fbpx

SAD su se dogovorile s talibanima o konačnom odlasku iz Afganistana

Američki marinci SAD vojska Afganistan

Sjedinjene Države i afganistanski talibanska teroristička skupina dogovorili su primirje, što je približilo vrijeme povlačenja američkih trupa iz Afganistana, izvještava Associated Press, pozivajući se na viši izvor u Pentagonu.

Dužnosnik je napomenuo da će postignuti dogovor o sedmodnevnom “smanjenju razine nasilja” uslijediti konkretni sveafganistanski mirovni pregovori. Pored toga, američki državni tajnik Mike Pompeo i američki ministar obrane Mark Esper sastali su se s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem na marginama Međunarodnog Sigurnosnog foruma u Münchenu. SAD su najavile da počinju povlačiti trupe iz Afganistana.

Naravno, ovu vijest treba uzeti s rezervom, jer se NATO iz Afganistana povlači godinama, ali nikako da napusti srednjoazijsku zemlju.

Ipak, 9. veljače je priopćeno  da je u granatiranju u Afganistanu ubijeno najmanje pet američkih vojnika. 27. siječnja objavljeno je da se u afganistanskom gradu Ghazni srušio avion koji je pripadao američkim oružanim snagama, a na mjestu pada je identificiran zrakoplov Bombardier E-11A BACN, koji se koristi kao centar zračne komunikacije na planinskim terenima.

Talibani su preuzeli odgovornost za incident, a američka strana priznala je gubitak zrakoplova. Međutim, predstavnik američkog zapovjedništva, pukovnik Sonny Leggett, negirao je umiješanost talibana u nesreću. Prema njegovim riječima, „uzrok katastrofe se istražuje“.

Prošli mjesec je Glavni inspektorat za obnovu Afganistana, vladina agencija Sjedinjenih Država, procijenio je da je u posljednja tri mjeseca 2019. došlo do rekordnog broja napada talibana i drugih antivladinih snaga. Iako talibani pregovaraju s američkim izaslanikom Zalmayom Khalilzadom, odbijaju izravno pregovarati s vladom Ashrafa Ghanija, kojeg smatraju “marionetom Zapada”.

Hitni mir?

Ideja o pregovorima s talibanima nije rođena s Trumpom. Strategija Pompeo-Khalilzad zapravo potječe od Obame i bivše državne tajnice Hillary Clinton.

Tijekom svog govora na West Pointu 2009., predstavljajući svoju novu strategiju u Afganistanu, Obama je izjavio: “Poduprijet ćemo napore afganistanske vlade da otvori vrata za one talibane koji odustanu od nasilja i poštuju ljudska prava svojih sugrađana.” Trump je takav pristup naslijedio u fazi redefiniranja američke politike „manjeg angažmana u inozemstvu“.

Khalizad je, međutim, pogriješio što je u određenim fazama isključio afganistansku vladu iz pregovora. Sada je problem koliko može biti učinkovit, iskren i trajan sporazum s ekstremističkom političkom i vojnom silom poput talibana.

Moramo se prisjetiti i “krvnog” pakta između talibana i Al-Qaede, što je bio izgovor za američku intervenciju u tom području. Što je bilo s tim odnosima? Tko mjeri njihovu “temperaturu”? Svi glavni međunarodni akteri trenutno talibane od suradnika međunarodnog terorizma pretvaraju u “ultranacionaliste”, i to pod pokroviteljstvom pakistanske vlade.

Situacija je prilično složena, jer su talibani dovoljno moćni da upravljaju svim političkim procesima u Kabulu.

Michael Rubin, znanstvenik i bivši časnik Pentagona, kaže kako nije jasno predstavljaju li talibanski predstavnici s kojima je Khalilzad pregovarao sve talibanske skupine.

Na primjer, mreža Haqqani razlikuje se od Quetta Shure, koja se opet razlikuje od sjevernih talibana i tako dalje. Čak i ako su oni s kojima Khalilzad pregovarao bili jedna grupa, čovjek se zapita tko će i kako pregovarati sa svima ostalima koji u manjoj mjeri kontroliraju teritorij.

Ovdje u igru ulaze Rusija i Iran, koji su pokrovitelji drugog unutarafganistanskog dijaloga i nema informacija što je dogovoreno na dva kruga pregovora u Moskvi.

Brzina događaja i glasne izjave američke strane upućuju na to da je, nakon Trumpove teatralne najave odlaska dogovor na putu isključivo zbog nove eskalacije i američkih gubitaka.

Štoviše, Washington i talibani u ovom trenutku žele isto. Trump osobno, što ne znači da to žele i Pentagon i „duboka država“, želi brzo izaći i izvući se iz afganistanske močvare, a talibani žele američke trupe izvan svojih granica.

Oni koji koče inicijativu, tvrde da su „američka povlačenja na Bliskom istoku uvijek su bila poticaj za katastrofe“. Međutim, činjenica je da su katastrofe uvijek dolazile s američkim trupama. Stoga, zovimo talibane kako hoćemo, bili oni teroristička organizacija ili „ultranacionalistička islamistička skupina“, odlazak američkih trupa, ako ga ovaj put zaista bude, može samo doprinijeti miru i stabilnosti Središnje Azije.

Podsjetimo, talibani su kao pokret formirani 1994. godine u jeku građanskog rata u Afganistanu. U 1996. i 2001. godini talibani su bili na vlasti u zemlji, a nakon svrgavanja 2001. započeli su gerilski rat protiv vladinih i NATO snaga u Afganistanu i Pakistanu. Talibani i vlada trenutno traže načine kako postići politički kompromis, a za talibane on nije moguć sve dok posljednji strani vojnik ne napusti zemlju.

 Associated Press 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Skoro 20 godina americkog neuspjeha daje nadu svakom narodu. Ali ima jedan “hik”, talibani nisu puno bolji za Afganistan.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

A što ako afganistan nije dovoljno dobar za talibane.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Apsolutno je bio dostatan dok Ameri nisu došli sa svojim sjemenom.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Jesi siguran da ne zboriš o Amerima?

Fenix
Gost
Fenix
7 mjeseci prije

Ladno im Talibani daju ultimatum haha gore nego Sovjeti 89.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Sovjeti i nisu izgubili, nije bilo ultimatuma, nike bilo sile već čist bezuslovan dogovor.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Na protiv, front i ratište su bili stabilni.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne, čak su držali daleko više pod kontrolom nego Amer ikada.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

A ima i jedna sitnica: Afganistansko stanovništvo se sjeća ‘ruskih vremena’ sa – nostalgijom, svako selo, npr je imalo liječnika i škole…

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Odlaze jer ima premalo zelenila i jer se afgani ne peru redovito.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Pogani jedna.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Ali s druge strane se neki muški talibani šminkaju ispod očiju. Da da i takvih videa sam gledao…
Možda su zapeli za oko pentagonrektalcima i možda je upravo to bio povod za napad, a ne nekakva alkajda.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Svako vidi ono šta želi i šta mu f(h)vali.

Adriana
Gost
Adriana
7 mjeseci prije

Tko će preuzeti kontrolu i zaštitu proizvodnje? Transport?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Privatne tvrtke.

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Pa i us army je privatna tvrtka onoga tko vlada planetom, samo kaubojima to još nitko nije objasnio a pošto su oni jako inteligentni skužit će to nikad.

Kobajaši
Gost
Kobajaši
7 mjeseci prije

Kojom planetom? Oni više ne mogu vladati ni Avganistanom, pobegulje.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Al- Qaeda ?? + zaštita marionetskog režima.
Terorist.operacije bi se – nastavile. I put droge…

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Još samo da odrede konačni datum i povlačenje može početi ranom zorom.

Frenky
Gost
Frenky
7 mjeseci prije

“Oni koji koče inicijativu, tvrde da su „američka povlačenja na Bliskom istoku uvijek su bila poticaj za katastrofe“. Međutim, činjenica je da su katastrofe uvijek dolazile s američkim trupama.”
Ovim je sve rečeno. Amerikanci uvijek rade po šabloni
0. Jaka propaganda protiv neke zemlje (kršenje ljudskih prava, diktatura…)
1. Napadaju zemlju zbog ugroze Amerike
2. Naprave totalni kaos u zemlji svrgavanjem režima koji je bio na vlasti
3. U tom kaosu gdje se nekoliko vojska/paravojska/skupina bore za vlast oni pokradu kompletnu državu (većinom naftu koja je preduvjet da Amerikanci uopće dođu)
4. Zadrže se u toj zemlji godinama pod izlikom obućavanja snaga sigurnosti, čuvanja “demokracije”…. – u stvarnosti se krađa nastavlja
5. Počinju pričati o odlasku – još uvijek kradu i rade nerede
6. Ako/kada odu zemlja je opustošenja ratom i u totalnom kaosu
7. Nađu novu “sretnu dobitnicu” i počnu propagandu o kršenju ljudskih prava, o diktaturi…..
8.
9.
9.
……..
Ako i kada odu ništa se neće promijeniti. U zemlji će biti kaos a novi vladari ništa bolji od starih, zemlja će biti opustošenja ratom i pokradena a običnom čovjeku će i dalje biti izrazito teško.

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije

svaka cast Frenki dobra analiza americke taktike i strategije….biraju zemlje i teritorije preko kojih lijece vlastite komplexe predstavljajuci se kao neka vrsta evangelizatora i promotora neodemokratske ideologije , au taj lonac gdje kuvaju demokratiju ubacuju sve vrste gluposti koje ljudski um poznaje …..To u danasnjem svijetu ne konzumira nitko …..P.S U Afganistanu se igra buzkasi a ne football , mozda jednog dana kao okupatori ukapiraju poentu te igre….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@Perun :
Wind of Change ?
Da pustimo vijetar ?

Darko Biljaković
Gost
Darko Biljaković
7 mjeseci prije

A nepregledan polja maka. Kako će surađivati na izvozu bijelog?

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Nema tamo bijelog, samo “smeđe” i crni mak za pravu domaću makovnjaču !

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Tako je, bijelo je u Kolumbiji koja je lani izrazila želju za ulazak u NATO.
Kad bi se to ostvarilo odmah bi se na HRT pojavio ministar Ugroza koji bi objavio kako jedan kontigent hrvatskih vojnika ide u vojnu misiju u Kolumbiju štititi hrvatske nacionalne interese i demokraciju.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Niko tu neće otići nikud daleko , malo će se zavrtiti okolo po BI , ukljuczujući i tursku , pregrupisavanje , strateško pozicioniranje , i sve tako dok ne bukne veliki rat..
Jednostavno neće ići drugačije , previše je sve to veliko , s velikim gubicima za onoga ko bude poražen , svjetska dominacija je u igri , još puno toga ima i u pozadini kao ambicije nekog trećeg , spektakl uglavnom..

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Naslov je mislim malo pretenciozan 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Nije valjda kako su Amerikanci shvatili koliko vremena treba NATO paktu da bi se demokracija dovela u sva afganistanska sela od stotinjak kuća koja se nalaze između dva brda

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Napustit stratešku točku, hoće jedino ako im nije namjera od tamo jurišati preko stanova na Rusiju i Kinu a pošto je rat cilj ne mrdaju oni, to jest oni koji ih vode neće dati tu zapovjed. Napustiti tolika polja za preoravanje mozgova svjetske mladeži njime slično ko što su radili kinezima u opijumskim ratovima, možda ali u nekom vicu. Napustiti tolika nalazišta strateških sirovina i dati to afganistancima, moš si misliti. Napustiti točku iz koje mogu krenuti na Iran, moš si misliti.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

U lošoj su poziciji tamo , najsigurnija im je turska… Pa frontalno ..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

skuplja pita bila od tepsije..
a ‘ratnici pritisni na dugme’ umorni gdje dronovi i gps zaštekaju..

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Casna Pionirska, ODLAZIMO!

Zvrk
Gost
Zvrk
7 mjeseci prije

Čuj ovo, SAD su se dogovorile s talibanima?!

Pa prije desetak godina bi ovo bila vijest jedino u satiričnim emisijama.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Talibani moraju raditi na povećanju tjednog broja body bagsa, to će svakako pozitivno utjecati na pregovore. Bez toga nema napredka s amerima. Dodatni diplomatski poticaj dati će i isporuka PVO sustava talibanima, na čemu se očigledno već počelo raditi.

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Tko to brani Nosferatuu da naoruža afgane zrakostrelima, mogu Igle ne moraju Verbe, da istjera ciokaubojgusare iz Avganistana što dalje od granica Rusije i osveti one ruse poginule od ciokaubojskih Stingera?

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Slažem se, ni meni nije najjasnije zašto to nisu već odavno uradili. Nije da ne mogu. No, vidjeti ćemo… Ima puno stvari iza scene o kojima mi nemamo info, tko zna što tko kalkulira…

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Ivo, Subaru
Polako, dečki. Ne ideto baš tako. Gentlemen’s agreement.
Mogli bi i ameri možda nešto dostaviti u Siriju.
Turci su prije par dana dostavili svojim bradonjama sustave raketa, – Rusi podigli S-34s i pretvorili to u lim:

“Osim lokalnih izvora, o napadu na rusku vojsku pisano je i na veb stranici koja pažljivo prati dešavanja u Siriji – liveuamap.com

Prema nekim izveštajima, u oblasti iz koje su turske trupe pokušale da napadnu vazdušnu bazu Hmejmim postojala su najmanje tri T-122 Sakarya MLRS, što bi zajedno omogućilo ispaljivanje najmanje 120 raketa na rusku vojnu vazduhoplovnu bazu.” webtribune
Jedino bi Iran mogao nešto takvo dati talibanima.

Karma
Gost
Karma
7 mjeseci prije

Kad ce napraviti gay paradu u tangicama? Volu to talabani ..

Milivoj
Gost
Milivoj
7 mjeseci prije

Lažu stalno!

Banana
Gost
Banana
7 mjeseci prije

od kad su talibani teroristi ?

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Njima je bio izbor otići ovako ili onako otići ili trpjeti asimetrični rat.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

…., ludom radovanje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x