„Nismo dobili ni cent“ : palestinski diplomata kaže da SAD „lažu“ o obećanom paketu pomoći u iznosu od pet miliona dolara bolnicama koje su suočene s Covid-19

Palestina
3 komentara

Palestinski izaslanik u Francuskoj rekao je da je Washington lagao o tome da šalje milione pomoći opkoljenim bolnicama u Gazi i na Zapadnoj obali, insistirajući na tome da su sredstva namijenjena nevladinim organizacijama koje favoriziraju i koje će malo vjerovatno potrošiti sredstva na zdravstvenu zaštitu.

U tvitu prošle nedelje, ambasador Washingtona u Izraelu, David Friedman, tvrdio je da će SAD osigurati 5 miliona dolara „palestinskim bolnicama i domaćinstvima da zadovolje trenutne, spasilačke potrebe u borbi protiv Covid-19“, dok je čestitao SAD kao „najboljim svjetskim donatorima za humanitarnu pomoć”.

Ali Salman al-Harfi, palestinski ambasador u Francuskoj, kaže da je stvarnost na terenu upadljivo drugačija, tvrdeći da bolnice koje se bore protiv koronavirusa na okupiranim teritorijama još uvijek nisu vidjele ni cent od navodnih sredstava pomoći.

“Laže, ne znamo na šta će trošiti novac, ali sigurno ne za palestinsku zdravstvenu zaštitu i bolnice”, rekao je Harfi, dodajući da, ukoliko američki zvaničnici žele da doprinesu naporima za pomoć, “mogu direktno da kontaktiraju predstavnike palestinskog naroda i kažu: Želimo da nastavimo sa pomoći, griješili smo. ”

„Sjedinjene Države nisu pomogle palestinskom narodu, nismo dobili ni centa.“

Palestinski izaslanik dalje je rekao da je najveći dio obećane sume – 3,5 miliona dolara – dodijeljen nevladinim organizacijama (NVO) u prijateljskim odnosima sa Washingtonom, mada nije naveo nijednu agenciju po imenu niti je detaljnije objasnio kako bi se sredstva trebala koristiti. Al-Harfi je također ukazao na nedavnu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da zamrzne finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedne od rijetkih institucija koje pomažu u osiguravanju kompleta za testiranje koronavirusa za pojas Gaze, koji je više od 10 godina pod izraelskom blokadom.

“Sjedinjene Države takođe nisu obnovile pomoć Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ne mogu se pretvarati da su, kako je rekao Friedman, dali nešto Palestincima”, rekao je al-Harfi.

Otkad je preuzeo funkciju, Trump je zauzeo borbeni stav prema Palestincima, ukidajući projekte humanitarne pomoći vrijedne stotine miliona dolara, zatvarajući de facto ambasadu ove teritorije u Washingtonu i premještajući američke diplomatske objekte u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem u znak podrške tvrdnji Izraela da je grad njegova “vječna i nepodijeljena prijestolnica.” U međuvremenu, administracija je takođe sprovela „dogovor vijeka“ za rješavanje višedecenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca. Međutim, palestinski lideri su najoštrije osudili takozvani mirovni plan zbog efektivnog ignorisanja svih njihovih ključnih zabrinutosti – uključujući i izraelska naselja (nezakonita prema međunarodnom pravu), „pravo na povratak“ palestinskih izbjeglica i održivu palestinsku državu.

Preko 300 slučajeva Covid-19 potvrđeno je između Gaze i Zapadne obale, od kojih su dva fatalna, ali bez resursa za sprovođenje širokog opsega testiranja na teritorijama, zdravstveni službenici tamo uglavnom su bespomoćni. Gaza je posebno loše opremljena za velike epidemije, jer posjeduje samo 87 respiratora i 70 kreveta za intenzivnu njegu za visoko gustu populaciju od preko dva miliona. Zapadna obala ima više respiratora, ukupno 256, ali do 90 procenata njih je već u upotrebi, prema WHO.

Donald TrumpPalestinaSADSalman al-HarfiWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pi-zdro
4 godine prije

Zaboravi! sad te drzi u izolaciji, jos od kad..

Sonja
4 godine prije

Ne mogu vjerovati da ameri lazu.

Max
4 godine prije

Eto koliko vrijedi čast onih koji su taj novac obećali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI