Njemačka će se pridržavati Netanyahuovog naloga za hapšenje

16 komentara

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza jasno je dala do znanja da će sarađivati ​​s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) ako se izdaju predloženi nalozi za hapšenje protiv izraelskih lidera zbog navodnih ratnih zločina nad Palestincima.

Govoreći na brifingu za novinare u srijedu, portparol vlade Steffen Hebestreit upitan je da li će Berlin izvršiti nalog ICC-a za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Naravno, da, pridržavamo se zakona”, odgovorio je on , a prenosi Die Welt.

Izjava je uslijedila nakon što je izraelski ambasador u Berlinu Ron Prosor pozvao Scholzovu administraciju da prkosi MKS-u. Glavni tužilac suda Karim Khan podnio je u ponedjeljak zahtjeve za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua, izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u sukobu u Gazi.

Izraelska vlada je odgovorila tako što je predložene naloge označila kao antisemitske i pozvala “civilizovane nacije” da bojkotuju sve naredbe za hapšenje njenih lidera. Prosor je u utorak direktno apelovao na berlinsku vladu, rekavši da je njemački “Staatsrason” – njegov zavjet da će osigurati sigurnost Izraela kao dio svog nacionalnog interesa – stavljen na probu.

“Javna izjava da Izrael ima pravo na samoodbranu gubi kredibilitet ako su nam ruke vezane čim se branimo”, rekao je izaslanik. “Glavni tužilac izjednačava demokratsku vladu sa Hamasom, demonizirajući i delegitimirajući Izrael i jevrejski narod. Potpuno je izgubio moralni kompas.” Prosor je dodao da Njemačka ima odgovornost da “ponovo prilagodi ovaj kompas”. On je zahtjeve za potjernice nazvao “sramotnom političkom kampanjom”, rekavši da bi one mogle postati “ekser u lijes za Zapad” i njegove institucije.

Hebestreit je odbio direktno komentirati zahtjeve izraelske vlade. Njemačka je potpisnica MKS-a i čvrsto podržava takve multilateralne organizacije.

Francuska, koja je također među 124 zemlje koje priznaju autoritet MKS-a, je u istom čamcu. Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju podršku Tribunalu u utorak, rekavši da će na pretpretresnom vijeću suda biti da odluči da li će narediti hapšenje lidera Izraela i Hamasa – na osnovu dokaza koje je dostavio tužilac.

Ni Izrael ni SAD nisu potpisnice Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan MKS. Američki predsjednik Joe Biden osudio je predložene naloge kao “nečuvene”, a članovi Kongresa su zaprijetili da će sankcionirati sud.

IZRAELnjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Koja dvolicnost, a oruzje i dalje salje izraelskim smradovima..

BanOvan
1 mjesec prije

Inace su poznati po tome da ce da hapse istrebitelje drugih naroda. Kako su ih samo jurili po Argentini poslije WW2.

trolling queen
1 mjesec prije

Opet lažete!!

R M
1 mjesec prije

Licemerje na n-ti stepen, evo i oni se gistro pridružuju hapšenju bibija(a nikad ga neće uhapsiti). Poštuju sve povelje ujedinjenih nacija, naročito su uvek bili protiv genocida, nikad ga nisu učinili, pogotovu na Balkanu, pa imaju pravo drugima da spočitavaju. Mislim, ovo što se sad dešava u Palestini je čist genocid, koji će proći nekažnjeno, a svrha svih ovih dešavanja je čisto bacanje prašine u oči da se zaboravi ko je šta radio, da se razvodni priča, kao nisu ni tako loši, kao ne podržavaju genocid u Palestini(a u svojim zemljama?), eto da zaboravimo šta su radili za vreme cirkusa kruna i šta još planiraju da nam rade

tuf
1 mjesec prije

Njemačka je po refleksu osudila kao ‘skandalozno’ donošenje optužnica protiv svojih vladara.
Prije će na vrbi roditi lubenice nego što će Njemačka nanijeti bilo kakvu štetu cionističkim zlotvorima.

xyz
1 mjesec prije

To je samo propagandno zamajivanje sa namjerom da se stiša sve veče proteste, koji se vrše po svim zapadnim državama. Ljudi su konačno počeli shvačati da je zapadna demokratija jedna perfidno smišljena iluzija iza koje prikriveno djeluje plutokratski mafijaški fašizam i rasizam.
Obečanje, ludom radovanje…..

Max
1 mjesec prije

Tako i treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI