Vježba F/A-18E Super Hornet i E-2D Advanced Hawkeye zajedno sa B-52H Stratofortres

Vježba F/A-18E Super Hornet i E-2D Advanced Hawkeye zajedno sa B-52H Stratofortres
13 komentara

F/A-18E Super Hornet i E-2D Advanced Hawkeye sa nosača aviona Abraham Lincoln (CVN 72) klase Nimitz iz 7. vazduhoplovnog vinga baziranog na nosačima aviona (CVW) 7, izvršili su vježbu praćenja bombardera B-52H iz sastava 20. ekspedicionog bombarderskog skvadrona.

Navedena grupa aviona je 1. juna provela zajedničku operaciju u zoni odgovornosti Centralne komande SAD. Vježba je provedena u cilju bolje integracije i povećanja borbene gotovosti unutar američkog Ministarstva odbrane.

“Obuka koju sprovodimo zajedno sa vazduhoplovstvom pokazuje našu sposobnost da brzo koordiniramo između različitih dijelova vazduhoplovnih snaga i doprinosi povećanju ukupne borbene moći naše zemlje.” rekao je kapetan Wiliam Reed komandir CVW-7

Tokom vježbe provedeno je više zajedničkih treninga dizajniranih tako da doprinesu razvoju i poboljšanju taktike u više različitih oblasti ratovanja. Vježbe su uključivale: obuku u vazdušnoj borbi, letenje u formaciji i simulirane napade na zemaljske ciljeve.

F-18 SH
FOTO: F-18 Super Hornet

“Vježbe poput ove nam omogućavanju uvježbavanje sadejstva između mornarice i vazduhoplovstva” rekao je potpukovnik Scott Mills.

B-52H Stratofortres je strateški bombarder dugog dometa, koji se od 1955. nalazi u službi vazduhoplovstva SAD, radijus dejstva iznosi oko 7 200 km a može ponjeti do 31 500 kg bombi u raznim konfiguracijama uključujući i nuklearne.

Ovaj avion posjeduje mogućnost nošenja oružja za napade na ciljeve na moru (12 raketa  AGM-84 Harpoon ili 12 raketa AGM-142 Have  Nap) što ga čini veoma efikasnim za pomoć mornarici u nadgledanju okeana.

Vježba pokazuje sposobnost američkih vojnih snaga da brzo projektuju združenu moć mornarice i vazduhoplovstva na bilo koje mjesto na zemlji.

Na vježbi je prikazano da sange različitih rodova mogu djelovati zajedno bez ikakvih problema bilo gdje i bilo kada.

helikopter MH-60R Sea Hawk
FOTO: MH-60R Sea Hawk

U sklopu vježbe izvršeno je i uvježbavanje bliske vazdušne podrške od strane helikoptera MH-60R Sea Hawk iz sastava CVW-7 na kojima je uvježbavano izviđanje i navođenje bombardera uz pomoć MH-60R.

Vježba je pružila rijetku priliku za trening jer je okupila više različitih vrsta letjelica koje inače ne rade zajedno.

VIDEO: F/A-18E Super Hornet, E-2D Advanced Hawkeye i B-52H Stratofortres

B-52H StratofortressE-2D Advanced HawkeyeF-18NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Hajde, kada bi se malo više potrudili možda bi smo našli i nešto korisno od tih paraigara ali potrošiti 40 miliona funti na posjetu Krampa Englezkoj…..nema logike.

Z.A.
4 godine prije

B-52H Stratofortres se sada nalaze u americkim bazama na Bliskom Istoku i dovuceni su vise da zaplase Iran nego sto je to njegova realna mogucnost.Iz izlozenog se vid i da ima rakete vazduh more i vazduh kopno.Moze provodit tepih bombardovanje ali ima i funkciju nosaca nuklearnog oruzja.U slucaju sukoba sa Iranom ovaj avion bi bio upotrebljen u,zadnjem esalonu Ovaj avion nema mogucnost da samostalno djeluje mora imati pratnju lovaca nije u mogucnosti da samostalno probije protivnicku odbranu radi se o avionu cija brzina je manja od 1000km/h.I veoma je laka meta za protivnicke PVO i lovce(presretace). Da bi mogao stupiti u akciju prvo se mora unistiti protivnikova PVO odbrana i lovacka avijacija.Ovaj avion u sadasnjoj konstalaciji odnosa SAD- Iran vise sluzi kao poruka upozorenja dokle su spremne SAD ici uvom sukobu sa Iranom .Upozorenje SAD je veoma lako citljivo i ono glasi:upotrijebicemo atomsku bombu.Ovako rade NORMALNI……………

Max
4 godine prije

Ovo je pokazivanje sile da se zastraši Iran. top gun 2

burt
4 godine prije

kako se iran može obranit od 1000 tomahawka i nekoliko stotina SOM-ova, AGM-ova, GBU-a, BLU-ova? nikako, mogli bi oborit nekoliko aviona i oštetit balističkim projektilima neki ratni brod ili aerodrom SAD-a i Saudijske Arabije u Perzijskom zaljevu ali opet bi u desetak dana bila uništena kompletna iranska avijacija, protuavionska obrana, vojna uzletište, mornarica i podzemni bunkeri tako da bi Mule morale prihvatit SAD protektorat nad njihovim kapacitetima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI