Pentagon raspoređuje nuklearne bombardere B-52 na Bliski Istok kako bi odvratio od „potencijalnog napada milicija koje podržava Iran“?

B-52H Stratofortress
23 komentara

Američko ratno vazduhoplovstvo rasporedilo je teške bombardere B-52 na Bliski istok u “odbrambenom” potezu da bi “odvratilo agresiju”, rekao je Pentagon, dok vojni zvaničnici pretpostavljaju “potencijalni napad” iračkih grupa milicije koje podržava Iran.

Par B-52H poslati su u „brzu i non-stop misiju“ preko Bliskog istoka iz svoje baze u Barksdale, Louisiana, saopštila je u četvrtak američka Centralna komanda, rekavši da je razmještanje „dizajnirano da odvrati agresiju“ kao i da „brzo integrišu“ ratne avione sa „više regionalnih partnera“.

„Potencijalni protivnici trebalo bi da shvate da nijedna nacija na Zemlji nije spremnija i sposobnija za brzo raspoređivanje dodatne borbene snage suočena sa bilo kakvom agresijom“, rekao je komandant CENTCOM general Frank McKenzie.

Iako je CENTCOM odbio da navede kojeg protivnika se nadaju da će „odvratiti“, kao i tačno područje na koje će bombarderi djelovati, raspoređivanje dolazi usred izvještaja da oružane grupe u Iraku pripremaju napad na američke snage uz podršku Teherana. Prema vojnom zvaničniku kojeg je citirao Politico, Pentagon je uočio “zabrinjavajuće indikatore potencijalnih priprema za napad” od strane milicija.

Zvaničnik, međutim, nije detaljno objasnio šta ukazuje na predstojeći napad i napomenuo da raspoređivanje „nije uvredljive prirode“.

„Ovdje ne postoji plan za djelovanje, postoji plan da se prikaže snažno odbrambeno držanje koje bi potencijalnog protivnika usporilo“, rekli su.

Obnovljena zabrinutost takođe prati izvještaje od prošle nedjelje da će Washington uskoro povući diplomatsko osoblje iz svoje ambasade u Bagdadu, a zvaničnici navode strahove da će se lokalne oružane grupe pokušati osvetiti za američki udar dronom u kojem je prošlog januara ubijen komandant iranskih Quds snaga Kassem Soleimani.

Iako je Pentagon prošle godine obezbjedio arsenal vazdušne i pomorske imovine regionu, dok je predsjednik Donald Trump pojačavao kampanju “maksimalnog pritiska” na Teheran i više puta upozoravao na neposredni napad, posljednjih mjeseci primijećena je manja promjena. Atentatom na istaknutog iranskog nuklearnog naučnika prošlog mjeseca, međutim, napetost je ponovo porasla, Iran je navodno optužio SAD i Izrael za umiješanost i zakleo se na osvetu. U roku od nekoliko sati nakon ubistva, objavljeno je da je Pentagon u Perzijski zaliv slao udarnu grupu nosača – teško naoružanu pomorsku jedinicu koja uključuje nosače aviona i razarače navođenih projektila, iako je tvrdio da raspoređivanje nije povezano sa atentatom.

B-52H Stratofortressbliski istokiranPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

Jučer su iz Pentagona poslali dopis kako CIA više ne može računati na potporu vojske. Veliki udarac za korumpiranu CIA i Deep State. Trumpova administracija vuče velike poteze pred oluju koja se sprema u Americi.

stevo
3 godine prije

Tramp je zatvorio pipu i nema više 5 kolone za CIA-še.

VasilisaPremudra
3 godine prije

Na nebu je pisalo B52…
Iran…nisam mislio na Iran.
(Ja sam mislio (sic!) na Irak
Sa IraKcima)

Mda.

JumpingJackFlash
3 godine prije

B52: oduvijek u “miroljubivoj” misiji kao zaštitnik “demokratskih” stečevina:
– banksterske otimačine nafte iz iračkih naftnih polja i jenkijevske “Guantanamo”-demokracije.

mtil
3 godine prije

Amerikanci uvjek nadju izgovor za svoje kriminalne radnje. To je najpohlepnija nacija na svijetu. Nikad im nije dosta novca i bogastva.

Antun Tun
3 godine prije

Rusi zabranili uvoz rajcica i jabuka iz Azerbajdjana pa dobili odgovor.Nema sege.

Komunjara
3 godine prije

Još jedna humanitarna misija. Ubiće još pola milijuna djece, ali za njihovo dobro. Isplatiće se, rekla bi Albright

Max
3 godine prije

Meni nalikuje na gomilanje snaga za napad na Iran iako USA tvrdi da gpmilanje nije ofenzivne prirode a ne uvredljive kako piše u tekstu. Ali Iran ima snage da se brani.

ad astra
3 godine prije

Ovakav zrakoplov nema za zadaću borbu protiv nekih malih terorističkih skupina. Ovo je strateški bombarder i njegovi ciljevi su puno ozbiljniji. Prije će biti da je to poruka Iranu da smiri strasti. Ovakva dva bombardera u formaciji s potpornim zrakoplovima mogu napraviti jako puno štete kod onog koga napadnu. Iran nema vojnog odgovora na ovakvu prijetnju.

Bobi
3 godine prije

Ahahahahaha kaže jedan kolonijalist iz zemlje koja nije dobila niti jedan rat sama igdje, a zadnji rat koji su zbilja osjetili im je bratubilački građanski rat! Mafija susjed, mafija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI