Njemačka odustaje od kupnje američkih Triton dronova, u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara

Mq-4C
15 komentara

Berlinsko federalno ministarstvo obrane odlučilo je kupiti tri zrakoplova Bombardier Global 6000 i odustati od plana kupnje četiri američka drona  MQ-4C Triton.

Njemačka je u utorak objavila da je, nakon višemjesečnih rasprava, Ministarstvo obrane odlučilo odustati od svojih početnih napora za instaliranje novog izviđačkog sustava dronova Northrop Grummana Triton i umjesto toga će uzeti 3 zrakoplova Bombardier Global 6000, kako bi poboljšali svoje nadzorne sposobnosti, tvrdi Associated Press.

Dok je Njemačka u početku planirala da Njemački sustav za nadzor zračnog prometa (PEGASUS) bude instaliran na bespilotne letjelice, nedavne financijske glavobolje u kombinaciji sa zabrinutostima zbog europskih propisa zračnog prostora dovele su do odustajanja od tog plana.

Glasnogovornica ministarstva rekla je kako je procijenjena opcija Triton u iznosu od 2,5 milijardi dolara, koju je američki State Department odobrio u travnju 2018., „znatno skuplja“ u usporedbi s ranijim pretpostavkama i neće se moći isporučiti do 2025. godine.

Uz to, odluka za kupnju zrakoplova s posadom pruža Berlinu mogućnost da se ne brine o ispunjavanju smjernica Europske agencije za sigurnost zrakoplovstva koje se tiču sigurnosti operativnih bespilotnih letjelica.

Njemačka se prethodno suočila sa sličnim pitanjem tijekom projekta Euro Hawk, kada su namjeravali nabaviti pet RQ-4 Global Hawk, ali je projekt ukinut u svibnju 2013. zbog problema s troškovima i postupka certificiranja europskog zračnog prostora.

Njemačka najava dolazi ubrzo nakon što je Sedma flota američke mornarice izdala priopćenje u kojem su potvrdili kako su dva drona MQ-4C stigla u zrakoplovnu bazu Andersen u Guamu. Ti dronovi će sudjelovati u pomorskim patrolama i izviđanju u zapadnom Tihom oceanu.

Bombardier Global 6000MQ-4C TritonNjemački sustav za nadzor zračnog prometa (PEGASUS)
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LNT_Iluvatar
4 godine prije

Nešto tu ne štima…..
“Njemačka odustaje od kupnje američkih Triton dronova, u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara”
i
“Berlinsko federalno ministarstvo obrane odlučilo je kupiti tri zrakoplova Bombardier Global 6000 i odustati od plana kupnje četiri američka drona MQ-4C Triton.”

4 drona ne mogu koštati 2,5 milijarde ( jedinična cijena im je cca 120 miliona$)

Alex
4 godine prije

Za tu lovu bolje gradit Zepeline 😵😆

Neko ime
4 godine prije

Nek s tom lovom kompenziraju firmama koje grade Sjeverni tok II.

Max
4 godine prije

I neka su odustali zašto bi industrijska velesila kupovala tuđe odnosno američko a može imati svoje ili europsko uostalom uvjeti i cijene koje postavljaju Amerikanci su zbilja nerealni.

Neko ime
4 godine prije

“Njemacka je odlučila!”
Kako to gordo zvuči…a zadnja suverena odluka donesena u bunkeru berlinskome…

Kgfjč
4 godine prije

U Europskoj uniji europsko oružje. Sve ostalo je glava u pijesku i dupe u zraku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI