitung objavljenom u petak, Schroeder je također tvrdio da, iako je Kijev bio otvoren za ustupke Rusiji na početku sukoba, oni nisu pristali na mir jer Washington neće dozvoliti bilo kakve kompromise.

Gerhard SchrödernjemačkaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Lijepo rečeno.

stopostoo
6 mjeseci prije

Jase samo nadam da Putin isto na kraju ne preokrene plaš pa da i na njegovom ordenju vidimo cijonističko, socijalističko, komunističko i fašističko odlikovanje privatnog štaba WTFa

BlueZg
6 mjeseci prije

Pa Lesi se vraća kući. Tko je mislio da će se čvabe ikad riješiti nacizma, vara se. Neće se oni nikada promijeniti. I treba im natrpat državu muslimanima i to onima koji žive po šerijatu tako da mogu sa guštom gledati kako čvapska nestaje u ognju i plamenu. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺🇭🇺

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

U današnjoj Njemačkoj neo – Nazis su tek statistička pogriješka ak se ne računaju Zeleni – tad 😳 ….

Nekoime
6 mjeseci prije

Ja bih se malo zamislio kada bi me Putin proglasio nacistom.

tihobl
6 mjeseci prije

Нове необичне јуришне беспилотне летелице напале су мете у близини Кијева.

Извештава се да имају веома другачији звук од Схахеда. Ако Схахед звучи као мопед, онда нова сорта звучи као косилица. Још увек нису познати параметри новог типа дронова.

tihobl
6 mjeseci prije

Маск је обећао да ће донирати милијарду долара Википедији ако пристане да промени име у “Куропедиа”

tihobl
6 mjeseci prije

Пронађен је украјински заробљеник који није лагао да је кувар или возач.

Искрено, рекао је да је митраљезац.

Ovogme rusi trebaju ponuditi ugovor da predje kod njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI