Njemačka će trajno postaviti postrojbe u blizini ruske granice

Njemačka vojska - Bundeswehr
43 komentara

Ovaj potez dolazi usred NATO-ovog nastojanja osnaživanja istočne granice

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je u ponedjeljak da će Berlin stacionirati 4000 vojnika u NATO savezniku Litvi, dok blok nastoji ojačati redove blizu granica ruskog Kalinjingrada. “Njemačka je spremna trajno stacionirati snažnu brigadu u Litvi”, rekao je Pistorius u ponedjeljak tijekom posjeta glavnom gradu te zemlje, Vilniusu. Objekti i infrastruktura morat će se razviti kako bi se prilagodili priljevu njemačkih postrojbi, dodao je ministar.

“Njemačka stoji uz svoju obvezu kao članica NATO-a, kao najveće europsko gospodarstvo, da se zauzme za zaštitu istočnog krila”, nastavio je Pistorius. Također je primijetio da bi raspoređivanje ove veličine moglo potrajati više od “nekoliko mjeseci”.

Pistorius je također objasnio da raspoređivanje mora biti kompatibilno s nedavno preinačenim planovima NATO-a o tome kako odgovoriti na prijetnje njegovom istoku, koji su izmijenjeni u svibnju prvi put od kraja Hladnog rata. Očekuje se da će vojni planovi biti odobreni na summitu NATO-a sljedećeg mjeseca.

Vilnius je u nekoliko navrata pozvao Berlin da rasporedi dodatne trupe na svom teritoriju, koji graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom. U Litvi se već nalazi oko 1.500 njemačkih vojnika u sklopu borbene skupine NATO-a. Njemačka je prošlog lipnja izjavila da ima sposobnost poslati brigadu od 3000 do 5000 vojnika u Litvu u roku od deset dana ako ta zemlja bude napadnuta. Trenutačno je zapovjedno mjesto brigade od oko 20 vojnika stacionirano u baltičkoj zemlji, dok su ostali raspoređeni na raznim lokacijama u Njemačkoj. Litvanska granica na Baltiku općenito se smatra jednom od najslabijih točaka na istočnom rubu NATO-a.

Pistoriusov posjet Litvi trebao je nadgledati zajedničku NATO vježbu ‘Griffin Storm’ koju provode vojske obiju država. Berlin je poslao 1.000 vojnika i 300 tenkova u regiju za vježbe, osmišljene za planiranje obrambenih manevara za napade na istočno krilo NATO-a. Ovo je treći put da se provode ovakve vježbe.

Očekuje se da će vježbe trajati do 7. srpnja, samo nekoliko dana prije početka godišnjeg summita NATO-a u Vilniusu 11. srpnja. Šef NATO-a Jens Stoltenberg, kao i predsjednik Litve Gitanas Nauseda i ministar obrane Arvydas Anušauskas također će promatrati vojne vježbe.

KalinjingradLitvaNATOnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Glupani tko njih hoce? Jedino ako su svjesni da zbog oruzja koje salju ukrajinskoj bagri bi mogli dobiti po piksi. Ali to ce im biti iz zraka pa im je uzaludna ova farsa..

Primat
10 mjeseci prije

je, dojcland, dojcland… samo sad su im sahisti dodijelili crne figurice, ..i bez topova, lovaca, konja…
..samo pijuni ..i spijuni!

evo kako je to izgledalo, kad je sotonjarama odgovarala “jaka” njemacka:

youtube.com/watch?v=ExoATKssMP0

Mutikaše i Smutljivci
10 mjeseci prije

Lesi se vraca kuci!

Istina
10 mjeseci prije

Reklo bi se izvana lijepa fasada a iznutra trulež. Nekad ozbiljna država i nacija sada klaun Europe.

tabula
10 mjeseci prije

Pozivajući se na naslov pitam se: je li to Njemačka graniči sa Rusijom? Ako ne graniči onda je ta zemlja koja graniči, a u koju Nijemci šalju svoju vojsku pod njemačkom okupacijom? A ako ta vojska slobodno šeta po državama EU, pitam se ima li smisla naziv EU? Bilo bi realnije države EU nazvati NATO Unija.

Adriana
10 mjeseci prije

Nemojte da netko trajno postavi postrojbe u Berlin. Mislim na poljske, naravno. Zbog dugova.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Sa Leopard ili bez ?

ime
10 mjeseci prije

čovjek bi reko da se povijest ponavlja…

Hogar Strašni
10 mjeseci prije

Svi bi ratovali ali na tuđem terenu

Keki
10 mjeseci prije

Pa oni siroti ništa od naoružanja nemaju, a unutarnji neprijatelj u vidu migranata je svakim danom sve jači. Teško da će na dva fronta moći.

Max
10 mjeseci prije

Polušaj opkoljavanja Kalinjingrada koji ima preveliku vatrenu moć da bi to opkoljavanje uspjelo.

MarioS
10 mjeseci prije

Neznam šta će tamo još njemačke vojske kad se u Litvi pod njemačkim zapovijedništvom već nalazi pobjednička hrvatska vojska koja samo čeka zapovijed za krenit na Moskvu 🙂

Mark.
10 mjeseci prije

NATO = okupatorska zločinačka organizacija.

Zoro
10 mjeseci prije

41 Nijemci koncentrirali vojsku u Poljskoj došli i pobili 27 milijuna Sovjeta, najviše Rusa, 2023 ponovo dovlače vojsku u blizinu Ruskih granica, ko je ovdi lud, pitam se kako Rusi još uvik toleriraju postojanje natoa i evropske unije u blizini svojih granica, jedini način za mir u evropi je izlazak ruske vojske na zapadne granice istočne njemačke Češke Austrije Italije, amerikanci nemaju šta tražit u evropi di su oni tu je rat i propast

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

”Drugi smo po potpori nakon SAD…”
Scholz izvijestio Bundestag da je Njemačka na rat u Ukrajini, već potrošila 16,8 milijardi eura.

P.S.
Putin se boji telefonskog razgovora sa Scholzom…
Jer će morati odmah povući trupe iz Ukrajine.

Sabahudin
10 mjeseci prije

Jedina vojna sila u EU koja moze nesto uraditi i zna , neko misli hitler nestao sve nestalo no mentalitet njemaca je jos uvijek tu . Znaju sta hoce no niko nezna sta oni imaju i sta planiraju .

nekoime
10 mjeseci prije

Nijemci su zadnji puta poslali 3.600.000 vojnika, pa ih nije bilo dosta.

Zoro
10 mjeseci prije

Rusi su već davno rekli zapadnjacima da se ovaj rat neće voditi na Ruskoj zemlji kao onaj prošli, izgleda to nisu shvatili ozbiljno na zapadu pa se igraju i čačkaju,
Rusi ovo u Ukrajini gledaju kao njihovu unutrašnju stvar nesretni građanski rat, ali ako uđu zapadne vojske, mislim da slijedi neposredan udar na London Pariz Berlin, kao upozorenje, ako se poslje toga produže neprijateljstva prema povijesnim Ruskim zemljema udar ide na ishodište i pokretač svih napada prema americi, i mislim da ubrzano idemo prema tome

ogo
10 mjeseci prije

Nece samo svabe svi oji su u NATO prevari morati ce datii svoje delije oji ce se vracati u horizontali
Jauci majci ce se siriti evropom

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Upozorenje: Nijemci i Francuzi će tražiti ukidanje prava veta u EU.

Znate što to znači?

MNK
10 mjeseci prije

Njemacka i Litva su NATO saveznici. Moze tamo stacionirati cak i 50 tisuca njemackih ili bilo kojih drugih NATO vojnika. A Rusima i rusofilima neka ih nije briga za to,neka paze svoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI