Ruski dežurni avioni presreli američke B52H

Bombarder B-52H Stratofortress
7 komentara

Ruski borbeni avioni iz Istočnog vojnog okruga podignuti su kako bi presreli američkog strateške bombardere B-52H, saopštio je rusko Ministarstvo odbrane.

“Dežurne vazduhoplovne snage otkrile su i presrele dva bombardera tipa B-52H koji su vršili let iznad neutralnih voda Ohotskog mora”, navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Na zadatak presretanja ciljeva, koji su primjećeni na radarima na značajnoj udaljenosti od ruske državne granice poslato je nekoliko aviona tipa Su-30, Su-35 i MiG-31. Prilikom presretanja bombarderi nisu ušli u vazdušni prostor unutar državnih granica Rusije.

Nisu dozvoljene nikakve povrede državne granice Rusije, naglasilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Ruska avioni su obavili zadatak u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez kršenja granica drugih država”, prenosi se u saopštenju.

Bombarder B-52 izrađen je tokom hladnog rata ali je pretrpio niz modernizacija i trenutno predstavlja okosnicu strateške avijacije SAD-a a njegova upotreba je predviđena do druge polovine 21. vijeka.

B-52H Stratofortress
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Da, bilo je tako i kod nas u vrijeme Juge… strani neprijateljski avioni su zaobilazili naš zračni prostor a sada nam preko glava lete nakrcani svime i svačime i možemo im “staviti soli na rep”…

Ali, sretan vam svima današnji (neradni) dan 22.06.2020 ! ( pa, ma u ime bilo čega on bio;)

Alen
3 godine prije

Čemu ovaj hladnoratovski zastarjeli igrokaz , kad je hipersonika stvarnost..

VENTILATOR
3 godine prije

PRETPOSTAVLJAM DA MNOGI ZNAJU DA PORED RAKETNOG OBRAMBENOG SISTEMA OVAJ DIO RUSIJE JE NAJVITALNIJI DIO RUSKOG OBRAMBENOG SISTEMA. ZAŠTO?. ZATO ŠTO JE OHOTSKO MORE JEDINI DIREKTNI IZLAZ RUSIJE NA ŠIROKO MORE. U OVOM SLUČAJU IZLAZ NA PACIFIK.PREKO TOG MORA RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE, KAO ŠTO JE NAPRIMJER “TAJFUN” MOGU DIREKTNO IZLETEIT NA ŠIRIKO MORE, A ŠTO JE PROBLEM SA BALTIČKIM ILI CRNIM MOREM. RADI OVAKO VITALNOG OBRAMBENOG SISTEMA SSSR JE POČETKOM OSAMDESETIH GODINA OBORIO KOREJANSKI PUTNIČKI AVION 747 UZ KOGA SE JE PO OBIČAJU ŠUNJAO AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION. ZADNJI AERODROM IZ KOGA JE OVAJ AVION POLETIO ZA KOREJU BIO JE U ENKORIDŽU NA ALJASCI. NAKON TOGA OVAJ AVIN JE PLOVIO DVA SATA KROZ SOVJETSKI PROSTOR U DUBINU 500 KILOMETARA. RUSKI MIGOVI SU POLIJETELI I POKUŠAVALI SIGNALIZIRATI PILOTIMA PUTNIČKOG AVIONA DA JE SKRENUO SA KURSA.PILOTI SE NISU NA OVO OBAZIRALI JER SU VJEROJATNO BILI U UVJERENJU DA PLOVE MEĐUNARODNIM VODAMA.PILOTI SU DOBILI… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Rutinsko presretanje

VENTILATOR
3 godine prije

PROMATRAČ.ZAHVALJUJEM NA ISPRAVKU LAPSUSA, A U VEZI ZAMJENE MIGA ZA SU.S OBZIRIM DA JEOD DOGAĐAJA PROŠLO ČETRDESETAK GODINA,POMALO SAM ZABORAVIO DETALJE. NAIME U ONO VRIJEME BIO JE DOMINANTAN MIG-21 KASNIJE SE TU JAVLJJU MIG-31 NASTAO NA TEMELJIMA PREBJEGLOG MIGA-25 DA BI U ŽIŽU DOŠAO MIG-29, KOJEG NADOPUNJAVAJU SA SUVREMENIM PERFOMANSAMA I NA KRAJU SE JAVLJA M MIG 35, PORED OVIH TU SE JE POJAVIO I MIG-141. A PRIZNAT ĆETE AVIONI TIPA SU SU BILI MANJE U ŽIŽI DOMINACIJE U ODNOSU NA AVIONE TIPA MIG.TEK POJAVOM SU -27 ONI PREUZIMAJU DOMINACIJU U RUSKOM OBRAMBENOM SISTEMU, JER SE IZ OVOG TIPA KASNIJE RAĐAJU SU-30, SU -35 I POZNATI SU-34 POZNAT KAO PATAK DA BI NA KRAJU DOŠAO SU-57 KOJI U SVAKOM SLUČAJU MOŽE PARIRATI AMERIĆKIM AVIONIMA F-22 I F-35 KOJI JE AMERIMA DAO DOSTA GLAVOBOLJE., PORED OVIH TU SU VEĆ POSTOJALI PROSLAVLJENI AVIONI U SIRIJI SU-25 I SU-24, SU-47 POZNAT KAO BERKUT.POZDRAV… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI