Iranska revolucionarna garda otkrila je podzemnu raketnu bazu u blizini obale Perzijskog zaljeva

Iranska garda otkrila podzemnu bazu
26 komentara

Otkrivanje baze dolazi usred uzavrelih napetosti između Islamske Republike i američko-izraelskog saveza. Iran optužuje Tel Aviv za ubojstvo vrhunskog nuklearnog znanstvenika u studenom 2020., a Washington pojačava svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku nakon raketnog napada u prosincu koji se dogodio na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Iranska postrojba Islamske revolucionarne garde (IRGC) otkrila je postojanje nove strogo tajne podzemne raketne baze koja pripada mornarici IRGC.

Fotografije i videozapisi nove baze, koje su objavili iranski mediji, pokazuju kako stariji časnici obilaze objekt, prolazeći pored redova i redova projektila različitih klasa i dometa. Na snimkama se vide dugački tuneli dovoljno široki za omogućivanje dvosmjernog prometa kamionima i opskrbnim vozilima.

IRGC nije bio baš suptilan u vezi s pitanjem kome je otkrivanje raketne baze trebalo poslati poruku, a videozapis prikazuje policajce kako gaze zastave Sjedinjenih Država i Izraela oslikane na podu dok su ulazili u bazu.

Vrhovni zapovjednik IRGC-a general Hossein Salami, koji je bio u prilici svečano otvoriti novi objekt, rekao je da je baza “jedna od nekoliko baza u kojima se nalaze strateške rakete mornarice Garde”, sugerirajući da će to pomoći u “odvraćanju napada na zemlju” i da će očuvati” teritorijalni integritet i neovisnost zemlje kao i dostignuća islamske revolucije “od bilo kakvih demona” koji prijete agresijom.

Zapovjednik je dodao da rakete smještene u bazi imaju domet stotine kilometara te da imaju visoku razinu preciznosti i razornu snagu, uključujući mogućnosti protu-elektronskog ratovanja. Prema Salamiju, pomorske rakete IRGC-a među najboljima su na svijetu među raketnim sustavima obala-more, zemlja-zemlja, zrak-more i more-zrak.

Među raketama koje se vide na fotografijama i videozapisima su i protu-brodske krstareće rakete Noor, čiji je operativni domet između 30 i 170 km, ovisno o modelu, i Qader: protu-brodske krstareće rakete srednjeg dometa s dometom od 300 km.

Salami je obilazio objekt s admiralom AlirezomTangsirijem, zapovjednikom mornarice IRGC.

Mjesto novog objekta nije otkriveno.

Iran ima obalu koja se prostire na više od 2.400 km, oko 1.700 km od one u Perzijskom i Omanskom zaljevu. To uključuje Hormuški tjesnac, stratešku arteriju kroz koju svakodnevno prolazi oko 20 posto svjetske nafte.

U području je došlo do pojačanih napetosti nakon povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. Godine 2019., nakon što su SAD najavile raspoređivanje udarne grupe prijevoznika na Bliski istok, pozivajući se na neodređenu “prijetnju Irana”, Perzijski zaljev doživio više incidenata sabotaže tankera za koje je Washington optužio Teheran. Iran je negirao odgovornost. U lipnju 2019. IRGC je srušio naprednu američku špijunsku bespilotnu letjelicu, koja je djelovala nad iranskim zračnim prostorom u Hormuškom tjesnacu, što je ponukalo američkog predsjednika Donalda Trumpa na razmatranje zračnih napada na Iran, ali je od te zamisli ipak odustao. U travnju 2020. američka mornarica zaprijetila je izbacivanjem iz vode malih iranskih topovnjača “uznemiravajući” usput njene ratne brodove koji su bili postavljeni uz obalu Irana. Iranski dužnosnici odgovorili su pitanjem što američka mornarica radi udaljena tisućama kilometara od svojih matičnih obala.

U prosincu 2020. napetosti su ponovo pojačane nakon što su SAD rasporedile raketnu podmornicu s do 154 krstareće rakete Tomahawk u Perzijskom zaljevu. To raspoređivanje uslijedilo je nakon što je Washington optužio Iran za raketni napad na kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu. Teheran je žestoko negirao tvrdnje o umiješanosti i optužio Washington za traženje izgovora za započinjanje rata u posljednjim danima Trumpovog predsjedništva.

Napetosti između Irana i američko-izraelskog saveza dodatno su se pojačale američkim atentatom na zapovjednika snaga IRGC Quda Qasema Soleimanija u siječnju 2020., kao i ubojstvom Mohsena Fahrizadeha, starijeg iranskog nuklearnog i raketnog znanstvenika u studenom 2020. godine. Iran je za potonji incident optužio Izrael. Izraelski dužnosnici nisu dali službenu izjavu kojom bi potvrdili ili porekli odgovornost za atentat.

iranIRGCPodzemna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dalibor milohnic
3 godine prije

Da nije smijesno bilo bi zalosno.. Ma koja geopolitika covjece, svi oni pušu u istu trubu. Gledaj ih sto maske nose. Zatvaraju narod, sad ce ih i cijepiti . Ma koga vi farbate! Istina osloboda i to vam je jedini zakon i utjeha dragi moji logicari. Ne idite prema svjetlu to je moj savjet. Zna se tko je svjetlonoša!

Nomen
3 godine prije

Jedna meta više.

Bojan
3 godine prije

Ljepa slika za vidjeti.
Zelim im cist horizont.

crodaemon1
3 godine prije

Molim ispravite dvije pogreške u prijevodu: “udarne grupe prijevoznika na Bliski istok”- misli se na nosace aviona, te nisu iranske topovnjace vec su to naoružani gliseri. Hvala. Šta se tice ostaloga drago mi je da Iran ima jake obrambene snage.

dalmata
3 godine prije

Bravo za IRG,samo naprid.Neka Vam Svemogući Alah podari,oko sokolovo,i smrtonosnu junačku ruka da izbrišete USrA,Izraelsko crno zlo.Tako čuvate cili,pošteni svit.Bravo

burt
3 godine prije

idiot i klaun Trump je Iranu i Venecueli nametnuo naftne sankcije a da bi namagarčili Trumpa Khamenei i Maduro su međusobno dogovorili pitanje izvoza nafte iz Irana i uvoza u Venecuelu, Iran je svoj višak nafte riješio tako da je poslao flotu tankera u Venecuelu koja ima manjak nafte, tako su Khamenei i Maduro zaobišli sankcije i namagarčili glupana Trumpa koji nije imao muda uvesti pomorsku blokadu Venecuele a njegov pokušaj da ruši diktatore sankcijama i sudskim tužbama nije uspio

3 godine prije zadnji put uredio burt
Lakid
3 godine prije

Super slika projektila, identične boje i izgleda koje tobože proizvode bosonogi Jemenski Huti!

SULE
3 godine prije

Sve će to biti uništenom uskoro planovi napada su odgođeni za kraj 1mj dok se zombi lešina nezaredi za slugu demona koji će upravljati SAD-Izraelci već imaju planove razrađene u detalje,

Komunjara
3 godine prije

Mossad je to snimio. Možemo očekivati uskoro snažne eksplozije u tom bunkeru. Ako nam uopće jave

Tadija
3 godine prije

Mislim da ovo nije pametno,jer Modssad ce im to dici u lagun.

Drima
3 godine prije

Obična gluma i pranje mozga,Iran je pod istom kontrolom kao i Amerika,Europa ma svi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI