fbpx

Trump će narednih dana najaviti povlačenje dodatnih trupa iz Avganistana i Iraka

Trump povlacenje americke vojske

Američki predsjednik Donald Trump spreman je da u srijedu najavi povlačenje još američkih trupa iz Iraka i Avganistana, rekao je američki zvaničnik medijima u Air Force One.

Izvještaj dolazi usred Trumpove svađe sa vrhom Pentagona, kojeg je on optužio da licitira za američki vojno-industrijski kompleks. U široko objavljenoj primjedbi u ponedeljak, Trump je rekao da najviši ljudi u Pentagonu možda nisu „zaljubljeni“ u njega „jer ne žele ništa drugo nego da ratuju“.

Očekivano povlačenje ide u skladu sa Trumpovim prethodnim obećanjem da će smanjiti broj trupa u obje ratom razorene zemlje. Prošlog mjeseca, američki ministar odbrane Mark Esper otkrio je da će broj američkih vojnika stacioniranih u Avganistanu biti smanjen na manje od 5.000 u narednim mjesecima.

Sam Trump je govorio da želi da ograniči američki kontingent na terenu u Avganistanu na najviše 4.000 vojnika.

„Spuštamo se na 4.000, trenutno pregovaramo… Ne želim da vam kažem kada. Ali uvijek sam govorio da ćemo se u velikoj mjeri povući“, rekao je Trump prošlog mjeseca, napominjući da očekuje da će između 4.000 i 5.000 vojnika biti u Avganistanu do dana izbora.

Okvir za postepeno povlačenje izložen je u sporazumu sa Talibanima, potpisanom 29. februara.

SAD takođe smanjuju svoje prisustvo u Iraku, ali, kao u slučaju sa Avganistanom, ne planiraju da napuste zemlju u potpunosti. Nakon što su Washington i Bagdad zagužvali zbog američkog ubistva najvišeg iranskog generala Kassema Soleimanija u januaru, Washington je prigušio pozive da se povuče, insistirajući da je njihovo prisustvo u zemlji „primjereno“.

Prošlog mjeseca, general Kenneth F. McKenzie Jr., šef Centralne komande Pentagona, rekao je da SAD očekuju da zadrže „dugoročno prisustvo“ u Iraku, navodno u borbi protiv ostataka Islamske države (IS, ranije ISIS / ISIL) i ekstremista i da spriječe Iran da se učvrsti u toj zemlji. McKenzie je rekao da se kontingent od 5.200 američkih vojnika koji se sada nalazi u Iraku može dalje prilagoditi nakon konsultacija sa Bagdadom.

Iako je Trump posljednjih mjeseci pojačavao svoju antiratnu retoriku, s približavanjem američkih predsjedničkih izbora, još uvijek nije ispunio obećanje predizborne kampanje za 2016. da će okončati „beskrajne ratove“.

4.8 5
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Genijalac nominiran za Nobela!!!
Zero Hedge

za MIR za Trampa
Gost
za MIR za Trampa
1 mjesec prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/trump-fuer-den-friedensnobelpreis-nominiert-72825702.bild.html

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Dobro ako se osrvari ali gospodin Trump često kaže jedno a radi drugo.

Gile
Gost
Gile
1 mjesec prije

Da je H. Clinton predsjednica pojačali bi trupe svuda i započeli još nekoliko “sukoba” tj. ratova. Doduše, ne bi bilo Covid-a 19…

Antun Tun
Gost
Antun Tun
1 mjesec prije

Vec 75 godina su u V.Britaniji,Njemackoj,Italiji,Japanu,J.Koreji,Filipinima i da ne nabrajam.Kad ti paraziti jednom udju ne izlaze bez sile.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Ništa mu se ne smje vjerovati!
To je samo predizborni spin I njihov uobičajni trik, kad izlazi prvi mandat…
Imao je nekoliko pozitivni momenata i nije vodio neki veliki rat! .
Sve u svemu blijedilo i puno rupa.
A napetost sa Rusijim i Kinom je bila do maximuma ..
To što su ga fbi glavešine, klintonovci i pizza gatovci optiživali da je ruski trojanac (e da kojom srećom je..) – moš bacit mačku pod rep! Ostale poteze je više povlačio njegov zet Kushner i duboka kabala -a on je bio samo proforma.. No ako izgubi – došao bi još puno gori I mizerniji.. Još ga samo no vakcina može oprat.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije

Vjerujem da ce brojna qanonovska populacija medju logicarima pozdraviti odluku svog duhovnog vodje.

Sino-Belarus
Gost
Sino-Belarus
1 mjesec prije

Nije da ga bez razloga kinezi zovu “comrade trump”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x