„Osovina otpora od sada djeluje zajedno sve dok Amerikanci ne odu s Bliskog istoka“

C-17 Globemaster III transportni avion
29 komentara

Iran i njegovi regionalni saveznici moraju udružiti snage kako bi postigli potpuno povlačenje američkih trupa sa područja Bliskog istoka i “uništenje cionističkog režima”. Tu izjavu je, prema kanalu Al-Arabiya, u petak, 15. veljače, dao je brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde.

“Svi pripadnici Osovine otpora su ujedinjeni. Moramo kombinirati naše napore za povlačenje američkih snaga iz regije i uništavanje cionističkog režima”, rekao je Hajizadeh u emisiji televizijskog kanala Al-Masira, kojeg kontroliraju jemenski šiitski pokret Ansarullah i Huti borci

„Osovina otpora“ izraz je kojeg Iran često koristi za označavanje svojih saveznika i proiranskih paravojnih skupina u regiji.

“Osovina otpora nije samo Iran, ona se proteže od Crvenog do Sredozemnog mora i od Ansarullaha u Jemenu do Hezbollaha u Libanonu”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

Nedavno imenovani zamjenik zapovjednika specijalnih Quds snaga IRGC, brigadni general Mohammad Hajazi, u intervjuu  za jemenski televizijski kanal je obećao “tešku osvetu Irana, koja će se nastaviti sve dok se američke trupe ne povuku iz regije, a Izrael će ostati bez hranitelja”.

Kao što smo izvijestili, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prethodno rekao da njegova zemlja nema nikakve veze s likvidacijom visokog iranskog vojnog zapovjednika prošlog mjeseca i “to su američki poslovi.”

Međutim, prema verziji široko rasprostranjenoj u iranskim političkim i vojnim krugovima, Bijela kuća i Pentagon su dobili informacije o lokaciji iranskog generala Qassema Sulejmanija upravo od izraelskih obavještajnih službi.

Podsjetimo, zapovjednik specijalnih Quds snaga IRGC, Qassem Sulejmani, likvidiran je u noći 3. siječnja zračnim udarom na međunarodnu zračnu luku Bagdad. Pentagon je potvrdio da je iranski general ubijen u američkoj zračnoj operaciji.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Sayed Ali Hamnei, istog dana je naredio “težak odgovor” za smrt legendarnog iranskog generala. Američki predsjednik Donald Trump zauzvrat je Iranu zaprijetio napadom na 52 mete u Islamskoj Republici, ako se vodstvo u Teheranu odluči na vojni odgovor na likvidaciju generala Sulejmanija. U noći 8. siječnja Iran je napao s dvije američke baze u Iraku. S obzirom na to da u ovim napadima nije poginuo niti jedan član koalicije koju predvode Sjedinjene Države, predsjednik Trump je odlučio da se neće osvetiti Iranu niti gađati navedene ciljeve.

IRGCPovlačenje trupaus army
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komentator
4 godine prije

Poštovani turbanaši, mule i ajatole, hodže i hadžije¨! Konačno ste svijetu potpuno razkrili vaš pravi obraz i neki komentatori ovdje bi konačno trebali progledati, barem na jedno oko i konačno ukapirati o komu se tamo radi. Ti gologuzi kozohebi, da istjeraju prvu silu svijetam sa Bliskog istoka i da uište tu “cionističku tvorevinu!?? Hahahah malo su se preračunali i ne slute što bi im se moglo sručiti na glavu, jer vrijeme zajebancije je prošlo sad su već spremne neke “minijaturne stvarčice” načinjene upravo po njihovoj mjeri i kad kucne čas i ukaže se za shodno, turbanaši će dobiti malo te “medicine” da ih prođe volja za takvim glupostima, ali rekoh, sve u svoje vrijeme!

Komentator
4 godine prije

Mogli bi zaribati lageri na toj osovini, hahahaha!

Alex
4 godine prije

Legendarnog iranskog terorista ubili su američki teroristi…Pa su Iranci uzvratili,pa će sad Ameri…Pa opet Iranci…samo nastavite,nema štete.

Jack glas razuma
4 godine prije

Kad Amerikanci odu,bliskim istokom poteci ce med i mleko,tada ce doci rusi i kinezi koji ce im praviti kuce od cokolade sve sa prozori od marmelade,postati ce to novo carstvo u kojemu ce stanovati ljubav,mir i drugarstvo.

teheranac
4 godine prije

Trump je mislio da Iran neće nikako reagirati na njihov napad u Bagdadu tako da je cijeli njegov establišment bio iznenađen malom odmazdom sa 13 projektila na najbezvredniju američku vojnu bazu na Bliskom istoku čime je Iran pokazao da može pogoditi sve što Amerikanci imaju u krugu od 2 hiljade kilometara.
Trump se uplašio većih eskalacija a ne da je vidio da nije bilo ljudskih žrtava i da je žbog toga bio “susretljiv” i nije naredio napada na mete u Iranu.

Max
4 godine prije

Naravno to je jedno od najvažnijih postignuća pokojnog generala Sulejmanija Osovina Otpora koja u sličaju napada na Iran i šijite uzvraća vrlo precizno i usklađeno na bilo kakvu prijetnju sve šijitske milicije su vrlo dobro uvježbane naoružane a o Iranu da i ne govorimo.

Ora
4 godine prije

Koliko je godina prošlo od priznanja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI