Iranska garda preuzela odgovornost za raketni napad u Iraku

Osteceni objekt nakon vazdusnog napada u Erbilu
8 komentara

Iranska Revolucionarna garda (IRGC) preuzela je odgovornost za napade balističkim projektilima u sjevernom kurdskom regionalnom glavnom gradu Erbilu, javljaju iranski državni mediji. Iranska Revolucionarna garda tvrdi da su raketni napadi bili usmjereni na izraelsko ”strateško središte” u Iraku kao odgovor na Izraelski napad.

Izrael je ranije ovog tjedna u Siriji ubio dva iranska pripadnika IRGC-a, bliskog saveznika Teherana.

“Svako ponavljanje napada Izraela naići će na oštar, odlučan i destruktivan odgovor”, navodi se u priopćenju.

Ranije su kurdski dužnosnici rekli da je desetak balističkih projektila lansiranih izvan Iraka pogodilo regiju, a guverner pokrajine Erbil, Omed Khoshnaw, rekao je lokalnoj televiziji Rudaw da je došlo do terorističkog napada na američki konzulat.

Prema kurdskom ministarstvu unutarnjih poslova, projektili su prouzročili samo materijalnu štetu na novoj zgradi konzulata i ranili jednog civila.

Glasnogovornik američkog State Departmenta nazvao je to “nečuvenim napadom”, ali je rekao da nijedan Amerikanac nije ozlijeđen i da nije bilo štete na objektima američke vlade u Erbilu.

Iračka državna TV citirala je protuterorističke snage poluautonomne kurdske regije kako je Erbil pogodilo 12 projektila ispaljenih izvan Iraka.

Masrour Barzani, premijer kurdske regionalne vlade sjevernog Iraka (KRG) osudio je napad.

U objavi na službenom Twitter računu KRG-a, Barzani je rekao: “Erbil neće pokleknuti pred kukavicama. Oštro osuđujem teroristički napad na nekoliko mjesta u Erbilu.”

“Preuranjeno je upirati prstom u krivnju na određenu stranku, ali prva izvješća nedvojbeno pokazuju da se radilo o prekograničnom raketnom napadu kratkog dometa”, rekao je irački sigurnosni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

“Dijelovi ispaljenih projektila su izvučeni i proizveo ih je Iran”, rekao je.

Američke snage stacionirane u kompleksu međunarodne zračne luke Erbil u prošlosti su bile izložene paljbi raketnim i bespilotnim napadima za koje američki dužnosnici okrivljuju oružane skupine s Iranom, ali se takvi napadi nisu dogodili nekoliko mjeseci.

Posljednji put kada su balističke rakete bile usmjerene na američke snage u siječnju 2020. – iranska odmazda za američko ubistvo vojnog zapovjednika Qassema Soleimanija ranije tog mjeseca u zračnoj luci Bagdad.

U napadu 2020. godine nije ubijeno američko osoblje, ali su mnogi zadobili ozljede glave.

“Za sada nema službene potvrde o ispaljivanju ovih 12 projektila iz Irana, ali ono što čujemo od dužnosnika je da je naređena istraga kako bi se pokušalo otkriti odakle su te rakete došle i koji je bio motiv”, rekao je Osama Bin Javaid, govoreći iz Bagdada za Al Jazeerau.

Dodao je da projektili dolaze na “kritičnom raskrižju” iranskih odnosa sa svijetom, gdje su razgovori iz Beča o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. suspendirani.

Karta Iraka koja pokazuje lokaciju Erbila.

Irak i susjedna Sirija redovito su poprište nasilja između SAD-a i Irana. Šiitske skupine koje podržava Iran napale su američke snage u obje zemlje, a Washington je povremeno uzvratio zračnim napadima.

Kurdski dužnosnici nisu odmah rekli gdje su projektili pali. Glasnogovornik regionalnih vlasti rekao je da u zračnoj luci Erbil nije bilo prekida letova.

Stanovnici Erbila objavili su videozapise na internetu na kojima se vidi nekoliko velikih eksplozija, a neki su rekli da su eksplozije potresle njihove domove. Novinska agencija Reuters rekla je da ne može neovisno provjeriti te video zapise.

Irak je potresen kroničnom nestabilnošću od 2017. Od tada su skupine s podrškom Irana redovito napadale američka vojna i diplomatska mjesta u Iraku, kažu američki i irački dužnosnici. Iran je zanijekao umiješanost u te napade.

Domaća politika također je potaknula nasilje. Iračke političke stranke, od kojih većina ima oružana krila, trenutno su u napetim razgovorima o formiranju vlade nakon izbora u listopadu prošle godine.

Moćni šijitski svećenik Muqtada al-Sadr obećao je formirati vladu koja će izostaviti iranske saveznike i uključiti Kurde i sunite.

IZVOR: aljazeera.com

IrakiranIRGCNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rimtu
2 godine prije

Ovo je bio već drugi iranski napad bez žrtava.
Netko bi mogao pomisliti da tu nešto ne štima.

Dokurčilomi
2 godine prije

Nemojte. Prestanite. Pa od koga će ameri naftu kupovati?

Max
2 godine prije

Iran je dobro planiranim napadom iskoristio usmjerenot SAD na Ukrajinu i pokazao moć svog balističkog arsenala.

NTK
2 godine prije

Udar su poduzeli sigurno ruski agenti u regiji ili Izrael, a ne Iranska vlada. 100 %

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI