Iranski znanstvenici traže od zrakoplovnih snaga IRGC-a rušenja svih američkih B-52 zrakoplova

B-52
29 komentara

Krajem prosinca iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif signalizirao je spremnost Islamske Republike na obranu svojih “sigurnosnih i vitalnih interesa,” usred gomilanja američke vojske u blizini granica te zemlje. Iran je optužio Washington za rasipanje pozamašnih svota, kako bi u više navrata slao bombardere B-52 na to područje, umjesto da se radije usredotočio na borbu protiv COVIDA-19.

Stotine iranskih znanstvenika zatražilo je od zrakoplovnih snaga zemaljskog zbora Islamske revolucionarne garde (IRGC) uništavanje svakog američkog ratnog zrakoplova, posebno bombardera B-52 i američkih ratnih brodova, u slučaju njihovog prijelaza iranske granice, izvještava agencija FARS.

U pismu zapovjedniku zrakoplovstva IRGC-a, brigadnom generalu Amiru Aliju Hajizadehu, kojeg je potpisalo 840 sveučilišnih profesora, on je navodno nazvan “Osvajačem Aynal-Asada”, što je pokazatelj odobravanja na raketne udare koje su obavile IRGC-ove snage prema američkoj bazi smještenoj u Iraku.

Raketni napadi bili su osveta za atentat na zapovjednika elitnih snaga Qudsa IRGC-a, generala Qasema Soleimanija, koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom, koji je bio izvršen na njegov osobni automobil, u blizini međunarodne zračne luke Bagdad, 03. siječnja 2020.

“Akademici su ukazali na prazno strahopoštovanje i moć Sjedinjenih Država, koju su povećali zapadni, cionistički i arapski mediji, kada su zatražili od generala Hajizadeha neka razbije ovu nestvarnu i izmišljenu sliku”, FARS je citiran u pismu.

Dokument dolazi tjedan dana nakon što je američka vojska obavila let dvama bombarderima B-52 prema Bliskom istoku, iz baza u SAD-u, što je bilo četvrto takvo raspoređivanje i očito pokazivanje sile američkih zračnih snaga.

“Zrakoplovi su letjeli neprekidno, 36 sati, a poletjeli su iz 5. zrakoplovne, vojne baze Minot, do Arapskog zaljeva i natrag, kako bi poslali jasnu poruku odvraćanja, pokazujući sposobnost kratkog raspoređivanja ogromne borbene snage u kratkom vremenu,” navodi se u izjavi zrakoplovstva, pozivajući se na” povećanje razine pripravnosti u iranskim obrambenim sustavima.” Izjava je uslijedila nakon što je predsjednik Donald Trump uputio vršitelja dužnosti ministra obrane Christophera Millera na okretanje smjera i nakon što je ranije u siječnju zapovjedio nosaču zrakoplova na povratak na Bliski istok.

Tome je prethodila izjava iranskog ministra vanjskih poslova, Javada Zarifa, nastala potkraj prosinca, u kojoj je on obećao da će Teheran “otvoreno i izravno braniti svoj narod, sigurnost i vitalne interese”, usred okupljanja američke vojske u blizini svojih granica.

Trump je na Twitteru objavio da je iz Iraka primio obavještajne podatke o “zavjeri za izmišljanje pretpostavki za rat protiv Islamske Republike.” Zarif je također optužio SAD za trošenje “milijardi dolara za let bombardera i slanje armade u bliskoistočno područje, umjesto da se usredotoče na borbu protiv Covida-19.”

U drugom događaju u prosincu, američka mornarica objavila je da su podmornica nuklearnog pogona klase Ohio, USS Georgia i prateće krstarice, prešli strateški važan Hormuški tjesnac. To je uslijedilo nakon što je Washington rasporedio raketnu podmornicu koja ima nosivost do 154 krstareće rakete Tomahawk u Perzijski zaljev.

Washington je ranije optužio Iran za organiziranje prošlomjesečnog raketnog napada na kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu, što su navodi koje je demantirala Islamska republika, koja se više puta obvezala na osvetu za atentat na Soleimanija, dodajući da je raketni napad u siječnju 2020. bio samo ”blagi udarac.”

Atentat na iranskog generala dodatno je povećao napetosti između Teherana i Washingtona, koji je u naglom porastu od svibnja 2018., kada je predsjednik Donald Trump najavio jednostrano povlačenje Amerike iz Iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine, nakon čega su SAD nametnule strože sankcije protiv Irana.

B-52H StratofortressIRGC
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera Kojot
3 godine prije

Pa ne znam konacni ishod tog rata ali znam da je u vise puta s youtubea rysenom videu ANGLO SAXON MISSION (snimljenom prije 11 godina) opisan scenarij u kojem se istovremeno vrsi globalni teroristicki napad supr-virysom na covjecanstvo i bacaju nuklearne bombe na Iran. Izvor iz kojeg je taj scenarij iscurio : jedan masonerijski kruzok na kojem se cerekalo nakon sto je jedan od govornika rekao kako ce Kinezi dobiti poklon u obliku super-prehlade s cime ce zapoceti ostvarivanje njihovog scenarija. Ja gledao taj video u originalnoj verziji, a mislim da kopiju tog videa mozete vidjeti i na mojem youtube kanalu, idem provjeriti….Evo ga, insert iz tog filma mozete vidjeti u ovom mojem videu https://youtu.be/bbp96ktgV4M Pocetak u 7oj min videa, kraj u 14oj min videa…Da taj insert je preuzet iz videa objavljenog prije 11 godina i vjerojatno vise ne mozete naci niti jednu kopiju tog videa na youtubeu jer su… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Pera Kojot
Bosanac
3 godine prije

U svakom slučaju jednakopravnost u budućim potencijalnim sukobima je zagarantovana 🙂
El Condor Passa – HOMENAJE A TODAS LAS MUJERES MILITARES
https://youtu.be/ZsK28AgTxKU

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Mikojan
3 godine prije

A da budemo ozbljni, šta su zatražile Iranske domaćice?
Neki znanstvenici traže da se ruše avioni koji ulaze u Iranski zračni prostor, što to znači da su do sada mogli ulaziti kako tko hoće? Pa koja je zadaća vojske i protuzračne obrane?

burt
3 godine prije

to su samo priče kojima iranski tvrdolinijaši hoće skrenuti pozornost ali u stvarnosti je drugačije, prije dva dana izraelska i američka avijacija su izvele najveći zračni napad u istočnoj Siriji od početka rata, napadnuti su položaji SAA, NDF-a, IRGC-a, Fatemiyouna, Zainebiyouna, iračkog Hezbollaha i to je bila jasna poruka svim sirijskim, iranskim, iračkim i libanonskim milicijama ali mediji pod kontrolom iranskih tvrdolinijaša nisu ni objavili tu vijest jer su dobili po tamburi i čekaju da Trumpu istekne mandat

3 godine prije zadnji put uredio burt
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI