fbpx

Pentagon raspoređuje nuklearne bombardere B-52 na Bliski Istok kako bi odvratio od „potencijalnog napada milicija koje podržava Iran“?

B-52H Stratofortress

Američko ratno vazduhoplovstvo rasporedilo je teške bombardere B-52 na Bliski istok u “odbrambenom” potezu da bi “odvratilo agresiju”, rekao je Pentagon, dok vojni zvaničnici pretpostavljaju “potencijalni napad” iračkih grupa milicije koje podržava Iran.

Par B-52H poslati su u „brzu i non-stop misiju“ preko Bliskog istoka iz svoje baze u Barksdale, Louisiana, saopštila je u četvrtak američka Centralna komanda, rekavši da je razmještanje „dizajnirano da odvrati agresiju“ kao i da „brzo integrišu“ ratne avione sa „više regionalnih partnera“.

„Potencijalni protivnici trebalo bi da shvate da nijedna nacija na Zemlji nije spremnija i sposobnija za brzo raspoređivanje dodatne borbene snage suočena sa bilo kakvom agresijom“, rekao je komandant CENTCOM general Frank McKenzie.

Iako je CENTCOM odbio da navede kojeg protivnika se nadaju da će „odvratiti“, kao i tačno područje na koje će bombarderi djelovati, raspoređivanje dolazi usred izvještaja da oružane grupe u Iraku pripremaju napad na američke snage uz podršku Teherana. Prema vojnom zvaničniku kojeg je citirao Politico, Pentagon je uočio “zabrinjavajuće indikatore potencijalnih priprema za napad” od strane milicija.

Zvaničnik, međutim, nije detaljno objasnio šta ukazuje na predstojeći napad i napomenuo da raspoređivanje „nije uvredljive prirode“.

„Ovdje ne postoji plan za djelovanje, postoji plan da se prikaže snažno odbrambeno držanje koje bi potencijalnog protivnika usporilo“, rekli su.

Obnovljena zabrinutost takođe prati izvještaje od prošle nedjelje da će Washington uskoro povući diplomatsko osoblje iz svoje ambasade u Bagdadu, a zvaničnici navode strahove da će se lokalne oružane grupe pokušati osvetiti za američki udar dronom u kojem je prošlog januara ubijen komandant iranskih Quds snaga Kassem Soleimani.

Iako je Pentagon prošle godine obezbjedio arsenal vazdušne i pomorske imovine regionu, dok je predsjednik Donald Trump pojačavao kampanju “maksimalnog pritiska” na Teheran i više puta upozoravao na neposredni napad, posljednjih mjeseci primijećena je manja promjena. Atentatom na istaknutog iranskog nuklearnog naučnika prošlog mjeseca, međutim, napetost je ponovo porasla, Iran je navodno optužio SAD i Izrael za umiješanost i zakleo se na osvetu. U roku od nekoliko sati nakon ubistva, objavljeno je da je Pentagon u Perzijski zaliv slao udarnu grupu nosača – teško naoružanu pomorsku jedinicu koja uključuje nosače aviona i razarače navođenih projektila, iako je tvrdio da raspoređivanje nije povezano sa atentatom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
23 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Patriot
Gost
Patriot
4 mjeseci prije

Jučer su iz Pentagona poslali dopis kako CIA više ne može računati na potporu vojske. Veliki udarac za korumpiranu CIA i Deep State. Trumpova administracija vuče velike poteze pred oluju koja se sprema u Americi.

B52
Gost
B52
4 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Stari dobri peace maker. Gdje dođe trava ne raste, osim toga CIA je pod nadzorom Usa vojske, konkretno mornaričke obavještajne službe.

stevo
Gost
stevo
4 mjeseci prije
Reply to  B52

Hahahahaha cia je bez nadzora dečko zadnjih 20tak godina rade bez radne i boravišne dozvole/vize.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
4 mjeseci prije
Reply to  B52

B52
Dabogda Ti taj “stari dobri mirotvorac” istresao jedan “mirotvorni” paket svog tereta u dvorište… Neće Ti više trava u dvorištu rasti, ali Ti ćeš vjerojatno biti jako sretan (jer su Ti oni tako pokazati da misle na Tebe)…

vnriognbvidrngfviudr
Gost
vnriognbvidrngfviudr
4 mjeseci prije

vnriognbvidrngfviudr
Gost
vnriognbvidrngfviudr
4 mjeseci prije
Reply to  B52

Svaki direktor cie je sa volstrita.

Eles
Gost
Eles
4 mjeseci prije
Reply to  B52

Izvrstan stroj, čuješ ga, vidiš ga, osjetiš ga, a ne možeš mu ništa. Pravi mirotvorac, možeš skakati od sreće,pravi JumpingJackFlash.

Ice
Gost
Ice
4 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Tog tvog Trumpa mogu pustiti niz vodu kad god požele. Predsjednik je 4 godine i nije uspio zaustaviti krađu na izborima. Nije ništa drugo ni zaslužio nego da ga pokradu. A vrlo vjerojatno će ga sad i u zatvor strpati.

stevo
Gost
stevo
4 mjeseci prije

Tramp je zatvorio pipu i nema više 5 kolone za CIA-še.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
4 mjeseci prije

Na nebu je pisalo B52…
Iran…nisam mislio na Iran.
(Ja sam mislio (sic!) na Irak
Sa IraKcima)

Mda.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
4 mjeseci prije

B52: oduvijek u “miroljubivoj” misiji kao zaštitnik “demokratskih” stečevina:
– banksterske otimačine nafte iz iračkih naftnih polja i jenkijevske “Guantanamo”-demokracije.

Eles
Gost
Eles
4 mjeseci prije

Demokracija i sloboda su uvijek na prvom mijestu i moraju se braniti od diktatorskih režima.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
4 mjeseci prije
Reply to  Eles

Eles
I tako recimo, kad u Iranu vlasti objese homoseksualca, Jenkiji grme na sva zvona kako je to kršenje ljudskih prava, diktatura itd… Kad u Saudijskoj Arabiji vlasti odsjeku glavu homoseksualcu, Jenkiji kažu da su u toj kraljevini takvi zakoni i da oni tu ništa ne mogu (i da ne mogu čak ni osuđivati taj režim, jer eto: ta kraljevina nije još dosegla dovoljan stupanj društvenog razvoja da bi imala demokraciju)…
Inače, B52 se osobito iskazao u “obrani demokracije i slobode” u Vijetnamu, ali su Jenkiji na kraju tamo popušili, kao i Francuzi na početku…

mtil
Gost
mtil
4 mjeseci prije

Amerikanci uvjek nadju izgovor za svoje kriminalne radnje. To je najpohlepnija nacija na svijetu. Nikad im nije dosta novca i bogastva.

Antun Tun
Gost
Antun Tun
4 mjeseci prije

Rusi zabranili uvoz rajcica i jabuka iz Azerbajdjana pa dobili odgovor.Nema sege.

Komunjara
Gost
Komunjara
4 mjeseci prije

Još jedna humanitarna misija. Ubiće još pola milijuna djece, ali za njihovo dobro. Isplatiće se, rekla bi Albright

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

Meni nalikuje na gomilanje snaga za napad na Iran iako USA tvrdi da gpmilanje nije ofenzivne prirode a ne uvredljive kako piše u tekstu. Ali Iran ima snage da se brani.

Eles
Gost
Eles
4 mjeseci prije
Reply to  Max

Iran je nepobjediv, samo je pitanje u čemu.

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije

Ovakav zrakoplov nema za zadaću borbu protiv nekih malih terorističkih skupina. Ovo je strateški bombarder i njegovi ciljevi su puno ozbiljniji. Prije će biti da je to poruka Iranu da smiri strasti. Ovakva dva bombardera u formaciji s potpornim zrakoplovima mogu napraviti jako puno štete kod onog koga napadnu. Iran nema vojnog odgovora na ovakvu prijetnju.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
4 mjeseci prije
Reply to  ad astra

ad astra
Pa kako Ameri onda nisu pobjedili u Vijetnamu, a koristili su tamo B52 na sve strane?

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije

JumpingJackFlash, da li si ikad razmišljao kako je voditi rat 13 000 kilometara od kuće? Drugo, doktrina ratovanja se promijenila. Tehnika je znatno napredovala. Najbolji dokaz nove doktrine ti je bombardiranje Srbije. Ne prolazi više ona priča o čizmi i pješaštvu. Cilj postignut bez i jednog poginulog vojnika. Sad taj scenarij vrati u 60te godine i dobit ćeš odgovor na svoje pitanje.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
4 mjeseci prije
Reply to  ad astra

ad astra Šteta što onda američki generali nisu na vrijeme pametno razmišljali kao Ti (kako je voditi rat 13000 km od kuće). Jer da su razmišljali, ne bi ušli u rat u Vijetnamu koji su na kraju izgubili. No, zapravo, to im nije bilo ni važno. Važno je bilo da su im Vijetnamci uništili 5086 helikoptera, a to su onda bile nove “.ebačke” narudžbe za jenkijevsku vojnu industriju… To je jedino bilo važno, a ne ljudski životi… Da je ta nova doktrina tako unčinkovita, kao što Ti pišeš, već bi Jenkiji davno izbombardirali onog malog nabrijanog “lolu” u Sjevernoj Koreji! Kako stvari stoje, kod njega nikakva doktrina ne pomaže, jer “mali nabrijani” ima nuklearno naoružanje i Kinu kao podršku. A Srbiju su se junački usudili napasti (ne sami, nego kao NATO) jer nije imala nikakvo nuklearno naoružanje, niti Rusiju ili Kinu iza sebe… I na kraju, izgleda da Jenkijima Ta Tvoja čuvena doktrina već godinama nikako “ne pali” u Afganistanu! A tamo se bore samo protiv ružnih, bradatih i do zla Boga zaostalih Talibana. Valjda je to zato što su ti Talibani previše glupi i zalupani, pa ne mogu shvatiti kako im prema jenkijevskoj doktrini nema drugog do predaje… Na… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
4 mjeseci prije

Ahahahahaha kaže jedan kolonijalist iz zemlje koja nije dobila niti jedan rat sama igdje, a zadnji rat koji su zbilja osjetili im je bratubilački građanski rat! Mafija susjed, mafija!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik