Iračka vojska protjerala PKK milicije sa sjevera zemlje

Oslobođeni Mosul
7 komentara

Nakon što je turski predsjednik Erdogan najavio da će kampanju protiv kurdskih PKK milicija, koja je upravo završila u sirijskoj pokrajini Afrin, nastaviti u Iraku, prije mogućeg ulaska turske vojske u zemlju su iračke snage u srijedu preuzele potpunu kontrolu sirijskog graničnog prijelaza koji je bio u rukama boraca Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Novinska agencija Al-Sumaria News javlja kako su irački vojnici preuzeli nadzor nad graničnim prijelazom Jansur, koji se nalazi u pokrajini Niniva u sjevernom Iraku. S tih položaja su protjerali militante Kurdistanske radničke stranke, koje su se potom povukle iz regije.

Irački izvor dodaje da su tamo trenutno vojska i snage Al-Hashad Al-Shabi snage, većinski šiitske milicije koje imaju velike snage u tom dijelu Iraka.

Iračka vojska i šiitske snage su raspoređene na graničnom prijelazu sa Sirijom kako bi očuvali sigurnosti u tom području.

Sinjar
FOTO: Sinjar, Irak

Kao što smo naveli, to se dogodilo nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju najavio  početak vojne kampanje protiv PKK  u gradu Sinjaru, gradu u sjevernom Iraku. Erdogan je rekao da će postupiti kao što je učinio u Afrinu u Iraku.

Ankara je sa svoje strane, nakon prekida primirja s PKK snagama u srpnju 2015. godine, pojačala ofenzive protiv kurdskih PKK snaga, ne samo na području Turske, već i u Siriji i Iraku.

“Neće biti nikakve druge zastave u Sinjaru osim iračke”

Iračani premijer Haider Al-Abadi je upozorio u utorak svog turskog kolegu Binalia Yildirima da neće dopustiti prekogranične napade “stranih” snaga u regiji Sinjar i potvrdio da je iračka vojska dobila zapovijed da ih spriječi.

“Ne dopuštamo nikakvu drugu zastavu osim iračke u Sinjaru, niti ćemo dopustiti da netko koristi naš teritorij za napade na susjedne zemlje”, rekao je Al-Abadi, koji se ovim riječima praktično distancirao od sukoba Turske i PKK milicija.

No, za kurdske PKK milicije je najveći problem što su lokalni Jezidi iz Sindžara u rujnu 2016. otkazale poslušnost Erbilu i kurdskim Peshmerga snagama, prekinule savez s PKK milicijama, te prešli na stranu šiitskih milicija. Takozvane YBŞ milicije lokalnih Jezida su dijelom raspuštene, dio boraca je prešao u redove  Barzanijevih Peshmergi, a najveći dio je ušao u sastav Hashd Al-Shaabi snaga, zbog čega iračke šiitske milicije mogu djelovati u tom području, a YBŞ milicije dobivaju oružje i plaću od Bagdada.

Nakon Erdoganove prijetnje su čelnici lokalnih Jezida i zapovjednici njihovih milicija, gotovo sigurno u dogovoru s Bagdadom, odlučili da je bolje djelovati preventivno i protjerati kurdske PKK milicije sa svog teritorija.

Kurdistan
FOTO: “Kurdistan”

Kurdski portal Rudaw je krajem 2016. izvijestio kako je Bagdad pristao dati laka i teška oružja YBŞ jedinicama iz Sinjara, što je potvrdila i iračka vlada.

“Od lipnja su naše snage formalno priznate od strane iračke vlade kao dio Hashd Al-Shaabi snaga. YBŞ su iračke snage koje djeluju u okviru Hashd Al-Shaabi skupine”, rekao je Said Hasan iz YBŞ milicija i optužio Kurdistansku regionalnu vladu u Erbilu da stvara prepreke za isporuke oružja za njegove borce.

“Mi smo se susreli s iračkom vladom nekoliko puta, a dužnosnici su nam obećali opskrbu teškim oružjem, uključujući tenkove, oklopna vozila i topove, ali je kurdska vlada u Erbilu blokirala dolazak tih oružja”, rekao je Said Hasan.

YBŞ snage u Sinjaru uključuju i Jezide i muslimanske borce i prisutne su u 32 mjesta u regiji.

Upitan od strane kurdskih novinara jesu li iračke zastave na njihovim položajima, rekao je: “Pa mi nismo iz inozemstva, mi smo Iračani. Zato je normalno da su iračke zastave na našim položajima.”

Iako su 2016. kurdske Peshmerga snage surađivale s lokalnim Jezidima, kasnije je došlo do nesuglasica i raskola, a tijekom velike kampanje u borbi protiv ISIL-a u sjeverozapadnom Iraku su se  Jezidi na kraju udružili sa šiitskim milicijama i tako je ostalo do danas, što je bilo presudno za brzo protjerivanje PKK snaga s graničnog prijelaza sa Sirijom i Sinjara.

Al-Hashad Al-ShabiHashd Al-ShabiPKKYBŞ
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Našili
6 godine prije

nije tu bilo nikakvih bitki samo se mjenjaju zastave a kamo kurdi pkk da odu iz svojih domova

Riddick
6 godine prije

Meni nije jasno sta se ceka , zasto jos uvek postoji ISIS na zapadu Iraka i istoku Sirije , koja vam je politicka korist od toga zbog nekolicine sela Amerika ima opravdanje da ostane u Siriji da se navodno bori protiv ISIS , zasto se ti regioni ne oslobode ?

GetRiddicked
6 godine prije

Jedva čekam sirijsku ofanzivu na demokratske glavosječe (koje su se naručito uzbudile u zadnje vrijeme) u istočnom Qalamounu. Izgleda da traže marisanu…

Zvrk
6 godine prije

Ovo je na turski pritisak i što je posebno bitno, protivno željama SAD-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI