Njemačka ispituje moguća ”curenja” informacija iz NATO-a prema Rusiji

Sjeverni tok 2
19 komentara

Mediji kažu da vlasti istražuju jesu li podmorska operativna područja otkrivena tijekom izgradnje Sjevernog toka 2

Osjetljive obrambene informacije mogle su procuriti u Rusiju tijekom izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, što je razlog zbog kojeg je glavni njemački državni odvjetnik sada na tom slučaju, izvijestio je Bild. Navodno otkrivanje vjerojatno se dogodilo 2018. godine, s povjerljivim podacima koji su očito stavljeni na raspolaganje svima na web stranici regionalnog rudarskog tijela. Izgrađeni za isporuku ruskog prirodnog plina izravno u Njemačku preko Baltičkog mora, cjevovodi su bili onesposobljeni zbog niza snažnih podvodnih eksplozija u međunarodnim vodama u blizini danskog otoka Bornholma u rujnu 2022. Dok su Njemačka, Švedska i Danska svaka lansirale svoje istrage, nitko nije podijelio krivnju za napad. Ranije ovog mjeseca, švedske su vlasti objavile da odustaju od istrage.

U intervjuu s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom ranije u veljači, ruski predsjednik Vladimir Putin uperio je prst u SAD.

U svom članku u nedjelju, Bild je izvijestio da je njemački glavni tužitelj 11. prosinca 2023. obavijestio Ministarstvo obrane o pokretanju ”istrage u vezi s mogućim objavljivanjem vojnih informacija o operativnim područjima NATO-ovih podmornica koje su mogle objaviti vlasti grada Stralsunda”. Sumnja se da su lokalni dužnosnici odali državne tajne tijekom procesa planiranja izgradnje Sjevernog toka 2, izvijestili su mediji.

Publikacija navodi da je ured ministra obrane Borisa Pistoriusa potvrdio da je ”Stralsundova rudarska uprava objavila brojeve hitaca njemačke mornarice koji su kategorizirani kao ”klasificirani – samo za internu upotrebu” u rezoluciji o odobrenju planiranja za Sjeverni tok 2 od 31. siječnja 2018. i to na stranici 556”.

Prema Bildu, te bi se informacije mogle koristiti za donošenje zaključaka o operativnim kapacitetima flote. Mediji su dalje tvrdili da to dokazuje da je ruska vlada željela saznati o mjestima za ronjenje podmornica u Baltičkom moru, kao i o njemačkim vojnim bespilotnim letjelicama. U članku se nalaže i da su ovu informaciju mogli iskoristiti diverzanti, koji su digli u zrak plinovode u rujnu 2022.

Prošlog mjeseca Bild je, pozivajući se na brojne dužnosnike, izvijestio da je od listopada 2022. bilo više “sumnjivih” izvještavanja o bespilotnim letjelicama koje su bile viđene iznad njemačkih vojnih postrojenja, uključujući mjesta na kojima su se obučavali pripadnici ukrajinske vojske.

Unatoč tome što nisu pribavljene čvrste dokaze, njemačke su vlasti brzo okrivile Rusiju za incidente, piše Bild. Također se navodi da se čini da Zapovjedništvo domovinske obrane Bundeswehra pere ruke od problema s bespilotnim letjelicama, nakon što su njihovi prvi pokušaji ometanja propali.

NATOnjemačkarusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Sve će izmisliti i pokušati kondicionirati javno mnijenje da su Rusi sabotirali Sjeverne Tokove.

Zanimljivo da postoje 3 zasebne istrage o sabotaži Sjevernih Tokova, te da Njemačka i Danska niti 17 mjeseci nakon sabotaže nisu objavile rezultate svojih istraga, dok sada vidimo da je Švedska odustala od istrage nakon 16 mjeseci istraživanja.
Drže izuzetni za muda čitavu EU što se tiče istraga sabotaže Sjevernih Tokova i objave rezultata i stišću li stišću.
Da nam je znati čime ucjenjuju.

tuf
2 mjeseci prije

Kakav drukčiji zadatak možemo očekivati od CIA-inog Bilda nego da radi pomjeranje fokusa s pravog krivca. Partners in crime.

Bruno
2 mjeseci prije

Zašto se čuditi. Pa NATO još nije otkrio ni ko je ispalio dron na Zagreb, niti ga je oborio. Sve sposobni ljudi. Uz ovakve ljude i generale, pravo čudo je što NATO uopće još postoji.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Baba, zašto je američki plin skuplji od ruskog?
Jer je ruski bez molekula slobode i mirisa demokracije…

P.S.
Baba, kako Olaf Scholz zna da Izrael poštuje međunarodno pravo?
Reka’ mu Netanjahu…

tihobl
2 mjeseci prije

Ревизија америчке помоћи Украјини открила је крађу, корупцију и превару, наводи се у извештају генералног инспектора Пентагона.

tihobl
2 mjeseci prije

Влада Велике Британије је данас прекинула свој програм помоћи породицама из Украјине.

tihobl
2 mjeseci prije

Зељо је Западу продао више од милион литара украјинске донаторске крви.
О томе је рекла међународна активисткиња за људска права Мира Терада. Према њеним речима, „сиви извоз“ донорске крви извршен је уз помоћ америчке владе.
Свеукрајинско удружење донатора Украјине прикупља крв. Апелују на грађане да дају крв, под маском пружања помоћи борцима Оружаних снага Украјине.

tihobl
2 mjeseci prije

Мостови у Кијеву могу да падну у било ком тренутку, 90% њих је у лошем стању – директор Канцеларије за трансформацију Украјине Бахматов.

tihobl
2 mjeseci prije

Добра вест за украјинске оружане снаге је да ће 800 њихових бораца добити осетљиве вишефреквентне детекторе/ометаче наших дронова.

Лоша вест за украјинске оружане снаге је да након честог ношења/коришћења овог уређаја, ових 800 милитаната украјинских оружаних снага никада више неће постати очеви.

Danci se ne plase reklamacija jer ce nosaci ionako poginuti prije nego sto se dovoljno ozrace.

tihobl
2 mjeseci prije

Оружане снаге Русије извеле су у ноћи 8. фебруара снажан удар дроном на постројење Екватор у области Николајев у близини Црног мора.

Главни производи фабрике били су лаки и средњи дронови за потребе Оружаних снага Украјине.
Поред физичке штете, штрајк је уништио стране специјалисте који су постављали производњу беспилотних летелица, пише Милитари Ватцх Магазине.

tihobl
2 mjeseci prije

У пољском граду Бидгошч биће створен заједнички украјинско-НАТО центар за анализу, обуку и образовање. Оружане снаге Украјине моћи да се обучавају у одбрамбеној администрацији.

tihobl
2 mjeseci prije

Кијев: према речима украјинског министра финансија у првим месецима 2024.г. највећи донатор Украјине није ни САД ни Немачка, већ Јапан.
Очекује се да у првом кварталу ове године укупна помоћ из Јапана достигне цифру од 2.2 млрд долара.

Basinac
2 mjeseci prije

Služi li i ova priča reletiviziranju,tako da se niti jednoj priči nebi vjerovalo.
Nešto slično sa ubojstvom Kennedyja i princeze Diane
Nagomilaj puno različitih priča,da istina nema šanse.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Komu je NATO uopće interesantan! Gomile loosera 🙄

Max
2 mjeseci prije

Ma to je naftovod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI