fbpx

Odgođeni napad na Iran i sumanuti planovi američkih neokonzervativaca

Odgođeni napad na Iran i sumanuti planovi američkih neokonzervativaca 1

Kao što smo izvijestili, The New York Times je objavio da je američki predsjednik Donald Trump odobrio vojnu odmazdu protiv Irana zbog rušenja američke bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad su zrakoplovi već bili u zraku. Trump je u početku odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika Bijele kuće koji su bili uključeni ili su informirani o ratnim planovima protiv Islamske Republike.

Udari su bili zakazani za danas, prije zore po lokalnom vremenu u Perzijskom zaljevu, navodno „kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile“, dodaje NYT. Zrakoplovi su bili u zraku, a ratni brodovi u borbenoj pripravnosti, ali je stigla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik američke uprave. Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara, ističe The New York Times.

Zanimljivo je da na Trumpovom službenom Twitteru nema nikakve eksplicitne poruke, osim objave jučer rano ujutro „da je Iran napravio veliku grešku“.

Američki predsjednik je komentirao situaciju tijekom sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, kazavši kako je iranska vojska “mogla pogriješiti” kada je oborila američku bespilotnu letjelicu. Također je dodao da bi “bila sasvim drugačija situacija da je riječ o kontroliranom vojnom zrakoplovu”.

Odgovarajući na pitanje o tome što bi Sjedinjene Države mogle učiniti u budućnosti, Trump je rekao: “Vidjet ćete što će se kasnije dogoditi”.

U tom kontekstu su ugovori za naftu marke Brent za isporuke u kolovozu porasli su za 4% na 64,46 dolara za barel, a laka WTI sirove nafte je probila cijenu od 57 dolara po barelu. Ovo je važno napomenuti zato što bi čak i „ograničeni napad“ na iranske vojne ciljeve doveo do poremećaja na tržištu nafte s nesagledivim posljedicama prije svega po SAD.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom “izravne linije” 20. lipnja izrazio nadu za mirnim rješenjem proturječja između Sjedinjenih Država i Irana, upozoravajući na rizike katastrofalnih posljedica u slučaju oružanog sukoba „među zemljama“. Ruski vođa nije rekao misli na dvije zemlje u mogućem sukobu – SAD i Iran, ili bi se „među zemljama“, kako je rekao Putin, našli i drugi globalni i regionalni akteri.

Situacija je i dalje nejasna, a upitna je i vjerodostojnost izvora The New York Timesa, lista kojem Trump nimalo ne vjeruje i čije je uredništvo na njegovoj „crnoj listi“ medija koji sustavno šire lažne vijesti.

Iako NYT ne spominje izvor, koji je navodno sudjelovao ili je upoznat s raspravom o napadu na Iran, list navodi zanimljive detalje susreta Trumpa i njegovih savjetnika za sigurnost i vanjsku politiku, koji se, navodno, nisu mogli dogovoriti oko toga treba li SAD vojno odgovoriti na „napad“. Državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i čelnica CIA-e Gina Haspel su navodno bili za napad, ali su se toj opciji suprotstavili visoki dužnosnici Pentagona tvrdeći da bi u tom slučaju moglo doći do eskalacije koja bi ugrozila američke snage u regiji. Tvrdnja američkog vojnog vrha je razumna, iako prijetnji američkim bazama i vojnom osoblju u regiji treba dodati mogućnost iranskog odgovora na ciljeve i energetsku infrastrukturu američkih saveznika koji se bez američke ponoći ne mogu suprotstaviti Iranu.

Što se tiče rušenja američke bespilotne letjelice od strane iranske protuzračne obrane, obje strane imaju svoju verziju i predočile su snimke koje potvrđuju njihove navode.

Nakon što je iranska protuzračna obrana u četvrtak ujutro srušila američki dron, Washington je uporno tvrdio kako je letjelica u trenutku obaranja bila na nebu iznad međunarodnih voda Hormuškog tjesnaca, 35 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali.

Iran optužuje Amerikance za laž i najavljuje tužbu pred Ujedinjenim narodima. Teheran je objavio da može dokazati kako je bespilotna letjelica srušena u iranskom zračnom prostoru. Iranski ministar vanjskih poslova na Twitteru je napisao da je dron poletio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Američki dron je poletio iz UAE i narušio iranski zračni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama blizu Kouh-e Mobaraka. Našli smo dijelove američke vojne letjelice u svojim teritorijalnim vodama”, napisao je Mohammad Javad Zarif.

Hormuški moreuz

FOTO: ilustracija, Hormuški moreuz i domet protivbrodskog sistema Noor

Iranska revolucionarna garda otkriva pojedinosti o uništenju američkog drona

U priopćenju objavljenom u četvrtak, korpus Iranske revolucionarne garde je otkrio detalje operacije obaranja američke bespilotne letjelice koja je ušla u iranski zračni prostor.

Američki špijunski dron Global Hawk poletio je iz poznate američke vojne baze u južnim dijelovima Perzijskog zaljeva u 00:14 po lokalnom vremenu, navodi se u priopćenju. Prije nego je krenuo iz Hormuškog tjesnaca prema iranskoj luci Chabahar, dron je „zaključao“ svu svoju opremu koja je mogla otkriti njegov identitet, protivno svim pravilima zrakoplovstva, citirajući službeno priopćenje IRGC izvještava Mehr News.

Na povratku u zapadna područja, nedaleko od Hormuškog tjesnaca, bespilotna letjelica je ušla u zračni prostor Irana i tamo provodila operacije špijunaže, primjećuju IRGC.

Nadalje, u priopćenju se navodi da je sustav protuzračne obrane korpusa Iranske revolucionarne garde locirao i oborio američki dron u 4:05 po lokalnom vremenu.

RQ-4 Global Hawk je bespilotna letjelica koja može letjeti na velikim visinama više od 30 sati, prikupljajući u gotovo realnom vremenu slike velikih kopnenih površina u svim vremenskim uvjetima.

Srušen je iranskim sustavom protuzračne obrane Khordad 3 u blizini grada Kouh-e Mobaraka, južno od Hormozgana.

Iranski sustav, kojeg su osmislili i proizveli iranski stručnjaci, predstavljen je javnosti 2014. U stanju je pratiti četiri neprijateljska cilja i istodobno ih uništiti s osam raketa. Može otkriti bilo koju vrstu zračnih ciljeva dometu od 75 kilometara.

Khordad 3 je u stanju detektirati i napadati borbene zrakoplove i bombardere do visine od 27 000 metara.

Zapovjednik zrakoplovne divizije IRGC je 2014. rekao da se Khordad 3 može usporediti sa sofisticiranim protuzrakoplovnim sustavom S-300 u Rusiji, dodajući da će se njegov doseg u budućnosti povećati na 200 kilometara.

Iranske vlasti su jasno stavile do znanja da njihove vojne sposobnosti ne predstavljaju nikakvu prijetnju drugim zemljama i da se njihova doktrina obrane temelji jednostavno na odvraćanju, a obaranje američkog drona je bila obrambena operacija obrane iranskog teritorijalnog integriteta.

Komentirajući operaciju, vrhovni zapovjednik IRGC, general Hossein Salami, izjavio je: “Danas u zoru su zrakoplovne snage IRGC hrabro oborile američki špijunski dron koji je prešao naše granice, kršeći našu nacionalnu sigurnost.”

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde je rekao da su iranske granice “naša crvena linija” i da je uništenje američkog drona dalo “transparentnu i čvrstu poruku” da će branitelji iranskih granica snažno reagirati na bilo koji čin agresije bilo kojeg inozemnog subjekta.

Potvrdio je da Iran ne traži rat ni sa kim, ali je u potpunosti spreman odgovoriti na svaku agresiju.

Isto tako, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je snažno osudio Sjedinjene Države zbog kršenja zračnog prostora zemlje špijunskim dronom, upozoravajući da su za posljedice takvih provokativnih akcija odgovorni agresori.

protivbrodska raketa Harpoon

FOTO: ilustracija, protivbrodska raketa Harpoon

Agresija na Iran će biti kraj američke hegemonije

Kao što je rekao i američki predsjednik, za sada još uvijek govorimo o obaranju jedne bespilotne letjelice, što se ne može usporediti s eventualnim obaranjem borbenog zrakoplova s posadom.

Međutim, kao što smo spomenuli u početku, ovaj „incident“ može imati dalekosežne posljedice na svjetsko tržište nafte, čak i ako se napetosti smire. SAD se ne mogu upustiti u sukob protiv Irana, čija je vojska borbeno spremna i raspolaže modernim sustavima naoružanja, po čemu se uvelike razlikuje od zapuštenih oružanih snaga kakvima su raspolagali Sadam Hussein ili Muammar Gaddafi. Slučaj Venezuele je također dokaz da američka vojska neće napadati oružane snage opremljene učinkovitim sustavima protuzračne obrane i arsenalom novih projektila kratkog, srednjeg i dugog dometa.

No, još veća od opasnosti za američke vojnike u regiji, koji ne moraju strahovati od Irana sve dok se drže podalje od granica Islamske Republike, je prijetnja zatvaranja Hormuškog tjesnaca. Naime, nejasni na brodove i naftnu infrastrukturu u regiji su uzrokovali naglo povećanje stope osiguranja od 30% za sve naftne tankere koji su prolazili kroz Hormuški tjesnac. Podsjetimo da ovdje govorimo o poskupljenju prije incidenta s obaranjem američkog drona.

Ako se stope osiguranja uvelike povećaju, isporuke nafte kroz Hormuški tjesnac će prestati. Ako se razina prijetnji dramatično poveća, osiguranje transporta nafte u normalnom režimu će biti nedostupno i tranzit crnog zlata kroz tjesnac će biti zaustavljen. Exxon je već evakuirao postrojenja za proizvodnju nafte u Iraku, a Exxon i naftne kompanije Vitol, Trafigura, Glencore i druge neće riskirati transport nafte kroz Hormuški tjesnac bez osiguranja ili ako ono bude previsoko.

Da bi blokirao tjesnac, Iran ne mora ni pucati i dovoljno je reći da će uništiti bilo koji tanker koji pokušava proći kroz Hormuški tjesnac.

Sjedinjene Države nemaju vojne snage da otvore tjesnac, ne mogu napasti Iran zato što tamo ne mogu sletjeti ili koncentrirati toliko velike trupe kolike bi im trebale za hipotetsko osvajanje Irana. Podsjetimo da nijedna od država u iranskom susjedstvu neće dopustiti Sjedinjenim Državama da koriste njihov teritorij kao poligon za napad na Islamsku Republiku, kao što je bio slučaj s Kuvajtom tijekom invazije na Irak i Pakistanom u invaziji na Afganistan.

SAD su zabrinute i zbog više nego vjerojatnih tajnih jamstava zaštite koja je Iran dobio od Kine i Rusije dali Iranu. Tjeskoba Moskve i Pekinga je logična, budući da bi zatvaranje Hormuškog tjesnaca u velikoj mjeri odrezalo Kinu od sigurnih isporuka energenata, premda se količine potrebne kineskoj ekonomiji mogu nadoknaditi povećanjem isporuka iz Rusije. Ali i Rusija i Kina su tako utkane u svjetski trgovinski sustav da će u slučaju njegovog kolapsa njihova gospodarstva također pasti u depresiju. Gubitak tranzita nafte kroz Hormuški tjesnac bi izazvao kolaps na tržištu derivata, što bi svjetsku ekonomiju gurnulo u krizu s nesagledivim posljedicama.

Stručnjaci nemaju odgovor na pitanje hoće li platni sustav preživjeti kolaps svjetskog bankarskog sustava, koji u velikoj mjeri postoji zbog pozajmljenih sredstava.

Stoga za buduću krizu možemo “zahvaliti” onima koji su SAD isključili iz nuklearnog sporazuma s Iranom i situaciju u Hormuškom tjesnacu doveli do usijanja i korak do izbijanja sukoba. Vrijedi napomenti da se ovaj pseudougovor temeljio se na potpuno lažnoj ideji da je Iran sposoban steći nuklearno oružje i  da radi na tome, iako je ono uvijek bilo dostupno na „crnom tržištu“. Uzmimo, na primjer, Saudijsku Arabiju i njezine konvencionalne bojeve glave na pakistanskim nuklearnim projektilima raštrkanim po pustinji. Rijad je milijardama dolara financirao nuklearni program Pakistana, ali tvrdi da je to radio kako bi Islamabadu dao sredstva potrebna za razvoj nuklearne energije u civilne svrhe. 2013. su se pojavili napisi da su nuklearne bojeve glave spremne za isporuku Saudijcima, ali je posao obustavljen. Sjeverna Koreja, Pakistan i drugi spremni su prodati projektile po „razumnoj cijeni“.

S obzirom na činjenicu da su Sadam Hussein i Muammar Gaddafi ubijeni jer nisu imali nuklearne projektile i da bez takvog oružja nijedna zemlja ne može računati na siguran mir, posebice zato što nema jamstava da će se poštivati međunarodno pravo, SAD i saveznici su do sada sve odlučivali snagom svog oružja.

No, vratimo se pitanju resursa nafte. Rusija danas kontrolira proizvodnje i isporuke 25 milijuna barela dnevno, od čega 11 milijuna barela vlastite nafte, a 14 milijuna barela je nafta bivših sovjetskih zemalja. Ova računica ne obuhvaća naftu Venezuele, ali to i nije tema. Rusija će u slučaju rata oko tjesnaca braniti ovu proizvodnju.

Zatvaranje Hormuškog tjesnaca i uništavanje alternativnih naftovoda do Indijskog oceana će s tržišta ukloniti 22 milijuna barela dnevno. Kina ima „skromnu“ proizvodnju od 5 milijuna barela dnevno, što znači da je 53% svjetske proizvodnje nafte je izvan kontrole Sjedinjenih Država.

To je ključ za krizu oko Irana. Sjedinjene Države svim sredstvima žele ponovno uspostaviti kontrolu nad tjesnacima ili, drugim riječima, kontrolirati svijet, koji je sada u rukama Rusije, Kine i Irana. Naravno, to je put u rat, ali će takav rat dovesti do kolapsa Sjedinjenih Država kao nacionalne države, jer će depresija uzrokovana kolapsom isporuke naftnih derivata izazvati takvu konfuziju u Sjedinjenim Državama da će ova zemlja, ako preživi, postojati u potpuno novom obliku, poput Njemačke nakon 1945. godine.

Užasno uplašene SAD sada plaćaju račun za ono u što su je gurnuli neokonzervativci, koji su od vremena Busha mlađeg potpuno ovladali Bijelom kućom i do danas upravljaju kompletnim državnim aparatom.

Njihov “heroinski” rat u Afganistanu i uništenje Iraka već su koštali američke obveznike 7000 milijardi dolara, ali rat s Iranom bi ih koštao stotinu tisuća milijardi.

Što se tiče nafte, Saudijska Arabija ima rezervne crpke, ali one ne mogu zamijeniti one koje bi bile uništene na neodređeno vrijeme. Ne treba ni spominjati što bi se dogodilo da Iran u odmazdi uništi najveći naftni centar u Saudijskoj Arabiji koji prerađuje 7 milijuna barela dnevno. Samo uništavanje ovog centra bi dovelo do povećanja cijene nafte na 200 dolara po barelu. U tom slučaju Iran ne bi morao  prodavati puno nafte kako bi nadoknadio gubitke od embarga. Ovo je samo dio crnog scenarija u slučaju američkog napada na Iran, ali dovoljno obeshrabrujući da je Trump, ako je i bilo spomenute zapovijedi za napad na Islamsku Republiku, tu odluku brzo povukao. Tvrdnja da je to učinio „zbog sigurnosti američkih vojnika raspoređenih u regiji je prilično neuvjerljiva“, ali može biti dobar izgovor u svjetlu predstojeće kampanje za drugi predsjednički mandat.

Iranski mediji danas ne dižu preveliku buku oko navodne odluke i opoziva američkog napada.

Odluka da se izbjegne eskalacija sukoba s Iranom u Perzijskom zaljevu sugerira da je Washington dobro svjestan kako Iran ima na raspolaganju mnogo opcija da u slučaju vojnog sukoba da nanese štetu Sjedinjenim Državama i njihovim prijateljima u regiji, piše iranski Press TV.

„Još od Drugog svjetskog rata ratovi nisu bili naklonjeni američkim predsjednicima. Sjedinjene Države nisu ostvarile pobjedu u Koreji, Vijetnamu, Iraku ili Afganistanu, a troškovi tih ratova u ljudskim životima i dolarima bili su zapanjujući. Ostavili su ožiljke i zasjenili ostavštine predsjednika Harrya Trumana, Lyndona Johnsona, Georgea W. Busha i Baracka Obame. Ne predviđamo da se Amerika i Iran neumitno kreću prema velikom ratu, premda je iransko obaranje američkog drona naglasilo rastuću opasnost od sukoba među zemljama“, piše u današnjem uvodniku Press TV.

Vijest koju je objavio NYT čudi, jer Trumpova uprava nije objavila nikakve jasne ili realne ciljeve zbog kojih bi se koristila vojna sila protiv Irana. Iran je prevelik i jak da bi ga se moglo srušiti, a nema jake ni ujedinjene opozicije koja bi mogla izazvati takve nemire koji bi nakon američkih vojnih udara mogli ugroziti vlasti u Teheranu. Ako bi ova vlada i pala, vjerojatno bi uslijedilo razdoblje nestabilnosti ili vlada koja je još više antiamerička i militantnija.

Kao odgovor na ograničene vojne napade SAD-a, Iran ima na raspolaganju mnogo opcija da nanese štetu SAD-u i njihovim prijateljima u regiji, posebno u Libanonu, Iraku, Jemenu i Afganistanu.

Nema razloga za vjerovati da će iranski vrhovni vođa trpjeti ponižavajući povratak u pregovore i popustiti američkim zahtjevima, pogotovo zato što se upravo administracija Trumpa udaljila od sporazuma na kojeg su Iranci pristali. I nema dokaza da je predsjednik Trump spreman ponuditi ustupke Iranu, samo da privuče Teheran natrag za stol.

Štoviše, ulazak u rat bez jasno definiranih i ostvarivih ratnih ciljeva je recept za otvoreni sukob koji će gotovo sigurno potkopati američke interese i ostatke kredibiliteta.

U početku smo naveli da je nestabilnost na tržištima nafte dovela do rasta cijena crnog zlata, a Trump kao izborni pristup za 2020. želi smanjiti cijene plina u Americi. No, ako se SAD i Iran nađu u sukobu, vjerojatno će dobiti skuplju naftu, posljedično i plin.

Naftom se trguje na jedinstvenom tržištu bez obzira na povećanu proizvodnju u SAD-u, a poremećaji u opskrbi naftom u Perzijskom zaljevu će cijene energenata podići u nebo. Iran ima dovoljno sredstava, protubrodske rakete, mine i torpeda da omete isporuke nafte. Iako SAD imaju znatne snage u regiji, iluzija je vjerovati da bi obnova neprekidnih isporuka nafte bila brza i jednostavna, a Iran je poručio da je spreman blokirati Hormuški tjesnac i oštetiti energetsku infrastrukturu u Perzijskom zaljevu.

Osim toga, Trump je obećao da će izaći iz „beskrajnih ratova“ koji se ne mogu pobijediti. Njegovi stavovi, od smanjenja broja američkih vojnika u Afganistanu do velike nevoljkosti da ostavi trupe u Siriji, pokazuju svijest o odbojnosti američke javnosti prema novim vojnim avanturama.

U veljači prošle godine je Trump za CBS rekao da izlazi iz “beskrajnih ratova”, što je bila jedna od njegovih glavnih poruka, koja mu je pomogla da za nominaciju 2016. porazi 17 republikanaca.

Odgođeni napad na Iran i sumanuti planovi američkih neokonzervativaca 2

Tko će biti uz SAD?

SAD su ranije imale vojnu i diplomatsku potporu saveznika za svaki veliki rat kojeg su vodile od završetka Korejskog rata 1953. Čak i u nepopularnoj invaziji na Irak 2003. godine je Bushova administracija okupila malu koaliciju zemalja koje su se pridružile Americi u agresiji protiv Sadama Husseina.

Ako SAD krenu u rat protiv Irana, u najboljem slučaju će dobiti diplomatsku, a možda i vojnu potporu četiriju zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Ostatak svijeta je potpuno nezainteresiran za unilateralizmom Trumpove administracije i nitko ne podržava njegovu odluku da napusti nuklearni sporazum bez uvjerljivih razloga, ni akcije koje su očito usmjerene na izazivanje vojnog sukoba s Iranom. Rat s Iranom bez značajne međunarodne potpore, za kojeg bi krivac bila Amerika, ostavio bi SAD izolirane i Washington bi snosio punu odgovornost. Više nego vjerojatno je da bi ovakva vrsta unilateralizma za Rusiju i Kinu i Iran bila ogromna prednost i oslabila bi američki utjecaj.

To je problem s kojim se SAD nose još od  iskustava korištenja vojne sile u Afganistanu, Iraku, čak i Siriji. Ali od svih mogućih vojnih sukoba za SAD je najnepotrebniji, kontraproduktivan i ispunjen najvećom neizvjesnošću rat s Iranom. To je rat kojeg SAD jednostavno ne mogu dobiti, ali je situacija u Perzijskim zaljevu takva da su šanse da on izbije veće nego ikada u 40 godina postojanja Islamske Republike.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
117 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Nema ništa od napada na Iran jer je Trump shvatio da nema dovoljno crnih vreča za ratne potrebe.Tvrd je Iran vocka čudnovata ,ne slomi ga al zube polomi.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Tako je Savonarola.Mogu oni do sudnjeg dana kukavički sa distance gađati Iranske instalacije, nešto kao u par navrata u Siriji. Kročiti na njihovo tlo neće bez rijeke krvi. A, Boga mi Iran nije ni Libija, Srbija i Sirija. Itekako ima čime uzvratiti, bar su sada pokazali. Ovo ako je istina što su dokazani lažovi napisali više ide za unutrašnju upotrebu kao i napadi u Siriji..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Pusti alojza i Japan, je li čopor hijena spreman platiti cijenu pobjeda u ratu sa Iranom? Naravno da nisu jer bi ga odavno započeli.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tadmure

Ako misliš na cijenu 5. flote i cijenu baza u okolini – to su spremni platiti.
Ali kalkulacije s cijenom nafte – e, to je druga stvar…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Dobro Lucija, znamo da su njima u njihovim bolesnim ambicijama, pohlepi ljudski životi i njihovi i tuđi najnebitnija stavka ali ovo je ipak i za njihovo bezgranično ludilo dimenzija više. Ovo je protivnik na kakvog nisu još naišli poslije “45 godine.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

1. Napad je otkazan kada su avioni već bili u zraku.
2. Nije poznato što je razlog otkazivanju udara.

Meni se čini da je i slijepcu jasno da ako Iran može skinuti letjelicu na 10 kilometara visine onda će poskidati i sve avione koji su se digli i krenuli u napad. Bio bi to pravi fijasko za USA. Takvu sramotu si sigurno ne žele priuštiti. Zato je udar otkazan. Iran je ozbiljan protivnik i USA to dobro zna.

Burazer
Gost
Burazer
1 godina prije
Reply to  Janoš

Valjda ti je jaso da su dron i avion vrlo različite ptice?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Janoš

@Janoš

Nemoj se ljutiti ali:
“Meni se čini da je i slijepcu jasno da ako Iran može skinuti letjelicu na 10 kilometara visine onda će poskidati i sve avione koji su se digli i krenuli u napad”

Da te parafraziram i slijepcu je jasno da nemaš elementarnog pojma.
Misterija je kako su ljudi dali toliko pluseva za ovako nekvalitetan komentar

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT
Objasni!

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Majk

Da krajnje pojednostavim, ti avioni ne bi niti ušli u domet iranske PZO.
Prvi napad ide krstarećim raketama, lansiranim s mora i zraka upravo po PZO sistemima ( radarima i lanserima)
Krstareće rakete imaju daleko veći domet od sistema PZO-a i njihova prvenstvena namjena je neutralizacija protivničke PZO.

Stoga koristiti argument da su ameri odustali od napada jer je jedan sistem dometa 75 km skinuo dron na 10 km visine je blesav jer u isto vrijeme imaju krstareće dometa od 1000 do 2500 km da se “obračunaju” s tom PZO

Problem njima predstavlja što Iran ne bi skrštenih ruku gledao saturaciju vlastite PZO nego bi svojim krstarećim i balističkim odgovorio po USA bazama u regiji i brodovima

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

zato i nije bilo nikakvog napada na Iran, čekaju se dodatna SAD pojačanja, Patrioti, nevidljiva avijacija i povećanje broja specijaliziranih vojnika u zemljama zaljeva, za SAD su najgori Irak radi iračkih milicija, Kuvajt radi granice s Iranom i iračkih milicija i Saudijska Arabija radi Hutiya i iranskih raketa, zato je cijela NATO ekipa pobjegla iz političkih i vojnih razloga, ostaju samo čuvari zapadnog demokratskog poretka SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  burt

Vidi ti Burta… Eto ti jedan plus…

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  burt

BURT

HAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHaH ovo je naprosto genijalno!!!!

” ostaju samo čuvari zapadnog demokratskog poretka SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija”

HAHAHhahahhahah wow!!!!

čini se meni da ti trolaš svjetski
Fridomac? sa forum.hr?

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Vidim ti si haker. Dobar, dobar….

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  burt

@burt Mala dobronamjerna ispravka, Kuwait se ne graniči sa Iranom, možda ste mislili na Irak!!

jozo
Gost
jozo
1 godina prije
Reply to  burt

Sta bi sa drona

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

@LNT_Iluvatar Bilo što da se napiše dobro, argumentirano ili ne, naspram Zapada ovdje na portalu bude propraćeno sa desetinama minusa!

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Željko

@Željko

Mada me ti minus plusevi ne zanimaju previše slažem se s tobom da se kometari često ocjenjuju navijački a ne prema kvaliteti .

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Željko

@Željko
Molim te navedi jedan argument koji prikazuje zapad, zapadne vrijednosti i demokratiju u pozitivnom svjetlu.
Gađate sa floskulama a iza svih tih “argumenata” stoji samo prijetnja, ucjena, reket, smrt i razaranje.
Ne kažem da i s druge strane nema navijačkih komentara ali bar su normalni navijači, ne stoje iza nasilnika i “klubova” koji lome noge a plaćene sudije gledaju u nebo.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Tomica

@Tomica Što onda Hrvati i ostala “naša” slavenska “braća” idu da zarade koricu kruha na Zapadu a nitko ili rijetko tko ide raditi u Rusiju ili Kinu!!

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Ako pročitaš tekst mogao bi zapaziti da posle WWII nigde nisu pobedili.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Nenad

nenad pa i neče ga vise dobiti ,,danas se svi ratovi plačaju ,,prošla su vremena kad su vlasti terale narod da ine na frontu ,,zašto bi ginuli za te pokvarenike kojima ratovi donosu profit ,,pa dobili bi po tintari od svojih ,,mene ne može niko naterati da ratujem za nekog bogatuna ili političara ,,ko mi da u ruke oružje če prvi dobiti metak ,,pa mislim da se nikom pametnom više ne ratuje ,,ko je imao profit u jugo ratu znamo ,,kako su nas svi naregnuli posle rata i to znamo ,,a bedni narod stradao ,,ni jedan političar nije skinuo dlaku u tom ratu a koliko je poginulo običnih ljudi ,,pa nisu ni svi ameri glupaki ,,barem se nadam ,,

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  Nenad

U WWII su prisvojili rusku pobjedu.

Segota
Gost
Segota
1 godina prije
Reply to  Nenad

Čak ni tada nisu pobijedili!! Pravi pobjednik je bila crvena armija!!

Abe
Gost
Abe
1 godina prije
Reply to  Nenad

Nebitno je sto su neki tamo Amerikanci sve ratove izgubili – u kontekstu činjenice da svjetska oligarhija poražava sve nas u sve one dane između ratova, jer u vrijeme rata samo bolje radi metla.

Njonjobpbo
Gost
Njonjobpbo
1 godina prije

Ak Kolinda ne da podrsku Trampu a sigurno nece Melany takode ne bu dala.
I cemu onda trosit rijeci?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Njonjobpbo

@njonjo….
Kolinda je sukreatorica američke vanjske politike, ne treba to smetnuti s uma.
Nejasno je ostalo tko je naredio a tko zaustavio akciju (trump/kolinda) ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  samo tako

samo tako 🤣🤣🤣

burt
Gost
burt
1 godina prije

cijela ta priča oko 10 minuta je samo za javnost, radi se o povjerljivim vojnim pitanjima i zapovjedništva vojske i mornarice su mu objasnili da treba vremena da se vojska na bliskom istoku taktički rasporedi za napad na Iran i da se to ne može napraviti za jedan sat jer bi se time moglo ugroziti SAD baze u Perzijskom zaljevu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Iraku itd. zato se i odustalo a IRGC nakon što su namagarčili i ponižavali mekušca Obamu prizemljenjem drona i nuklearnim sporazumom sad pokušavaju rušenjem drona poniziti i Trumpa ali više nije 2011 i samo je pitanje vremena kad će prvi tomahawci na Iran

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  burt

Evo burta sa 1000 tomahawka,doduse i ja se plašim kad ih Iranci skrenu u pustinju mogla bi nastradati koja deva ni kriva ni dužna.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  burt

Učinak burte?? Učinak tih tvojih famoznih 1000 “sjekira” koje će biti ispaljene…? Više je u Smederevu istopljeno srpskih tenkova nego ih je uništeno. Šta reći za Iran.?? Koliko velika teritorija, PVO sistemi, učinak će biti nikakav.. Smiješan si, na to smo i navikli od tebe.

Burazer
Gost
Burazer
1 godina prije
Reply to  burt

tomahawk?
bwahahahha

Stojzin
Gost
Stojzin
1 godina prije
Reply to  burt

Daj jednom napisi konstruktivan komentar. Jadan si jbt

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  burt

burt ti se ponasas kao general, pred tobom su vojne mape,imas ogromnu armadu iza sebe i tvoje je samo da odredis mjesto udara.Toliko si se ufuro u tu silu da nemozes ni skuzit generale da ti se moze desiti da ti se padobran ne otvori pa da,tresnes o zemlju.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Z.A.

iako SAD imaju od prije na bliskom istoku THAAD i Patriote prije mjesec dana doveli su novi bataljon Patriota a spremaju se dovest još Patriota za obranu svojih vojnih baza, sama logika ti govori o čemu se tu radi

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Tacno burte , radi se o pripremi agresije… Samo zasto mislis da će opasnost za usa baze da dodje iz zraka ?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Burt ima globus poput Tromba, samo u globus ubacuje umjesto dinamita mini tomahawk makete.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Di si se Tromba sjetio 🙂 🙂 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  burt

Murika ima ukupno oko 1 200 Tomahawka, a zbog specificnih uslova lansiranja jedna flota moze nositi najvise 120. Kad su ono ispucali 60 na Siriju je to bilo sve sta su imali u regionu.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  burt

@Burt
prijatelju imam jedno ozbiljno pitanje nije provokacija

Jesi li pisao na indexu?
Lastač možda’?

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

ne pišem po Indexu, tamo mi se ne raspravlja s facebook komentatorima

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  burt

burt

ma ne sada ….prije , prije facebooka

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

što si se uhvatio toga Indexa, to je ljevičarsko glasilo, sad neki kažu da je američki glasnik, pusti me toga indexa

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  burt

Ma poznat si mi

USAFreedom? sa foruma .hr?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Burt je Petar Stošić, glavom i bradom… Nemoguće je da one članke na indexu ne piše naš Burt?

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Nelson

Hmm ne znam , reagiram na Jihad Pericu probavnim problemima.
Burt me za razliku od Perice često nasmije , imam dojam da u stvari vrhunski trola.

Btw jednom se je Perica nadobudno “spustio” na forum i naletio Štrebiju.
Ovaj ga je doslovno ubio.
Na njegovom mjestu ne da ne bi više teksta objavio već bi vjerovatno promijenio ime i prezime i odselio u nepoznato.

Sibenik
Gost
Sibenik
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Majk Majer te pitao da mu objasnis komentar gore, od tebe ni slova. Dok ne odgovoris smatram te trolom i tocka.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Sibenik

Šibenčanin

????
odgovor je davno postan

Sibenik
Gost
Sibenik
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Vido tek sad, izvini..

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Sibenik

no problem

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  burt

@alo Pero ti k’o da si TOP-GUN akademiju završio !??😁😁
Leti, leti geuno !!!?

davor
Gost
davor
1 godina prije

Ne treba vjerovati pričicama New York Timesa i Reutersa, koji su nas svojom ominoznom maštovitošću već bombardirali paralelno sa američkim bombardiranjem šiitskih država Iraka i Sirije. Kao drugo, Iran neće napadati tankere niti zatvarati tjesnac, Iran će braniti samo svoje teritorijalne jedinice na kopnu i na moru, i potencijalno ciljati isključivo vojne mete, dok znamo da je izraelskim, britanskim i američkim neokonzervativcima omiljena zabava rušenje civilnih putničkih zrakoplova pod lažnom zastavom.
Rusija, osim što javno upozorava SAD, mora upozoriti i malu državu Izrael koja, htjeli to neki priznati ili ne, u potpunosti dominira američkom politikom, preko obiteljskih kompića Kushnera i Netanyahua i ostalih Reservoir Dogs-a.

Burazer
Gost
Burazer
1 godina prije
Reply to  davor

Irak nije šiitska država a Sirija još manje.

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije
Reply to  davor

Dobar, vlada novac. Ako Izraelci plate, oni odrade posao.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ma koji započeti i zaustavljen zračni udar ??
NYT jednostavno započinje prljavu predizbornu kampanju.
Možda bi usranci započeli rat kad bi im se pridružilo mnoštvo saveznika, a ne da ginu samo njihovi piloti.
Na vojnu potporu UK nitko ozbiljan ne računa, nije im ni na kraju pameti zaratiti sa Iranom

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Čekajmo. Noćas iza 0300 u Teheranu (0100 po srednje-europskom)…pa do svanuća. Zapadnim svijetom javno i tajno upravljaju sociopati i psihopati, naročito iza pozornice (zapozorja, čulo se od stanovite iz Osijeka). Kako produmaju i odluče ili čak, kako padne kocka.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Amerika NIJE NIKADA samostalno dobila neki rat.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  nekoime

@nekoime
“RAT” u Grenadi….. ponosni na veličanstven uspjeh

Zoran manev
Gost
Zoran manev
1 godina prije
Reply to  samo tako

I u panami.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  nekoime

sve ratove su dobili, Grenada, Panama, izbacivanje Saddama iz Kuvajta, Kosovo, rušenje talibana s vlasti, rušenje Saddama s vlasti, rušenje Gaddafija s vlasti, u Siriji Assad nije srušen ali je država podjeljena na turski dio i proamerički dio sa SAD bazama

Stojzin
Gost
Stojzin
1 godina prije

kazavši kako je iranska vojska “mogla pogriješiti”. Pa realno mogla je pogrijesiti, ali nije, pogodila je dron na visini od 10km kiruski precizno 😉

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Sa američkim dronom u regionu bio je i američki avion P-8 sa 35 ljudi. Ovaj avion je, takođe, ušao u naš vazdušni prostor i mogli smo da ga oborimo, ali nismo”, izjavio je Hadžizade i dodao da su delovi američkog drona, čije je fotografije Iran danas objavio, dokaz da je američki dron bio iznad teritorije Irana kada ga je Garda oborila.”
Amir Ali H. je glavni za zrakoplovstvo Irana.
Dakle, lijepo su rekli da su mogli srušiti i avion s 35 ljudi, ali nisu.
Citat iz kurira rs

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Lucija

A to isto iranci trolaju.
Mislim kako znaju da je bilo 35 ljudi ??

Standardna posada P-8 je devet ljudi.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

I Trump je znao o 150 Iranaca, točno u glavu, pa što!

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Adriana

Zato što Trump nije mjerilo stvari.
Ili smatraš da nam treba više država s Trumpovim načinom vladanja i komuniciranja?

Koji im k…treba da lupaju?

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Onda ih je bilo vise. To su oni avioni za overwatch operacije. Pregledaj film Mile 22 i kako to funkcionise. Pozz za Babica, zna o… sta je to.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Na ovaj tekst se nemoze nista nadodat a i oduzet,samo mogu uputiti rijeci pohvale autoru g.Babicu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Vidi se osvjezenje i fokus.. Pitak tekst , odlicno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Rat očito ne treba nikome, ali ga je Trump obećao Izraelu, što nikada nije krio. No sve su karte protiv Amerike i ne znam kako on to misli izvesti. Uostalom, kako NYT može imati “izvor” s te sjednice? Definitivno nemoguće..

Max
Member
Max
1 godina prije

Do napada na Iran nije došlo jer bi Iran uzvratio tako da bi Pearl Harbour izgledao kao crtić u usporedbi si tim . A možda nikakav napad nije ni planiran pa nije mogao biti ni zaustavljen. jer takve vojne operacije se planiraju pa i zaustavljaju tajno . Pa je moguće da je sve samo medijski spin.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Max

I Max nam je opet gost

Ono baš te neće 🙁

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Točno LNT ja se regisrirao na forum promijenio identicon a ovdje mi opet piše d sam gost i pali se Gravatar .Baš sam pehist prijatelju. 🙂 🙂

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Max

Max

pa jesi li se ulogirao na forum prije postanja ovdje ?
Momentalno ne vidim da si ulogiran na forum.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nezna se di je pa dron, ali da je pa u međunarodne vode po logici stvari tamo bi već bila američka mornarica. Iran tvrdi da je pa u njihovo teritorijalno more, ali ni to nismo vidili . . . neznan koja je dubina tamo i jeli se dron može lako izvadit . . . tako da je još puno toga nejasno . . .

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imaju slike ostataka, pustili Iranci danas
Ček da nađem obajviti ću
Evo:
https://andrei-bt.livejournal.com/1357604.html

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Iranu je netko dojavio da polijeću Američki avioni koji su bili stacionirani u Katru. Onda je Iran upalio sve svoje radare, tako da su Amerikanci odmah vidjeli da Iran zna za napad, zato su ameri obustavili napad na Iran.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante
😊 sladak komentar.
Ipak Iran poriče da je upozoren, navodno od Trumpa (low key?), preko Omana…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ante

Priča za malu decu da je odustao u poslednjih 10 minuta. Pre stvarnog napada sva plovila flote SAD bi bila sklonjena iz Persijskog zaliva (ok možda ih i nema, ali nisam završio), zatim svi američki saveznici u kraju bi bili obavešteni, američki avioni u Kataru i UAE bi bili prebazirani van dometa iranskih balističkih raketa… Neka je sve ovo ispred izvodljivo tako da javnost ne sazna, ali neophodno preusmerenje aviosaobraćaja, a možda donekle i pomorskog saobraćaja bi bilo lako uočljivo. I najzad: ja dosad ne videh američke prve udare i na ciljeve mnogo slabije od Irana, bez udara krstarećim raketama po komandnim mestima, radarima itd. A njih bi ispaljivali sa takve daljine da im treba više od pomenutih 10 min. do cilja i nema šanse da bi ispalili krstareće samo da bi ih uništili komandom pre stizanja na cilj jer je predsednik nazvao.

Realno, najverovatniji scenario: podigli su neke avione u stilu vežbe borbene gotovosti, krenuli ka Iranu (da bi ih ovi videli na radarima i dali uzbunu) i okrenuli nazad dosta pre grane – što je od starta i bilo planirano.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

S tim da sumnjam da bi krenuli prije nego dovedu bar još dvije CBG

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa nemaju oni ni blizu neke efektive, da mogu, da izvedu neki ozbilniji prvi udar… Možta, kojih 100 Tomahawka, a to je, ko da su jih bocnuli čačkalicom….A bog zna koliko snažan bi bio odgovor.. Ja mslim, da ni ovi neki kirurški napadi nisu moguči, pošto se sada čini, da bi i na takve napade Iran odgovorijo izuzetno jako….Bez barem 200 000 vojnika i barem još tri USS skupine nosača aviona, ne mogu ništa… A to znači, da si veoma oslabio druge pozicije u svijetu… Recimo, Kinesko more, Taiwan itd…

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Samo 100 sjekirca???

Čini mi se malo, jesi li siguran?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ma niti neznam, koliko jih imaju trenutačno…. Znam, da kad su ispalili onu drugi rundu u Siriji, da su moralu, posle odmah na dopunu u Italiju….Pa nek jih sad bude i 500, još uvijek to za Iran ne znači puno… Nije, da se iran ne sprema na rat več godinama i da je sve ukopano a ono što nije veoma dobro branjeno….Osobno mislim, da na daljinu Iranu ne mogu polupat baš puno nešto ( osim naravno sa nukicama ) i, da bez ćizme na tlu USrA ni u snu nije sposobna pobediti Iran…

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Truby

Vidi ovo :
https://ejmagnier.com/2019/06/21/iran-and-trump-on-the-edge-of-the-abyss/

Sjećaš se da sam napisao da bi Trump bilo najbolje da dogovori bombanje neke zgrade u pustinji u zamjenu za skidanje sankcija?
Po Magnieru su me djelomično poslušali 🙂 ali nisu ponudili skidanje sankcija pa su ih Iranci odhebali .

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

zašto očekivati udar tamo gdje su najjači
zašto i nebi tukli tamo gdje su najslabiji

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

A hakiranje drona i spuštanje u Iran? To može. Rušenje nije ekološki i zagađuje zaljev.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Daklem,
Krampina brine za poginule u Iranu (150 ljudi)
MA vidi humaniste plačem,gorke suze roni😘😖🤕😖
A da nisu svi reoplani koji su proletjeli odjednom zacrvenjeli na radaru ?.
Krampi idući put u 1.stavi Boltona u 2. Bibija
Puno ćeš jeftinije proći !!!,😍😁😁

MilanCZ
Gost
MilanCZ
1 godina prije

Nikakv napad nije bio niti planiran,pa nemoze biti niti odgođen..

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Nikakav nápad nije Bio nití planirano, a nije mogao bití odgodjen.

iofnva9uefvauefvuaevuiuvad
Gost
iofnva9uefvauefvuaevuiuvad
1 godina prije

A di su nosferatu i Xi da lupe šakom od sto napad: na Iran je napad i na nas! Ček nešto što mi je, ja to opet maštam da su Rusija i KIna neovisne

stefan
Gost
stefan
1 godina prije

subaru to se već zna ali se neče reči javno iz jednog razloga što ne žele da trampu još više otežavaju situaciju tj stežu omču oko vrata

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa reagirao je Putin danas. I rekao da bi to bila katastrofa, u najmanju ruku za regiju….

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Danas po meni je Tramp pokazao da se radi o covjeku koji duboko promislja a i ne srlja kako ga mnogi dozivljavaju.Poruka Iranu preko Omana ide tome u prilog.Tramp trazi razgovore,svjestan je i dobro upoznat sa situacijom na terenu,a mozemo primjetiti da ajatolah Hamnei odbija kontakte sa Trampom.Dali je Hamnei toliko nerazuman i srlja u rat sa Amerikom.Mislim da se neradi o tome,Hamnei je sigurno duboko umna glava i u ovom slucaju ne povodi se emocijam nego razumom.Jednostavno odbijanje razgovora sa Trampom je poruka dotjerali ste nas do ivice ambisa da je sad svejedno hocemo li ili necemo ratovati.Svejedno je ako pregovaramo ili ratujemo sa vama u obje solucije vi nudite nasoj zemlji nestanak.Zato je i bila poruka Iranskih generala za Ameriku udrite a i mi imamo cime udarit.Danas iz citanja clanaka na ovu temu procitao sam da su Americki vojni experti zabrinuti tehnologijom Irana za rakete koje koriste za PVO.Oni kazu da sasvim mali broj zemalja u svijetu je u mogucnosti proizvesti rakete PVO takve kvalitete.Americki vojni experti kazu da su podcijenili Iran i,njihovu raketnu tehnologiju.Jer oboriti takav dron koji je vrh tehnologije i radi se o malte ne najboljem dronu na svijetu koji je imao veoma dobru protiv vazdusnu zastitu nemoze puno zemalja u svijetu,i to raketom Iranske proizvodnje.Tako da je bilo i rizicno upotrijebiti avione da napadnu Iran iz razloga nepoznanice s cim Iran raspolaze za svoju odbranu.Samo cu dodati,ne navijacki nego realno, Iran je sigurno najaci protivnik SAD po zavrsetku WWII s kojim bi amerikanci vodili rat.I da je Iran kao teokratska zemlja,zaostala to je daleko od istine.I po izjavama strucnih ljudi Iran naucno grabi velikim koracima.

iofnva9uefvauefvuaevuiuvad
Gost
iofnva9uefvauefvuaevuiuvad
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Da, fora je da je Iran oborio dron svojom raketom i to dron ne samo najskuplji na svijetu nego nema ga se sa čim uspoređivati koliko je napredan. No sad se vidi na ovom primjeru koliko je sve to sa parametrima drona i cijenom pretjerano nahvaljeno ko holivudski ciofilmovi za pranje mozga. Čitava čemerika je jedan obićan holivud prića za malu djecu. Iranu skidam kapu za napredak u tehnici rata!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Subi , pa dron im je skuplji od F35..

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ovo je zoran primjer Trumpove politike: “Zaprijeti, postavi maksimalne uvjete, pa onda sve prepolovi i nudi “pregovore” o totalnoj kapitulaciji. Problem je kad naiđe na nekoga ko drži do sebe i ponosa a može i da odgovori. Onda se otkazuju intervencije jer sve izgleda peskupo, neizvjesno i potencijalno kontraproduktivno. Ne kažem da SAD neće napasti Iran ali ako to urade trebat će puno više svega te vremena za isplanirati napad. Trump se doveo u neugodnu situaciju a briga o 150 Iranca je toliko providna da je ispao još veči papak, i realno sad samo uspješna vojna akcija može da anulira bruku.
Reći da se radi o čovjeku (Trumpu), koji duboko promišlja i ne srlja, je u najmanju ruku bezveze.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Tomica

Tomica na ovu tvoju konstataciju:Reci da se radi o covjeku(Trumpu),koji duboko promislja i ne srlja,je u najmanju ruku bezveze.,necu reagovati na nacin da ti dam minus ili plus.Samo ti mogu kazati da promisljati neznaci da si postao pametan ili glup.A za to sto ti moju konstataciju da Tramp promislja i ne srlja nazivas u najmanju ruku bezveze, da nije tako kako sam ja rekao od juce bi imali na sceni u Iranu i regionu tandaranje (gruvanje ili udare) nevidjenih razmjera.Mnogo ljudi bi izgubilo dosad zivot A kako vidis situacija je jos uvijek pod kontrolom,a sta ce dalje biti otom potom….

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A.
Od početka Trump donosi odluke koje štete ne samo državama s kojima se “dogovara” nego i samim SAD. Sve to proprati sa ludim porukama na twitteru a koje su uglavnom prijetnje ili uvrede. Već sutra donosi sasvim drugačije odluke i piše poruke. Stalno donositi pogrešne odluke (da ne kažem sulude) i već sutra (ili nakon par sati) mijenjati to ne znači promišljati. S jedne strane pokazuje da veze nema s diplomacijom a s druge da neko drugi ima dosta utjecaja na donošenje odluka. Možda ti vjeruješ da se Trump zabrinuo za gubitak života 150 Iranaca ili eskalacije sukoba, ja ne. Ako se zabrinuo, to je zbog mogućih gubitaka na svojoj strani te osobne štete kao trenutnom predsjedniku SAD i eventualnom ponovnom izboru za tu funkciju. Ne treba nikako isključiti ni da je dobio signal da je pretjerao a od strane interesnih skupina kojima bi ova akcija nanijela veliku štetu. Možemo mi u nedogled pričati o demokraciji ali jasno je da Amerikom vlada interes i da odlučuje ko ima više novca. Neki unutarnji sukob je očigledan i nije posve jasno ko stvarno donosi odluke.
Na kraju, procjena o izjavi o Trumpu, odnosi se samo na izjavu a nikako na onoga koji je to napisao. Ako te je to uvrijedilo na bilo koji način ispričavam se. Svi mamo osobno mišljenje i pravo na njega ali ne moramo uvijek biti u pravu.
Minusi nisu problem ali cijenim kad se razlika u mišljenju stavi kao odgovor.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Tomica

Tomica stavio sam plus na ovaj tvoj komentar i valjda razumijes zasto a za onaj gornji nisam nista dao valjda opet razumijes.,uopste nisam protiv drugacijeg misljenja samo sam reagovo na rijeci” bez veze’ i objasnio svoj stav zasto sam se izrazio kako gore pise. Nisam zastupnik samo moje i nicije vise. Imas pozdrav

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A.
Nikakav problem, tu smo da razmjenjujemo mišljenja. “Bez veze” znači da smatram da Trump i promišljenost ne idu skupa u rečenici. Napisao sam svoje mišljenje bez namjere da ikoga vrijeđam. Rado ću pročitati drugačije mišljenje ako je argumentirano no, teško da ću promijeniti svoje mada ni to nije isključeno.
Pozdrav.

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Da, školovali se vani i vratili u svoju zemlju.

Milanče iz Češke
Gost
Milanče iz Češke
1 godina prije

Vidim tu se pise on ekom napadu,pripremama napada na Iran itd..Komentatori također pisu tisucu komentara a nitko neda pravi odgovor svemu tome.Nikakv napad nije bio planiran pa nije niti odgođen.To je jedna vrsta informacijskih igara za ovcice a onda odjednom s einformacijsko polje mjenja i navodno Trump rusi napad..Dajte malo vise jednom poslozite mozaik svega toga,mozda konacno dođete do zakljucka zasto sve te vrste informaicje ili bolje recneo dezinformaicja za naivne ovcice po netu.To je sistem upravljanja kojeg mnogi nerazumiju niti ce kad razumjeti.Bez ljutnje,mnogi u vecini uopce neshvacate sve te zakulisane igre a globalna poltika u relanosti se vodi puno drugacijim sistemom koja neide u javnost.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Opet te pustili doma vidim za vikend

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

“Gubitak tranzita nafte kroz Hormuški tjesnac bi izazvao kolaps na tržištu derivata, što bi svjetsku ekonomiju gurnulo u krizu s nesagledivim posljedicama.”
Bingo! Izazivanje krize i jest cilj elita. Nakon svake takve su bivali još bogatiji, otimajući od naroda sve više i više pomoću bankarskog sustava kojeg štite psi čuvari-policija i vojska

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Majers
Naravno. 6% iza tankera, 4% iza pada drona, više od 4% (ispravite me?) danas.
Ipak ima jedna zabrinjavajuća stvar: “… additional troops, AIR DEFENSE SYSTEMS and an aircraft carrier group to the Middle East…”, izvor rt
1000 vojnika ili slanje nosača ne znači puno (prezentacija moći), ali pvo…poslati…

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Pasi laju, karavane prolaze, a cijena nafte leti u nebo!
Mission accomplished! 😉

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Trump je upravo za BBC izjavio kako je dron bio u međunarodnim vodama, pomiješao je valjda dron i F-35.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nekoime

Ba BBC sve lazu.
Tramp je rekao da je dron oboren greskom. Zna da je greskom zalutao u iranski prostor i da je zato oboren.

Abe
Gost
Abe
1 godina prije

Kakav comeback g. Babića! Gotovo sam uvjeren da konačno ovaj put ta Amerika propada.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Autor grijesi u alternativnim cinjenicama. Nije Trump koristio oruzje, nego veliki vođa Hamenei. Trump je samo naredio odmazdu a onda je povukao i tako postedio 150 iranaca. Hamenei je prekrut i vrijeme ga je pregazilo. Nije americki cilj vojni napad nego izolacija Irana i sankcije. U tome im je najveci saveznik Hamenei.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Iran sa samo poigrava malo , jbg i oni znaju kakave adute imaju u rukama i malo stiskaju trampa.. I u iranu ima regija zove se Isfahan …
Zaboravih napisati , sigurno je da Iran ne zeli rat s usa , ali jos je sigurnije da Iran ( a i mnogi drugi imaju slicne interese ) zeli usa van bliskog istoka… Trenutak se osjeća da su snage otpora dovoljno jake da kreču s istjerivanjem usa..
Dakle situacija je slozena jer Iran će ovaj put ići do kraja….
Amerikanci su u hebenoj poziciji na BI..
Izbor rat – i unistenje i njih samih te globalna totalna ekonomska depresija..
Izbor povlačenje – i raspadanje globalne prijekcije ekonomske i vojne moći

Vidimo da su stvari dovedene u prilicno nezgodnu poziciju kako akterima na BI tako i nama svima..
Zasto , kako , odgovore je jedino u stanju dati eshatologija… Svaka druga teorija , po meni , ne vodi nikud..

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije

OVAKO ILI ONAKO VIDIM NAPISAN OPET KOMENTAR ZBRDA ZDOLA ALI VALJDA OD UZBUDJENJA STO GA JE DOTICNI DOGADJAJ POTAKAO AUTOR JE SPOMENUO NEKE STVARI DVAPUT ALI OPROSTIT CEMO MU JER TO ZBILJA I NIJE LAKO PROVJERAVATI NARAVNO RATA NECE BITI BEZ OBZIRA STO NEKI Navijaju da ga bude uveli bi oni Svjet u jos vecu svjetsku krizu nego sto je ova danas ali efekt bumeranga bi se odrazio i na njih PAMETNOM DOSTA

Raptor
Gost
Raptor
1 godina prije

Daj stavi koju točku i zarez da se ne mučim tolko de ti završava rečenica!

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Rata ce nazalost definitivno biti iz vise razloga. Slazem se sa redakcijom da ce biti stete za USA ali oni i te kako kalkulisu sa stetom po svog trenutno najveceg protivnika a to je Kina! Ako steta po Kinu bude dovoljna da zaustavi njihov privredni razvoj, rata ce biti! Sa druge strane USA ima ogromnu proizvodnju nafte i isto moze zaraditi od povecanja cena, dok ce Kini nafta biti izuzetno skupa roba, i nece je biti dovoljno! Ja Iran trenutno vidim iskljucivo kao kartu na koju se igra protiv Kine! Ono sto je nepoznanica je reakcija Kine na blokiranje Hormuza! Da li ste razmislili da je blokiranje Hormuza upravo u interesu USA i sprecavanja protoka nafte ka Kini!? Njima je to i potrebno u strateskom smislu! Da ne pricam o resetovanju dugova prema Kini u tom slucaju, tj. nevracanju istih. Rata ce biti zbog interesa jos jedne drzave a to je Izrael! Izraelu izuzetno odgovara sukob USA i Irana i misljenja sam da upravo njihove tajne sluzbe to i poticu! Zasto se jos niko nije pozabavio mogucnoscu da je Izrael oba puta napao tankere i iscenirao celu pricu?! Sta ce se desiti sa isporukama gasa iz Katara i Irana i ko ce u buducnosti preuzeti deo trzista!? Jeste li zaboravili ogromne rezerve gasa u Sredozemnom moru i atak Izraela na njih! Sta ako Izrael iskoristi rat u Persijskom zalivu i pokrene zajedno sa Britanijom, Kiprom i Grckom rat za osvajanje Kipra i istocnog Mediterana ukljucujuci i deo Libanske morske teritorije?! Mislite da je nemoguce da iskoriste trenutak dok je Iran zauzet sopstvenom odbranom?! Ovde su mnogo ozbiljnije igre u pitanju od obicnog lokalnog sukoba. Da li je to Trampovo resenje veka za Bliski Istok i izraelsko-palestinski sukob?! Kao sto rekoh, jedina nepoznanica je reakcija Kine, ali sta mislite da ce biti kad je cak i Indija uputila svoje vojne brodove da stite njihove tankere?! Zivi bili pa videli, ovde je na pragu energetsko-ekonomski rat za novu globalnu hegemoniju!

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Odličan članak.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sto ce biti kad zakasni 11 minuta na opoziv od 10 minuta?

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije

Babicu, daj nešto o overwatch operacijama. Skidam kapu ako šta napišeš. Malo da znaju. 🙂

Gusar
Gost
Gusar
1 godina prije

Everybody talks about this and that. About Trump tweeting. Simple true is that he has somebody on the site to play the stock market on his behalf. Anytime he tweets he make a fortune and he does tweet a lot. Don’t think him as stupid. It is all about the money and profit for Trump.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik