Amerikanci i Britanci gube vojnike u napadima grupa otpora u Iraku

Irak us army
11 komentara

U napadu u srijedu na bazu američke koalicije Al-Tayi, sjeverno od iračkog glavnog grada Bagdada, ubijene su tri osobe, javlja BBC. Poginuli su nakon što je raketnim napadom pogođena baza američkih i britanskih trupa u Iraku.

Američki vojni izvori rekli su da su ubijeni američki vojnik, američki državljanin koji je radio pod ugovorom za vojsku i britanski vojnik.

Napetost u Iraku je velika otkad su SAD u siječnju u činu državnog terorizma ubile visokog iranskog zapovjednika Qassema Sulejmanija i dozapovjednika iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije Abu Mahdija Al-Muhandisa.

Izjava američke koalicije u Iraku i Siriji potvrdila je da je 18 raketa pogodilo bazu i da su ubijena tri pripadnika koalicije.

U ranijem objavi na Twitteru je glasnogovornik koalicije rekao je da se napad dogodio u srijedu u 19:35 po lokalnom vremenu. Dodao je i da je pokrenuta istraga.

Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace nazvao je napad “kukavičkim i retrogradnim činom”, a premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao da je napad bio “podmukao”.

“Naš ministar je razgovarao je s američkim državnim tajnikom i mi ćemo nastaviti vezu s našim međunarodnim partnerima kako bismo u potpunosti razumjeli detalje ovog groznog napada”, rekao je Johnson.

Prema iračkim izvorima je, osim tri ubijena, ranjeno još 14 vojnika američke koalicije. Nove grupe otpora bliske Muaqtadi Al-Sadru i šiitska Hashd Al-Shaabi armija još nisu preuzeli odgovornost za napad.

Američke snage su u znak odmazde  napale četiri položaja iračke vojske, policije i Hashad Al-Shabi snaga u različitim gradovima zemlje, kako su izvijestili lokalni mediji.

Iračke oružane snage su precizirale da su američki napadi pogodili nekoliko regija u središnjoj provinciji Babil, odnosno područja Jurf al-Nasr, Al-Musayyib, Al-Najaf i Al-Eskandariya.

Libanonska informativna mreža Al-Mayadeen zauzvrat je izvijestila da su američki ratni avioni napali medicinski centar i vojni arsenal u regiji Jurf al-Sajr, također smještenom u gradu Babilu, između Bagdada i Karbale, što sugerira da američke snage provode udare diljem šiitske regije, što se može objasniti pozivom na otpor, kako ga zovu,  kameleona iračke politike, klerika Moqada Al-Sadra.

Iračka novinska agencija Al-Sumaria, citirajući irački sigurnosni izvor, izjavila je da su američki zrakoplovi ispalili i tri projektila na aerodrom u izgradnji u gradu Karbali. U napadu je ubijeno osoblje aerodroma i pričinjena ozbiljna materijalna šteta, rekao je izvor, a kasnije su objavljene i snimke i fotografije razaranja spomenutog aerodroma.

Iračke snage odbacuju “neutemeljene optužbe Washingtona o odgovornosti šiitskih skupina za napad na vojnu bazu Al-Tayi u kojem su ubijena tri vojnika, dva Amerikanaca i jedan Britanac, a 14 ranjeno, uključujući Amerikance, Britance i Poljake“.

Nakon smrtonosnog napada na američku bazu su američki zrakoplovi proveli i udare na iračke šiitske milicije u sirijskom gradu Al-Bukamalu.

Pozivajući se na arapski televizijski kanal Al-Hadath, TASS javlja da je u ovom napadu bilo 18 mrtvih šiitskih boraca. Međutim, službeni dokazi o gubicima još nisu dostupni.

Bez obzira na „osvetničke udare“ američke koalicije, ovakvi napadi će biti sve češći, jer su šiitske milicije u Iraku poručile Amerikancima da poslije 3. siječnja nikada nigdje neće biti sigurni u zemlji i da moraju napustiti Irak, kako su u svojim odlukama zatražili parlament, vlada i predsjednik.

Irački Kata’ib Hezbollah opisao je napad na bazu Al-Tayi kao najbolje vrijeme za početak protjerivanja američkih okupatora s iračkog teritorija.

„Želimo Božiju milost za one koji su proveli operaciju na bazu Al-Tayi, napad koji je bio usmjeren na američke okupatorske snage. Sada je najprikladnije vrijeme za operacije protiv zla i okupatora, te nastavljanje njihovog protjerivanja iz naše svete zemlje. Okupatorske snage trebaju prihvatiti odgovornost i posljedice nezakonite prisutnosti u Iraku i platiti cijenu zanemarivanja dostojanstva i volje iračke nacije. Naglašavamo da dajemo svu podršku i obranu onih koji djeluju protiv okupatora i upozoravamo na njihovo ciljanje. Oni koji ishitreno osuđuju ovakve napade misle li da će ih netko braniti ili da će im se dopustiti korištenje teritorija te zemlje, zato što podržavate ove ubojice? S tim u vezi, američki vojni dužnosnici povezujući te napade s Iranom i grupama otpora u Iraku zatražili su kaznu odgovornih za napad na bazu Al-Tayi“, navodi se u priopćenju iračkog Kata’ib Hezbollaha.

Vođa libanonskog Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, ranije je rekao „da će Amerikanci, ako ne budu htjeli napustiti Irak uspravno, iz njega otići vodoravno“.

Ovo je jedna od brojnih akcija iračkog otpora u tom smislu, ali najubojitija. Nema sumnje da će ih biti još, sve dok Washington ne shvati besmisao svog ostanka u Iraku u bazama u kojima američki vojnici nisu sigurni i iz kojih do drugih lokacija mogu stići samo zračnim putem. Naravno, ostaje mogućnost da se prebace na sjever, na kurdski teritorij, ali je iransko raketiranje baze u Erbilu bila poruka da američke trupe ni tamo neće biti sigurne.

Američke baze u Iraku
FOTO: Američke baze u Iraku
Al-Hashad Al-Shabius army
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
varjag
4 godine prije

Pigs go home!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ora
4 godine prije

Otišli su iz afganistana pa će i otići i iz Iraka, još samo da utvrde datum i onda ranom zorom kreću kući.

jbg
4 godine prije

Pa tražili su iračani, da sve strane trupe odu. Šta se bune ovi ameri?

Vozd je stigo janice
4 godine prije

Ove amere bi ja ugostio na balkanu. Najbolji narod na ovoj planeti. Jos da nas uzmu ko po krajinu i mi kazemo frst hamerika

Alex
4 godine prije

Raspali po agresorima i okupatorima,sad je čas!Uništili su vam zemlju, opljačkali naftu, ubijaju vam djecu… doke će te ih trpjeti?!?

Ante
4 godine prije

Ma nisu izgubili vojnike to su lažne vijesti. Svi vojnici imaju traume glave zato su izvan službe. 😀

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Payback za Sulejmanija se servira u manjim porcijama. Samo naprijed!

Max
4 godine prije

To je strategija asimetričnog rata kojeg će biti sve više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI