fbpx

Ruski dežurni avioni presreli američke B52H

Bombarder B-52H Stratofortress

Ruski borbeni avioni iz Istočnog vojnog okruga podignuti su kako bi presreli američkog strateške bombardere B-52H, saopštio je rusko Ministarstvo odbrane.

“Dežurne vazduhoplovne snage otkrile su i presrele dva bombardera tipa B-52H koji su vršili let iznad neutralnih voda Ohotskog mora”, navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Na zadatak presretanja ciljeva, koji su primjećeni na radarima na značajnoj udaljenosti od ruske državne granice poslato je nekoliko aviona tipa Su-30, Su-35 i MiG-31. Prilikom presretanja bombarderi nisu ušli u vazdušni prostor unutar državnih granica Rusije.

Nisu dozvoljene nikakve povrede državne granice Rusije, naglasilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Ruska avioni su obavili zadatak u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez kršenja granica drugih država”, prenosi se u saopštenju.

Bombarder B-52 izrađen je tokom hladnog rata ali je pretrpio niz modernizacija i trenutno predstavlja okosnicu strateške avijacije SAD-a a njegova upotreba je predviđena do druge polovine 21. vijeka.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

Da, bilo je tako i kod nas u vrijeme Juge… strani neprijateljski avioni su zaobilazili naš zračni prostor a sada nam preko glava lete nakrcani svime i svačime i možemo im “staviti soli na rep”…

Ali, sretan vam svima današnji (neradni) dan 22.06.2020 ! ( pa, ma u ime bilo čega on bio;)

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Je, bio jednom jedan lik koji je američku gamad s neba skidal.

Jozo
Gost
Jozo
5 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Komapa ajd budi normalan pa kakva Juga kakve gluposti , možda 70tih ali to je bilo pradavno a sada stari Erotika mokri snovi,… Cijeli Svijet (osim Rusije i Kine) može stavit soli na rep NATOu zapamti to to do 2050te tako. Poslije tko preživi pričat će.

Bulog
Gost
Bulog
5 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Ne nego početkom pedesetih, bez obzira na probleme s Staljinom. Malo povijesti?

octopus
Member
Famed Member
octopus
5 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Da, ali im mi zato sukreiramo vanjsku politiku!!! I tebi sretan 22.06. u ime 72 Hrvata 3 Srbina i 2 Slovenca koji su prije 79 godina imali muda kao lubenice….

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Čemu ovaj hladnoratovski zastarjeli igrokaz , kad je hipersonika stvarnost..

VENTILATOR
Gost
VENTILATOR
5 mjeseci prije

PRETPOSTAVLJAM DA MNOGI ZNAJU DA PORED RAKETNOG OBRAMBENOG SISTEMA OVAJ DIO RUSIJE JE NAJVITALNIJI DIO RUSKOG OBRAMBENOG SISTEMA. ZAŠTO?. ZATO ŠTO JE OHOTSKO MORE JEDINI DIREKTNI IZLAZ RUSIJE NA ŠIROKO MORE. U OVOM SLUČAJU IZLAZ NA PACIFIK.PREKO TOG MORA RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE, KAO ŠTO JE NAPRIMJER “TAJFUN” MOGU DIREKTNO IZLETEIT NA ŠIRIKO MORE, A ŠTO JE PROBLEM SA BALTIČKIM ILI CRNIM MOREM. RADI OVAKO VITALNOG OBRAMBENOG SISTEMA SSSR JE POČETKOM OSAMDESETIH GODINA OBORIO KOREJANSKI PUTNIČKI AVION 747 UZ KOGA SE JE PO OBIČAJU ŠUNJAO AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION. ZADNJI AERODROM IZ KOGA JE OVAJ AVION POLETIO ZA KOREJU BIO JE U ENKORIDŽU NA ALJASCI. NAKON TOGA OVAJ AVIN JE PLOVIO DVA SATA KROZ SOVJETSKI PROSTOR U DUBINU 500 KILOMETARA. RUSKI MIGOVI SU POLIJETELI I POKUŠAVALI SIGNALIZIRATI PILOTIMA PUTNIČKOG AVIONA DA JE SKRENUO SA KURSA.PILOTI SE NISU NA OVO OBAZIRALI JER SU VJEROJATNO BILI U UVJERENJU DA PLOVE MEĐUNARODNIM VODAMA.PILOTI SU DOBILI NAREDBU DA GA OBORE S OBZIROM DA SE OGFLUŠUJU NA UPOZORENJE AVION JE OBOREN I NITKO OD PUTNIKA NIJE PREŽIVIO.GODINU ILI DVIJE NAKON OVOGA DVOJICA NOVINARA ,JEDAN ENGLEZ I JEDAN AMERIKANAC ANALIZIRALI SU OVAJ SLUČAJ I DOŠLI DO KONSTATACIJE DA JE AVION OBOREN PO SISTEMU AKO PROĐE ODLIČNO, A AKO NE PROĐE JOŠ BOLJE.OBJAŠNJENJE. ZAŠTO AKO PROĐE DOBRO. ZATO ŠTO SE UZ NJEGA ŠUNJAO ŠPIJUNSKI AVION KOJI JE TREBAO ZAMIJETITI DJELOVANJE NOVOG RADARSKOG SUSTAVA KOGA SU RUSI UPRAVO TADA ISPROBAVALI, KAO I MOGOĆNOST LOKALNIH KOMANDANATA DA SAMI DONESU ODLUKU BEZ ANGAŽIRANJA MOSKVE, UKOLIKO JE NARUŠEN TERITORIJ SSSR-a.ZAQŠTO AKO NE PROĐE.ZATO ŠTO U TO VRIJEME BUJAO MIROVNI POKRET U EVROPI KOJI JE IMAO INCIJATIVU DA SE PREVAZIĐE HLADNORATOVSKA NAPETOST IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA.OBARANJEM OVOG AVIONA POBORNICI HLADNOG RATA SA ZAPADA SA OVAKVIM ARGUMENTOM UMRTVILI SU NABUJALI MIROVNI POKRET EVROPE DAJUĆI IM DO ZNAQNJA DA NEMA IRA SA ONIMA KOJI OBARAJU PUTNIČKE AVIONE.POSTAVLJA SE PITANJE ŠTO BI AMERI ILI MOŽDA NEKI DRUGI IZ NATO PAKTA NAPRAVILI DA IM JE OVAKAV AVION ULETIO U NJIHOV ZRAČNI PROSTOR, PLOVIO DVA SATA U DUBINI 500 KILOMETARA I OGLUŠIO SE NA NJIHOVA UPOZORENJA?
ETO ZATO SU RUSI ITEKAKO OBAZRIVI I NA NAJMANJU POVREDU OVOG PROSTORA.

Promatrač
Gost
Promatrač
5 mjeseci prije
Reply to  VENTILATOR

Ventilator
Mala isprevka; 747 nisu oborili MIG-ovi več SU-15 i tada je iznad tačke obaranje lebdio i space shuttle. (slučajno ?? )

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Rutinsko presretanje

VENTILATOR
Gost
VENTILATOR
5 mjeseci prije

PROMATRAČ.ZAHVALJUJEM NA ISPRAVKU LAPSUSA, A U VEZI ZAMJENE MIGA ZA SU.S OBZIRIM DA JEOD DOGAĐAJA PROŠLO ČETRDESETAK GODINA,POMALO SAM ZABORAVIO DETALJE. NAIME U ONO VRIJEME BIO JE DOMINANTAN MIG-21 KASNIJE SE TU JAVLJJU MIG-31 NASTAO NA TEMELJIMA PREBJEGLOG MIGA-25 DA BI U ŽIŽU DOŠAO MIG-29, KOJEG NADOPUNJAVAJU SA SUVREMENIM PERFOMANSAMA I NA KRAJU SE JAVLJA M MIG 35, PORED OVIH TU SE JE POJAVIO I MIG-141. A PRIZNAT ĆETE AVIONI TIPA SU SU BILI MANJE U ŽIŽI DOMINACIJE U ODNOSU NA AVIONE TIPA MIG.TEK POJAVOM SU -27 ONI PREUZIMAJU DOMINACIJU U RUSKOM OBRAMBENOM SISTEMU, JER SE IZ OVOG TIPA KASNIJE RAĐAJU SU-30, SU -35 I POZNATI SU-34 POZNAT KAO PATAK DA BI NA KRAJU DOŠAO SU-57 KOJI U SVAKOM SLUČAJU MOŽE PARIRATI AMERIĆKIM AVIONIMA F-22 I F-35 KOJI JE AMERIMA DAO DOSTA GLAVOBOLJE., PORED OVIH TU SU VEĆ POSTOJALI PROSLAVLJENI AVIONI U SIRIJI SU-25 I SU-24, SU-47 POZNAT KAO BERKUT.POZDRAV I JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEM NA ISPRAVKU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik