Iran oborio američki dron

dron MQ-4C Triton UAV bespilotna
80 komentara

Prema još uvjek nepotpunim informacijama jutros je u blizini Hormuškog moreuza iznad iranske provincije Hormozgan oboren američki dron.

Iranska revolucijonarna garda je dron identifikovala kao RQ-4 Global Hawk dok je neimenovani američki zvaničnik potvrdio novinskoj agenciji Reuters da je iznad Irana stvarno oboren američki dron ali da se radi o modelu MQ-4C Triton.

Prema iranskim informacijama dron je oboren pomoću iranskog sistema Sayyad SD2C koji predstavlja duboku modernizaciju američkog RIM-66 Standard (SM-1) kojeg je Iran nabavio prije revolucije iz 1978. godine.

Ukoliko je Iranska PVO oborila RQ-4 Global Havk radi se o trenutno tehnološki najnaprednijem operativnom dronu u američkom vazduhoplovstvu, koji je opremljen sofistikovanim optičkim i radarskim sistemom kao i nizom sistema za elektronsko izviđanje. Radi se o tzv. HALE dronu, odnosno letjelici sposobnoj za dugotrajna izviđanja sa velike visine.

Pojedinačna cijena jednog drona se kreće u rasponu od 130-220 miliona dolara a cijena čitavog programa je procijenjena na preko 10 milijardi dolara.

Prilikom incidenta sa tankerima iranska PVO je tada pokušala oboriti MQ-9 Reaper koji se nalazio blizu 2 napadnuta tankera u veoma niskom letu. Pokušaj je tada izvršen gađanjem drona pomoću lakog raketnog sistema koji se ispaljuje sa ramena što se završilo promašajem pomenutog drona.

Moguće su velike implikacije po američki vojno industrijski kompleks ukoliko Iran dođe do vitalnih dijelova oborene letjelice. Tehnologija u koju se uložene milijarde dolara može i hoće završiti u rukama američkih protivnika a oboreni plijen je u rangu obaranja aviona F-22 Raptor ili bilo kojeg drugog oružja poslednje generacije.

Podsjetimo da je obaranje F-117A prilikom bombardovanja SR Jugoslavije praktično ugasilo program F-117 a da je Velika Britanija naprasno otkazala ogromnu porudžbinu ovih aviona.

Incident koji se dogodio jutros iznad Irana teško da je dovoljan da dovede do velike eskalacije sukoba ali je i više nego dovoljan da nanese nemjerljivu štetu po američki ugled i vojno industrijski kompleks u globalu.

MQ-4C TritonRQ-4 Global HavkSayyad SD2C
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džerko Leko
4 godine prije

Vazduhoplovstvo? Ovo nisam čuo još od JNA

Neko ime
4 godine prije

Ne ide zrakom, skupo bi izaslo i da idemo kopnom, mozda morem da probamo? Hm, ili podzemno…
Ili natrag u fazu konstrukcije plana…

Tony
4 godine prije

Putin upozorava da bi svaka upotreba sile protiv irana izazvala katastrofu znaci iranci cekaju a putin u toku svega.

Mishko
4 godine prije

A šta bi tek bilo da je iranski dron oboren iznad kalifornije, napad taktičkim nuklernim oružijem na iran. Divota je kad obore ovakav rasan primjerak.

Irfan
4 godine prije

Naslov teksta kaže: “Iran oborio američki dron”.
I šta je tu lošezar se Iran nema pravo braniti od vanjskog ili unutarnjeg neprijatelja?
Velika podrška Iranskom narodu ćije i mi korjene vučemo u borbi protiv mrskog neprijatelja.

Damar Cro
4 godine prije

Zamislite američko kvocanje koje bi izbilo da su nekim slučajem oni oborili iranski dron, a ovako se još čude jer Iran u svom zračnom prostoru obara sumnjive letjelice…

609
4 godine prije

Dron 200 miliona.Pa ovo se ne moze zvati dron.

Baba Vanga
4 godine prije

Nesto je promaklo portalu Logicno a to je da je skinut sa 10 km visine leta,a gdje je skinut na cijem prostoru nije ni vazno,onaj koji skida letjelice sa te visine je tehnoloski daleko odmakao.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Nista strašnou, samo dokaz daje Iran suveréna država i tím obaranjem Jos vise ojacava poziciju svoju u Novom plánu globalista a to je dá Iran bude noví globální centar kojí ce imati za úlogu u buducnosti kontrolu arapskog i muslimanskog svjeta.Imati ce za úlogu kontrolu preformacije euro država, masovno. emigracijom do Evropě , stvaranje Novog muslimanskog svijeta u Evropi.Proces i odobrenja odozgora, od globalista i sada oni kojí želé sprijeciti proces tak ili plán globalista, nástoje izazvati rat proti Irana.Sukoba nece bití málo jací to igraci imaju u rukama punu kontrolu nasuprot americke i englesku drzavne elite koja pod svaki cjenu želé ratne sukobe.Jer polako a sigurno ostaju bez globalnog utjecaja a ohromné svote pára.

jozo
4 godine prije

Masala

emdzej
4 godine prije

zaosto 😂😂😂😂

Tony
4 godine prije

plus masturb, da toliko su zaostali da redovno salju satelite u svemir, proizvode skoro sve vrste vozila, imaju jaku medicinu, pa eto dosli su skoro do atomskog naoruzanja uz raznorazna ometanja a sada nam reci koga bi uporedi sa njima mozda svoju drzavu i narod ili nekog drugog ali gledaj da to bude neko ko je human prema ljudskoj vrsti prvo pa onda ostalim … Svugdje postoje degenerici koji bi bili spremni takve stvari raditi i gore od kamenovanja zivotinja samo se sjeti ko je bacio atomsku bombu na japan mozda medvjedi ili ptice ili mozda je to normalno za tebe….

Novo
4 godine prije

A sto ako je onaj drugi dron?

Trubadur
4 godine prije

Trump je več Twitnuo, da je Iran uradio grešku….. Inače ja mislim, da se Trump, sam sebe stavio u kut, kao i kod carina….. Ima tri odgovora a ni jedan nije dobar za njega… 1. ne uradi ništa, što ga pokazuje kao slabog..2. može, da povuče sankcije i opet pregovara o nukleanom sporazumu, što ga čini patetičnog luzera i naravno 3. može zbilja, da napadne Iran i može odmah, da odustane od drugog mandata, da o opštem globalnom rusvaju ni ne pričam..

Helvetia
4 godine prije

Pa i ameri su njima srusili dron u siriji

Z.A.
4 godine prije

Na sputniku ima slika oborenog drona na zemlji,kako oni to objasnjavaju i sta ce njihov dron u tudjoj teritoriji,ponasaju se ko da imaju pasos za slobodu kretanja po Iranu.Ali kad neko zarko zeli rat nebira nacin da do toga dodje.

FATIH
4 godine prije

IDEMOOOOOOOOOOOOOO.
U SRIDU………

Tomica
4 godine prije

Oboren, nije oboren, jeste oboren. RQ-4, MQ-4C, možda i neki treći. Poslije toliko vremena nigdje slika. Gdje je pao? Ako je na iranski teritorij onda bi trebalo biti jasno čiji je a vjerojatno i koji model. U tom slučaju vrijedan trofej koji bi Iran naslikavao cijeli dan.
Ako je oboren u međunarodnom prostoru, kako da SAD negiraju obaranje kao da ne znaju da im je oboren, pa poslije ipak izjavljuju da je oboren u međunarodnom prostoru i neki drugi model. Umjesto automatske osude i prijetnje Iranu, poslije dugo vremena Trump tvita da je Iran napravio veliku grešku. Ne vidim razloga da strana koja je u pravu ne objavljuje materijal koji istinito prikazuje događaj. Vijest mi izgleda dovoljno velika da čitav dan gledamo i slušamo o tome.

Tomica
4 godine prije

Komentari nisu kronološki poredani. Da li je tako i kod ostalih?

Trubadur
4 godine prije

Imate na twiteru od Presstv, navodno IRGCjev snimak gađanja drona… Neču, da dajem link, zbog znamo čega..hehehe…

burt
4 godine prije

već je mekušac Obama ponižen 2011 kad su iranski ekstremisti prizemljili dron a Obama ih molio da ga vrate ali ga nisu vratili, ovaj put su iranski ekstremisti ponizili Trumpa kad su srušili dron ali više nije 2011 i zato ih čekaju tomahawci, na sve države sa one čuvene liste su ispaljivani tomahawci Afganistan, Somalija, Sirija, Irak, Sudan, Libija, jedino još na Iran nije ispaljen ni jedan tomahawk ni SCALP

tuf
4 godine prije

Za američke dronove Iran je poput bermudskog trokuta – do sada ih je progutao barem šest (RQ-4, RQ-7, ScanEagle, RQ-11, MQ-1C i RQ-170)

dronisha predatorich
4 godine prije

ima se kad pucaju skupe rakete na jeftinu američku kopiju izraelskog drona

Marangun
4 godine prije

iransko doljevanje ulja na vatru neće riješiti problem
dobiti će još sankcija uz mogući udar po instalacijama sa kojih je raketa ispaljena

Siniša
4 godine prije

, 😄😄comment image

Issa Ali
4 godine prije

Alhamdulillah

october
4 godine prije

Specifications
Back menu
Type
High-altitude long-endurance (HALE) Unmanned Aircraft System (UAS)
Country users
United States, South Korea (2019)
Designer Company
Northrop Grumman
Payload equipment
Active Electronically Scanned Array (AESA) radar, Synthetic Aperture Radar, round Moving Target Indicator, HISAR sensor system, Wideband Ku SATCOM
Operator
3, 1 LRE pilot, 1 MCE pilot, and 1 sensor operator
Altitude
19.8 km (65,000 ft)
a
Weight
6,781 kg
Speed
max. 574.54 km/h
Endurance
22,780 km km (12,300 nm)
a

Dimensions
Lenght: 14.5 m; Wingspan, 39.8 m; Height: 4.7 m

Domba
4 godine prije

Pa taj je i gadjao tanker…jer su i sa broda potvrdili da je dolazio leteci projektil….a ne da su ovi postavljali magnetnu minu…ebote sta nece sve napravit da isprovociraju rat

kardinale
4 godine prije

Ameri pucaju kao kokice. Pa nisu ovo goloruki indijanci poveri gringosi…

Max
4 godine prije

Očekivana reakcijaa suverene zenlje koja brani svoj teritorij

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI